Φθινοπωρινό δελτίο γεύσης: ακραία εστιατορικά φαινόμενα

Ποια νέα concepts θα εμφανιστούν; Ποιες εντυπωσιακές συνερ­γασίες θα κάνουν πάταγο; Τι θα αλλάξει στη χωροταξία των εξόδων μας;

Φθινοπωρινό δελτίο γεύσης: ακραία εστιατορικά φαινόμενα

Ο γνωστός ευχάριστος χαμός με τις προετοιμασίες­ των νέων μαγαζιών­ είναι και πάλι εδώ. Κάτι που αποδεικνύει ότι η ελληνική μητρόπολη ποτέ δεν πεθαίνει και ξανά προς τη γεύση τραβά. Θα δούμε διάφορα καινούργια σενάρια να γίνονται πραγματικότητα, με μια γκάμα που ξεκινάει από το ψαγμένο streetfood και φτάνει μέχρι μεγάλα projects σε εμβληματικά σημεία της πόλης, που κάποια μάλιστα θα αλλάξουν ριζικά τη χωροταξία των εξόδων μας.

Κι επειδή το τελευταίο ακούγεται ερεθιστικώς εντυπωσιακό, ξεκινάμε από αυτό. Επιτέλους αυτό που κουβεντιαζόταν στον Πειραιά τόσα χρόνια, η ανάπλαση του Μικρολίμανου δηλαδή, ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο και όλοι πλέον ελπίζουν να γίνει σύντομα πραγματικότητα. Βλέποντας τα σχέδια, δεν μπορούμε να περιμένουμε την ώρα που θα βολτάρουμε δίπλα στα αραγμένα σκάφη με αέρα Κυανής Ακτής. Ελπίζουμε μόνο οι εστιάτορες της περιοχής να πιάσουν το μήνυμα της ανανέωσης και τις δυνατότητές του.

Με δύναμη από το κέντρο

Φθινοπωρινό δελτίο γεύσης: ακραία εστιατορικά φαινόμενα - εικόνα 1
Ένας «Ilios» ετοιμάζεται να λάμψει στη Στοά Σπυρομήλιου, με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο στο τιμόνι της κουζίνας

Πάμε στο κέντρο της Αθήνας τώρα, η δυναμική επιστροφή του οποίου στο προσκήνιο συνεχίζεται αμείωτη, με το βλέμμα στραμμένο και στους διαρκώς περισσότερους ξένους, που το αγαπούν ιδιαίτερα. Ας ξεκινήσουμε από τη Στοά Σπυρομήλιου, όπου η μεγάλη αλλαγή αφορά το «City Bistro». Ο Σπύρος και ο Χρύσανθος Πανάς συμμαχούν με το «Δειπνοσοφιστήριον» για τη ριζική ανανέωση του all day χώρου, που πλέον θα ονομάζεται «Ilios» και θα απηχεί το πνεύμα της Αθήνας του 1970 τόσο διακοσμητικά όσο και γευστικά. Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος θα παίξει εκεί με εκσυγχρονισμένες σπεσιαλιτέ αστικής κουζίνας και μεζέδες στο πνεύμα του «Απότσου» και οι Urban Soul Project θα δημιουργήσουν ατμόσφαιρα παλιού καφενείου και μπιστρό. Απέναντί του θα μεταφερθεί από το Κολωνάκι το πριβέ «Salon de Bricolage» (με έναν ελεύθερο «κήπο» όπου θα μπορεί να ξαποσταίνει όποιος θέλει), ενώ στην άλλη πλευρά της στοάς η «Καντίνα» θα σερβίρει streetfood.

Φθινοπωρινό δελτίο γεύσης: ακραία εστιατορικά φαινόμενα - εικόνα 2
Το «Str.Eaters» έρχεται με αέρα νεοϋορκέζικου food hall στην Πλατεία Καρύτση

Η καυτή τάση του streetfood απογειώνεται βέβαια στο «Str.Eaters», το νέο gastro-spot της Πλατείας Καρύτση, που φρεσκάρει τη δημοφιλή πιάτσα. Μέσα σε έναν uptempo χώρο παρκάρουν οκτώ καροτσάκια με διαφορετικές ψαγμένες προτάσεις φαγητού δρόμου και δημιουργούν ένα άκρως ερεθιστικό food hall. Ετοιμαστείτε για Go vegie με γύρο μανιταριών και φαλάφελ, για Heggllo με ευρωπαϊκές αβγο-συνταγές και άλλες conceptual προτάσεις.

Πιάνοντας το δημοφιλές νήμα του κρέατος, το πολυαναμενόμενο «Drakoulis» της Σκουφά (στο χώρο που φιλοξενούσε το «Cinco») θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Το project περιλαμβάνει ένα μεγάλο κρεοπωλείο με τεράστια γκάμα από κοπές, ράτσες και σιτέματα, εστιατόριο και μπαρ σε στιλ σκοτεινής πολυτέλειας, με τη μουσική να παίζει πλέον μεγαλύτερο ρόλο στην ατμόσφαιρα και τον ίδιο τον Στράτο Δρακούλη σε ρόλο DJ κάποιες βραδιές.

Φθινοπωρινό δελτίο γεύσης: ακραία εστιατορικά φαινόμενα - εικόνα 3
Ανανεωμένη επιστρέφει η «Φάρμα Μπράλου» στο Κολωνάκι

Αλλαγή φρουράς έχουμε στη «Φάρμα Μπράλου» όπου τα ηνία της κουζίνας ανέλαβε ο Γιάννης Λιόκας, με ένα ολοκαίνουργιο μενού που περιλαμβάνει από κρεατόπιτα με προβατίνα καραμελωμένα κρεμμύδια και γαλοτύρι,και αυγό ελευθέρας βοσκής σε κρούστα με καπνιστό τραχανά, μανιτάρια και κρέμα από σέσκουλα, μέχρι χοιρινό λουκάνικο με κρέμα φασολάδας, σέλερυ και πίκλες καρότο, και κριθαράκι με φραγκόκοτα, μανιτάρια shitake και κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας. Το εστιατόριο ανοίγει ξανά τις πόρτες του τις επόμενες ημέρες, μαζί με το γνώριμο «Butcher’s corner», απ΄όπου επιλέγουμε τις κοπές και το ψήσιμο της αρεσκείας μας.

Στις αρχές Οκτωβρίου κάνει επίσης πρεμιέρα το vegan εστιατόριο-παντοπωλείο «Mystic Vegan» στα Εξάρχεια, δίπλα στη... μαμά «Mystic Pizza», που βγήκε πρώτη στις προτιμήσεις στον διαγωνισμό που τρέξαμε για την καλύτερη πίτσα της Αθήνας. Αργότερα, προς τα τέλη της χρονιάς, αναμένουμε το ανανεωμένο «Ergon», που άφησε το πόστο του στη Μητροπόλεως για χάρη ενός νέου χώρου 4.500 τ.μ. στον ίδιο δρόμο.

Μπιστρό, αγάπη μου

Φθινοπωρινό δελτίο γεύσης: ακραία εστιατορικά φαινόμενα - εικόνα 4
Το κομψό «Odeon» φέρνει γαλλικό αέρα στο Κολωνάκι

Στον τομέα bistro bar-restaurant έχουμε αρκετές νέες προτάσεις που συνωστίζονται στο κέντρο και δη στο Κολωνάκι. Πρώτο σήκωσε την αυλαία των αφίξεων το «Odeon», που άνοιξε πριν από λίγες ημέρες στη Βαλαωρίτου. Η ατμόσφαιρα θυμίζει παριζιάνικο μπιστρό και μπαίνει στη μάχη από νωρίς με ιδέες για πρωινό, ενώ το μενού διά χειρός Δημήτρη Σταμούδη κινείται στο τερέν της γαλλικής κουζίνας.

Πάμε και στην Τσακάλωφ, όπου το δραστήριο επιχειρηματικό δίδυμο των «Nice ’n’ Εasy» Δημήτρης Χριστοφορίδης - Χρήστος Αθανασιάδης θα παρουσιάσει οσονούπω το νέο του παιδί, στη θέση του παλιού «Pepe», πάντα με έμφαση στη signature healthy φιλοσοφία του ομίλου αλλά και με πινελιές από το δικό τους μυκονιάτικο «SantAnna». Όσο για το όνομα του νέου μαγαζιού; Αυτό θα είναι είτε «Zing» είτε «Glee» και μπορείτε να αποτελέσετε κομμάτι της ονοματοδοσίας συμμετέχοντας στην ψηφοφορία που τρέχει αυτές τις ημέρες στα social media του ομίλου. Τελευταία μας στάση στο Κολωνάκι το «Mohnblumchen», το οποίο γίνεται «Cafe Americain» από τον όμιλο Μωράκη, ένα κατά βάση κλασικό μπαρ για το οποίο ο Μιχάλης Νουρλόγλου θα σχεδιάσει μίνι μπέργκερ και άλλα fingerfood που θα συνοδεύουν το ποτό.

Φθινοπωρινό δελτίο γεύσης: ακραία εστιατορικά φαινόμενα - εικόνα 5
Γεύσεις της παλιάς αστικής Αθήνας με σύγχρονο πνεύμα σερβίρει το «My Park»

Το δημοφιλές πόστο στο Πάρκο Ελευθερίας αλλάζει και γίνεται «My Park», φιλοδοξώντας να εκφράσει τις γεύσεις της παλιάς αστικής Αθήνας, με πιάτα όπως η Αθηναϊκή, το στέικ ταρτάρ και η γλώσσα μενιέρ. Στην ομάδα του, μαζί με τον Αλέξανδρο Παπαγιαννάκη είναι και ο σομελιέ Νίκος Λουκάκης, οπότε το κρασί θα παίζει με πολύ πρωτότυπο τρόπο. Θα μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε 93 διαφορετικά στιλ κρασιού, τα οποία θα σερβίρονται με το ποτήρι, ενώ μαζί θα σου φέρνουν και τους αντίστοιχους μεζέδες στη λογική των τσιπουράδικων του Βόλου

Το κομψό αστικό καφενείο θέλησε να αναβιώσει στην Πλατεία Καρύτση η ομάδα του «Clumsies» με το «Senios». Το μενού περιλαμβάνει μόνο ελληνικά σπιτικά φαγητά, αλλά πειραγμένα (λ.χ. τα ντολμαδάκια τυλίγονται με kale). Το highlight θα είναι τα βαρελάκια που θα απλωθούν στο χώρο, ενώ θα σερβίρουν για πρώτη φορά cocktails on the tap. Να σας αποκαλύψουμε επίσης ένα καινούργιο bar-bistrot ονόματι «The Artist in Υou», το οποίο άνοιξε τον περασμένο μήνα στο ισόγειο του νέου ξενοδοχείου «The Artist» στη Μελανθίου στου Ψυρρή: ένας απόλυτα νεανικός, εναλλακτικού στιλ χώρος για Έλληνες και ξένους που αγαπούν το downtown, ανοιχτός από το πρωί, με ένα πολύ ενδιαφέρον πρωινό, μέχρι αργά το βράδυ (ιδανικό και για after theater έξοδο), με comfort food, κρασί και κοκτέιλ.

New ethnic gastronomy

Φθινοπωρινό δελτίο γεύσης: ακραία εστιατορικά φαινόμενα - εικόνα 6
Τη σφραγίδα του και στην Αθήνα ετοιμάζεται να βάλει το «Mr Pug» του Γιώργου Βενιέρη

Στο γήπεδο της ethnic γαστρονομίας επικρατεί μεγάλη κινητικότητα. Το «Ιndian Chef», το μεγαλύτερο πλέον ινδικό εστιατόριο της πόλης μετά τη μετακόμισή του σε νέο χώρο στη Συγγρού, σε απόσταση αναπνοής από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ, τραβά κιόλας τα βλέμματα υιοθετώντας μοντέρνο look. Εκτός από τα κλασικά, η κουζίνα διανθίζεται και με κάποια καινούργια στοιχεία, όπως τα φαλάφελ και τα μπέργκερ­ με ινδικό χρώμα.

Το «Freud Oriental» μεταφέρεται στο ξενοδοχείο «Semiramis» στην Κηφισιά, εκεί όπου μέχρι πέρυσι βρισκόταν το «Nolita»· μερικές μικροαλλαγές θα δώσουν jap χρώμα στο χώρο και την επίβλεψη της κουζίνας θα έχει ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης. Το χειμερινό «Nikkei» αλλάζει, αφού το ανερχόμενο εστιατόριο θα παραμείνει στον εντυπωσιακό χώρο στον οποίο σερβίριζε το καλοκαίρι, απέναντι από το «St. George Lycabettus».

Τη θέση του στο Κολωνάκι θα πάρει το καινούργιο «Patpong», την κλασική ταϊλανδέζικη κουζίνα του οποίου θα μαγειρεύει ο Σήφης Μανουσέλης. Το γοητευτικό γαστρονομικό ταξίδι στην κουζίνα του Σιάμ που παρουσιάζει ο ταλαντούχος Γιώργος Βενιέρης στο μυκονιάτικο «Mr Pug» συνεχίζεται πλέον και στην Αθήνα. Έδρα του το «333 & Chef’s Workshop» του Γιώργου Γερογιάννη στην Πλάκα, που αυτές τις ημέρες ανακαινίζεται σε Thai ύφος για να φιλοξενήσει το «Mr Pug Athens».

Φθινοπωρινό δελτίο γεύσης: ακραία εστιατορικά φαινόμενα - εικόνα 7
Πρώτη ματιά στο νέο ιταλικό εστιατόριο του Γιώργου Παπακώστα «Vittoria Gati»

Έντονες είναι επίσης οι φήμες ότι ένα από τα πιο γνωστά γιαπωνέζικα εστιατόρια της Αθήνας θα βρει καταφύγιο εντός του ολοκαίνουργιου ξενοδοχείου «Grand Hyatt Athens», που άνοιξε στη Συγγρού. Καθώς βέβαια η ανανέωση του ξενοδοχειακού σκηνικού της πόλης είναι εντατική, είμαστε σίγουροι ότι πολλά θα προκύψουν και στο μέτωπο των ξενοδοχειακών εστιατορίων (στο νέο ξενοδοχείο με την υπογραφή του ομίλου Marriott που ετοιμάζεται στο κέντρο, γωνία Ακαδημίας και Ομήρου, την κουζίνα ανέλαβε ο σεφ Αλέξανδρος Κοσσυβάκης).

Τέλος, Ιταλία και μάλιστα στιλάτη θα εκφράσει το καινούργιο εστιατόριο του Γιώργου Παπακώστα στη Γλυφάδα ονόματι «Vittoria Gati». Δυνατά του σημεία θα είναι η pasta fresca, οι πανιταλικές συνταγές, η ναπολιτάνικη πίτσα και τα ψωμιά στον ξυλόφουρνο, το aperitivo, τα θαλασσινά crudo και οι κοπές από Wagyu και Black Angus.

Τι νέα από τα βόρεια;

Φθινοπωρινό δελτίο γεύσης: ακραία εστιατορικά φαινόμενα - εικόνα 8
Μια πρωτότυπη παντρειά του comfort food με τις τεχνικές της υψηλής γαστρονομίας επιχειρεί το «Penny Lane»

Ανεβαίνοντας προς τα βόρεια, κάνουμε την πρώτη στάση στο Ψυχικό. Στο χώρο του «Tier» θα εγκατασταθεί πλέον το «Nolita» ως ένα all day ιταλικό με panini και άλλα. Στο Χαλάνδρι το «Penny Lane» συνεργάζεται πλέον με τον σεφ της «Σπονδής» Άγγελο Λάντο, ο οποίος θα επιμελείται το νέο μενού στην κατεύθυνση του «comfort food υψηλής τεχνικής», με μοντέρνες αμερικάνικες συνταγές, διανθισμένες με αγγλικά και λατινοαμερικάνικα στοιχεία. Για το pairing φαγητού - ποτού θα διαλέγουμε ανάμεσα σε κοκτέιλ του Σπύρου Μινέτου, ελληνικά κρασιά και μπίρες από μικροζυθοποιίες της Ελλάδας και της Σκανδιναβίας.

Φθινοπωρινό δελτίο γεύσης: ακραία εστιατορικά φαινόμενα - εικόνα 9
Ο βραβευμένος σεφ του «Όμικρον» Μίλτος Αρμένης θα παίζει σε διπλό ταμπλό στο ανανεωμένο εστιατόριο της Νέας Ερυθραίας

Μεγάλες αλλαγές ετοιμάζονται και στο «Όμικρον» στη Νέα Ερυθραία, το οποίο θα... μικρύνει, δημιουργώντας ένα εστιατόριο 35 θέσεων, όπου ο Μίλτος Αρμένης θα κεντάει τη βραβευμένη μοντέρνα ελληνική κουζίνα του. Στον υπόλοιπο χώρο θα λειτουργήσει ένας συνδυασμός tapas bar και μεζεδοπωλείου, όπου ο Ελληνοϊσπανός σεφ, σε συνεργασία με τον Γρηγόρη Χέλμη από το «ΜεΖεν» του Βόλου, θα παίξει δημιουργικά με σπανιόλικους κι ελληνικούς μεζέδες, πολλά τυριά και αλλαντικά, τσίπουρα, ούζα και μπίρες. Παράλληλα ο Μίλτος φτιάχνει το μποστάνι του σε ένα κτήμα 7 στρεμμάτων, όπου θα καλλιεργούνται πολλά από τα βότανα και τα λαχανικά που χρησιμοποιεί στην κουζίνα.

Περισσότερες πληροφορίες

Penny Lane

Θουκυδίδου 10, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Indian Chef

Λεωφ. Συγγρού 55, Φιξ
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.