Γιατί η Japanese pub «Birdman» κερδίζει τις εντυπώσεις;

Διαβάστε για το arty, γκουρμέ, παρεΐστικο στέκι του Άρη Βεζενέ που ανανεώνει το σκηνικό των εξόδων μας.

Γιατί η Japanese pub «Birdman» κερδίζει τις εντυπώσεις; Birdman

Διαβάστε για το arty, γκουρμέ, παρεΐστικο στέκι του Άρη Βεζενέ που ανανεώνει το σκηνικό των εξόδων μας με yakitori και beef nigiri και εξαιρετικά ποτά.

Γιατί η Japanese pub «Birdman» κερδίζει τις εντυπώσεις; - εικόνα 1
Ο Άρης Βεζενές, δημιουργός του «Birdman»

Αυτό το διαμπερές μακρόστενο μαγαζί με τις δύο εισόδους έχει σπέσιαλ ενέργεια. Μια τεράστια μπάρα από δρυ, που προβάλλει τόσο όμορφα τους ρόζους και τα νερά της που σε κάνει να θέλεις να τη χαϊδεύεις συνέχεια, καταλαμβάνει διαγώνια σχεδόν ολόκληρο το στενόμακρο «Birdman», ο κόσμος κάθεται στις άνετες «ψηλοτάκουνες» καρέκλες, σερβιτόροι και σεφ κινούνται διαρκώς ακουμπώντας πια­τάκια με φαγητό και ποτήρια με ποτό, η μουσική (μπλουζ, τζαζ, ροκ, παλιά latino και αφρικάνικα) ακούγεται χαμηλόφωνα, σαν να παίζει από το διπλανό δωμάτιο.

Γιατί η Japanese pub «Birdman» κερδίζει τις εντυπώσεις; - εικόνα 2
Στο ντεκόρ μεγάλη γκάμα βιβλίων μαγειρικής για περίεργους foodies, memorabilia και εξαιρετικά spirits.

Η ατμόσφαιρα είναι cool, έχει γλύκα· άλλοι σιγομιλούν κι άλλοι τιτιβίζουν, μοναχικοί, ζευγάρια, ντουέτα φίλων, τετράδες, άλλοι casual κι άλλες με χρυσοκόκκινες στολές, Έλληνες κυρίως αλλά και Γιαπωνέζοι. Είναι ποτάδικο, cocktail bar, μεζεδοπωλείο, tapas bar, sushi bar ή εστιατόριο, το «Birdman» του Άρη Βεζενέ που άνοιξε πριν από πέντε ημέρες μεταξύ των οδών Σκούφου και Βουλής; Όλα αυτά μαζί συνθέτουν κάτι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε δει στην Αθήνα, καθώς ο υπότιτλος Japanese pub δηλώνει μια ιδιαιτερότητα που συνδυάζει την κουλτούρα των yakitori και των izakaya restaurants του Τόκιο σ’ ένα ξεχωριστό fusion με το δυτικού στιλ bar-restaurant. «Μου αρέσουν πολύ μαγαζιά σαν το yakitori “Torishin” στη Νέα Υόρκη με αστέρι Michelin, καθώς και άλλα παρόμοια στο Λος Άντζελες. Το “Birdman” έχει επιρροές από αυτά και βάζει αντίστοιχα υψηλούς στόχους, συνδυάζοντας το στιλ των yakitori με τη neck to tail φιλοσοφία του “Vezene” και τα σπέσιαλ σιτέματα των κρεάτων μ’ ένα ποτάδικο που διαθέτει μια πολύ ψαγμένη κάβα με εξαιρετικά ποτά», μου λέει ο ίδιος.

Γιατί η Japanese pub «Birdman» κερδίζει τις εντυπώσεις; - εικόνα 3
Yakitori με καρδιές και μπούτι κοτόπουλο

Yakitori σημαίνει σουβλάκι από κοτόπουλο ψημένο στη σχάρα, αλλά από κει και πέρα η γκουρμέ προσέγγιση του είδους προχωρά σε εξειδικευμένες κοπές και ποιοτική πρώτη ύλη (τα κοτόπουλα είναι ελευθέρας βοσκής, βιολογικά σ’ ένα ειδικό project με τα Αγροκτήματα Κρήτης «Μανωλιτσάκης»). Στο «Birdman» σερβίρουν αυτήν τη στιγμή έξι διαφορετικές κοπές, από μπούτι και φτερά μέχρι τραγανή πέτσα και chicken oysters blade (το πιο τρυφερό, γευστικό και σπάνιο κομμάτι του κοτόπουλου). Ξεκίνησα το τσιμπολόγημά μου με φανταστική tempura από στήθος, πολύ νόστιμη και ασυνήθιστα ζουμερή.

Γιατί η Japanese pub «Birdman» κερδίζει τις εντυπώσεις; - εικόνα 4
Nigiri με Wagyu beef

Κατόπιν γεύτηκα ευγενώς dirty μπούτι με φλούδα λεμονιού confit, κόκορα (χυμώδη, γευστικότατα, με κριτσανιστή και μελωμένη πέτσα), καθώς και καρδιές. «Σύντομα θα προσθέσουμε γλυκάδια και νεφράκια αρνιού, που θα δώσουν ελληνικό χρώμα», μου λέει ο Άρης Βεζενές και συμπληρώνει: «Έχουμε επίσης μια πολύ ειδική κατηγορία nigiri χωρίς ψάρι, με μια γκάμα διαφορετικών κοπών Wagyu beef, για να κάνει κανείς και συγκριτική γευσιγνωσία». Τρώω μια λεπτή φλογισμένη φετούλα flank με άφθονο ενδομυϊκό λίπος και χαίρομαι την ένταση της νοστιμιάς της πάνω στο βομβίδιο του ρυζιού, φτιαγμένου εξαιρετικά από τον σεφ Takaaki Otsuka, αλλά και ένα tataki βοδινού τρυφερό σαν βούτυρο με γλυκό umami σάλτσας ponzu με τρούφα και τσίλι.

Γιατί η Japanese pub «Birdman» κερδίζει τις εντυπώσεις; - εικόνα 5
O sushi chef Takaaki Otsuka.

Το τρώγειν και πίνειν εδώ ακολουθεί αργούς ρυθμούς, σαν ιεροτελεστία. Σε ψήνει και το ότι κάθεσαι στην μπάρα (ή στον γιαπωνέζικο χαμηλό καναπέ) αλλά και ο vinyl ήχος της μουσικής που σε ηρεμεί. Παίρνεις τη λίστα των ποτών και χάνεσαι μέσα με σπέσιαλ γιαπωνέζικα, ταϊβανέζικα, σκοτσέζικα και ιρλανδέζικα ουίσκι, σάκε, τζιν, βότκα και ρούμια διαφόρων προελεύσεων. Το βάρος πέφτει στα straight ποτά. Υπάρχει, όμως, μόνο εδώ στην Αθήνα, ξηρή Asahi Draft μπίρα που ταιριάζει πολύ με το φαγητό και μερικά κλασικά και μη κοκτέιλ.

Ζητάω το Negroni και χειροκροτώ νοερά καθώς δοκιμάζω την πολύ σοφιστικέ, γλυκόπικρη δική τους συνταγή. Ο πάγος δεν λέει να λιώσει, μοιάζει με κομμάτι γυαλιού από την Ανταρκτική κι εγώ σκέφτομαι ότι το «Birdman» καινοτομεί σε ένα ωραίο γήπεδο χαλαρής, γκουρμέ, παρεΐστικης ευωχίας που σφραγίζεται από το τσιμπολόγημα μετά εξαιρετικών ποτών. Ο συνδυασμός ποιότητας-τιμής είναι πολύ δυνατός και σου δίνει τη δυνατότητα να το επισκέπτεσαι συχνά και να το κάνεις στέκι σου, είτε για έναν-δυο μεζέδες και ποτό στα γρήγορα είτε για πιο long trip εμπειρίες, ξεκινώντας από νωρίς το απόγευμα την after office αλεγκρία με φίλους.

Περισσότερες πληροφορίες

Birdman

Βουλής 35, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.