O «Πλάτανος» γυρνάει σελίδα στην Κυψέλη

Ένα νέο μεζεδοπωλείο στήνει τα τραπέζια του κάτω από το υπεραιωνόβιο πλατάνι της πλατείας στην Αγίας Ζώνης, σε ένα σημείο όπου οι Κυψελιώτες έχουν δώσει πολλά ραντεβού.

O «Πλάτανος» γυρνάει σελίδα στην Κυψέλη

«Το ταβλάκι μας; Δεν θα το παίξουμε σήμερα το ταβλάκι μας;» ρωτάει ο Παντελής Ζερβός τον χαρακτηριστικά τυπολάτρη στρατηγό Ορέστη Μακρή στο «Η θεία από το Σικάγο». Εκεί «στον πλάτανο», όπου γυρίστηκε η εν λόγω σκηνή της ταινίας, έδιναν τα ραντεβού τους οι Κυψελιώτες επί δεκαετίες. Το υπεραιωνόβιο πλατάνι παραμένει σήμα-κατατεθέν της πλατείας στην Αγίας Ζώνης κι έχει εδώ και λίγες μέρες έχει στη σκιά του τα τραπεζάκια ενός καινούργιου, περιποιημένου μεζεδοπωλείου, αδερφάκι του γειτονικού ψητοπωλείου «Μερακλήδες».

O «Πλάτανος» γυρνάει σελίδα στην Κυψέλη - εικόνα 1

Ο «Πλάτανος» (έτσι λεγόταν κι η οικογενειακή ταβέρνα που βρισκόταν νωρίτερα στην ίδια θέση) γράφει τα καινούργια του κεφάλαια σε νέα χέρια, κρατώντας την αύρα της ιστορικής και πάντα ανθρώπινης συνοικίας της Αθήνας και βάζοντας στην εξίσωση κάποια πιο σύγχρονα στοιχεία. Μπορείς να κάτσεις για ένα ούζο ή τσίπουρο που έρχεται με ένα μικρό μεζέ, μπορείς να κάνεις και τσιμπούσι κανονικό: στον κατάλογο θα βρεις από φάβα παντρεμένη με μανιάτικο σύγκλινο και χταπόδι με πλιγούρι μέχρι γιουβετσάκια θαλασσινών, γαριδομακαρονάδες και πανσέτες ή αρνάκι τσιγαριαστό, σβησμένο με ρακή.

Περισσότερες πληροφορίες

Πλάτανος

Αγ. Ζώνης 43, Κυψέλη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.