7 εστιατόρια που έρχονται στην εκπνοή του χρόνου!

Τα περισσότερα θα τα δούμε λίγο προτού μας αποχαιρετίσει το 2016. Ένα-δυο μπορεί να καθυστερήσουν ακόμη λίγο και να πατήσουν στην επόμενη χρονιά, ­αλλά μπαίνουν κι εκείνα σιγά σιγά στην τελική ευθεία.

7 εστιατόρια που έρχονται στην εκπνοή του χρόνου!

Τα περισσότερα θα τα δούμε λίγο προτού μας αποχαιρετίσει το 2016. Ένα-δυο μπορεί να καθυστερήσουν ακόμη λίγο και να πατήσουν στην επόμενη χρονιά, ­αλλά μπαίνουν κι εκείνα σιγά σιγά στην τελική ευθεία.

7 εστιατόρια που έρχονται στην εκπνοή του χρόνου! - εικόνα 1
Τρεις νέοι σεφ, ο Νίκος Βλαχάκης (αριστερά), o Μάνος Γαρνέλης (κέντρο) και o Δήμος Μπαλόπουλος (δεξιά) ανέλαβαν την κουζίνα του νέου «Βασίλαινα»

Βασίλαινας η νέα εποχή: το έχουμε γράψει εδώ και καιρό ότι το ιστορικό, σχεδόν αιωνόβιο εστιατόριο του Πειραιά με το μοντέρνο δημιουργικό πρόσωπο μετακομίζει στην Αθήνα, στο χώρο που στέγαζε το «Αλάτσι» στην οδό Βρασίδα πίσω από το «Hilton». Τώρα όμως ο χώρος, που φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Μαρίας Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα, είναι έτοιμος­, έτσι σε λίγες ημέρες θα δούμε από κοντά την εντυπωσιακή οροφή (ένα πλέγμα από φιάλες κρασιού­ με οπτικές ίνες), τη walk in κάβα και τα πρώτα αποτελέσματα της σύμπραξης τριών ταλαντούχων νεαρών σεφ, του Μάνου Γαρνέλη, του Δήμου Μπαλόπουλου και του Νίκου Βλαχάκη.

Ψάρι και κρέας θα συνυπάρχουν στο καινούργιο μενού, με την έμφαση να δίνεται στο θαλασσινό τερέν. Για να πάρετε μια πρώτη ιδέα, σημειώστε το χταπόδι εσκαμπέτσε στα κάρβουνα με πουρέ ρεβιθάδας και καυτερή σαλάτα ντομάτας, το κριθαράκι με γαρίδες, καπνιστή ντομάτα και βασιλικό και τη σφυρίδα στα κάρβουνα με πουρέ από παντζάρια φούρνου, σταμναγκάθι και γκρεμολάτα ελληνικής σαλάτας. Σομελιέ θα είναι ο Παναγιώτης Μπαρμπίτσας, με την εκτενή λίστα κρασιών να συνδυάζει ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.

7 εστιατόρια που έρχονται στην εκπνοή του χρόνου! - εικόνα 2
Ο Γιώργος Βενιέρης σε ρυθμό street gourmet στο «Omu»

Και η ομάδα του «Οozora» της Κηφισιάς έχει τα καινούργια της. Το επάνω κομμάτι, του μπαρ, επαναλανσάρεται σε μια εβδομάδα περίπου, ανανεωμένο σε στιλ, ως αυτόνομο bar-restaurant. Γκουρμέ streetfood από τον Γιώργο Βενιέ­ρη, κοκτέιλ και (στη συνέχεια) εναλλασσόμενα live, όχι πολύ συνηθισμένα για την Κηφισιά, δίνουν τον τόνο του νέου concept, που λέγεται Omu, «παπαγάλος» στα ιαπωνικά δηλαδή. Στις γευστικές του προτάσεις θα περιλαμβάνονται ένα όχι τόσο clean cut σεβίτσε και σασίμι, «άλλα» χοτ ντογκ, burgers με «καραμελωμένα» buns ατμού σε διάφορες εκδοχές (με φιλέτο κοτόπουλο και μαγιονέζα καυτερής πιπεριάς, με καβούρι, τζίντζερ τουρσί και ξινόμηλο ή με Waguy beef με σάλτσα hoisin) αλλά και funky πίτσες, όπως η… duckgonzola με πάπια και γκοργκοντζόλα. Έχει χιούμορ ο σεφ!

7 εστιατόρια που έρχονται στην εκπνοή του χρόνου! - εικόνα 3
Η Sin City βερσιόν του «Food Mafia» θα είναι αναμενόμενα αμαρτωλή

Το «Food Mafia» της Γλυφάδας όπου να ’ναι, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, πιάνει κεντρικό πόστο απέναντι από το Παλλάς (Βουκουρεστίου 4) και, σε συνεργασία με το προϋπάρχον στο ισόγειο του κτιρίου του Μεσοπολέμου «V4», στήνει το Food Mafia Sin City, φέρνοντας το χώρο στα μέτρα του και την κουζίνα στο αμαρτωλό/πληθωρικό στιλ του Ηλία Σκουλά. Το μεσημέρι, παράλληλα με το lunch menu, θα υπάρχει ένα snack attack menu, που εμπνέεται από τις αγαπημένες αμερικανικές καντίνες του σεφ. θα δοκιμάσετε καλαμποκένιες τυρόπιτες του Ελ Σαλβαδόρ, που λέγονται papusas, και τοστ με φουαγκρά και ψητά­ ροδάκινα! Το βράδυ οι διαθέσεις θα είναι άκρως κρεατικές με μια κατηγορία ονόματι... Beef No 8 (σαν να λέμε αριθμημένο βαρέλι­ σε αποστακτήριο), που σημαίνει πικάνια σε διάφορες εκδοχές –γεμιστή, steak, σούβλας–, ενώ θα υπάρχει μπάρα για ποτό και after night cigar room. Α ναι, το μενού θα θυμίζει αισθητικά cult αμερικανικό περιοδικό του ’70.

7 εστιατόρια που έρχονται στην εκπνοή του χρόνου! - εικόνα 4
Οι εξωτικοί... Kahuna Bros «παρκάρουν» στον Κεραμεικό

Ανάλογο χρονοδιάγραμμα έχει και το Big Kahuna του Στέφανου Στεφανίδη και του Δημήτρη Μπαλιάν (έχουν ήδη κάνει κάποιες pop up εμφανίσεις σε φεστιβάλ και μαγαζιά της πόλης), που ετοιμάζεται στο Νο 43 της οδού Σαλαμίνος στον Κεραμεικό. Εδώ σκεφτείτε αποθήκη-συνεργείο με τεράστια γκαραζόπορτα, που θα ανοίγει κατά το ήμισυ για να σε βάλει σε ένα beach bar εσωτερικού χώρου: πάτωμα που μοιάζει με άμμο, τραπέζια σε στιλ Καραϊβικής, εξωτικά φυτά, μια καλύβα με φοινικόφυλλα για κουζίνα, σανίδες του σερφ του ’20 και του ’30, καλαμωτή περίφραξη…

Το φαγητό θα είναι εξωτικό streetfood με χάι υλικά. Ως «λίγο αλήτικο», μας το περιέγραψε ο σεφ. «Ένα εστιατόριο, χωρίς πολλά “καθωσπρέπει”», όπου θα βρίσκεις από ramen και τηγανητό ρύζι σε μπανανόφυλλα μέχρι Wagyu και καρχαρία σε προσιτές εκδοχές. «Όλοι ίσοι μπροστά στο κύμα» είναι το μότο του («big kahuna», άλλωστε, στη surf culture σημαίνει «τεράστιο κύμα») και αυτό που θέλει είναι να «σβήσει» το όριο που χωρίζει λαϊκό και γκουρμέ.

Μπλε Αλεπού Παπαντώνης θα λέγεται το επόμενο επιχειρηματικό βήμα του Κώστα Παπαντώνη μετά το «Prime Grill», που κλείνει τον κύκλο του φέτος έπειτα από αρκετά χρόνια λειτουργίας. Στο Νέο Ψυχικό και αυτό (Λεωφ. Κηφισίας 158 & Θωμά Οικονόμου 2), το νέο του project θα ανοίξει μέσα στο μήνα και θα έχει χαρακτήρα bar-restaurant, δίνοντας έμφαση και στο κρασί με αρκετές ελληνικές και ξένες ετικέτες. Φωτεινό, λιτό, με βιομηχανικές αναφορές, θα ακολουθεί επίσης κρεατική κατεύθυνση, ενώ θα συμπληρώνει τη γευστική του πρόταση με ένα bar menu με αλλαντικά, τυριά, μια τεμπούρα, ένα tataki και... μύδια, τα οποία αποτελούν επίσης μέρος του γευστικού του στόρι – έτσι για να θυμηθούμε το ιπποτικό «Avalon» του ιδίου στου Ψυρρή.

Βεντήρη θα λέγεται τελικά το καινούργιο «προχώ» ψητοπωλείο που ετοιμάζει το team του «Agora Select» και ίσως προλάβει να ανοίξει μέσα στις γιορτές. Στη γευστική γκάμα του θα υπάρχουν καταρχάς πολλές πίτες με φύλλο που θα ανοίγεται μπροστά σου (π.χ. κοτόπιτα μοσχοβίτικη με καπνιστό τυρί και πολύχρωμες πιπεριές, κρεατόπιτα με μοσχαρίσιο κιμά, λαχανικά και δυόσμο), οι οποίες θα ψήνονται στον ξυλόφουρνο.

Στις σούβλες του θα γυρίζουν ολόκληρο γουρουνόπουλο, κοτόπουλα, αρνάκι Κύθνου και chuck eye από Black Angus, που θα μπορείς να τα τρως μόνα τους, αλλά θα μπαίνουν και σε τεράστιες πίτες για τυλιχτή απόλαυση. Στο φούρνο θα σιγοψήνονται μοσχαρίσια στηθοπλευρά και αγριογούρουνο, ενώ η σχάρα θα βγάζει μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων: από μπιστέκα Φιορεντίνα μέχρι hot dog μαύρου χοίρου με καραμελωμένα κρεμμύδια και διάφραγμα Black Angus.

7 εστιατόρια που έρχονται στην εκπνοή του χρόνου! - εικόνα 5
Ο Κώστας Τσίγκας σε παιχνιδιάρικο, κρεατικό τερέν

Ακριβή εικόνα για το opening δεν έχουμε, το πιο πιθανό όμως είναι να το δούμε προτού ο χρόνος παραδώσει τη σκυτάλη στον επόμενο. Στο Steak Frites της ΤοyBox Legends, που θα ανοίξει σε ένα νεοκλασικό στην οδό Φιλελλήνων, η κουζίνα –σε επιμέλεια του Κώστα Τσίγκα– θα έχει το κρέας­ στο επίκεντρο, όπερ σημαίνει από onglet μέχρι (κάποια) steaks ωρίμανσης, με αναφορές από την Ανατολή (ένα ρας ελ χανούτ θα τη βάζει την πινελιά του) μέχρι… την Άπω Ανατολή, ενώ τη γευστική πρόταση θα συμπληρώνουν ζυμαρικά και ριζότο ημέρας και το μεσημέρι steak sandwiches. Γύρω τους το νέο steak house, που έχει στόχο να είναι ιδιαίτερα προσιτό, θα ξετυλίγει το δικό του toy story με συλλεκτικά στρατιωτάκια, ατμομηχανές του 1920, ρετρό αυτοκινητάκια και κούκλες, τεύχη του «Μικρού Ήρωα», memorabilia του «Star Wars» και του «007» – η συλλογή τους είναι ατελείωτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.