Οδηγός Εστιατορίων

«Τηλέμαχος Athens»: κρεατικό ρουά ματ!

Στην πρώτη του downtovn κρεατική κολεξιόν ο Γιώργος Τσιλιγκίρης πιλοτάρει ανάμεσα στο άγγιγμα της φωτιάς και το ρεύμα της ωμότητας και κερδίζει τις εντυπώσεις.

«Τηλέμαχος Athens»: κρεατικό ρουά ματ!

Όταν ένα όνομα απ’ τα βόρεια με ιστορία στην κρεατοφαγία κάνει «άνοιγμα» στο κέντρο της πόλης, περιμένεις πολλά. Στην πρώτη του downtovn κρεατική κολεξιόν ο Γιώργος Τσιλιγκίρης πιλοτάρει ανάμεσα στο άγγιγμα της φωτιάς και το ρεύμα της ωμότητας και κερδίζει τις εντυπώσεις.

«Τηλέμαχος Athens»: κρεατικό ρουά ματ! - εικόνα 1

Το «καινούργιο μου βασίλειο» – έτσι συστήνει χαμογελώντας το «Τηλέμαχος Athens» ο Γιώργος Τσιλιγκίρης. Δεν έχει άδικο. Ήδη με το που μπαίνεις, βλέπεις ότι είχε σκοπό να κάνει εντυπωσιακή είσοδο στο κέντρο της πόλης. Ελαφρώς κρυμμένο μεν, είναι σε σημείο-κλειδί, δύο βήματα από το Σύνταγμα, στο βάθος της στοάς της Πανεπιστημίου που φιλοξένησε το περίφημο ουζερί του Απότσου και αργότερα το «Cellier le bistrot». Ο διακοσμητής Ιάκωβος Μίσχαλης διατήρησε την αστική αύρα του ψηλοτάβανου χώρου με τον τεράστιο πολυέλαιο στην είσοδο και την μπουαζερί με τους καθρέφτες και τις παλιές απλίκες, προσθέτοντας πράσινες και πορτοκαλί δερμάτινες καρέκλες, άνετους καναπέδες κάτω από τα παράθυρα που βλέπουν τις φυλλωσιές του Νομισματικού Μουσείου και γοητευτικές ρετρό λεπτομέρειες στους τοίχους. Μ’ αρέσει που στη μέση της σάλας έχει τη μηχανή κοπής των αλλαντικών, σ’ έναν ξύλινο πάγκο, δηλώνοντας ότι μπορεί να φοράει… επίσημο ένδυμα, αλλά τη λύνει τη γραβάτα του: όλη η εξέλιξη της κρεατοφαγίας στον «Τηλέμαχο» αντανακλάται εδώ, από το κοντοσούβλι μέχρι το φιλέτο.

«Τηλέμαχος Athens»: κρεατικό ρουά ματ! - εικόνα 2

Μπήκαμε κατευθείαν στο… ωμό, με κομμένο στο χέρι ταρτάρ από μοσχαρίσιο φιλέτο, μοσχαρίσιο καρπάτσιο, ένα απίθανο κομμάτι κρέατος σε λάδι με λίγο λεμόνι, που το λέει «ελληνικό σούσι». μασάς την μπουκιά σου και το νιώθεις το κρέας. Και έπειτα από μια απλή, δροσερή σαλάτα με αβοκάντο, μάνγκο, ντομάτα, λάιμ και κόλιαντρο, ήρθε φιλέτο μαύρου χοίρου με πυκνή νοστιμιά κι ένα T-bone με ιταλικές προδιαγραφές (Piemontese) από τη Μacceleria Oberto –ο ροκ σταρ του καταλόγου–, αρκετά σιτεμένο, εξαιρετικά ψημένο και με ισχυρή προσωπικότητα. Το κρεάτινο οπλοστάσιο του «Τηλέμαχου» κρύβει και μια ποικιλία αλλαντικών φοβερή: ιδίως στο πρόβειο προσούτο, στην αποξηραμένη ράχη βοδινού και στην καπνιστή μοσχαρίσια γλώσσα μπορείς να εθιστείς. Βρίσκω δε πολύ θετικό ότι προτείνει και δύο οικονομικά set menus. Τρως, ας πούμε, ταρτάρ, καρπάτσιο με σαλάτα ρόκας, κιλότο Black Angus στα κάρβουνα και γλυκό με μόλις € 20.

«Τηλέμαχος Athens»: κρεατικό ρουά ματ! - εικόνα 3

Η λίστα κρασιών, που μέχρι το φθινόπωρο θα εμπλουτιστεί κι άλλο, στην παρούσα φάση φτάνει τις εκατόν ογδόντα ετικέτες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Νότιο Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία. Οι επιλογές σε ποτήρι είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες (λευκά € 5-14, κόκκινα € 6-20). Έχοντας κατά νου να στρέψουν τον κόσμο προς το πολύ όμορφο μπαρ, κάποιες ποικιλίες θα σερβίρονται εκεί σε χαμηλότερες τιμές. Εκτός αυτού η κρύα κουζίνα του μαγαζιού θα ανοίγει τα ρολά της και θα γίνεται μπαράκι στη στοά, όπου ήδη έχουν στηθεί μερικά τραπεζάκια, σερβίροντας σάντουιτς με πικάνια και κρύο αρνί, μπέργκερ με βοδινό και σούπες.

Πανεπιστημίου 10 (στοά), κέντρο, 2103613300.

Περισσότερες πληροφορίες

Τηλέμαχος Athens

Πανεπιστημίου 10 (στοά), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα 150 καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης σύμφωνα με το OAD

Η πολύ ενδιαφέρουσα φετινή λίστα του Opinionated About Dining για τα σημαντικότερα γαστρονομικά spots της Γηραιάς Ηπείρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
29/06/2022

Το νέο "La Meat Maison" μας στρώνει τραπέζι

Deli, κάβα, κρεοπωλείο και bar-restaurant σε ύφος μητροπολιτικού μπιστρό με την υπογραφή του Δημήτρη Κατριβέση και ιδιαίτερη αγάπη στην εκλεκτή κρεατοφαγία, συνθέτουν την εκλεκτική ταυτότητα του ολοκαίνουργιου concept store της La Meat Maison στην Κηφισιά.

Το 'Noma΄ ετοιμάζεται να αλλάξει. Πάλι.

Ο René Redzepi ανοίγει νέους ορίζοντες και ανακοινώνει πως το Noma 'δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο'.

'The Bear': Η ωμή αλήθεια της κουζίνας στη νέα σειρά του Hulu

Ποτέ πριν ένα show δεν απεικόνισε τόσο ρεαλιστικά αυτά που συμβαίνουν στις σημαντικότερες κουζίνες του πλανήτη.

''Gioelia cremeria italiana'': Το αυθεντικό ιταλικό gelato ήρθε στην Αθήνα

Η ιταλική εμπειρία παγωτών και παραδοσιακών γλυκών είναι εδώ για ένα δροσιστικό καλοκαίρι.

Ταξίδι σε κορυφαία bar της Αθήνας με το "α" και τo Schweppes

Στιγμές με ή χωρίς αλκοόλ αλλά και γευστικά μιξαρίσματα που δίνουν χαρακτήρα σε κάθε γουλιά προσφέρουν το "α" και το Schweppes στην απόλυτη εμπειρία food & cocktail pairing σε κορυφαία bars της Αθήνας.

''The Zillers'': Γαστρονομική φινέτσα με πρώτο πιάτο Ακρόπολη

Μια ταράτσα λουσμένη στο φως προσφέρει τις καλύτερες γευστικές εμπειρίες.