Γευστική βόλτα στο Χαλάνδρι

Η ζωντανή αγορά μαζί με μια ατελείωτη γκάμα γευστικών προτάσεων, που καλύπτουν από υψηλή γαστρονομία μέχρι cafe-restaurants, δίνουν μεγάλη δυναμική σε αυτήν την αναπτυσσόμενη περιοχή. Ας ξεκινήσουμε τη γευστική περιήγηση σε μία από τις ζωντανότερες πιάτσες της πόλης.

Γευστική βόλτα στο Χαλάνδρι

Η ζωντανή αγορά μαζί με μια ατελείωτη γκάμα γευστικών προτάσεων, που καλύπτουν από υψηλή γαστρονομία μέχρι cafe-restaurants, δίνουν μεγάλη δυναμική σε αυτήν την αναπτυσσόμενη περιοχή. Ας ξεκινήσουμε τη γευστική περιήγηση σε μία από τις ζωντανότερες πιάτσες της πόλης.

Γευστική βόλτα στο Χαλάνδρι - εικόνα 1
Ατμόσφαιρα γειτονιάς στην αυλή της «Μπεμπέκας»

Εδώ και μερικά χρόνια το Χαλάνδρι εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα γευστικώς προάστια, πόλος έλξης για πολλούς Αθηναίους. Για να έχετε ένα μέτρο, το site του «α» συμπεριλαμβάνει 67 αξιόλογα μαγαζιά στο Χαλάνδρι, ενώ στην ανταγωνιστική Γλυφάδα το νούμερο στέκεται κάτω από τα 60 και με σαφώς μικρότερη ποικιλία προτάσεων. Πάμε λοιπόν μια βόλτα με το μαχαιροπίρουνο στο χέρι για να δούμε τι παίζει… Κορυφαίο εστιατόριο της περιοχής, που βάζει το Χαλάνδρι στη διεθνή γαστρονομική σκηνή με το αστέρι Michelin που κατέκτησε φέτος, είναι το Botrini’s. Η υπερτοπική του έλξη οφείλεται στο celebrity status του δημιουργού του Έκτορα Μποτρίνι αλλά και στις αρκετά προσιτές τιμές του: με € 40 τρως ένα μενού 4 πιάτων με αρκετά amuse bouche, που περιέχει την περίφημη νερατζοσαλάτα με καπνιστό ξιφία και το «κατσικάκι με “πέτρες” ενός ξεχασμένου τόπου». Μια και μιλήσαμε όμως για celebrity chef λίγο πιο πάνω, στην ανακαινισμένη πλατεία συναντάμε τον Γιάννη Λουκάκο και το Ψωμί κι Αλάτι. Το εστιατόριο που καθιέρωσε τη λογική της γαστροταβέρνας συνεχίζει ακάθεκτο, βάζοντας γκουρμέ πινελιές σε γεύσεις οικείες στο concept της ανανέωσης της ελληνικής κουζίνας. Σπεσιαλιτέ όπως το κοτόπουλο σοτέ με φασολάκια, μαρμελάδα ντομάτας και κρέμα φέτας, το συκώτι με πουρέ σελινόριζας, μπέικον και σταφίδες και το καλαμάρι με τραγανή κρούστα και μαγιονέζα ελιάς δίνουν τον τόνο.

Γευστική βόλτα στο Χαλάνδρι - εικόνα 2
Ο Έκτορας Μποτρίνι βάζει το Χαλάνδρι στη διεθνή γαστρονομική σκηνή

Από τη σκηνή του Χαλανδρίου δεν λείπουν ούτε τα εστιατόρια που καλλιεργούν στην κουζίνα και στο ντεκόρ τους μια μοντέρνα λογική με σαφή υπερτοπικό χαρακτήρα. Το White Elephant ήταν το κορυφαίο ασιατικό της Αθήνας το ’90. Το χάσαμε κάποια στιγμή, αλλά επανεμφανίστηκε σε έναν εντυπωσιακό χώρο με πανέμορφο κήπο και πισίνα, εξαιρετική πολυασιατική κουζίνα και σούσι, δυνατή μπάρα και πολύ καλές τιμές. Το Chefi The Restaurant είναι από τις πρόσφατες αφίξεις, με έναν καταπράσινο κήπο που έχει τη γοητεία της σπιτικής κηπουρικής και κουζίνα με κοσμοπολίτικη κατεύθυνση: το γκασπάτσο έχει τη λογική του ντάκου, που εκτός από ντομάτα συνδυάζει επιτυχημένα και καρπούζι, το ριζότο είναι αφιερωμένο στη χωριάτικη και ο σολομός σερβίρεται με μάνγκο, σόγια και wasabi.
Η ιταλική κουζίνα εκπροσωπείται με το Da Nonna, που εστιάζει σε νόστιμες ναπολιτάνικες πίτσες σε ιταλικό ξυλόφουρνο, καλοφτιαγμένες μακαρονάδες (ωραία καρμπονάρα) κι επιτυχημένα ριζότο (τιμήστε αυτό με το σαφράν) σε μια ήσυχη πράσινη αυλή μακριά από τη βοή, και το Antica Locanda, που σε ταξιδεύει στη γείτονα με τις καμάρες, τα μοναστηριακά τραπέζια, τις γωνιές­ με τα αρωματικά λάδια και την κουζίνα με τα ζυμαρικά στα βάζα.

Γευστική βόλτα στο Χαλάνδρι - εικόνα 3
Ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος και ο Στέφανος Πετριανίδης της «Φλυαρίας» την ονόμασαν έτσι από τη Φλύα, το αρχαίο Χαλάνδρι

Τα involtini di melanzane (από τα καλύτερα στην Αθήνα) κρύβουν στα ρολάκια μελιτζάνας πληθωρική γέμιση από guanciale και καπνιστή scamorza και το ριζότο alla pescatora είναι πλούσιο σε θαλασσινά.
Η έθνικ παράμετρος ενισχύεται με εστιατόρια της Ανατολής. Πρώτο και καλύτερο το πέρσικο Αναχίτα, που σερβίρει εδώ και χρονιά αφράτα πιλάφια, ασυνήθιστες σπεσιαλιτέ όπως το κοτόπουλο ζέρεσκ μαγειρεμένο με ένα είδος φραγκοστάφυλων και το σιρίν με πορτοκάλι, αμύγδαλο, καρότο και φιστίκι Αιγίνης και ωραιότατα αρνίσια κεμπάπ και λαχματζούν. Όσο για το Pink Elephant, είναι η Ινδία σε συσκευασία τσέπης με σύγχρονο ντεκόρ. Εκτός από τα κλασικά, δοκιμάστε tikka botti (μοσχάρι μαριναρισμένο σε μπαχαρικά κι εξωτικά φρούτα) ή spicy okra αν σας αρέσουν οι μπάμιες και χαρείτε τις ωραίες χειροποίητες σάλτσες. Το Ancho Mexican Grill ως μια self service εκδοχή μεξικάνικου είναι όμορφο και μοντέρνο. Για κεμπάπ, έχεις λόγο να έρθεις στο Χαλάνδρι.
Ο Δημήτρης Αγοραστός μετέτρεψε το εστιατόριό του σε Αγοραστός Kebab συνεχίζοντας την αντίστοιχη φάση του Γέρακα. Το Άδανά του είναι πικάντικη ζημιά, το σαγανάκι με αβγά και σουτζούκι πύραυλος, ενώ τα μαγειρευτά ημέρας όπως ο μουσακάς είναι μερακλίδικα.

Γευστική βόλτα στο Χαλάνδρι - εικόνα 4
Το «Εξ Ανατολής» συνδυάζει επιτυχημένα τον μοντερνισμό με την παράδοση

Το Εξ Ανατολής συνδυάζει επιτυχημένα το μοντερνισμό με την παράδοση σε έναν όμορφο, φωτεινό χώρο. Στην πίτα Καραντενίζ η τραγανή ζύμη συνδυάζεται με πικάντικο σουτζούκι, κασέρι, χαλούμι, ντομάτα και ο ελαφρύς καβουρμάς του Μπατανιάν γίνεται σαγανάκι γευστικότατο, με γιαούρτι και σουσάμι. Στο γήπεδο «ταβέρνα - μαγειρείο - μεζεδοπωλείο» το Χαλάνδρι έχει μεγάλη παράδοση. Υπάρχουν ιστορικά μαγαζιά όπως το όμορφα ανακαινισμένο Βραστό, που μοιάζει με σαλόνι σπιτιού. Εκεί πηγαίνω για το φανταστικό μπιφτέκι και τα μαγειρευτά που εναλλάσσονται: αρνάκι φρικασέ, μοσχαροκεφαλή σιγοψημένη για έξι ώρες, πατσάς και το περίφημο βραστό μοσχάρι. Στο cult μαγέρικο Κίτσουλας, με ηγέτη τον κ. Χρήστο που τραγουδά καντάδες όταν έχει κέφια, βρίσκεις από απίθανους λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο­ περιωπής κι εξαιρετικές πίτες με φύλλο που ανοίγουν επιτόπου μέχρι ωραία κρεατόσουπα, φρικασέ, μουσακά και φανταστικά κουκιά από τον κήπο τους. Τουλάχιστον 50 ετών παράδοση έχει η Κυρά Μαρία με την πλακόστρωτη αυλή σε μια ήσυχη γειτονιά στα Σίδερα. Από τη δυνατή σχάρα βγαίνουν ζουμερά παϊδάκια και μπριζόλες, από το τηγάνι ωραία κεφτεδάκια και πατάτες. και για φινάλε σωστά σιροπια­σμένα ραβανί και καρυδόπιτα.

Γευστική βόλτα στο Χαλάνδρι - εικόνα 5
O «Τζίτζικας και Μέρμηγκας» του Χαλανδρίου είναι κατά τη γνώμη μας ο ομορφότερος της αλυσίδας

Γοητευτική ποπ νοσταλγία στην παλιά μονοκατοικία όπου στεγάζεται την Μπεμπέκα και στις όμορφες αυλές της ατμόσφαιρα γειτονιάς. Τα ονομαστά τηγανητά κολοκυθάκια είναι κόλαση, η σπάνια σκορδάτη σπλήνα εξαιρετική, το γαλλικό κατσικίσιο τυρί ωραίος μεζές με φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί και καραμελωμένα κρεμμύδια, η μους λεμονιού με μπισκότο ωραία πινελιά για το τέλος. Τολμηρά ανακαινισμένη βρίσκουμε και τη Μονοκατοικία. Ο μικρός της κατάλογος περιέχει καλή καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, μυρωδάτη χοιρινή τηγανιά, νόστιμο καγιανά με ποιοτικό λουκάνικο, απρόσμενο ριζότο με άγρια μανιτάρια και πετιμέζι και ωραιότατα γλυκά όπως το τρίγωνο με κρέμα, μήλα και γρανίτα κρασιού.
Κατά τη γνώμη μου ο Τζίτζικας και Μέρμηγκας του Χαλανδρίου είναι ο ομορφότερος της αλυσίδας, στεγασμένος σε μια μονοκατοικία με απλόχωρη αυλή. Πιάτα όπως το ριζότο σουπιάς με μελάνι και πεκορίνο Αμφιλοχίας, χοιρινά μπριζολάκια με πορτοκάλι και μέλι Ταϋγέτου, μουσακαδάκι αρνιού με λαχανικά, μυρωδικά και σάλτσα ψητής ντομάτας, βλίτα σαγανάκι με ντομάτα, ξίγαλο Σητείας και μυρωδικά είναι χαρακτηριστικά της νεωτεριστικής διάθεσης της κουζίνας. Περνάς την είσοδο της παλιάς υφασματαποθήκης και νομίζεις ότι μπαίνεις σε θερινό κινηματογράφο στην αυλή της Φλυαρίας. Εδώ πετυχαίνουν πολύ την τηγανιά με ζουμερότατο μαριναρισμένο κοτόπουλο, χυμώδες χοιρινό και ορεκτικές πιπεριές. Η νοστιμάδα των μαγειρευτών αποδεικνύεται βαθιά στον μπεκρή μεζέ. Το τηγάνι άψογο και στεγνό, βγάζει στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα αστέρι και αφράτους μαμαδίστικους κεφτέδες που μοσχοβολάνε δυόσμο.
Με μουσική από Πέμπτη μέχρι Σάββατο ντύνει το Περί Ουσίας νοστιμιές σαν τα «μπουτάκια της χανούμισσας» (κιμάς, φέτα, κρεμμύδι, σκόρδο, μυρωδικά), το χουνκιάρ μπεγεντί, την πικάντικη χοιρινή κρασοτηγανιά με φέτα, το κοτόπουλο με μαστίχα και τα νόστιμα κοψίδια στη σχάρα. Ακόμη μία όμορφη μονοκατοικία με κήπο αποτελεί το σκηνικό της μοντέρνας ταβέρνας Υδρούσσα.

Γευστική βόλτα στο Χαλάνδρι - εικόνα 6
Ο Αλέξανδρος Κοσσυβάκης επικεφαλής της κουζίνας του «Chefi»

Από τα σημεία αναφοράς στο Χαλάνδρι, προτείνει ένα μεγάλο κατάλογο όπου βρίσκεις γκιουζλεμέδες, αληθινές τηγανητές πατάτες με αβγά, ανατολίτικο κεμπάπ με μοσχάρι και πρόβατο αλλά και ριγκατόνι με ντομάτα, κάππαρη κι ελιές. Ο Ζύθος κατοικεί σε ένα παλιό αρχοντικό του ’50 με πληθωρικό ξύλο και πέτρα. Η ποικιλία των ετικετών μπίρας είναι τεράστια και συνδυάζεται με κότσια, λουκάνικα, σνίτσελ κατά τη γερμανική παράδοση αλλά κι ένα «ρωμαϊκό όργιο» σε ξύλινο πιάτο ενός μέτρου. Δίπλα του το καινούργιο Ζύθος Μεζεδοπωλείο, στιλάτο και ανοιχτόκαρδο, εστιάζει στις γεύσεις ενός μοντέρνου ψητοπωλείου.
Στο Μουστάκι σερβίρουν χειροποίητα καλαμάκια, καρέ αρνιού, μπιφτέκι μοσχαρίσιο, κοτόπουλο, γαλοπούλα συν κάποια πιάτα ημέρας. Τα συνδυάζουν με περίπου είκοσι ετικέτες κρασιού, κυρίως ντόπιες. Μετά τα μεσάνυχτα που κλείνει η κουζίνα, ωστόσο, έχουν την πρόθεση να συνεχίζουν με κοκτέιλ κρασιού και ποτό. Λέμε να κλείσουμε τη βόλτα στο Χαλάνδρι κάπως ασυνήθιστα, με το Melouk. Ένα λουκουμά μπαρ με βιομηχανική αισθητική και λουκουμάδες που ξεκινούν από ριγανάτοι (με φέτα και ντομάτα), για να φτάσουν σε ξινομυζήθρα με μέλι, ζαμπόν και μπέικον με μπλε τυρί αλλά και σοκολάτα με σαντιγί.

Περισσότερες πληροφορίες

Βραστό (το)

Ρόδων 3, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Κίτσουλας

Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Περί Ουσίας

Θησέως 25 & Δ. Πλακεντίας, Πλ. Κέννεντυ, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ψωμί & Αλάτι

Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Pink Elephant

Σωκράτους 4Α, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Μπεμπέκα

Διονύσου 16, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ancho Mexican Grill

Γυφτοπούλου Γρηγορίου 9 & Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Μονοκατοικία

Φιλικής Εταιρείας 39, Κάτω Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".