30 χρόνια «Kona Kai»: flash back στην ιστορία

Πάνω από 1 εκατ. άτομα έχουν καθίσει στη σάλα του πολυνησιακού εστιατορίου, το οποίο –χωρίς να αλλάξει σχεδόν τίποτε– συμπλήρωσε τρεις δεκαετίες σέρφινγκ στα γευστικά νερά των νότιων θαλασσών.

30 χρόνια «Kona Kai»: flash back στην ιστορία

Πάνω από 1 εκατ. άτομα έχουν καθίσει στη σάλα του πολυνησιακού εστιατορίου, το οποίο –χωρίς να αλλάξει σχεδόν τίποτε– συμπλήρωσε τρεις δεκαετίες σέρφινγκ στα γευστικά νερά των νότιων θαλασσών.

30 χρόνια «Kona Kai»: flash back στην ιστορία - εικόνα 1

Hταν κίνηση ματ. Ξαφνικά, το 1983, σε μια εποχή που ακόμη μεσουρανούσαν το πιάνο και η γαλλική κουζίνα, έπαιρνες το ασανσέρ κι έβγαινες κάπου μεταξύ Χαβάης και Σαμόα. «Με το Κόνα-Κάι του Λήδρα Μάριοτ η Αθήνα απέκτησε την πολυνησιακή της γεύση», έγραφε στο «α» τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς ο Κρίτων Παπαδόπουλος. Οι άγνωστες συνταγές και η θεματική έθνικ πολυτέλεια –η ατμόσφαιρα Ειρηνικού με τα ξυλόγλυπτα τοτέμ και τα τρεχούμενα νερά– προκάλεσαν αίσθηση. Το κατεστημένο του λευκού τραπεζομάντιλου στο «καλό» εστιατόριο έσπασε για πρώτη φορά, οι σερβιτόροι φορούσαν χαβανέζικο πουκάμισο αντί για παπιγιόν, το μπον φιλέ τεριγιάκι και το κοτόπουλο Αλόχα έγιναν γρήγορα ζήτημα πρεστίζ – και το «Κοna Kai» σημείο αναφοράς για τη γαστρονομία της πόλης. Το στόρι συνεχίστηκε με σαμπάνιες που άνοιγαν με… κατάνα, διασημότητες στη σάλα (Λέοναρντ Μπερνστάιν, Ντέμης Ρούσσος, Χάρι Μπελαφόντε, UB 40, Πλάθιντο Ντομίνγκο, Φιλ Κόλινς κ.ά.), τέσσερις βραβεύσεις με Χρυσό Σκούφο στα ’90s και μεγάλη ζήτηση για το τραπέζι Νο 40 μετά το πρώτο δημόσιο ραντεβού του Ανδρέα Παπανδρέου με τη Δήμητρα Λιάνη. Και μόνο το γεγονός ότι καταφέρνει να μένει απαράλλαχτο για 30 ολόκληρα χρόνια αποτελεί ένα μεγάλο, δύσκολο ρεκόρ. Η φετινή επέτειος επαναφέρει στο μενού κάποια χαρακτηριστικά αγαπημένα πιάτα. Δεν είναι πια το πιο ακριβό εστιατόριο της πόλης. Ασιατικά έχουμε κι άλλα. Αλλά ο μύθος κρατάει. Νιώθεις σαν σε σκηνικό ταινίας. Σαν να τρως με soundtrack ένα νοητό ωκεάνιο βουητό.

Ήξερες ότι…

30 χρόνια «Kona Kai»: flash back στην ιστορία - εικόνα 2

Το 1983 το ντεμπούτο έγινε με 50 διαφορετικές συνταγές – η Αθήνα γνώρισε τα κοκτέιλ με χυμό καρύδας, ανανά και παπάγιας (τότε πολλά από τα υλικά έρχονταν αεροπορικώς). Το Mai Tai ήταν το απόλυτο hit.

30 χρόνια «Kona Kai»: flash back στην ιστορία - εικόνα 3

Σύστησε στoυς Αθηναίους το γιαπωνέζικο teppanyaki. Ήταν το πρώτο σημείο της πόλης όπου μπορούσες να δεις κινέζικα μανιτάρια, φασολάκια και γαρίδες να στροβιλίζονται στα καυτά σιδερένια πλατό.

30 χρόνια «Kona Kai»: flash back στην ιστορία - εικόνα 4

Το πλήρες πολυνησιακό μενού γευσιγνωσίας (€ 47 το άτομο) του εστιατορίου λέγεται Tonga. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι υπήρχε και το 1983 μενού με το ίδιο όνομα (και άλλη σύνθεση). Με 1.750 δραχμές...

* Ειδική έκπτωση για τους αναγνώστες του «α»: Προσκομίζοντας τη σελίδα με τη σχετική αναφορά του τεύχους που κυκλοφορεί θα έχετε έκπτωση 20% σε όλα τα εδέσματα του εστιατορίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

To "NJV Athens Plaza" καλωσορίζει τον executive Chef Παναγιώτη Αναστασίου

Ο νέος Chef, με την μακρά μαγειρική του πορεία, έρχεται να ενσωματώσει την Ελληνική μαγειρική παράδοση και την μεσογειακή διατροφή στην διεθνή, δημιουργική, comfort κουζίνα.

Αστεράτο δείπνο στην ακροποταμιά του διαστήματος: Ο Rasmus Munk ετοιμάζει ένα μενού για την στρατόσφαιρα

Και όμως είναι γεγονός! Το 2025 6 γαστροναύτες θα απολαύσουν ένα μοναδικό conceptual δείπνο βλέποντας τον ήλιο να ανατέλλει πίσω από τη Γη από 30.000 μέτρα ύψος! Θα το μαγειρέψει ο πιο δημιουργικός σεφ σήμερα στον πλανήτη, ο Rasmus Munk του "Alchemist" στην Κοπεγχάγη. Η γαστρονομία θα πετάξει σε νέα οραματικά ύψη.

Στη γλυκιά στοά του "Dessert Wise"

Ένα καινούργιο εστιατόριο γλυκού μόλις πήρε θέση στην καρδιά της πόλης, "κρυμμένο" σε μια στοά της Ακαδημίας. Πήραμε μια πρώτη γεύση και αναμεταδίδουμε.

Το ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ BRIQI φέρνει την επανάσταση στην απόλαυση του ελληνικού καφέ

Η αγαπημένη ελληνική συνήθεια μπαίνει σε νέα εποχή με το πάτημα ενός κουμπιού και άλλα πολλά οφέλη που προσφέρει το καινοτόμο ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ BRIQI.

Pharaoh Fire Nights: Ο Δημήτριος Μούδιος μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο σπουδαίος R & D σεφ θα μαγειρέψει ένα ειδικό μενού ταϊλανδέζικης κουζίνας χρησιμοποιώντας κυρίως ελληνικά προϊόντα.

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.