Στον αφρό των ημερών με τη σαμπάνια Deutz

Απευθείας από το Aÿ στο ποτήρι σου, μία θαυμάσια πρόταση από και για «αυτούς που ξέρουν».

Σαμπάνια Deutz

Προφανώς, γνωρίζεις πως η Champagne είναι μία από τις διασημότερες και πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές στον κόσμο. Ένας προορισμός για οινόφιλους και οινοπερίεργους αλλά και για όλους όσους επιθυμούν απλά να αποδράσουν στη γαλλική ύπαιθρο για να χαλαρώσουν, συνήθως με ένα αφρισμένο ποτήρι στο χέρι. Ακριβώς εκεί, βρίσκεται και το Aÿ, μία μικρή κωμόπολη περίπου 3.500 κατοίκων που είναι ωστόσο το μεγαλύτερο από όλα τα υπόλοιπα 'χωριά' της Champagne. Και, φυσικά, διαθέτει τεράστια ιστορία όσον αφορά τα οινικά δρώμενα. Περιτριγυρισμένο από αμέτρητα εκτάρια αμπελιών, το Aÿ αποτελεί μεταξύ άλλων το σπίτι της σαμπάνιας Deutz, που για 185 χρόνια στέκει στην καρδιά του ως περήφανος διαγενεακός φύλακας μίας εξαιρετικής οινοποιητικής κληρονομιάς.

Μία σαμπάνια για "αυτούς που ξέρουν"

Από τα πρώτα μέλη της αρχαίας και υψηλού κύρους "Syndicat des Grandes Marques", δημιουργεί σαμπάνιες με φινέτσα, βάθος και πολυπλοκότητα, συνεχίζοντας την ιστορία των Pierre-Hubert Geldermannn και William Deutz, δύο εμπόρων κρασιού από το Aix La Chapelle.

Σαμπάνια Deutz 9

Σαμπάνια Deutz 2

Αντλώντας κορυφαία 'πρώτη ύλη' από τα ιστορικά crus της Καμπανίας -με την πλειοψηφία τους να είναι καταχωρημένα ως 'Grand Cru' ή 'Premier Cru'- η Deutz επενδύει στην άριστη τεχνογνωσία και το αδάμαστο οινοποιητικό legacy, διατηρώντας και εξελίσσοντας όλα εκείνα που έχουν καθιερώσει τις σαμπάνιες της ως ιδανικές για "αυτούς που ξέρουν".

Βαθιά κάτω από τη γη, στα κελάρια της Deutz, τα κρασιά παίρνουν τη θέση τους για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα και τελικό προορισμό την παλαίωση.Τρυπωμένα υπό το γεμάτο ασβεστόλιθο έδαφος, τα κελάρια εξασφαλίζουν τις ιδανικές συνθήκες για οινική ξεκούραση καθώς για την ανάδειξη των πραγματικών δυνατοτήτων και πολύπλοκων αρωμάτων αυτού που βρίσκεται εντός κάθε ενός μπουκαλιού.

Σαμπάνια Deutz 1

Και ο χρόνος περνά και η Deutz φροντίζει να προμηθεύει το σύμπαν της απόλαυσης με σαμπάνιες που έχουν μοναδική προσωπικότητα, οινοποιημένες με πάθος και σε απόλυτη συνοχή με τη συνεχή αναζήτηση υψηλής ποιότητας και αριστείας που εκφράζει το brand. Ακριβώς τέτοιες συναντάς σε όλο το εύρος της γκάμας, από τη δημοφιλή Deutz Brut Classic έως τη θρυλική Amour de Deutz.

Πιθανότατα, ένα ταξίδι στο Aÿ και τη βορειοανατολική Γαλλία να μη βρίσκεται στα πλάνα σου τις προσεχείς γιορτές αλλά σίγουρα χωρά σε αυτές ο μάλλον πιο επιφανής εκπρόσωπος της εν λόγω γεωγραφικής περιοχές και να πλαισιώσει με μπουρμπουλήθρες την περίσταση. 

Θα βρεις λοιπόν την Deutz σε επιλεγμένες κάβες και στα ράφια τους. Αν ο σκοπός σου δεν είναι η κατ΄οίκον απόλαυση, μάθε πως πιθανότατα θα τη συναντήσεις στο αγαπημένο σου μπαρ ή εστιατόριο

Τι πίνουμε

> DEUTZ BRUT CLASSIC: Η ωρίμανση των ζυμών της χαρίζει έντονο χρυσαφί χρώμα. Μύτη όπου κυριαρχούν αρώματα από άνθη, αμυγδαλωτά, ψημένο ψωμί και ώριμα φρούτα (αχλάδι, μήλο). Η φρεσκάδα του Chardonnay και η δύναμη του Pinot Noir δημιουργούν μία σαμπάνια γεμάτη και ταυτόχρονα κομψή, φινετσάτη με μεταξένια υφή και έντονο φρουτώδες τελείωμα. Συνοδεύει απεριτίφ, φρούτα και επιδόρπια, εκλεκτά πιάτα με ψάρι, πουλερικά και λευκά κρέατα.

Σαμπάνια Deutz 6

> DEUTZ BRUT ROSE: Ένα φίνο κρασί που θυμίζει φρούτα του καλοκαιριού. Από το παιχνίδισμα των ροζ αποχρώσεων απελευθερώνονται λεπτές λαμπερές φυσαλίδες που δένουν με αρώματα από κεράσι, βατόμουρο, ρόδι και φραγκοστάφυλο. Ελαφριά οξύτητα με νότες από φρέσκες φράουλες και βατόμουρα.

> AMOUR DE DEUTZ: Εμπνευσμένη από το χαριτωμένο Χερουβίμ από όπου προέρχεται και το όνομά της, η Amour de Deutz είναι μια σπάνια σαμπάνια. Γεννημένη από το ειδύλλιο των grand crus της ποικιλίας Chardonnay και γαλουχημένη στον παράδεισο της φυσικής κιμωλίας, καμαρώνει για την σκανταλιάρικη γοητεία της νεανικής της φρεσκάδας που μαλακώνει σταδιακά καθώς ωριμάζει με τα χρόνια και αποκαλύπτει την πεμπτουσία των σταφυλιών σε μια αρμονική έκφανση όλων των αισθήσεων. Συνοδεύει τέλεια εκλεκτά πιάτα με αστακό και λαβράκι.

Σαμπάνια Deutz 3

> AMOUR DE DEUTZ ROSE: Χρώμα λαμπερό με χρυσές και ροζ ανταύγειες. Ντελικάτα αρώματα από άγρια μούρα και κόκκινα φραγκοστάφυλα με νότες βανίλιας. Γεύση γεμάτη, εκλεπτυσμένη και πολύπλοκη, με μεγάλη ισορροπία μεταξύ των έντονων αρωμάτων και της λεπτής δομής. Αναδεικνύονται νότες από φράουλες, κασίς και μπαχαρικά σε αρμονία με νότες γλυκισμάτων. Ιδανικό για απεριτίφ. Συνοδεύει φινετσάτα πιάτα.

Σαμπάνια Deutz 5

Απολαύστε Υπεύθυνα.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"