"Alpha Pi Deli & Wine Resto Bar": Ανακαλύψαμε ένα boutique resto & deli – έκπληξη στο Πικέρμι

Με αφετηρία τους το πολυβραβευμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Alpha Pi, ο Δημήτρης Κατσανός και η Βάια Πλατανίτου δημιούργησαν έναν πρωτότυπο, δισυπόστατο χώρο που γιορτάζει την ελληνική γεύση σε κάθε της μορφή.

Alpha Pi © Λεωνίδας Τούμπανος

Δεν είναι παρά λίγοι μήνες που το "Alpha Pi Deli & Wine Resto Bar" πήρε την τελική του μορφή επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι. Μπαίνοντας στο όμορφο μαγαζί που δημιούργησαν ο Δημήτρης Κατσανός και η σύζυγος του Βάια Πλατανίτου, μια αίσθηση κομψής, σπιτικής ζεστασιάς σε τυλίγει σχεδόν αμέσως. Ακριβώς μπροστά σου υπάρχει ο χώρος του εστιατορίου ή ορθότερα του wine resto που αγκαλιάζεται από υπέροχα αντικέ τραπέζια και καρέκλες, και βρίσκει τη συνέχεια του στο διπλανό deli store με τα ράφια του φορτωμένα με μια εκλεκτή γκάμα προϊόντων από όλη την Ελλάδα. Βασιλιάς ανάμεσά τους και εκείνο που δίνει στο εγχείρημα το όνομά του είναι το Alpha Pi, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του ζευγαριού που παράγεται στον ιδιόκτητο ελαιώνα τους στο χωριό Δουνέικα της Ηλείας κι έχει αποσπάσει γύρω στις τριάντα διακρίσεις για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σε μολις 6 χρονια παρουσίας σε σημαντικούς παγκόσμιους διαγωνισμούς. Διόλου τυχαίο αφού έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινολες συγκριτικά με ελληνικά και ξενα ελαιολαδα φέροντας την ένδειξη "Ισχυρισμός Υγειας" που το καθιστά ιδανικό συμπλήρωμα καθημερινής διατροφης.

Alpha Pi
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Αυτό που θέλαμε αρχικά να δημιουργήσουμε ήταν ένας χώρος γνωριμίας με το ελαιόλαδο μας" εξηγεί η κυρία Πλατανίτου. "Πολύ γρήγορα ωστόσο αποφασίσαμε να εμπλουτίσουμε την πρόταση μας με μια μεγάλη γκάμα συσκευασμένων αλλά και φρέσκων προϊόντων που προημηθευόμαστε από μικρούς παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε". Ο μεγάλος ψηλοτάβανος χώρος του παλιού ξυλουργείου που στεγάζει το μαγαζί, τους ενέπνευσε μάλιστα πρόσφατα να επεκτείνουν το αρχικό concept με τη δημιουργία του εστιατορίου, το οποίο γιορτάζει κι αυτό με τη σειρά του την ελληνική γεύση. 

Alpha Pi
© Λεωνίδας Τούμπανος

Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο ταλαντούχος σεφ Γιώργος Χαλιμούρδας, ο οποίος εμπνέεται από τα πρώτης τάξης deli του μαγαζιού αλλά και τις προμήθειες της ημέρας για να προτείνει πιάτα νόστιμα και καλοφτιαγμένα πιάτα σε μοντέρνο ελληνικό ύφος. Αν μάλιστα πιάσετε θέση στα μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια με τα πολύ αναπαυτικά καθίσματα που "περικυλώνουν" την ανοικτή του κουζίνα, θα έχετε την ευκαιρία να τον δείτε να ετοιμάζει επιτόπου το δροσιστικό και πικάντικο σεβίτσε τσιπούρας με εσπεριδοειδή, κόλιανδρο και τζίντζερ, την απολαυστικά κρεμώδη φάβα από τη Λήμνο με τρυφερό καρπάτσιο χταποδιού και γλυκές νότες καρότου αλλά και τον πολύ καλό ταραμά που ραντίζει με φρεσκοτριμμένο ξύσμα λάιμ. 

Alpha Phi
© Λεωνίδας Τούμπανος

Alpha Phi
© Λεωνίδας Τούμπανος

Δεν μένει όμως μόνο σε αυτά, καθώς προτείνει ακόμα ωραιότατα ζυμαρικά, όπως τα λιτά αλλά βαθιά νόστιμα λινγκουίνι με ραγού μανιταριών και μαύρη τρούφα, επιλεγμένες κοπές ελληνικών κρεάτων που ψήνει με μαεστρία αλλά και μια πλούσια γκάμα από πιάτα ημέρας που κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνιση τους στον κατάλογο. Εμείς χαρήκαμε ιδιαίτερα το χοιρινό φρικασέ, τόσο τρυφερό που κοβόταν με το πιρούνι, και το αρνάκι με την ξεροψημένη κρούστα μυρωδικών, που αμφότερα μας ταξίδεψαν νοερά σε κάποιο κυριακάτικο τραπέζι. Την ίδια ζεστασιά και φροντίδα αποπνέει εξάλλου ολόκληρος ο χώρος του "Alpha Pi Deli & Wine Resto Bar", από τους φιλοτεχνημένους στο χέρι καταλόγους που επιμελήθηκε η καλλιτέχνιδα Άννα Δημητρίου ως τις περίπου 200 ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα που μπορείς να απολαύσεις σχεδόν σε τιμή ραφιού με μια μικρή επιβάρυνση για το άνοιγμα, και αρκετές από αυτές και σε ποτήρι. Για τέλειο φινάλε αξίζει να υποκύψετε στην ξηροκαρπάτη γλύκα του λησμονημένου αστικού επιδορπίου Κοπεγχάγη, και ασφαλώς να κάνετε ένα πέρασμα από τα ράφια του deli για απολαυστικές προμήθειες για το σπίτι. 

Περισσότερες πληροφορίες

Alpha Pi Deli & Wine Resto Bar

Λεωφ. Μαραθώνος 56, Πικέρμι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.