Κι όμως, υπάρχουν ακόμη τίμιες ταβέρνες στου Ψυρρή

Όσες εκπτώσεις κι αν κάνει ο Δήμος στην ίσως πιο παρατημένη στην υπερτουριστική της μοίρα γειτονιά της Αθήνας, η «Ταβέρνα της Ερμού» δεν κάνει καμία, κι αυτό φαίνεται σε κάθε ένα από τα πιάτα του μενού.

Ταβέρνα της Ερμού 5

Στα χαμηλά της Ερμού, στην καρδιά της ίσως πιο κακοποιημένης από τον συνδυασμό υπερτουρισμού και δημοτικής εγκατάλειψης γειτονιάς της Αθήνας κι έναν δρόμο που στις γωνιές του βρίσκεις πλέον μέχρι και κορίτσια με ζαρτιέρες να σε προσκαλούν σε μυστήρια σκοτεινά μπαρ, ένα νέο ταβερνάκι λαμποκοπά νοιάξιμο κι ευπρέπεια. Φωτεινή, λαμπερή και ανοιχτόκαρδη, η "Ταβέρνα της Ερμού" μοιάζει όχι με μύγα μεσ’ στο γάλα, αλλά με ένα μοναχικό καθαρό πλακάκι σ’ ένα πεζοδρόμιο ποτισμένο με την απλυσιά χρόνων.

Ταβέρνα της Ερμού 1

Εδώ, τα τραπέζια παίρνουν θέρμη απ’ την εγκάρδια ευγένεια των περιποιητών, αντανακλώντας τη στα πρόσωπα των επισκεπτών της - ξένοι οι περισσότεροι απ’ αυτούς, και λογικό έτσι που η περιοχή έχει παραδοθεί άνευ όρων στον τουρισμό. Όμως, όσες εκπτώσεις κι αν κάνουν ο Δήμος κι η Πολιτεία εδώ, η ταβέρνα ετούτη δεν κάνει καμία – κι αυτό φαίνεται σχεδόν σε κάθε ένα από τα πιάτα του μενού που υπογράφει οculinary director της Ergon, σεφ Παναγιώτης Ξάνθης.

Ταβέρνα της Ερμού 11

Ένα μενού που υπηρετεί με ακρίβεια το concept που δηλώνει το όνομα, σταχυολογόντας σουξέ της ελληνικής ταβέρνας, με αφοσίωση στη θάλασσα και λίστα που καλύπτει όλο το φάσμα από το τηγανητό καλαμαράκι και την ψητή σαρδέλα, ως το αχνιστό μυλοκόπι, το λαβράκι "πεταλούδα" και τις θαλασσινές (και μη) μακαρονάδες.

Ταβέρνα της Ερμού 2

Για παράδειγμα, η τυροκαυτερή, με χοντροκομμένη φέτα, γυαλιστερές ελίτσες και μυρωδάτη ψητή πιπερίτσα στο λάδι, είναι καυτή όνομα και πράμα, με το ταμπεραμέντο της να γράφει ωραία στο λαιμό και την αφράτη μπουκιά της να γεμίζει γαλακτερή δροσιά κι αλμύρα το στόμα. 

Ταβέρνα της Ερμού

Αφράτο δάγκωμα όμως έχει και ο γάβρος, που περνά από καλό τηγάνι με σωστό και μετρημένο αλεύρωμα, για να φτάσει στο τραπέζι πολύ τραγανός (καίτοι κομμάτι στεγνός) και εντελώς καθαρός από λάδια – θα κλέβαμε εκκλησία αν στοιχηματίζαμε ότι δύσκολα βρίσκεις αυτόν τον ταπεινό μεζέ σε πιο τίμια μορφή στην τριγύρω περιοχή...

Διαβάστε τι άλλο δοκιμάσαμε και πώς μας φάνηκε στην πλήρη μας κριτική.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα εστιατορικό διαμάντι της Ρόδου σερβίρει για ένα βράδυ στην Αθήνα

Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
13/11/2025

"Casa Nicola": Για dolce vita στο Μαρούσι

Φέρνει τη γεύση και την αισθητική της Ιταλίας στο Μαρούσι μέσα από το μενού του σεφ Πρόδρομου Κωσταρά.

'Ydoron': Για μπριζόλες τόνου και θαλασσινές κοπές στην Ερμού

Το εστιατόριο 'Ydoron' φέρνει ένα πολύ ιδιαίτερο κόνσεπτ με focus τις κοπές ψαριού και την ξηρά ωρίμανση στην καρδιά της Αθήνας.

Το Sunday Table του The Dolli's Rooftop Restaurant επιστρέφει

Οι Κυριακές γίνονται νόστιμα εκλεπτυσμένες, σε μια από τις ομορφότερες ταράτσες της Αθήνας.

Αυτό το καλτσόνε είναι λόγος για να ανηφορίσεις ως τα Βριλήσσια

Ένα στιλάτο στέκι σε περιμένει στο outsider των ΒΠ, για ποιοτικές παρασκευές με ζύμη και ιταλική νοστιμιά.

Thanksgiving και Beaujolais Nouveau στο La Suite Lounge Rooftop

Ζήστε τη μεγαλύτερη γιορτή του γαλλικού κρασιού και το Thanksgiving με θέα την Ακρόπολη.

'Φλάρος': Ένας ελεβέ καφενές έρχεται στο Παγκράτι

Ο σεφ Στράτος Βλασσόπουλος ετοιμάζει ένα διαφορετικό καφενείο στην οδό Δαμάρεως.