
Το (καλό το) σούσι θέλει μαεστρία, θέλει και πρώτη ύλη που "μιλάει”. Ευτυχώς, στην Αθήνα έχουμε και τα δύο. Οι σεφ των κορυφαίων spots για το εν λόγω σπορ στην πόλη ξέρουν πού να ψάξουν: Ελληνικές θάλασσες με θησαυρούς που καταλήγουν σε πιάτα-έργα τέχνης. Από λεπτοκομμένα σασίμι που λιώνουν στο στόμα μέχρι παιχνιδιάρικα ρολά με προσωπικότητα, εδώ θα βρεις τις διευθύνσεις που ανεβάζουν τον πήχη και κάνουν το ωμό, απολαυστικό. Η λίστα που χρειάζεσαι λοιπόν για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Σούσι (International Sushi Day) αλλά και, γενικότερα, οι απαντήσεις στο καυτό ερώτημα "Πού τρώει κανείς κορυφαίο σούσι στην Αθήνα;".
Matsuhisa Athens
Η αθηναϊκή εκδοχή του κορυφαίου εστιατορικού brand στήνει μια μαγευτική βεράντα με φόντο τη θάλασσα, στη Βουλιαγμένη. Εκεί, οι λάτρεις της high-end γαστρονομίας απολαμβάνουν παγκόσμια σουξέ του Nobu αλλά και ξεχωριστές προτάσεις του Executive Chef Τόνι Βρατσάνου και του Head Chef της ζεστής κουζίνας, Θωμά Κουράκου.

Πέρα από το εμβληματικό black cod, στο κομψό αυτό περιβάλλον τιμάς και το σταθερά κορυφαίο σούσι. Το άριστα εκπαιδευμένο σέρβις, τα υψηλού επιπέδου κοκτέιλ από το "UmiBar" και η εμπλουτισμένη λίστα κρασιών σφραγίζουν την εμπειρία. Διόλου τυχαία, το "Matsuhisa Athens" είναι βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο ενώ έχει αναδειχτεί και δημοφιλέστερο fusion εστιατόριο από το κοινό στα Tasty Awards x Esquire Greece.
Ronin
Το "Ronin" σε υποδέχεται αυτό το καλοκαίρι στη θερινή βερσιόν του, απλώνοντας τραπέζια στην οροφή του The Duke Boutique Suites (Χερσώνος 8, Κολωνάκι), περιμετρικά της πισίνας. Αφού απολαύσεις σαν ορεκτικό τη φανταστική θέα της πόλης από ψηλά, θα γευθείς τις σπεσιαλιτέ του σεφ Vitharana Chandana, στις οποίες το σούσι έχει ρόλο πρωταγωνιστή.

Πολύ καλό σούσι λοιπόν σε κάθε εκδοχή, καθώς υπάρχουν κοψίματα ακριβείας σε ολόφρεσκο ψάρι (η πιστοποίηση ονομάζεται σασίμι) αλλά και αρτιότητα στο πάντοτε ευαίσθητο θέμα που ονομάζεται ρύζι. Τα δε ρολάκια είναι από τα κορυφαία της πόλης, με ολόσωστη, μεταξύ άλλων, αναλογία υλικών εντός. Εκ των άχαστων ωμών το ταρτάρ τόνου με πικάντικη miso sauce καθώς και το aji tataki με λάιμ και ginger ponzu.
Sushimou
Sushi bar σε συσκευασία τσέπης, με τραπεζάκια έξω, αλλά και 12 stools γύρω από την κεντρική μπάρα, σε ένα από τα πιο sui generis εστιατόρια της Αθήνας. Εκεί ακριβώς, στην οδό Σκούφου δηλαδή, ο Αντώνης Δρακουλαράκος κινείται στη λογική ενός μενού οmakase με ελληνική πρώτη ύλη.
Το μπαρμπούνι που σερβίρεται με δύο τρόπους αποτελεί πιάτο-υπογραφή, ενώ το χέλι καψαλισμένο στο φλόγιστρο είναι λιχουδιά που εθίζει. Η δουλεμένη λίστα κρασιών ενδείκνυται για αρμονίες απροσδόκητης ευστοχίας. Βραβείο Top Notch από τον θεσμό των Χρυσών Σκούφων.
Bungalow 7

Βραβευμένο με Top Notch από τον κορυφαίο γαστρονομικό θεσμό της χώρας, αυτόν των Χρυσών Σκούφων, το εντυπωσιακά κοσμοπολίτικο bar-restaurant του Ομίλου Παπαθεοχάρη στα Αστέρια της Γλυφάδας έχει μοδάτη αύρα και κομψό ντεκόρ. Επικεφαλής στην κουζίνα ο ταλαντούχος σεφ Ντίνος Φωτεινάκης, που παρουσιάζει μια πολυσυλλεκτική κοσμοπολίτικη κάρτα με σύγχρονες προτάσεις μεγάλης δημοφιλίας, διανθισμένες συχνά με απω-ανατολίτικες πινελιές. Μεγάλη ποικιλία σε κοπές κρέατος αλλά και μια ξεχωριστή κάρτα για (έξοχο) σούσι ολοκληρώνουν την εικόνα. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα φανταστικά ποτά των Βασίλης Σγουρομάλλη-Δημήτρη Καραπάνου.
Shizen Rituals
Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου δεν είναι άγνωστο πρόσωπο στα της αθηναϊκής γεύσης δρώμενα, καθώς τον γνωρίσαμε σαν head chef του Matsuhisa Athens. Εδώ και λίγα χρόνια έχει ανοίξει -μαζί με τους συνεργάτες του- το δικό του εστιατόριο στα πέριξ της Πανόρμου, φυσικά με το βλέμμα στην κουζίνα της Άπω Ανατολής. Το σούσι ξεχωρίζει μεταξύ μπόλικων επιλογών και το προτείνουμε για όλους τους σωστούς λόγους.
Kinjo
Μεγάλες τζαμαρίες με θέα στην πλατεία και λιτό ντεκόρ με στοιχεία ξύλου για το uptempo γιαπωνέζικο resto-bar, που στρέφει το ενδιαφέρον του ευ τρώγειν στα Βριλήσσια. Ο σεφ Νίκος Πολιτάκος σερβίρουν τοπ σούσι -νιγκίρι με ψάρι ημέρας, πολλά signature και κλασικά rolls- και σου προτείνουν να τα παντρέψεις με κοκτέιλ με ασιατικές πινελιές.
Hong Kong Athens
Έχει τη δική της μυστηριακή γοητεία η κουζίνα της μακρινής Ανατολής. Όταν, δε, εμπλουτίζεται με "δυτικά" στοιχεία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι οικεία νόστιμο και σπινθηροβόλα απολαυστικό, δίχως να χάνει την αυθεντικότητα της εκάστοτε χώρας καταγωγής του.

Η προαναφερθείσα σαγήνη, σε συνδυασμό με την παραμονή τους στο Χονγκ Κονγκ και τα ταξίδια ζωής τους στην Ασία, έχουν εμπνεύσει τους ανθρώπους του "Hong Kong Athens", που από το Περιστέρι και το ανοιχτόκαρδο εστιατόριό τους σε μεταφέρουν στις γεύσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ιαπωνίας. Στην alternative Asian κουζίνα του θα δοκιμάσεις μεταξύ άλλων και φροντισμένο σούσι (ρολάκια, σασίμι, νιγκίρι - προφανώς και σε combo).
Oma Sushi Bar
Στα όρια της Ηλιούπολης, το "OMA sushi bar" μοιάζει σαν ένα κρυφό διαμαντάκι για όσους ξέρουν να εκτιμούν την ποιότητα και τη γεύση. Η προσεγμένη ατμόσφαιρα και τα δροσερά κοκτέιλ είναι η 'υπόσχεση' για μια τέλεια συνταγή σε χαλαρές βραδιές. Την εμπειρία σφραγίζει το πολύ καλό σούσι, με αυθεντικά sushi rolls, sashimi και maki φτιαγμένα από τα πιο φρέσκα και εκλεκτά υλικά.
Koi
Aπλό, καθημερινής λογικής sushi bar με σύγχρονο ύφος, που πρεσβεύει την οικονομική πλευρά του (τίμιου είναι η αλήθεια) σούσι, κι έχει αγαπηθεί από το νεανικό κοινό. Ξεκίνησε από το Σύνταγμα και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα εμφανίζοντας μικρότερα ή μεγαλύτερα καταστήματα σε διάφορα σημεία της Αθήνας.
Nyx

Το "Nyx", το γιαπωνέζικο εστιατόριο στο rooftop του ξενοδοχείου "Academias", με το εντυπωσιακό πανοραμίκ στη νυχτερινή Αθήνα, παρουσιάζει εκτεταμένη φόρμα τα τελευταία χρόνια, έχοντας ως επικεφαλής της κουζίνας του τον ταλαντούχο Δημήτρη Κότσαλη. Το σούσι εδώ δικαίως παίζει ανάμεσα στα κορυφαία της Αθήνας, με πολύ ορθή προσέγγιση στο ρύζι καθώς και αξιοπρόσεκτα νιγκίρι.
Akira Sushi Bar
Μια στιλάτη μπάρα που χωρίζεται σε δύο δημιουργικά πόστα: Aπ’ τη μία πρωταγωνιστούν ιαπωνικά signature πιάτα με εξαιρετικές πρώτες ύλες και απ’ την άλλη σέικερ που μιξάρουν υλικά με άρωμα Άπω Ανατολής και ο συνδυασμός των δύο διαμορφώνει το concept του μοντέρνου "Akira Sushi Bar" στην Ηλιούπολη όσο και στο κέντρο.

Παίζοντας στο ιωδιούχο ταμπλό της κουζίνας του Ανατέλλοντος Ηλίου, το γευστικό σενάριο περιλαμβάνει γνώριμες προτάσεις όπου το umami συναντά την υψηλή τεχνική σε λεπτοκεντημένα πιάτα και, ασφαλώς, καλοφτιαγμένα maki rolls, nigiri, sashimi και μια ποικιλία από inside out και signature rolls.
Kiku
Το δημοφιλές εστιατόριο συναντάται εδώ και τρία χρόνια σε νέο σημείο (και έναν υπέρκομψο χώρο) του Κολωνακίου, καθώς μετά από τρεις δεκαετίες παρουσίας στον αριθμό 12 της Δημοκρίτου ανέβηκε λίγο πιο ψηλά, στο "21" της Ξενοκράτους. Στα της κουζίνας, επικεφαλής είναι ο Σεργκέι Οσίποφ, που -ίσως και με λίγη υπερβολή- θα μπορούσα εύλογα να χαρακτηρίσω ως έναν connoisseur του νιγκίρι, κρίνοντας από την πολύ καλή χρήση του ψαριού (χαμάτσι, λαβράκι, τόνος) και την εξίσου ορθή αξιοποίηση του ρυζιού.

Στο ίδιο αρκετά καλό επίπεδο και τα sushi rolls, με τα maki fubuki (χαμάτσι τεμπούρα, μαριναρισμένο σε πόνζου, σίσο και λαβράκι σε γιούζου) να είναι η χαρά του ουρανίσκου, ενώ τα αντίστοιχα με γαρίδες σοτέ, κίμτσι, χτένι και μαγιονέζα φρέσκιας τρούφας ακολουθούν σε ενδιαφέρον.
Gaku

Έχοντας κάνει σεβαστό σουξέ στα βόρεια της πόλης, το δημοφιλές sushi bar/izakaya παρουσιάζει και δεύτερη έδρα στο κέντρο. Εκτός από τον μινιμαλιστικό χαρακτήρα, τα χρώματα και τα διακοσμητικά υλικά, τα δύο μαγαζιά μοιράζονται και το ίδιο γευστικό ρεπερτόριο, όπερ σημαίνει μια μεγάλη ποικιλία από σούσι μαζί με πιάτα επηρεασμένα από τη νοοτροπία των izakaya.
Kikko Sushi & Fish
Η γαστρονομική αρμονία της γευστικής φιλοσοφίας της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι από μόνη της γοητευτική. Όταν δε, αναδεικνύεται σε κάθε μπουκιά, τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς γιατί το "Κikko sushi & fish" είναι ένας από τους αξιότερους εν Αθήναις εκπροσώπους της κουζίνας της Άπω Ανατολής.

Η προετοιμασία, η επιλογή ποιοτικών υλικών και η πολυετής εμπειρία μεταφράζονται σε έξοχα signature Japanese πιάτα, εντός ενός φιλόξενου exotic με θαυμάσια ατμόσφαιρα, στη γωνία της Αγ. Αλεξάνδρου με την Αμφίτριτης, στο Παλαιό Φάληρο.
Freud Oriental

Στα ΒΠ και έναν από τους πιο διαχρονικούς πρεσβευτές της ιαπωνικής κουζίνας στην πόλη, η γευστική κουλτούρα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου βρίσκει τη δημιουργική της έκφραση με συνέπεια στις βασικές της αρχές: Σεβασμός στη φύση, εποχικότητα της πρώτης ύλης, αρμονία χρωμάτων και ισορροπία στην παρουσίαση των πιάτων. Μεγάλη, προφανώς, γκάμα σε ωμά και σούσι.
Birdman

Το ιαπωνικό "bar& grill" του κέντρου ξεχωρίζει για τη μακριά του μπάρα που διατρέχει τις φωτιές της κουζίνας, το bar και το DJ booth με τα βινύλια. Μια πολύ κοινωνική μπάρα όπου θα απολαύσεις το φαγητό σου -το οποίο θα δεις και να ετοιμάζεται μπροστά σου- θα ακούσεις από Γιαπωνέζικη τζαζ έως Νιγηριανή funk, και θα γίνεις φίλος με τους γύρω σου, απλά γιατί αυτό είναι το vibeτου χώρου. Στο μενού ξεχωρίζει η ενότητα beef nigiri, με κάποιες πολύ δυνατές επιλογές - εξού και η παρουσία του εστιατορικού "τέκνου" του Άρη Βεζενέ στην εν λόγω λίστα.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.