
Μετρά λίγους μήνες παρουσίας στο κέντρο της Αθήνας και την speakeasy γωνιά της οδού Κτενά το μπιστρό Yphes, ωστόσο μοιάζει να έχει ήδη το κοινό του. Κάτι που διαπίστωσα από τα γεμάτα τραπέζια στο μικρό feelgood εσωτερικό του όσο και στις καρέκλες του εξωτερικού χώρου, ένα random απόγευμα καθημερινής που το επισκέφθηκα.
Το συγκεκριμένο γευστικό σποτ συστήνεται σαν μια πρόταση μεσογειακής κουζίνας με διεθνή twists (κυρίως από Ασία μεριά) και -εκ του αποτελέσματος- παραδίδει ακριβώς αυτό που υπόσχεται.

Επικεφαλής των γευστικών πεπραγμένων εδώ ο Νίκος Ζερβός, σεφ με εμπειρία σε γαλονάτες κουζίνες σαν αυτές του Χριστόφορου Πέσκια και του Αστέριου Κουστούδη, στην παρθενική του δουλειά σαν πρώτο βιολί ενός εστιατορίου. Η παρακαταθήκη του πρότερου μαγειρικού του βίου δίνει διακριτικά το παρών, μαζί με τις ξεκάθαρα δικές του ιδέες.

Δυνατή αρχή με τα ψητά σπαράγγια με άγρια χόρτα, τηγανητό κρεμμύδι για το crunchiness αλλά και μια αίσθηση γλύκας, συν σκόρδο και ένα ενδιαφέρον dressing με κίτρο και τρούφα - ένα από τα αξιομνημόνευτα πιάτα της εν λόγω 'κατηγορίας' που δοκίμασα εσχάτως.

Το ίδιο ισχύει και για το μοσχαρίσιο ταρτάρ, που ο σεφ Ζερβός δε φοβάται να το παντρέψει με έναν έντονο αφρό παρμεζάνας: Εδώ θα πρέπει όμως να είσαι προσεκτικός στη δοσολογία της μπουκιάς σου καθώς ο αφρός σε μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να σκεπάσει το ωραία κομμένο και ποιοτικό κρέας, ειδικά συνδυαστικά με τα τσιπς πατάτας που επίσης υπάρχουν στο πιάτο.

Τα ταλιολίνι με ταρτάρ καραβίδας ικανοποιούν το σκοπό τους σαν μια pasta με θαλασσινά - προτείνεται καλό ανακάτεμα καθώς πρόκειται για πιάτο που λειτουργεί καλύτερα συνδυαστικά. Πριν από αυτά, θα βρεις όσα αναζητάς σε ένα καλό σεβίτσε με την αντίστοιχη επιλογή - με λαβράκι στην προκειμένη περίπτωση, σε μια κλασική εκτέλεση.
Φινάλε με κρέας και πιο συγκεκριμένα με τη σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια στηθοπλευρά και το χεράκι αρνιού. Στην πρώτη συνθήκη, η κάπως πιο σκληρή υφή του κρέατος δεν επηρεάζει τη νοστιμιά του, ενώ εκτίμησα το γεγονός πως σαν συνοδευτικό καταφθάνει κινέζικο λάχανο με κίμτσι. Ακριβές σε ψήσιμο, υφή και γεύση το δεύτερο, πλαισιώνεται με ριγανάτο πουρέ πατάτας, αρωματικό γιαούρτι και μια αξιοπρόσεκτη σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης.

Οκ τα επιδόρπια (με best seller το pistachio τιραμισού), περιεκτική λίστα κρασιών με ελληνικό κυρίως αμπελώνα και πολύ καλή δουλειά στο μπαρ.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.