"Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική" και μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό

Καλές οι λίστες του Taste Atlas αλλά πώς προκύπτουν και σε ποιους απευθύνονται τελικά;

'Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική' και μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό

Όπως κι εσύ, έτσι κι εγώ, κατά το πρωινό μου σκρολάρισμα εσχάτως, έπεσα πάνω στην 'είδηση': "Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική". Είχε και συνέχεια: "Και όχι, δεν είναι η χωριάτικη". Προφανώς, αρκετοί συνάδελφοι που έκαναν αναπαραγωγή του γεγονότος αναφέρονται σε μία ακόμη πρόσφατη -μπορεί και όχι- λίστα του TasteAtlas

Πριν από οτιδήποτε άλλο, καθώς δεν το εντόπισα σε καμία δημοσίευση από τα πιο διαβαστερά Μέσα της χώρας, ένα βασικό disclaimer: Τι ακριβώς είναι το TasteAtlas; Πρόκειται για μια "εγκυκλοπαίδεια γεύσεων, έναν παγκόσμιο Άτλα παραδοσιακών πιάτων, τοπικών υλικών και αυθεντικών εστιατορίων, που έχει καταλογογραφήσει πάνω από 10.000 φαγητά και ποτά σε κάθε γωνιά του κόσμου". Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το section About TasteAtlas στην επίσημη σελίδα του. Ας πούμε δηλαδή πως είναι ένας παγκόσμιος οδηγός, που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει ταξιδιώτες και λάτρεις του φαγητού να ανακαλύψουν νέες συγκινήσεις.

Αντιλαμβάνομαι το γενικότερο πλαίσιο κατά το οποίο ένα τέτοιο άρθρο φέρνει τα σίγουρα 'κλικ' στο όποιο σάιτ, τονώνοντας παράλληλα το εθνικό φρόνημα -γαστρονομικό και μη- ωστόσο προκύπτουν κάποιες απορίες (που με μια γενικότερη προσέγγιση θα μπορούσαν να αφορούν κι άλλους τομείς - αυτό είναι άλλη κουβέντα).

Κι εξηγούμαι. Πόσοι από τους χιλιάδες αναγνώστες αυτών των άρθρων γνωρίζουν τι ακριβώς είναι και τι εκπροσωπεί το TasteAtlas; Από ποιους δημιουργήθηκε και σε ποιους απευθύνεται; Είναι στιγμές που η προσέγγιση, μου θυμίζει κάτι μπαρμπάδια που ενημερώνονται αποκλειστικά από συγκεκριμένες πηγές: "Μα πώς δεν είναι αλήθεια; Αφού το διάβασα στο Facebook". Και κυρίως, πώς προκύπτουν οι λίστες του; Απάντηση στο τελευταίο: Από τους εγγεγραμμένους χρήστες του TasteAtlas και τα αστεράκια που θα βάλουν.

Δεν είναι κακό, είναι αυτό που είναι. Με καθαρή σχεδίαση και ιδιαιτέρως δημοφιλές στα social media, καθώς οι λίστες του γίνονται viral, ειδικά όταν περιλαμβάνουν ή δεν περιλαμβάνουν αγαπημένα πιάτα από διάφορες χώρες - αυτός είναι και ο σκοπός της δημιουργίας τους άλλωστε.

"Είναι αξιόπιστο σαν Μέσο;", θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Μάλλον λιγότεροι από όσοι θα αναρωτιώσουν κι εσύ. Η αξιοπιστία του εξαρτάται από το πώς το προσεγγίζει κανείς. Το TasteAtlas δείχνει να προσπαθεί να προβάλλει αυθεντικά πιάτα και παραδοσιακές συνταγές, κάτι που είναι σπάνιο σε άλλους, πιο λαμπερούς οδηγούς φαγητού ή θεσμούς. Εμπλουτίζεται συνεχώς: Περιέχει χιλιάδες πιάτα από δεκάδες χώρες, ιστορικά στοιχεία και τοπικές πληροφορίες. Δείχνει να πατά πάνω σε καλή έρευνα, με πολλά άρθρα, που συνήθως συνοδεύονται από πληροφορίες για την προέλευση των πιάτων και, συχνά, παραπομπές. 'Έπειτα, υπάρχουν οι λίστες που, όπως προαναφέραμε, βασίζονται και σε χρήστες, με -θέλω να ελπίζω- κάποια φίλτρα για την αποφυγή bots ή fan-bombing.

Διαβάστε Επίσης

Και μετά, οι επιφυλάξεις. Δεν είναι επιστημονικό Μέσο ή ακαδημαϊκή πηγή και παρόλο που κάνει γενικά καλή δουλειά, δε βασίζεται αποκλειστικά σε ειδικούς της γαστρονομίας, εξειδικευμένους δημοσιογράφους ή ιστορικούς τροφίμων. Οι λίστες του είναι μερικές φορές υποκειμενικές, ειδικά επειδή βασίζεται σε χρήστες με διαφορετικές προτιμήσεις. Κάποιες φορές αποδίδει ένα φαγητό σε συγκεκριμένη χώρα ενώ αυτό μπορεί να έχει κοινές ρίζες σε πολλές (π.χ. το χούμους, που διεκδικούν διάφορες κουζίνες).

Το TasteAtlas είναι ένα fan πράγμα στην ιντερνετική πραγματικότητα που άπτεται του φαγητού αλλά δεν είμαι απολύτως βέβαιος αν μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα κορυφαίος οδηγός γεύσης και πολιτιστικής αναφοράς - όχι τουλάχιστον ως "απόλυτη αλήθεια" για τον χρήστη. Είναι ιδανικό για να πάρεις ιδέες, να ανακαλύψεις και να διασκεδάσεις με το φαγητό ως κόντεντ. Με κρίση και περιέργεια, είναι ένα κάποιο εργαλείο. Μάλλον.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο 'Fine Mess' φάγαμε ένα από τα πιο ζημιάρικα πιάτα της σεζόν

Ο λόγος για το Texas Toast, ένα από τα πρώτα στάδια στο νέο degustation menu του σοφιστικέ BBQ spot του Κέντρου, όπου τα low & slow μαγειρέματα σε "δύσκολες" κοπές παραμένουν ένα από τα κρεατοφαγικά hightlights της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
04/10/2025

Οι Έλληνες σεφ που βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου για το 2025

Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards.

Ο Rasmus Munk είναι -και πάλι- ο καλύτερος σεφ του κόσμου

Ο Σκανδιναβός γευσιπλάστης βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή των The Best Chef Awards.

Fine Mess

Το σοφιστικέ smokehouse του Κολωνακίου διευρύνει τους μαγειρικούς ορίζοντές του, εντάσσοντας ένα δημιουργικό μενού γευσιγνωσίας στη βεντάλια των επιλογών του, όμως κλου της γευστικής του πρότασης παραμένουν οι σημαιοφόροι της επιτυχίας του, ήτοι τα low & slow μαγειρέματα "δύσκολων" κοπών.

Στο ιστορικό κτήριο 'Κωστής Παλαμάς' του ΕΚΠΑ, υπάρχει πια ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας

Έχεις δοκιμάσει ποτέ κασσιώτικα ντολμαδάκια και αρνί φρικασέ σε ακαδημαϊκό περιβάλλον;

'Pino': Σπιρτάδα ρωμαϊκής τρατορίας και ωραία πίτσα στη Γλυφάδα

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι ακριβώς μαγειρεύει ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi στο νέο εστιατόριό του, στα ΝΠ.

Στη Νέα Πεντέλη για το νέο burger spot 'Both Burgers and Buns'

Xειροποίητα ψωμάκια και ζουμερά μπιφτέκια, signature cocktails και hot-dogs, λουκουμάδες και feelgood vibes στα ΒΠ.