Στο ¡Topa! το κρητικό καφενείο θα συναντήσει τη Χώρα των Βάσκων

Ο κορυφαίος σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης και ο εξαίρετος σεφ Γιάννης Τσικουδάκης ετοιμάζουν κάτι που θα συζητήθεί, στην Κυψέλη.

Στο ¡Topa! το κρητικό καφενείο θα συναντήσει τη Χώρα των Βάσκων

Σε περίπτωση που είχες αναρωτηθεί τι σχέση μπορεί να έχει ένα κρητικό καφενείο με τη Χώρα των Βάσκων, τις όποιες απορίες θα σου λύσουν πολύ σύντομα ο κορυφαίος σομελιέ 'Άρης Σκλαβενίτης μαζί με τον χαρισματικό γευσιπλάστη Γιάννη Τσικουδάκη. Οι δυο τους, μετά την πολύ επιτυχημένη συνεργασία στο Oinoscent, θα παρουσιάσουν το ¡Topa!, ένα υβρίδιο των δυο προαναφερθέντων περιοχών. Ένα σύγχρονο καφενείο που θα ανοίξει στην Κυψέλη και τη Φωκίωνος Νέγρη και θα παντρεύει υλικά, συνταγές και γευστικές φιλοσοφίες από δύο εκ των πιο περήφανων περιοχών της Γηραιάς Ηπείρου.

Τι θα είναι το ¡Topa!

Στα Βασκικά, το "Topa" σημαίνει "στην υγειά μας" - είναι μια έκφραση γιορτής, σύνδεσης και κοινής χαράς. Συμβολίζει τη στιγμή που τα ποτήρια υψώνονται και οι άνθρωποι ενώνονται σε μια κοινή εμπειρία, κάνοντας πρόποση στη ζωή, τη φιλία, το καλό φαγητό. Πρόκειται, όπως ίσως αντιλαμβάνεσαι για κάτι παραπάνω από μια λέξη. Ίσως, είναι ένα διαχρονικό τελετουργικό που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, συχνά σε μια κίνηση που ξεπερνά σύνορα και γλώσσες. Ενσωματώνει εντός του το πνεύμα της ενότητας που υπάρχει τόσο στον ελληνικό ("Στην υγειά μας") όσο και στον βασκικό πολιτισμό ("Topa"), προσκαλώντας άπαντες όχι απλά να σηκώσουν ποτήρια αλλά να γιορτάσουν τις απλές απολαύσεις της ίδιας της ζωής. 

Αυτή η λέξη λοιπόν, που φέρνει στο νου τη ζωντανή, εορταστική ατμόσφαιρα των μεσογειακών και βασκικών μαζώξεων -όπου ο ήχος του γέλιου και το κλινγκ των ποτηριών γεμίζουν τον αέρα- θα βαπτίσει το νέο ολοήμερο μαγαζί που ετοιμάζουν ο σεφ Γιάννης Τσικουδάκης και ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης. Το ύφος του θα είναι χαλαρό, με παραδοσιακό ύφος στη διακόσμηση αλλά και παράλληλα προσαρμοσμένο στο σήμερα, με το attitude να αφορά το κόνσεπτ του νεο-καφενείου: Ένα μέρος δηλαδή που είναι ανοιχτό μεσημέρι-βράδυ, θα είναι cool και ανοιχτό σε όλους. 

"Η ιδέα προέκυψε από μια σκέψη που είχαμε με τον Άρη για ένα... πιο all day μαγαζί σε σχέση με το Oinoscent. Προσωπικά, ήθελα να αναδείξω την κρητική κουλτούρα γύρω από το φαγητό, σε κάτι που συνέπεσε με διάφορα ταξίδια στη Χώρα των Βάσκων και στην Καταλονία. Σκέφτηκα λοιπόν να συνδέσω δυο αυτάρκεις και περήφανες περιοχές μέσω της γεύσης. Να δημιουργηθεί ένα γαστρονομικό ταίριασμα που θα έχει ενδιαφέρον" μου λέει ο Γιάννης Τσικουδάκης, προτού μου κάνει ένα μικρό preview σχετικά με το τι θα τρώει κανείς στο ¡Topa!.

Διαβάστε Επίσης

Θα ξεκινάς με τα σνακ, όπου θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μιξ αλλαντικών και τυριών από τις δυο άμεσα εμπλεκόμενες περιοχές, ψάρι σε κονσέρβα από τη Γαλικία και ελιές, προτού προχωρήσεις στα ενδότερα του μενού, που θα είναι στημένο στη λογική των Βάσκων και των Καταναλών, δηλαδή αναλόγως τρόπου μαγειρέματος σε κάθε τι. Έτσι, θα υπάρχουν τα κρύα πιάτα, θα υπάρχει το τηγάνι, θα υπάρχει η κατσαρόλα και θα υπάρχει και η a  la plancha προσέγγιση - το φαγητό θα παίζει σε γη, θάλασσα και κρέας. Τέλος, όσον αφορά τα γλυκά, ας πούμε πως η κρέμα καταλάνα θα συναντήσει τη σφακιανή πίτα και ό,τι το βάσκικο cheesecake θα έχει κάτι από... Ψηλορείτη.

Σε όσα φτάνουν στο ποτήρι, ο ελληνικός, ισπανικός και βάσκικος αμπελώνας θα έχει την τιμητική του, με μερικές ακόμη ευρωπαϊκές ετικέτες να πλαισιώνουν. Ο οίνος που ευφραίνει καρδία όμως δε θα είναι το μόνο ευ πίνειν στοιχείο που θα πρωταγωνιστεί εδώ, καθώς θα υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα σε βερμούτ, τσικουδιές και premium αποστάγματα που θα ταιριάζουν με το στυλ του ¡Topa!. Προσθέτεις και μπύρες από την Κρήτη και την Ισπανία και έχεις την πλήρη εικόνα, ενώ θα υπάρξει και ένα section που αφορά τον (αυθεντικό) μηλίτη.

Περισσότερα, προφανώς, σύντομα.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η ελληνική μοναστηριακή κουζίνα κατέκτησε την Ιταλία

Οι εκδηλώσεις είχαν στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/05/2026

Πού θα φάμε χατσαπούρι και θα τσουγκρίσουμε με Saperavi αυτό το ΣΚ

Η κουζίνα και τα κρασιά της Γεωργίας κάνουν θραύση διεθνώς και το 4ο Φεστιβάλ Γεωργιανής Κουλτούρας μας τα συστήνει με δωρεάν είσοδο.

Στα Εξάρχεια για ένα από τα πιο τίμια κεμπάπ της Αθήνας

Η γευστική κληρονομιά της Μεσοποταμίας συναντά την κούρδικη παράδοση, σε ένα καλόκαρδο μέρος της οδού Κλεισόβης.

Πώς μια κουβέντα σε ένα παλιό μπεργκεράδικο της Γλυφάδας έγινε ο πιο λαχταριστός λόγος να κατέβεις στον Άλιμο

Στη Δωδεκανήσου 49 του Αλίμου άνοιξε ένα νέο μπεργκεράδικο με ένα παλιό μαγαζί 28 ετών στη Γλυφάδα στις πλάτες του, χειροποίητα smash από 100% μοσχάρι, και μικρές λεπτομέρειες, που σου θυμίζουν γιατί τα μπιφτέκια αξίζουν τόσο όσο τα σεβαστείς.

Το Girafe στα Εξάρχεια δεν είναι απλώς ένα wine bar που στέκεται στο …ύψος των περιστάσεων

Ένα wine bar που κοιτάζει την πόλη από ψηλά, αλλά πατά σταθερά στο έδαφος των Εξαρχείων, το Girafe κάνει αισθητή την παρουσία του με μια ουσιαστική προσέγγιση στη φιλοξενία και το κρασί.

Joan Roca: "Η μνήμη δεν είναι άγκυρα, είναι αφετηρία"

Από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη υψηλή γαστρονομία όσο λίγοι, ο Joan Roca μιλά στο "Taste & Travel" για τη μνήμη και την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, την κλιματική κρίση, το μέλλον του fine dining και όσα θεωρεί ότι έχουν πραγματικά σημασία σε μια διαδρομή σαν τη δική του.

Τα εστιατόρια της Αθήνας που αποδεικνύουν ότι το γαλακτομπούρεκο είναι πολύ cool (και νόστιμο)

Τα γαλακτομπούρεκα που αξίζουν όσο ένα ολόκληρο δείπνο βρίσκονται σε μερικά από τα πιο πολυσυζητημένα αθηναϊκά spots και σερβίρονται με βελούδινη κρέμα και σιρόπι όπως πρέπει.