
Για αρκετούς εκ των παροικούντων του ευρύτερου αθηναϊκού κέντρου, είναι το σπίτι τους. Για πολλούς, μία από τις διαχρονικά πιο κουλ και πολυσυλλεκτικές γειτονιές της πόλης. Για άλλους, ένα τουριστικό λούνα παρκ. Σε κάθε περίπτωση το Κουκάκι σίγουρα δεν αποτελεί μια γειτονιά που περνά αδιάφορη. Το αυτό ισχύει και για της γεύσης πεπραγμένα στην πρωτεύουσα και πολύ περισσότερο για τα δημοφιλέστερα εξ' αυτών, καθώς εδώ έχουν ανοίξει τα τελευταία δύο χρόνια κάποια ιδιαιτέρως αγαπητά στο κοινό μέρη.
Ξεψαχνίζουμε γαστρονομικά το Κουκάκι και καταλήγουμε στα μέρη που αξίζουν της προσοχής σου.
Η πιο φρέσκια φουρνιά
12 Πιάτα
Τα Δώδεκα Πιάτα είναι το πιο πρόσφατο από τα μαγαζιά που άνοιξαν στο Κουκάκι, τονώνοντας περαιτέρω το ενδιαφέρον των foodies για την περιοχή. Η νέα ταβέρνα των Παύλου Κυριάκη και Γιάννη Σαλπέα μιλά τη γλώσσα της γευστικής οικειότητας με προσοχή στη λεπτομέρεια, δίχως περιττές φανφάρες.

Βουλκανιζατέρ
Ένα από τα απόλυτα χιτ της σεζόν και ένα από τα μέρη που δύσκολα βρίσκεις, ακόμη και τώρα, τραπέζι, είναι το bar restaurant της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου. Το παλιό βουλκανιζατέρ έχει εξελιχθεί σε ένα θαυμάσιο στέκι με ωραίο vibe και μουσικές, καθώς και μία comfort νοστιμιάς κουζίνα από τον σεφ Θωμά Μάτσα.
Esthio
Με ένα ευρύ διαβαλκανικό γευστικό ρεπερτόριο, το εστιατόριο του ταλαντούχου σεφ Έλβι Δημήτρη Ζύμπα ανανεώνει εδώ και δυο χρόνια δημιουργικά και πρωτότυπα τη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας. Τόσο, που βρέθηκε φέτος στις προτάσεις του οδηγού Michelin.

Gallina
Ο περίφημος κόκκινος γαστρονομικός οδηγός όμως ξεχώρισε για το 2024 και το Gallina. Το όμορφο εστιατόριο του φιλότεχνου γκουρμέ Φίλιππου Τσαγκρίδη επανασυστήνει στο τραπέζι μια κουζίνα που εστιάζει σε ξεχωριστά υλικά και κλασσικές συνταγές, πλαισιώνοντάς τα με μία top class οινική λίστα.

Let’s Bubble
Στη γειτονιά του Φιλοπάππου, το rooftop του Neoma Hotel καλεί σε κάτι διαφορετικό: Δείπνο κάτω από τον έναστρο ουρανό της Αθήνας, μέσα σε διάφανους θόλους-ιγκλού που προσφέρουν πανοραμική θέα στην πόλη και την Ακρόπολη. Τα ιγκλού του rooftop προσφέρουν μια αίσθηση ιδιωτικότητας, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τη μαγεία του τοπίου. Προστατευμένοι από το χειμωνιάτικο κρύο, οι καλεσμένοι ξεκινούν ένα γαστρονομικό ταξίδι με πιάτα που συνδυάζουν δημιουργικότητα και παράδοση.

Thomas 1971 Tavern
Δύο περίπου χρόνια παρουσίας στη Βεϊκού και τη σκιά της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη Γαργαρέττα μετρά το Thomas 1971 Tavern. Θεατράλε χώρος με χαλαρή διάθεση, βγαλμένος από μία εντελώς διαφορετική Αθήνα, και παραδοσιακή ελληνική γεύση συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπολο.

Παπαλίνα
Το ψαροστέκι της πλατείας Ελπίδας, εκεί όπου τα Πετράλωνα φλερτάρουν με το Κουκάκι, συμπυκνώνει χαλαρότητα χωριού, γρετζάδα πόλης και νοστιμιά νησιού, σε ένα μπουκέτο που μοσχομυρίζει θάλασσα.

Κινωνώ
Το Kinono παραχωρεί εδώ και μερικές εβδομάδες τη θέση του στο Κινωνώ, που διακονεί τις προσταγές της ολοήμερης γεύσης, με 'πατριάρχη' του τον Γιάννη Βουλγαράκη.
Οι σταθερές
ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι ΜάνηΜάνη μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη. Στεγασμένο πάντοτε στον υπέροχο χώρο και το διώροφο νεοκλασικό, στην αρχή της Φαλήρου, η κουζίνα της λακωνικής Μάνης καταφέρνει να παντρέψει την οικειότητα με τη σύγχρονη δημιουργική ματιά. Χειροποίητα ζυμαρικά από μικρό συνεταιρισμό στο Γύθειο, σύγκλινο από τη Μάνη, λάδι, τυριά, μυρωδικά, ελιές, αυγά, βιολογικά κοκοράκια και πολλά ακόμη έχουν εδώ την τιμητική τους.
Tuk Tuk Thai Street Food
Όταν περίπου 7 χρόνια πριν, ο Μπάμπης Ασκερίδης και ο Κώστας Λάλας έστηναν αυτό το μικροσκοπικά χαριτωμένο και χαριτωμένα μικροσκοπικό ταϊλανδέζικο σποτ, δε φανταζόντουσαν πως θα δημιουργούσαν ένα από τα διαχρονικότερα hits -πια- της γειτονιάς και ένα από τα πιο γαστρο-κουλ σημεία της πόλης. Dumplings, won ton, spring rolls, noodles και ποικίλα κάρι φτιάχνουν εδώ τον εξωτικό γευστικό πίνακα, χτίζοντας παράλληλα ένα φανατικό κοινό.
Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου
H ιντελεκτουέλ ταβέρνα διατηρεί εδώ και χρόνια τη γευστική της συνέπεια, κάτι που την έχει καταστήσει ως ένα σημείο-προορισμό για εκείνους που κατεβαίνουν στο Κουκάκι αποκλειστικά για φαγητό.


Seawolf
Έξι χρόνια πριν ο Ηλίας Μπαλάσκας έψαχνε χώρο για να ανοίξει το δικό του εστιατόριο και βρήκε ένα παλιό καφενείο, που το μετέτρεψε σε "Seawolf". Το γωνιακό μαγαζί έχει μεγάλες τζαμαρίες που ανοίγονται στην κίνηση της Δημητρακοπούλου, urban αίσθηση και μια κουζίνα που ξετυλίγει ένα ενδιαφέρον σενάριο προσεγμένης ψαροφαγίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιοτική πρώτη ύλη.
Meno Male
Το all – day ιταλικό μπιστρό, επενδύει στην οικεία ατμόσφαιρα και στην κλασική πίτσα (με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης) και pasta μέσα από ένα περιεκτικό μενού που επιμελείται ο σεφ Γιώργος Γαλάνης. Ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα αλλά και ευφάνταστα cocktails.

Κούβελος
Περιποιημένη υπεραιωνόβια ταβέρνα που σερβίρει οικείο, νόστιμο φαγητό, κρατώντας τις κλασικές σπεσιαλιτέ της -εκείνο το ροζμπίφ με το χοντρό μακαρόνι έχει γράψει ιστορία- και προσθέτοντας καινούργιες γεύσεις. Ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, τόσο μέσα, όσο και στη στρωμένη με χαλικάκι αυλή με τα δέντρα και τα γιασεμιά.
Βλέπεις ακόμη:
- Strange Brew: Οι νομάδες ζυθοποιοί της craft μπίρας "Strange Brew" εγκαταστάθηκαν στο Κουκάκι με σκοπό να γνωρίσουν ακόμα περισσότεροι τις μπίρες τους, αλλά και να μας συστήσουν σπάνιες ετικέτες από ελληνικές και ξένες μικροζυθοποιίες.
- Tiki Bar Athens: Λίγα μπαρ της πόλης μπορούν να περηφανεύονται ότι μας κρατούν παρέα σχεδόν μια εικοσαετία ανανεώνοντας διαρκώς το κοινό τους και παραμένοντας talk of the town. Το "Tiki Bar Athens", από τους πρώτους διδάξαντες της πολύχρωμης, πολυνησιακής κουλτούρας ήρθε για να μείνει στην καρδιά των τάσεων και στη δική μας.
- Kalamaki Bar: Μοντέρνο ψητοπωλείο με πάντοτε ζουμερά κρέατα. Μεγάλη ποικιλία σε καλαμάκια όπως χοιρινό, κοτόπουλο, κεμπάπ, ακόμα και αρνί ή μοσχάρι αλλά και επιλογές για vegetarians με χαλούμι ή μανιτάρια. Σπιτικά ορεκτικά, εμπνευσμένες σαλάτες και φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες Κύπρου.
- Guarantee: Mε ιστορία από το 1988, κι ένα πορτφόλιο υλικών πλουσιότατο, αυτό το σαντουιτσάδικο με την ρετρό περιβολή υπήρξε μπροστά από την εποχή του και συνεχίζει δυνατά, στο ίδιο σκηνικό με καλοδιαλεγμένες ελληνικές και ξένες πρώτες ύλες που συνδυάζεις ανάλογα με τα γούστα σου. Φτιάχνουν και φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών.
- Drupes and Drips: Τα ποτήρια γεμίζουν από νωρίς στο λιλιπούτειο café, deli και spritzeria που έχουν στήσει κυριολεκτικά δύο βήματα από το φημισμένο φούρνο του Τάκη στο Κουκάκι οι γιοι του Τάκη και της Άννας Αρτέμης και Θόδωρος.
- Τζαϊαντ Pizza: Ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες και συνταγές που ξεφεύγουν από τις κλασικές ιταλικές. Πιο δημοφιλείς προτάσεις η Margherita, η Guanciale-Κρεμμύδι, η Pepperoni και αυτή με τα 4 τυριά και το σύκο.
- Bobo: Τέσσερις παιδικοί φίλοι εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και δουλεύουν εδώ και σχεδόν μια δεκαετία αυτό το φιλικό wine bar, που δείχνει να εξελίσσεται διαρκώς. Πολύ ενδιαφέρουσα οινική λίστα, νόστιμα πράγματα για να τσιμπήσεις και ιδανικός προορισμός για κάποιον που θέλει να καθίσει solo.
- Materia Prima: Το μικρό, ζεστό wine bistro, με βασικό υλικό το ξύλο και μια walk-in κάβα στο επίκεντρο, είναι αφιερωμένο στο κρασί αλλά και το φαγητό. Αριθμεί περισσότερες από 400 ετικέτες και εξερευνά γευστικές κουλτούρες ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.
- Καλύβας: Κλασικό οικογενειακό ψητοπωλείο με 30+ χρόνια ζωής και αξιόλογο γύρο ξεροψημένο, συν άλλα καλούδια σχάρας και σούβλας.
- Γυναίκες ή Τα Κορίτσια: Ή ακόμη και The Girls, όπως είναι γνωστή και στο google αυτή η ιδιαίτερη σουβλακο-επιχείρηση. Κάρβουνα που καίνε, χειροποίητος γύρος και old school νοστιμιά από το 1977.
- Tarantino Burgers: Το μπεργκεράδικο-σουξέ της Θεσσαλονίκης έκανε απόβαση και στο Κουκάκι, συστήνοντας σε κατοίκους και επισκέπτες των Αθηνών όλα εκείνα που έχτισαν τη φήμη του. Pulled pork burger και Hangover, Philly steak σάντουιτς αλλά και οι πολύ καλές τηγανητές του πατάτες είναι μόνο μερικά από τα highlights.
- Django Gelato: Το πρότυπο παγωτατζίδικο του Κουκακίου, αφού έγραψε αρκετά χιλιόμετρα στα συριανά καλοκαίρια, αφίχθη πριν από περίπου 4 χρόνια και στην Αθήνα, συνεχίζοντας να δίνει τεράστια έμφαση στην πρώτη ύλη, με φιλοσοφία που τιμά τις βιώσιμες και ηθικές πρακτικές παραγωγής. Το "Django" παραδίδει μία φρέσκια ιδέα πάνω στο δροσερό γλύκισμα, πατώντας στην εποχικότητα και προσφέρει ένα από τα κορυφαία παγωτά της πόλης.
- Señor Picante: Συστήνεται ως η πρώτη birrieria όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά γενικότερα στη χώρα και σερβίρει tacos birria με σιγομαγειρεμένο (κυρίως μοσχαρίσιο) κρέας, το οποίο προετοιμάζεται για αρκετές ώρες σε πυκνό ζωμό. Street food φιλοσοφία και μερικές ακόμη εκπλήξεις.
- Sam Burgers: Αμερικανικός Nότος και Μέμφις, Κρήτη και Χανιά και τελικά Αθήνα: από όλα αυτά τα μέρη έχει περάσει ο Sam –aka Σταμάτης Μαρινέλης–, που έμαθε την τέχνη του σωστού burger στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Πλέον τον συναντάς στο Κουκάκι, να ψήνει και ταυτόχρονα να αλληλεπιδρά με κάθε επισκέπτη.
- Feelin' Good: Στο φινάλε του 2022 και εκεί όπου ο πεζόδρομος της Γεωργίου Ολυμπίου τέμνεται από την οδό Δημητρακοπούλου, έκανε την εμφάνισή του ένα κεφάτο μπαρ, το οποίο φιλοδοξεί να κάνει πράξη αυτό που υπόσχεται το όνομά του.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.