Το rooftop εστιατόριο "Pasithea" προσφέρει φρέσκια οπτική του αθηναϊκού Κέντρου

Αν έχετε τους Στύλους του Ολυμπίου Διός στο μυαλό σας ως «κάτι κολώνες πλάι στο Σύνταγμα», κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και κλείστε ένα τραπέζι στο εστιατόριο του ολοκαίνουριου ξενοδοχείου «The Athenaeum», για να απολαύσετε σε όλο της το μεγαλείο την επιβλητική κοψιά του ίσως πιο παραγνωρισμένου απ’ τα τοπόσημα της Αθήνας.

Pasithea Rooftop Bar Restaurant

Υπάρχει ένα τοπόσημο στην κλασική εικονογραφία της Αθήνας, αυτήν που έχει για στέμμα την Ακρόπολη και για στολίδια το Λυκαβητό, τον Άρειο Πάγο, το Ναό του Ηφαίστου και τα λοιπά, που λόγω και της τοποθεσίας του στις παρυφές του Κέντρου, είναι κομμάτι παραγκωνισμένο στη συνείδηση κατοίκων (κυρίως) κι επισκεπτών (λιγότερο) της πόλης: οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός. Το καδράρισμα που του επιφυλάσσουν, όμως, οι μεγάλες, περιμετρικές τζαμαρίες του "Pasithea", του εστιατορίου στην ταράτσα του ολοκαίνουριου ξενοδοχείου "The Athenaeum", έρχεται για να αποκαταστήσει αυτήν την αδικία, φέρνοντάς τους στο επίκεντρο του οπτικού πεδίου, με την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό πλέον να πλαισιώνουν τη λιτή, ευθυτενή τους χάρη. Κι είναι πραγματικά μια απόλαυση να τους χαζεύεις από εδώ, αιώνιους κι αγέρωχους κι αναπάντεχα πιο επιβλητικούς απ’ όσο τους έχεις ίσως στο μυαλό σου, με αυτόν τον ποταμό από φώτα που κυλάει ασταμάτητα κάτω απ’ τα πόδια σου, στο κυκλοφοριακό δέλτα που σχηματίζουν οι εκβολές της λεωφ. Βουλιαγμένης στην Καλλιρόης και την Αρδηττού, να δημιουργεί ένα κοντράστ σύγχρονου – άχρονου όλως αναζωογονητικό.

Pasithea Rooftop Bar Restaurant

Υπήρχε κι ένας άλλος ποταμός που κυλούσε εδώ αρκετά χρόνια πριν, ο Ιλισσός, απ’ την ιστορία του οποίου παίρνει το όνομά του και το εστιατόριο, μια και στα νερά του κατοικούσε, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Πασιθέα, μια από τις 50 Νηρηίδες (θεά της χαλάρωσης, σύζυγος του Ύπνου και μητέρα των Ονείρων, παρεμπιπτόντως). Με τη θέα της Πασιθέας για σκηνικό, λοιπόν, και τη δροσιά της φθινοπωρινής Αθήνας να διατρέχει το χώρο (όσο η θερμοκρασία επιτρέπει ακόμη να είναι ανοιχτά τα μεγάλα παράθυρα), το "Pasithea" μπαίνει στη λίστα μας ως μια εκτός ραντάρ επιλογή ιδανική για τις φορές που θέλουμε να φρεσκάρουμε την οπτική μας για την πόλη, ίσως και μ’ έναν τρόπο να αισθανθούμε ως τουρίστες στο Κέντρο της. Αυτήν την αίσθηση εξυπηρετεί και η κουζίνα του νεαρού σεφ Ευάγγελου Νίκα, με προϋπηρεσία σε σημαντικά εστιατόρια του εξωτερικού, που προσφέρει εδώ μια tourist chic ματιά στην γεύση της Ελλάδας, εστιάζοντας σε μια fine elegant μαγειρική πρόταση με ελληνική πρώτη ύλη για βάση και παιχνιδιάρικη προσέγγιση στην παράδοση.

Pasithea Rooftop Bar Restaurant

Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει σταθερά hits του σύγχρονου εστιατορικού συνταγολογίου, ιδωμένα όμως από πρίσμα δημιουργικό, όπως το ταρτάρ από λαβράκι που εδώ συνδυάζεται με κάπαρη, μυρωδικά και καυτερή πράσινη πιπεριά, για ωραία βοτανικότητα στο στακάτο δάγκωμα (που θα ήταν απολαυστικότερο με φρέσκο πελαγίσιο ψάρι), ή τα ντολμαδάκια, που σερβίρονται εν είδη χορτοφαγικού sushi, γαρνιρισμένα με μαρινάτο γαύρο για λίγη παραπάνω ένταση στη μπουκιά. Στα ζυμαρικά, ανάμεσα σε προτάσεις όπως τα με απάκι και λαχανικά, ή το κριθαρότο με γαρίδες και μαραθόριζα, ξεχωρίσαμε το ριζότο "γεμιστά" ως το πιο ενδιαφέρον των όσων δοκιμάσαμε (αν και λίγη σχέση έχει με γεμιστά - ξετυλίγεται περισσότερο ως ριζότο μυρωδικών, με ωραίες εντάσεις από το γαλοτύρι που το "δένει), ενώ στα κυρίως, το φιλέτο λαβράκι με σάλτσα κακαβιάς και ταραμά, αλλά και το σιγομαγειρεμένο χεράκι αρνιού με πουρέ πατάτας – μελιτζάνας, κορινθιακή σταφίδα και φασολάκια, δείχνουν κουζίνα με διάθεση και τόλμη, έστω κι αν έχει κάποια κενά στην αυτοσυγκράτηση. Στα γλυκά, η μους σοκολάτας με ελαιόλαδο και κόκκινα φρούτα σε μπισκότο ελληνικού καφέ, είναι μια άκρως αποτελεσματική επιλογή, για αποχαιρετισμό τόσο απαλό κι ανάλαφρο όσο το φιλικό σέρβις από την έμπειρη ομάδα των περιποιητών.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Pasithea Rooftop Bar Restaurant

Λεωφ. Βουλιαγμένης 4 & Καλλιρρόης, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Onuki': Το πρώτο εστιατόριο του 'The Ilisian' είναι εδώ

Με επικεφαλής τον βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο σεφ, Σταμάτη Σκριάπα, το εν λόγω σποτ παρουσιάζει μία sui generis ιαπωνική κουζίνα, γαρνιρισμένη με μυστήριο και κοσμοπολιτισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/12/2025

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Τα Taco Bell πάνε και Πανόρμου

Από την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025, το νέο κατάστημα στην οδό Λουίζης Ριανκούρ 73 ξεκινά τη λειτουργία του, φέρνοντας την αναγνωρίσιμη αισθητική και το μενού του brand σε μία ακόμη γειτονιά της πόλης.

Sunday Brunch στο "ORA": Η πιο εκλεπτυσμένη Κυριακάτικη συνήθεια της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Στο "One&Only Aesthesis", εκεί όπου η θάλασσα γίνεται καμβάς πολυτέλειας, οι Κυριακές αποκτούν δικό τους ρυθμό.

"Focal": Ρεβεγιόν με φόντο την Ακρόπολη

Για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το κομψό rooftop εστιατόριο του ριζικά ανανεωμένου ξενοδοχείου "Electra Rhythm Athens", του ομίλου "Electra Hotels and Resorts", ανοίγει τις πόρτες του προσφέροντας ραφιναρισμένες γεύσεις με τη φινέτσα που αρμόζει στο πνεύμα των ημερών.

Στο Libertine Drinkery ζει ο μικρόκοσμος μιας γειτονιάς

Στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται ένα στέκι που μας μαθαίνει τι σημαίνει all-day φιλοξενία.

"Meliá Athens": Ρεβεγιόν με γαστρονομία πολλών αστέρων

Σε "Sky Lounge Rooftop Bar" του "Meliá Athens", ο πολυβραβευμένο σεφ Έκτορας Μποτρίνι υπογράφει δύο εορταστικά μενού που υμνούν τη χειμερινή εποχή με γήινες πινελιές, γευστική φινέτσα και τεχνική αρτιότητα.