Το rooftop εστιατόριο "Pasithea" προσφέρει φρέσκια οπτική του αθηναϊκού Κέντρου

Αν έχετε τους Στύλους του Ολυμπίου Διός στο μυαλό σας ως «κάτι κολώνες πλάι στο Σύνταγμα», κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και κλείστε ένα τραπέζι στο εστιατόριο του ολοκαίνουριου ξενοδοχείου «The Athenaeum», για να απολαύσετε σε όλο της το μεγαλείο την επιβλητική κοψιά του ίσως πιο παραγνωρισμένου απ’ τα τοπόσημα της Αθήνας.

Pasithea Rooftop Bar Restaurant

Υπάρχει ένα τοπόσημο στην κλασική εικονογραφία της Αθήνας, αυτήν που έχει για στέμμα την Ακρόπολη και για στολίδια το Λυκαβητό, τον Άρειο Πάγο, το Ναό του Ηφαίστου και τα λοιπά, που λόγω και της τοποθεσίας του στις παρυφές του Κέντρου, είναι κομμάτι παραγκωνισμένο στη συνείδηση κατοίκων (κυρίως) κι επισκεπτών (λιγότερο) της πόλης: οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός. Το καδράρισμα που του επιφυλάσσουν, όμως, οι μεγάλες, περιμετρικές τζαμαρίες του "Pasithea", του εστιατορίου στην ταράτσα του ολοκαίνουριου ξενοδοχείου "The Athenaeum", έρχεται για να αποκαταστήσει αυτήν την αδικία, φέρνοντάς τους στο επίκεντρο του οπτικού πεδίου, με την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό πλέον να πλαισιώνουν τη λιτή, ευθυτενή τους χάρη. Κι είναι πραγματικά μια απόλαυση να τους χαζεύεις από εδώ, αιώνιους κι αγέρωχους κι αναπάντεχα πιο επιβλητικούς απ’ όσο τους έχεις ίσως στο μυαλό σου, με αυτόν τον ποταμό από φώτα που κυλάει ασταμάτητα κάτω απ’ τα πόδια σου, στο κυκλοφοριακό δέλτα που σχηματίζουν οι εκβολές της λεωφ. Βουλιαγμένης στην Καλλιρόης και την Αρδηττού, να δημιουργεί ένα κοντράστ σύγχρονου – άχρονου όλως αναζωογονητικό.

Pasithea Rooftop Bar Restaurant

Υπήρχε κι ένας άλλος ποταμός που κυλούσε εδώ αρκετά χρόνια πριν, ο Ιλισσός, απ’ την ιστορία του οποίου παίρνει το όνομά του και το εστιατόριο, μια και στα νερά του κατοικούσε, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Πασιθέα, μια από τις 50 Νηρηίδες (θεά της χαλάρωσης, σύζυγος του Ύπνου και μητέρα των Ονείρων, παρεμπιπτόντως). Με τη θέα της Πασιθέας για σκηνικό, λοιπόν, και τη δροσιά της φθινοπωρινής Αθήνας να διατρέχει το χώρο (όσο η θερμοκρασία επιτρέπει ακόμη να είναι ανοιχτά τα μεγάλα παράθυρα), το "Pasithea" μπαίνει στη λίστα μας ως μια εκτός ραντάρ επιλογή ιδανική για τις φορές που θέλουμε να φρεσκάρουμε την οπτική μας για την πόλη, ίσως και μ’ έναν τρόπο να αισθανθούμε ως τουρίστες στο Κέντρο της. Αυτήν την αίσθηση εξυπηρετεί και η κουζίνα του νεαρού σεφ Ευάγγελου Νίκα, με προϋπηρεσία σε σημαντικά εστιατόρια του εξωτερικού, που προσφέρει εδώ μια tourist chic ματιά στην γεύση της Ελλάδας, εστιάζοντας σε μια fine elegant μαγειρική πρόταση με ελληνική πρώτη ύλη για βάση και παιχνιδιάρικη προσέγγιση στην παράδοση.

Pasithea Rooftop Bar Restaurant

Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει σταθερά hits του σύγχρονου εστιατορικού συνταγολογίου, ιδωμένα όμως από πρίσμα δημιουργικό, όπως το ταρτάρ από λαβράκι που εδώ συνδυάζεται με κάπαρη, μυρωδικά και καυτερή πράσινη πιπεριά, για ωραία βοτανικότητα στο στακάτο δάγκωμα (που θα ήταν απολαυστικότερο με φρέσκο πελαγίσιο ψάρι), ή τα ντολμαδάκια, που σερβίρονται εν είδη χορτοφαγικού sushi, γαρνιρισμένα με μαρινάτο γαύρο για λίγη παραπάνω ένταση στη μπουκιά. Στα ζυμαρικά, ανάμεσα σε προτάσεις όπως τα με απάκι και λαχανικά, ή το κριθαρότο με γαρίδες και μαραθόριζα, ξεχωρίσαμε το ριζότο "γεμιστά" ως το πιο ενδιαφέρον των όσων δοκιμάσαμε (αν και λίγη σχέση έχει με γεμιστά - ξετυλίγεται περισσότερο ως ριζότο μυρωδικών, με ωραίες εντάσεις από το γαλοτύρι που το "δένει), ενώ στα κυρίως, το φιλέτο λαβράκι με σάλτσα κακαβιάς και ταραμά, αλλά και το σιγομαγειρεμένο χεράκι αρνιού με πουρέ πατάτας – μελιτζάνας, κορινθιακή σταφίδα και φασολάκια, δείχνουν κουζίνα με διάθεση και τόλμη, έστω κι αν έχει κάποια κενά στην αυτοσυγκράτηση. Στα γλυκά, η μους σοκολάτας με ελαιόλαδο και κόκκινα φρούτα σε μπισκότο ελληνικού καφέ, είναι μια άκρως αποτελεσματική επιλογή, για αποχαιρετισμό τόσο απαλό κι ανάλαφρο όσο το φιλικό σέρβις από την έμπειρη ομάδα των περιποιητών.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Pasithea Rooftop Bar Restaurant

Λεωφ. Βουλιαγμένης 4 & Καλλιρρόης, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Bisque Please x Γειτονιά: Pop up event με σάντουιτς και δημιουργικές νοστιμιές στην Κυψέλη

French style σάντουιτς, ελληνική μπίρα και χαλαρή ατμόσφαιρα σε περιμένουν σε μία από τις πιο κουλ γειτονιές της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
30/10/2025

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος και όλα όσα αναμένουμε στο επόμενο κεφάλαιο της 'Αίγλης Ζαππείου'

Fine tuning, νέα προσέγγιση και ένας θρυλικός σεφ κατά την καινούργια εποχή της Αίγλης - μία πρώτη γεύση του τι αναμένουμε τον Δεκέμβριο.

Sea You, μια νέα 'μεζερί' μόλις άνοιξε στο Κολωνάκι

Με έμπνευση από τη χαλαρή, 'κοινόχρηστη' φιλοσοφία του μεζέ, το νέο θαλασσινό εστιατόριο συνδυάζει νησιωτική ανεμελιά και αθηναϊκή κομψότητα.

Στα 'ψηλά' της Ακαδημίας, τρως μία από τις τοπ ιαπωνικές κουζίνες της Αθήνας

Η δημιουργικότητα του ταλαντούχου σεφ Δημήτρη Κότσαλη στρέφει τα φώτα στο εστιατόριο Nyx, στα 'ορεινά' του ξενοδοχείου Academias.

Ovio: Η μικρή Ιταλία του Πάνου Ιωαννίδη είναι νοστιμότερη από ποτέ

Όλα όσα καθιστούν το ιταλικό εστιατόριο του κέντρου, μια σταθερή επιλογή για τους φίλους της κουζίνας της Μπότας.

Τι γεύση αφήνει ένα δείπνο στο υψηλότερο κτίριο της Αθήνας

Με γαστρονομική κατεύθυνση εστιασμένη στην ελληνική κουζίνα σε comfort ρυθμό και επιλεγμένα τοπικά υλικά, το ατμοσφαιρικό εστιατόριο στα ψηλά του Πύργου Απόλλων κρατά στο προσκήνιο όχι μόνο την πανοραμική θέα, αλλά και τη νοστιμιά.

Στο Κουκάκι υπάρχει ένα ιδανικό μέρος για dolce vita

Ολοήμερες ιταλιάνικες απολαύσεις σε μια από τις πιο κουλ γειτονιές της Αθήνας; Γιατί όχι.