"Ξαθέρι": Αυθεντική κρητική κουζίνα

Ξαθέρι Κρήτη

"Γύρισα πόλεις και χωριά κι άγνωστα ξένα μέρη, μα ο νους μου καταστάλαξε στο Κρουστιανό λημέρι" λέει ο ποιητής και, μολονότι ερευνάται, η πιθανότητα να είχε στο νου του το "Ξαθέρι" όταν έγραφε τον παραπάνω στίχο είναι πολύ υψηλή.

Ξαθέρι Κρήτη

Ένα απ’ τα πλέον κοσμαγάπητα στέκια του Κρούστα, του γραφικού χωριού στα νότια του Αγίου Νικολάου, το "Ξαθέρι" είναι σταθερός σταθμός των καλοφαγάδων της περιοχής, με την κοκκινιστή κατσίκα με χοντρό μακαρόνι και το τσιγαριαστό αρνί να αποτελούν να αποτελούν φαβορίτων μερακλήδων, τις χειροποίητες γκόγκες με κοτόπουλο, λαχανικά και γαλένι, αλλά και τα παραδοσιακά λαζάνια της μαμάς Μαρίας με ανθότυρο να συναγωνίζονται στη λίστα των best seller τα δυνατά σχαρίσματα, όπως το ξιδάτο λουκάνικο, η σταβλίσια χοιρινή και το μπιτφτέκι του μπαμπά Μανόλη, που σπάνια λείπουν από οποιοδήποτε τραπέζι.

Ξαθέρι Κρήτη

Φυσικά, η μεγάλη λίστα κρασιών από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα συμπληρώνει την εμπειρία, ενώ το σπιτικό γαλακτομπούρεκο με κατσικίσιο παγωτό ή οι κρουστιανές μυζηθρόπιτες με θυμαρίσιο μέλι είναι ο καλύτερος για να ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στη μαστοριά των κρητικών μαγειρεμάτων.

Ξαθέρι Κρήτη

Κρούστας, Λασίθι, Κρήτη, 2841051064, xatheri.gr,
FB: Xatheri – Ξαθέρι, IG: @kafenioxatheri

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
05/12/2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.

Το πιο δημοφιλές μεζεδοπωλείο της Αθήνας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει

Σημερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Θησείο και από τις 18.30, σε περιμένει μια γιορτή με μουσική, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.