Σαρακοστιανή παλέτα: Κρασιά για τα νηστίσιμα πιάτα

Σαρακοστή με οινικές πινελιές, αλλά και ποιοτικά αποστάγματα.

Σαρακοστή

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η αποχή από το κρέας μπορεί να μετατραπεί σε μία ενδιαφέρουσα γαστρονομική περιπέτεια, με τις σωστές οινικές πινελιές, αλλά και ποιοτικά αποστάγματα. Μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση, με μπόλικη νοστιμιά σε κάθε πιάτο.

Τα ορεκτικά

Οι σαρακοστιανές γεύσεις είναι ιδιαίτερες και βασίζονται κυρίως στα όσπρια και τα λαχανικά, ενώ τα θαλασσινά βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο τραπέζι μας. 

Σαρακοστή

Τραγανές μπρουσκέτες αλείφονται με την παραδοσιακή ταραμοσαλάτα και μας ανοίγουν την όρεξη. Μαζί με λίγο γαύρο μαρινάτο έχουμε τον τέλειο μεζέ για να πιούμε το αγαπημένο μας ούζο ή τσίπουρο, όσο θα περιμένουμε στωικά το καλοκαίρι.

Σαρακοστή

Οι κεφτέδες από λαχανικά και όσπρια, όπως κολοκυθοκεφτέδες ή ρεβυθοκεφτέδες είναι αγαπημένοι μεζέδες, αλλά με μία δροσερή σαλάτα μπορούν να γίνουν ένα νόστιμο γεύμα. Αν προσθέσουμε ένα Ροδίτη ή Σαββατιανό, τότε θα φάμε και θα πιούμε σαν άρχοντες.

Από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι δε λείπουν τα όστρακα, κυδώνια και γυαλιστερές, στρείδια και χτένια, μύδια με lime και chilly για έξτρα νοστιμιά. Εκπληκτική επιλογή ένα ξηρό αφρώδες, ένα Ασύρτικο ή ένα Μαυροφίλερο με λεμονάτες νότες, για να σταθούν μοναδικά δίπλα στους θησαυρούς της θάλασσας.

Σαρακοστή

Salto Κτήμα Σκούρα

Λευκός ξηρός

Μαντίνεια

Κτήμα Σκούρα Salto

Η ποικιλία Μαυροφίλερο οινοποιείται με τις άγριες ζύμες και δίνει ένα κρασί με απαλό χρώμα και γκρι ανταύγειες. Μοναδική οξύτητα, μεταλλικότητα κι αλατότητα συναντούν αρώματα τριαντάφυλλου, γιασεμιού, γκρέιπφρουτ, λάιμ και λουίζας. Πολυπλοκότητα κι ωραία εξέλιξη στη φιάλη.

Σερβίρεται στους: 10-12°C

Τσίπουρο οικογένειας Καρδάση

Με γλυκάνισο

Τύρναβος

Τσίπουρο Καρδάση Αποστάγματα

Πρωτογενές απόσταγμα στεμφύλων της ποικιλίας μάυρο Μοσχάτο Τυρνάβου.  Νότες μοσχάτου, ρόδων κι εσπεριδοειδών συμπληρώνονται από το άρωμα του γλυκάνισου και του μάραθου που προστίθενται κατά τη δεύτερη φάση της επαναπόσταξης. Γλυκιά επίγευση.

Σερβίρεται με κρύο νερό ή πάγο.

Ούζο Σαμαρά χωρίς

Μυτιλήνη

Ούζο Σαμαρά

Ένα αριστοτεχνικό ούζο με απόσταξη 100%, απουσία ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών υλών. Ο γλυκάνισος και τα δημητριακά που έχουν προστεθεί στην απόσταξη προσφέρουν μια φυσική γλυκύτητα και πληθωρική μύτη, με νότες από γιασεμί και μαύρο τσάι. 

Σερβίρεται δροσερό με 1-2 παγάκια.

Τα κυρίως πιάτα

Στο ίδιο μοτίβο γεύσεων και πρώτων υλών κινούνται και τα κυρίως πιάτα. Ο πλούτος της μεσογειακής κουζίνας μάς χαρίζει πληθώρα επιλογών, που θα παρασύρουν τον ουρανίσκο μας.

Η φάβα είναι ένας από τους καλύτερους συντρόφους για το παγωμένο μας ουζάκι. Χυλωμένη και γαρνιρισμένη με κρεμμυδάκι και ελαιόλαδο, απευθύνεται σε μερακλήδες. Είτε προέρχεται από κάποιο κυκλαδίτικο νησί, είτε από την υπόλοιπη Ελλάδα, δε θα πει όχι και σε ένα Αθήρι ή μια Βηλάνα.

Σαρακοστή

Ντολμαδάκια και λαχανοντολμάδες με παχύρρευστο αυγολέμονο θα έχουν σίγουρα μια γεύση νοσταλγίας. Χωρίς κιμά, μοιάζουν με ζωγραφιά όπως είναι στοιχισμένα στην κατσαρόλα. Διαλέγοντας μια γαστρονομική, λιπαρή Μαλαγουζιά, έχουμε κερδίσει το στοίχημα για το ιδανικό pairing.

Σαρακοστή

Το χταπόδι καταναλώνεται απαραιτήτως την περίοδο της νηστείας κι οι συνταγές ποικίλουν. Μαγειρεμένο με κόκκινο κρασί θα το συνδυάσουμε με ένα ζουμερό Ξινόμαυρο, ενώ στιφάδο με κρεμμυδάκι και τομάτα ταιριάζει με ένα Αγιωργίτικο και -γιατί όχι- με ένα ροζέ κρασί.

Σαρακοστή

Για να μοσχοβολήσει λίγο το σπίτι, θα προσγειωθούν στο τηγάνι φρέσκα καλαμάρια και σουπιές, θωρακισμένα με λίγο αλευράκι για να βγουν τραγανά. Εκεί θα χρειαστούμε ένα κρασί με ξεδιψαστική οξύτητα για να κατευνάσει τη λιπαρότητα. Ένα αρωματικό ούζο ή τσίπουρο είναι επίσης ταιριαστοί συνοδοί.

Ούζο Σαμαρά μπλε

Μυτιλήνη

Ούζο Σαμαρά

Γλυκόπιοτο κι αρωματικό, παράγεται με επιλεγμένα υλικά όπως ο γλυκάνισος Λισβορίου, το νερό από την περιοχή της Γέρας και η μαστίχα Χίου. Ντελικάτα αρώματα κι ευχάριστη επίγευση με απόσταξη 100%. 

Σερβίρεται με κρύο νερό ή πάγο.

Τσίπουρο οικογένειας Καρδάση

Χωρίς γλυκάνισο

Τύρναβος

Τσίπουρο Καρδάση Αποστάγματα

Μαύρο Μοσχάτο Τυρνάβου αποστάζεται με σύγχρονες μεθόδους και το κυρίως σώμα επαναποστάζεται, διατηρώντας το χαρακτήρα και τα αρώματα του σταφυλιού. Τριαντάφυλλο, βατόμουρο και ροδάκινο συναντώνται μέχρι και την επίγευση.

Σερβίρεται σκέτο στους 12-15°C.

Το επιδόρπιο 

Σαρακοστή

Σαν κλείσιμο του τραπεζιού δε θα μπορούσαμε να απολαύσουμε άλλο γλυκό από τον επιβλητικό σαρακοστιανό σιμιγδαλένιο χαλβά. Αμύγδαλα, κουκουνάρι και σταφίδες ομορφαίνουν κάθε μπουκιά. Ένα παλαιωμένο τσίπουρο ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και αγκαλιάζει αρμονικά το παραδοσιακό σπιτικό γλυκό.

Παλαιωμένο τσίπουρο οικογένειας Καρδάση

Τύρναβος

Ένα premium απόσταγμα από Μοσχάτο που ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια για 18-24 μήνες. Κυριαρχούν αρώματα φρέσκων φρούτων, βανίλιας, εσπεριδοειδών, μόκας και καπνού. Πλούσια γεύση και δυνατή επίγευση. 

Σερβίρεται στους 12°C.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.