Τα Ιλίσια σε νέα πεδία γεύσης

Καθώς το νέο Hilton παίρνει σιγά σιγά μορφή ως Conrad, τα Ιλίσια βρίσκονται σε φάση γευστικού αναβρασμού με πολλές νέες αφίξεις και άλλες τόσες κλασικές αξίες να ανανέωνουν το ενδιαφέρον μας για την πιο πολυβραβευμένη γειτονιά της πόλης.

oxchop «Ox»

Νέες και πρόσφατες αφίξεις

Το "Ox" είναι ο πιο καινούργιος κάτοικος στην περιοχή του Hilton, που δημιούργησαν οι δραστήριοι επιχειρηματίες Γιάννη Μωράκης, Γιώργος Μελισσάρης και Thomas Grubac μαζί με τους Πάνο Πολίτη και Γιάννη Μεντογιάννη ("Ovio", "Cupola"), θέλοντας να φέρουν στο σήμερα μια κρεατοταβέρνα από τα παλιά. Ο βραβευμένος σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου, εκ των σταθερών τους συνεργατών σε διάφορα πρότζεκτ, είναι αυτός που ανέλαβε να γράψει το σενάριο μιας προσιτής και χαλαρής κρεατοφαγίας στη σούβλα, τον ξυλόφουρνο, το κάρβουνο και το τηγάνι, με κοκορέτσι, κοντοσούβλι, τζιγεροσαρμάδες, πίτες και μαγειρευτά ημέρας, μπριζολάκια, παϊδάκια, ζυγούρι, φρυγαδέλι και πάει λέγοντας.

aoritis
"Αορίτης Κρήτης Θύμησες"​​​​​​
tsiftis
"Tsiftis"

Λίγο νωρίτερα, γνωρίσαμε φέτος τον "Αορίτη" που φέρνει Κρήτης θύμησες σε έναν χώρο που μοιάζει με κρητικό σπίτι κι αναπτύσσεται μπροστά από την ανοικτή κουζίνα με την αντικριστιέρα της σε περίοπτη θέση. Το αντικριστό είναι ζημιά, το γαμοπίλαφο εξίσου, στο μενού παίζουν σταθερά προτάσεις ημέρας και για την αυθεντικότητα (και την νοστιμιά) εγγυάται ο ταλαντούχος σεφ και συνιδιοκτήτης Σήφης Μανουσέλης, στο δεύτερο επιχειρηματικό του βήμα στην ίδια περιοχή. Ο "Tsiftis" του, που δημιούργησε με τους σταθερούς του συνεργάτες Μπάμπη Καζάνα και Βάιο Κορομηλά, ξεκίνησε την πορεία του πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και συνεχίζει να γεμίζει τα τραπέζια του με μοντέρνους γαστρομεζέδες σε έναν όμορφο πεζόδρομο με ψηλά δέντρα και αύρα χωριού.

iguazu
"Iguazu"

Βρίσκεται κοντά στην πλατεία Βραζιλίας με την δική της μικροπιάτσα, που πυροδότησε αρχικά το πολύ δημοφιλές all day στέκι "Lot 51" και κατόπιν το εξωτικό "Iguazu" με τις αναλόγως εξωτικές γεύσεις που υπογράφει ο βραβευμένος σεφ Γιάννης Παρίκος. 

seeds
"Seeds"

Ύστερα ήρθαν οι βραβεύσεις

Εκτός των άλλων, τα Ιλίσια είναι η πιο πολυβραβευμένη γειτονιά της Αθήνας. Με φρέσκια ακόμα την τιμητική διάκριση One to Watch στους φετινούς Χρυσούς Σκούφους, το "Seeds" ξεκίνησε να φυτεύει τους σπόρους μιας πολύ ενδιαφέρουσας μοντέρνας κουζίνας πριν από περίπου ένα χρόνο, συνεχίζοντας την fine dining παράδοση του χώρου όπου πρωτογνωρίσαμε το "CTC".  Στο επιχειρηματικό του ντεμπούτο, ο ταλαντούχος σεφ Δήμος Σαμουράκης εκφράζει ελεύθερα τη δημιουργικότητα του μέσα από ένα μεγάλο μενού γευσιγνωσίας που παντρεύει υλικά, τεχνικές, προσλαμβάνουσες, πρωτοτυπία, φαντασία αλλά και βαθιά νοστιμιά.

vezene
"Vezene"
vasilenas
"Βασίλαινας"

To "Vezene" παραμένει το ίδιο ζωηρό, κοσμοπολίτικο και μητροπολιτικό μαζί, όπως την πρώτη στιγμή που άνοιξε και το κοινό του εξίσου φανατικό. Το μενού αλλάζει συχνά, αλλά δομείται πάντα γύρω από τις χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ του ταλαντούχου σεφ και ιδιοκτήτη Άρη Βεζενέ που εκφράζουν την οπτική του για τη σύγχρονη μπιστρονομία και διακρίνονται σταθερά με Top Notch. Έναν τοίχο πιο πέρα το σκηνικό αλλάζει και φορά τον αφαιρετικό μητροπολιτικό χαρακτήρα του "Βασίλαινα", που συνεχίζει εδώ τη μακρά του πορεία που ξεκίνησε στον Πειραιά πριν από 100 και βάλε χρόνια. Ο πρώτος αιώνας ιστορίας του εμβληματικού εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα θα ζωντανέψει ξανά στις σελίδες ενός πολυτελούς λευκώματος που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες, ενώ ο ταλαντούχος σεφ Μάνος Γαρνέλης συνεχίζει να δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπερτόριο μοντέρνων ελληνικών γεύσεων που τιμάται με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

cookoovaya
Περικλής Κοσκινάς, "Cookoovaya"

Με το ίδιο βραβείο διακρίνεται και η "Cookoovaya", όπου ο Περικλής Κοσκινάς εστιάζει στην κλασική πλευρά της ελληνικής γαστρονομίας, ιδωμένη από μια σύγχρονη ματιά, η οποία σερβίρεται στον γοητευτικά ανανεωμένο χώρο του εστιατορίου με το γυαλιστερό λευκό να κυριαρχεί.  

vlassis
"Βλάσσης"

Κλασικές και εξωτικές αξίες 

Στα Ιλίσια έριξε άγκυρα πριν χρόνια ο "Βλάσσης", συνεχίζοντας το ταξίδι του που ξεκίνησε αρχικά στον Λυκαβηττό και αργότερο στους Αμπελοκήπους. Περιποιημένο και μια ιδέα ιντελεκτουέλ, είναι ένα εστιατόριο σταθερό που εστιάζει διαχρονικά στις κλασικές αξίες της αστικής κουζίνας προτού αυτή μάλιστα επανέλθει ως νέα τάση στα γευστικά μας πράγματα.

kaplani
"Καπλάνι"
σκαλακια
"Σκαλάκια"

Το "Καπλάνι" άνοιξε τα τελευταία χρόνια αλλά βρήκε γρήγορα τη θέση του στη γειτονιά. Δημιουργός του είναι ο βέρος Κρητικός Μανώλης Ρωμανάκης, που φέρνει όσα περισσότερα καλούδια μπορεί από τη γενέτειρα του και προτείνει γεύσεις της Μεγαλονήσου κλασικές ή και λίγο πειραγμένες όπως η ανοιχτή πίτα μπισκότου με μοσχαρίσιο κιμά, γραβιέρα και ξύγαλο, και η κοχλιδομακαρονάδα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, κολοκυθάκι και ξηρό ανθότυρο. Κλασική αστική ταβέρνα τα "Σκαλάκια", σε σχεδόν speakeasy τοποθεσία στα ορεινά της
Μιχαλακοπούλου, σερβίρει ανελλιπώς από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 χορταστικές μερίδες με έφεση στα ζουμερά κρεατικά και προσιτές τιμές.

Rakkan
"Rakkan"

Αλλάζουμε ήπειρο και μπαίνουμε στο "Rakkan" όπου μαύρο ξύλο στους τοίχους, ένα εντυπωσιακό μπαρ με ενυδρείο αλλά και μια κρυμμένη εσωτερική αυλή δημιουργούν ατμόσφαιρα στο κομψό αυτό bar restaurant που αγαπά την Ιαπωνία. Τα ηνία της κουζίνας κρατά ο σεφ Βαγγέλης Παπανίκας, ο οποίος διανθίζει την γκάμα των προτάσεων με ελληνικές και μεσογειακές πινελιές σε πιάτα σαν τα ντολμαδάκια tempura με μαγιάτικο που τυλίγει σε φύλλα shisho και το χιλιανό λαβράκι που σερβίρει με πουρέ σελινόριζας και σάλτσα βουτύρου με yuzu.

zuzuto
"Zuzuto"

Η αγάπη των Αθηναίων για το ramen καλά κρατεί και ως εκ τούτου όποτε και να περάσουμε από το "Zuzuto", στα σύνορα Ιλισίων και Αμπελοκήπων, το βλέπουμε πάντα γεμάτο. Στο cozy και ανοιχτόκαρδο στέκι με τις μεγάλες τζαμαρίες που δημιούργησαν η Mary Ann Dela Vega και ο Cariño Guinabn, την τιμητική της έχει ασφαλώς η διάσημη ιαπωνική νουντλόσουπα που σερβίρεται σε διάφορες παραλλαγές με χειροποίητους ζωμούς και ζυμαρικά, όμως από την ανοικτή κουζίνα καταφτάνουν ακόμα πολλά και διάφορα ορεκτικά καθώς και sushi.

bulacan
"Bulacan Halo-Halo"

Προχωρώντας προς τη Μιχαλακοπούλου, το "Bulacan Halo-Halo" διεκδικεί για τον εαυτό του και τη γειτονιά τον τίτλο του πρώτου φιλιππινέζικου εστιατορίου της Αθήνας. Ο κατάλογος ακολουθεί την τυπική διάρθρωση των ασιατικών μαγαζιών, με σούπες, νούγιες κλπ., όμως η Marinela Baybing μαγειρεύει ακόμα μια μεγάλη γκάμα από πιάτα του μακρινού τόπου της σαν το Sisig με αυτιά και άλλα μέρη από το κεφάλι του γουρουνιού που σερβίρεται σε μαντεμένιο σκεύος. 

Επίσης...

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπέπεσε στην αντίληψη μας πως ακόμα μια νέα άφιξη έρχεται στη γειτονιά. Πρόκειται για το all day restaurant bar "Barbaro" που όπως διαβάζουμε στη σελίδα του στα social media ανοίγει την τελευταία μέρα του Δεκεμβρίου στην οδό Αντήνορος και θα σερβίρει μεσογειακές γεύσεις με τονισμένο το ελληνικό στοιχείο. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Βλάσσης

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Σκαλάκια

Αιγινήτου 32, Ιλίσια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Vezene Athens

Βρασίδα 11, περιοχή Χίλτον, Iλίσια
  • Εστιατόρια

Cookoovaya

Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Lot 51

Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια
  • Bars

Καπλάνι (Το)

Ευφρονίου 47, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Iguazu Athens

Λαοδικείας 16 & Νυμφαίου 1, Ιλίσια
  • Ethnic κουζίνες

Rakkan Urban Gastronomy

Χατζηγιάννη Μέξη 6, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Zuzuto Ramen

Χαλκηδόνος 66, Αμπελόκηποι
  • Ethnic κουζίνες

Tsiftis

Σεβαστείας και Μιχαλακοπούλου, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

See/ds

Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Αορίτης Κρήτης Θύμησες

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

OX Athens

Χατζηγιάννη Μέξη 9, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Bulacan Halo-Halo

Μιχαλακοπούλου 105, Ιλίσια
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.