Norbert Niederkofler: Ο "μαέστρος" των Άλπεων

Με πυξίδα θεμελιώδεις αξίες όπως ο σεβασμός για τη φύση και την εποχικότητα, ο σεφ από το Νότιο Τιρόλο οδηγεί μπριγάδες νέων γαστρονομικών ακτιβιστών σε μαγειρικές αναβάσεις υψηλών επιδόσεων.

Norbert Niederkopfler © Lorenzo Polato

Με "παντζάρια και πατάτες" παίρνεις τρία αστέρια Michelin; Ο Norbert Niederkofler πάντως, όταν ήταν ακόμα στο πηδάλιο του εστιατορίου "St. Hubertus" στο ξενοδοχείο "Rosa Alpina", κάπως έτσι λέει ότι απέσπασε την ύψιστη διάκριση του Κόκκινου Οδηγού πριν από μερικά χρόνια, φτάνοντας πέρυσι μέχρι και την 29η θέση των 50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου. Μιλάμε για πραγματική μαγειρική μαγκιά, δεδομένου ότι όλα τα παραπάνω ήταν ο ορισμός του fine dining με απλά υλικά. Φέτος, ωστόσο, το "St. Hubertus" είναι κλειστό λόγω ανακαίνισης του ξενοδοχείου, οπότε o σεφ εστιάζει κυρίως στο εντυπωσιακό "AlpiNN - Food Space & Restaurant", που άνοιξε το 2018 σε συνεργασία με τον Paolo Ferretti στην κορυφή του Kronplatz, σε υψόμετρο 2.275 μ., και το νεοσύστατο "Atelier Moessmer" στο Bruneck. Το τελευταίο, μάλιστα, σε μόλις τέσσερις μήνες λειτουργίας, τιμήθηκε με τρία αστέρια και πράσινο αστέρι από τον Michelin για τις βιώσιμες πρακτικές που ακολουθεί. Επίτευγμα με διαστάσεις ρεκόρ για την υψηλή εστίαση.

Norbert Niederkofler
"Atelier Moessmer" στο Bruneck ατενίζει τη φύση
Norbert Niederkofler
Άποψη του εξωτερικού χώρου του "Atelier Moessmer" στο Bruneck

Διαβάστε Επίσης

"Μαγειρεύοντας το βουνό" 

Ο Niederkofler ανδρώθηκε μαγειρικά με μέντορα τον μεγάλο Eckart Witzigmann στο πλευρό του οποίου βρέθηκε σε νεαρή ηλικία, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι τι εστί μαγειρική αριστεία και σεβασμός στη φύση. Στo "AlpiNN - Food Space & Restaurant" και στο "Atelier Moessmer", η φιλοσοφία "Cook the mountain" (μαγειρική του βουνού), όπως ονομάστηκε από τον νοτιο-Τιρολέζο σεφ το μαγειρικό του κόνσεπτ, βρήκε το σπίτι της:

Διαβάστε Επίσης

"Η "μαγειρική του βουνού” στηρίζεται στη στενή σχέση με τη φύση και την άμεση συνεργασία με τους παραγωγούς, για το έργο των οποίων τρέφουμε βαθύ σεβασμό. Δεν υπάρχουν μεσάζοντες, αλλά άμεση επαφή με τους ίδιους και τη δουλειά τους, σεβόμαστε τη γη και την παραγωγή της και φυσικά τα ζώα τα οποία φροντίζουμε να αξιοποιούμε εξ ολοκλήρου, από τη μύτη μέχρι την ουρά. Σήμερα, αυτήν τη νοοτροπία την αποκαλούμε "βιώσιμη”, για εμένα όμως η μοναδική λέξη που την περιγράφει ξεκάθαρα είναι ο "σεβασμός”", επισημαίνει ο σεφ αναλύοντάς μας τη μαγειρική του φιλοσοφία και συνεχίζει:

O σεφ Norbert αναγνωρίζει –και πάντοτε τονίζει– τη συμβολή της ομάδας που τον πλαισιώνει, η οποία αποτελείται από νέους, ορεξάτους μάγειρες, που δουλεύουν με άψογη ενορχήστρωση στα πόστα τους

"Ξεκινώντας να δουλεύουμε εντατικά βάσει των αρχών της συγκεκριμένης φιλοσοφίας αντιμετωπίσαμε δεινή κριτική γιατί κανένα από τα συστατικά της κουζίνας μας δεν ήταν δικής μας παραγωγής. Δεν μπαίνουμε σε αυτήν τη διαδικασία γιατί δεν έχουμε την απαιτούμενη γνώση για να ασχοληθούμε και επειδή θέλουμε να δώσουμε βήμα στους αληθινούς πρωταγωνιστές, που είναι οι αγρότες, οι τυροκόμοι, οι κτηνοτρόφοι από τους οποίους μαθαίνουμε συνεχώς πολλά. Η δόμηση της αλυσίδας των προμηθευτών μας, όμως, πραγματοποιήθηκε σε βάθος πενταετίας, γιατί όπως καταλαβαίνεις δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Για εμάς κάθε προϊόν έχει πρόσωπο και ιστορία".

Norbert Niederkofler
O σεφ με την ομάδα του "Atelier Moessmer"
Alpinn
O Norbert Niederkofler με τον Paolo Ferretti στο εντυπωσιακό "AlpiNN - Food Space & Restaurant"

Το "Atelier Moessmer" στο Bruneck, σε μόλις τέσσερις μήνες λειτουργίας, τιμήθηκε με τρία αστέρια και πράσινο αστέρι από τον Michelin για τις βιώσιμες πρακτικές που ακολουθεί, επίτευγμα με διαστάσεις ρεκόρ για την υψηλή εστίαση

Γαστρονομικός ακτιβισμός με ουσία

Με σφαιρική μαγειρική αντίληψη και ενεργό δράση στο χτίσιμο και τη σταθερή εξέλιξη μιας συγκεκριμένης επαγγελματική στάσης με φυσιολατρική βάση, ο Niederkofler είναι επί της ουσίας ένας γαστρονομικός ακτιβιστής. "Fine dining με concept είναι η κατηγορία που μπορώ να πω ότι εκπροσωπώ και σκοπός μου είναι να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να βάλω το λιθαράκι μου σε μια προσπάθεια να βρει η επόμενη γενιά εύφορο και όχι κατακρεουργημένο έδαφος για να δημιουργήσει", σημειώνει προσπαθώντας να συμπυκνώσει σε λίγα λόγια τις αυστηρές αρχές μιας ολόκληρης φιλοσοφίας. "Είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς να συντονιζόμαστε με τη φύση σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και οι κανόνες της "μαγειρικής του βουνού” είναι αυστηροί: εποχικά υλικά, όχι ελαιόλαδο, όχι εσπεριδοειδή δεδομένου ότι αυτά δεν ευδοκιμούν στο υψόμετρο που βρίσκονται τα εστιατόριά μας. Περνάμε συγκεκριμένα μηνύματα και το βασικότερο είναι η σημασία της διατήρησης των ισορροπιών και της "σκεπτόμενης” μαγειρικής, ότι δηλαδή πρέπει να επιλέγουμε ό,τι μπαίνει στο τραπέζι με συγκεκριμένα κριτήρια, τα κυριότερα των οποίων είναι η εποχικότητα και ο τρόπος παραγωγής".

Διαβάστε Επίσης

Norbert Niederkofler Michelin 2023
Στιγμιότυπο από την τελετή απονομής του Οδηγού Michelin Ιταλίας όπου το "Atelier Moessmer" τιμήθηκε με την ύψιστη διάκριση
Norbert Niederkofler
© Luca Dal Gesso
Τα πιάτα του Niederkofler είναι μια μικρή ωδή στην εποχικότητα

Επιμελείται όμως και την κουζίνα του ξενοδοχείου "Aman Venice" με ένα μενού που θεμελιώνεται στην ίδια φιλοσοφία, προσαρμοσμένη φυσικά στο βενετσιάνικο τερουάρ ως "μαγειρική της λιμνοθάλασσας".

Διαβάστε Επίσης

Είναι επίσης αξιοθαύμαστο θα πω, ολοκληρώνοντας, ότι ο σεφ Norbert αναγνωρίζει –και πάντοτε τονίζει– τη συμβολή της ομάδας που τον πλαισιώνει, η οποία αποτελείται από νέους, ορεξάτους μάγειρες, που δουλεύουν με άψογη ενορχήστρωση στα πόστα τους εντός αλλά σε ειδικές εκδηλώσεις και εκτός έδρας. Τους παρακολούθησα στο τρίπτυχο των events "Care’s - The ethical Chef’s Days" σε Βενετία, Bruneck και Salina, ένα μεγαλεπήβολο project των Niederkofler και Feretti που επικεντρώνεται στην προώθηση της ηθικής προσέγγισης της κουζίνας εκτός των τειχών ενός εστιατορίου.

Norbert Niederkofler
© Alex Moling
Με τον Fabio Curelli, head chef του "AlpiNN - Food Space & Restaurant"

Φέτος, μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, εγκαινιάζοντας μια ηχηρή συνεργασία με το "Neom" στη Σαουδική Αραβία, για την ανάπτυξη ενός νέου γαστρονομικού μανιφέστου, που μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνει και την ανάδειξη νέων ταλέντων: "Υποστηρίζω με κάθε δυνατό τρόπο τη νέα γενιά, οι ιδέες και η ενέργειά της μπορούν μόνο να βελτιώσουν αυτό που κάνουμε", σημειώνει ο σεφ που έχει νέα ενδιαφέροντα πλάνα στα σκαριά, τα οποία όμως θα ανακοινωθούν επίσημα εν καιρώ. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
30/04/2024

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.

'Nikkei Floresta', επιστροφή στον κήπο

Το δημοφιλές bar-restaurant επανέρχεται για μία ακόμη open air σεζόν σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας.