7 sui generis γευστικά ινστιτούτα του Αιγαίου

Εστιατόρια και ταβέρνες που δοκιμάσαμε πρόσφατα σε κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους και χαράζουν πορεία για λιμάνια μοναδικής γεύσης, το καθένα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Κορυφαία εστιατόρια στα νησιά του Αιγαίου @mylosbythesea

Οι παρακάτω γραμμές δεν αφορούν -δίχως αυτό να σημαίνει πως αποκλείουν- τα πιο γνωστά και προβεβλημένα εστιατόρια των νησιών του Αιγαίου, που ξεχωρίζουν για όλους τους σωστούς λόγους. Οι παρακάτω γραμμές είναι αφιερωμένες σε μάγειρες και εστιάτορες που τολμούν να ακολουθήσουν τη δική τους, συχνά μοναχική και δύσκολη, πορεία, αναζητούν την πιο ποιοτική πρώτη ύλη, εμψυχώνουν νέες γενιές παραγωγών και εμψυχώνονται από αυτές. Σε εστιατόρια και ταβέρνες των Κυκλάδων, των Δωδεκάνησων και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου που ανασκευάζουν αυτό που ο καθένας θα όριζε ως fine dining ή επαναριζώνουν τοπικές κουζίνες με πιο σύγχρονη ματιά. Γενικότερα, απίθανες γαστρονομικές προσπάθειες που αποτελούν προορισμούς σε νησιά-ταξιδιωτικά hits ή off-Broadway κουκίδες του χάρτη.  

Η "Αρακλειά" στην Ηρακλειά

Ανοιχτόκαρδο, απέριττο, νόστιμο, φόντο η αιγαιοπελαγίτικη Πολυνησία. Σε κάθε Κυκλάδα θα έπρεπε να υπάρχουν εστιατόρια σαν την "Αρακλειά" του Γιάννη Γαβαλά. Στην απροσποίητα cool και εμψυχωτικά ήσυχη Ηρακλειά, ο ντόπιος σεφ και εστιάτορας έχει δημιουργήσει ένα κουκλίστικο μέρος στο παλιό οικογενειακό σπίτι. Μαγειρεύει με εποχιακά προϊόντα του νησιού αλλά και των Κυκλάδων, με focus σε παραδοσιακές συνταγές -ατόφιες ή με ελαφρές παρεμβάσεις- ενώ βρίσκει χώρο και για πολλές χειροποίητες παρασκευές, δίνοντας στον επισκέπτη μια σπάνια εικόνα της τοπικής γαστρονομίας.

Φάβα Ηρακλειάς με χειροποίητη λακέρδα, ντόπιο κατσικάκι στον φούρνο γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και μυρωδικά, φρέσκο καλαμάρι με σπανακόρυζο, τσιγαριαστές προβάτσες με ξινομυζήθρα Ηρακλειάς είναι κάποια από τα highlights, συν μία λίστα κρασιών που περιέχει όλο τον κυκλαδίτικο αμπελώνα.

Το "Qhera" στη Θηρασιά

Στη σκιά της απαστράπτουσας Σαντορίνης, στον Κόρφο της Θηρασιάς και σε ένα σημείο που διατηρεί ακόμη το δικό του ανόθευτο χρώμα, το "Qhera" (Κέρα) αποτελεί το πρώτο "σύγχρονο" εστιατόριο του μικροσκοπικού νησιού. Ο Χάρης Βρης και ο βραβευμένος σεφ Φάνης Μαϊκαντής δημιούργησαν ένα θερινό θέατρο γεύσεων στην απλόχωρη προβλήτα, με τα μεγάλα τραπέζια και τη δροσερή καλαμωτή να βρίσκονται σε στενό τετ-α-τετ με το κύμα.

Qhera

Παίρνεις λίγο χρόνο για να αφουγκραστείς πλήρως το χώρο μετά την αρχική έκπληξη (εφόσον το επισκέπτεσαι πρώτη φορά) και μετά απολαμβάνεις πιάτα σαν το surf and turf ταρτάρ με μοσχάρι και μιξινάρι, την α λα poke bowl χωριάτικη σαλάτα, τον τραχανά με όστρακα, την jacket πατάτα με καμένο βούτυρο και αυγοτάραχο και την φρέσκια pasta με σκορπίνα και κρέμα κακαβιάς, που ξεχωρίζουν μέσα σε ένα πολύ προσεγμένο comfort, πάντοτε βασισμένο στη φιλοσοφία του local και του εποχικού, μενού.

Ο "Μύλος" στη Λέρο

Όταν οι ντόπιοι Γιώργος και Μάριος Κουτσουνάρης ανέλαβαν πριν λίγα χρόνια την παλιά οικογενειακή ταβέρνα, είχαν στο μυαλό τους ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο και ασίγαστη επιθυμία για γαστρονομική εξέλιξη, όχι μόνο για το μαγαζί τους αλλά και για ολόκληρη τη Λέρο. Αυτό που έχουν καταφέρει σήμερα είναι δημιουργήσουν ένα sui generis ψαροφαγικό εστιατόριο που λατρεύεται από τον επισκέπτη ακαριαία, ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι πως Γάλλοι και βορειοευρωπαίοι καλοφαγάδες καθώς και Τούρκοι σκαφάτοι είναι από τους φανατικότερους repeaters. 

Ακριβώς πάνω στο κύμα και σε ένα ιντριγκαδόρικο σκηνικό με πρωταγωνιστή τον ανεμόμυλο που βάφτισε το μαγαζί, η γευστική φιλοσοφία βουτά σε τεράστια βάθη, ξεκινώντας από κορυφαία ψάρια ωρίμανσης και θαλασσινά αλλαντικά, μαγικά ωμά όπως το ταρτάρ κόκκινης γαρίδας με φράουλα και τα άψογα σασίμι, προχωρά με συστοιχίες από παϊδάκια και κολάρα των κεφαλιών και κορυφώνεται με πιάτα σαν την καρμπονάρα καλαμαριού και το λαβράκι σε μπέικον τόνου, γεμιστό με κανθαρέλες και μύδια. Η έξοχη λίστα κρασιών σιγοντάρει στο ποτήρι.

Η "Cantina" στη Σίφνο

Δεν αποτελεί και τόσο μυστικό πως το εστιατόριο που έφτιαξαν ο σεφ Γιώργος Σαμοΐλης μαζί με τον Γιάννη Ολύμπιο της V+O, στη σκιά του Κάστρου της Σίφνου και σε μία απόκοσμα γοητευτική ακρογιαλιά, είναι ένα από τα ομορφότερα setup ολόκληρου του Αιγαίου. Το σκηνικό θυμίζει κάτι από old school Bond movie, στην οποία περιμένεις να αναδυθεί από το νερό ο Σον Κόνερι, να απολαύσει ένα γεύμα στα στιλάτα τραπέζια από οξειδωμένο σίδερο και μάρμαρο, να πιει ένα Martini στα χαλαρά πεζούλια και στη συνέχεια να επιδοθεί σε κάποια καταδίωξη με random "κακούς" στα στενά του ειδυλλιακού οικισμού. 


 
Στα της (έξοχης) κουζίνας του "Cantina" ανθίζει μία γκουρμέ-ρουστίκ γευστική φιλοσοφία, που βασίζεται σε ντόπια υλικά, βιολογικά λαχανικά, σιφνέικα head-to-tail κρέατα και zero waste λογική, ενώ κάθε χρόνο "ξεκλειδώνονται" όλο και περισσότερες -καινούριες- γαστρονομικές πίστες.

Το "Γευsea" στη Νίσυρο

Ο Αντώνης Κουμπάνιος αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του, Νίσυρο, μετά το πέρασμά του σε σημαντικές κουζίνες όπως αυτές του "Βαρούλκου" και του "Βασίλαινα", προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα από τα όνειρά του: Να φτιάξει στο νησί του ένα εστιατόριο ψαγμένης ψαροφαγίας.

Γευsea

Συνοδοιπόρος του σε αυτή την προσπάθεια ο φίλος του Κωνσταντίνος Τσιάτσιος (που ίσως θυμάσαι από το MasterChef), με τον οποίο συνθέτουν ένα αρκετά δυνατό δίδυμο. Αξιοποιώντας την κορυφαία πρώτη ύλη που φέρνει καθημερινά ο μοναδικός επαγγελματίας ψαράς -και πατέρας του Αντώνη- στη Νίσυρο και δίκτυο που απλώνεται στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θαλασσινή κουζίνα με αρκετά ωμά και βαθιά νόστιμα μαγειρευτά πιάτα με ελληνικό πρόσημο.

Ο "Μαυρίκος" στη Ρόδο

Σε από τα εμβληματικότερα εστιατόρια της νησιωτικής Ελλάδας -με ιστορία από το 1933- και σε μία όμορφη αυλή με ιταλικές αρχιτεκτονικές αναφορές στη Λίνδο, ο Δημήτρης Μαυρίκος εκπαιδεύει για χρόνια ουρανίσκους στο DNA της ροδίτικης κουζίνας, ανακατεύοντας φρέσκα υλικά ντόπιων μικρών παραγωγών και ιντριγκαδόρικα συστατικά, όπως είναι το πετιμέζι και το χαρουπόμελο. 

Διαβάστε Επίσης

Οι θαλασσινές μακαρονάδες με την ψαριά της ημέρας, η πικλαρισμένη καλοκαιρινή μελιτζάνα, το φινόκιο με γλυκό κρασί και η κοιλίτσα τόνου με πατατοσαλάτα είναι μόνο μερικά από τα νοστιμότερα πειστήρια.

Η "Μαραθιά" στην Τήνο

Τοπική πρώτη ύλη, εποχικότητα, παράδοση, ολοκληρωτική αξιοποίηση, homemade παρασκευές, ομαδική δουλειά. Έχοντας βασίσει τη φιλοσοφία της σε αυτές τις αξίες πριν ακόμη έρθει στην επικαιρότητα το κίνημα του zero food waste και της τοπικότητας, η "Μαραθιά" πρωτοπορεί κάνοντας αυτό που έκανε πάντα με συνέπεια στην παράδοσή της: να σέβεται το υλικό και ν’ ακολουθεί τη φύση.

Η ψυχή του βραβευμένου εστιατορίου είναι το ψάρι και ο δημιουργός του εστιατορίου και βαθύς γνώστης Μαρίνος Σουράνης έχει εξελίξει τις ωριμάνσεις, τα φιλεταρίσματα, την επεξεργασία. Στο ίδιο ακριβώς μοτίβο και ο σεφ Μιχάλης Μάρθας (από τους λίγους Έλληνες γευσιπλάστες που πολύ νωρίς υιοθέτησαν τις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας στην κουζίνα τους από πεποίθηση, πριν αυτά γίνουν μόδα), που προσθέτει διαρκώς νέα updates στη μοναδική θαλασσινή φιλοσοφία της "Μαραθιάς".

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
02/05/2024

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.