Το "Qhera" φέρνει τη γεύση της χαλαρότητας στη Σαντορίνη

Το νέο εστιατόριο των Χάρη Βρη και Φάνη Μαϊκαντή βάζει για πρώτη φορά τη Θηρασιά στο γαστρονομικό χάρτη του νησιού των ηλιοβασιλεμάτων, δίνοντας στον επισκέπτη της Σαντορίνης μια ευκαιρία γείωσης σε χρώματα αυθεντικού ελληνικού καλοκαιριού.

Qhera Santorini

Αν η Σαντορίνη λάμπει ως το sunset island του παγκόσμιου ταξιδιωτικού χάρτη, η Θηρασιά είναι το αδερφάκι που μένει χρόνια στη σκιά, αφού παρά την κοντινή απόσταση (μόλις 10 λεπτά απ’ το λιμάνι του Αμμουδιού, με τη λάντζα που κάνει τα καθημερινά δρομολόγια), θεωρείται προορισμός μονάχα εναλλακτικός. Κι αυτό κυρίως ως μεσημεριανή στάση όσων επιστρέφουν με τα ξύλινα καΐκια απ’ τη Νέα Καμένη, ή άντε για τους hikers που έχουν ήδη διασχίσει τα μονοπάτια του Ημεροβιγλίου και ψάχνουν κάτι πιο μοναχικό.

Qhera Santorini
Ιωσήφ Πρωϊμάκης

Εδώ και μερικές εβδομάδες, όμως, το νέο εστιατόριο των Χάρη Βρη και Φάνη Μαϊκαντή, με το όνομα – γλωσσοδέτη "Qhera" (προφέρεται Κέρα), έχει καταφέρει να βάλει τη Θηρασιά στο γαστρονομικό χάρτη της Σαντορίνης, προσφέροντας στον επισκέπτη μια ευκαιρία γείωσης από την πολυτέλεια της Καλντέρας κι επανασύνδεσης με τα πιο αγνά συστατικά του ελληνικού καλοκαιριού: την νοστιμιά της απλότητας, τη ζεστασιά του ήλιου και τη δροσιά της χαλαρής φιλοξενίας.

Σ’ αυτήν την αίσθηση επανακαλιμπραρίσματος που προσφέρει, μεγάλο ρόλο παίζει η απλόχωρη εξέδρα που ξεδιπλώνεται πάνω από τη θάλασσα, όπως και η καλαμωτή που φιλτράρει τον ήλιο, ρίχνοντάς τον γλυκαμένο πάνω στις όμορφες μαξιλάρες. Με τη θάλασσα, καδραρισμένη απ’ την πέργκολα, να απλώνεται μπροστά σα σαγηνευτικό σινεμασκόπ, τα φυτά και τα λιτά ναυτικά διακοσμητικά προσθέτουν στο χαρακτήρα του μαγαζιού, ενώ τα μεγάλα τραπέζια από μονοκόμματες μαρμάρινες πλάκες αντανακλούν στην επιβλητική αγριάδα τους την αφτιασίδωτη χάρη του μαγαζιού.

Qhera Santorini

Αφτιασίδωτη μεν, όχι όμως κι ατημέλητη, με τον μινιμαλισμό της διακόσμησης να είναι εξίσου ουσιαστικός με το μικρό, αλλά ευέλικτο και προσεγμένο μενού που έχει επιμεληθεί ο Φάνης Μαϊκαντής. Ο άνθρωπος πίσω απ’ το σουξέ του "Πανηγύρι", συνθέτει εδώ μια θαλασσινή πρόταση που αγαπά και το κρέας, κι έτσι η ψαριά της ημέρας και τα θαλασσινά της βιτρίνας επιδίδονται σε surf and turf περιπτύξεις, σαν το λιαστό χταπόδι με φίνα κομμένο σαλάμι Λευκάδος, ή το ταρτάρ με λαβράκι-μοσχάρι, που κερδίζει φινέτσα χάρη στην πίκλα από κουμκουάτ που το σκεπάζει.

Qhera Santorini

Το φρέσκο ψάρι είναι φυσικά το κεντρικό όπλο, με τη σχάρα και το τηγάνι να παίζουν δυνατά ως προτάσεις, αλλά η κουζίνα, της οποίας ηγείται ο Γιώργος Λαΐδης, ξεδιπλώνει και σειρά ευρηματικών προτάσεων, όπως τα συκωτάκια της σκορπίνας, που πετύχαμε σπαρταριστή, να τηγανίζονται για να συνοδευτούν από πίκλες αγκινάρας, τα φιλέτα της να γίνονται σαβόρο με ξύδι σαμπάνιας και φρέσκια ντομάτα, και κόκκαλα με την ουρά και τα κολάρα να έρχονται ως deep fried λιχουδιές στο τραπέζι, ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουν τις προσεγμένες ετικέτες που συνθέτουν τη wine list.

+ Πιάτα όπως η jacket πατάτα με καμένο βούτυρο και αυγοτάραχο, ή το καπνιστό χέλι (από αποκλειστικό προμηθευτή) με κολοκυθάκι και κάπαρη προσφέρουν comfort που γράφει αναμνήσεις.

- Αν το μοσχαράκι ήταν λίγο πιο προσεκτικά κομμένο στο surf and turf ταρτάρ, η ντελικάτη φύση του ψαριού θα έβρισκε περισσότερο χώρο να εκφραστεί στη μπουκιά.

Qhera Santorini
Κόρφος Θηρασιάς, Σαντορίνη, 697 004 1446
FB: Qhera Santorini
IG: @qherasantorini

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.