Τέσσερις γαστρονομικοί σταθμοί στην Ελούντα

Γαστρονομικές πινελιές εστιατορίων με ελληνικές, ιταλικές και ασιατικές αποχρώσεις εμπλουτίζουν το θερινό καμβά στην Ελούντα ταιριάζοντας άψογα με το τοπίο της καλοκαιρινής μας ραστώνης.

Sumosan Sumosan

Σύντομο ή πιο εκτεταμένο, το "pause" της εποχής επιβάλλεται εκτός από το καθιερωμένο πακέτο "ήλιος και θάλασσα", να διαθέτει και την ανάλογη γευστική επένδυση. Φτάνοντας λοιπόν μέχρι την Ελούντα, εκτός από το ηλιόλουστο τοπίο και τα κρυστάλλινα νερά θα απολαύσουμε και καλό φαγητό. Από την πρόσφατη επίσκεψή μας στο νησί, προτείνουμε τέσσερα εστιατόρια με κατεύθυνση ελληνική και διεθνή, στα οποία γίνεται πραγματικά αξιόλογη δουλειά. 

Ξεκινάμε από το "Il Borro Tuscan Bistro", που φιλοξενείται στο πολυτελές resort "Elounda Peninsula". Πρόκειται για το πέμπτο κατά σειρά εστιατόριο που ανοίγει η οικογένεια Ferragamo ακολουθώντας την επιτυχημένη λειτουργία των αντίστοιχων "Il Borro Tuscan Bistro" στο Λονδίνο, την Τοσκάνη, την Φλωρεντία και το Ντουμπάι. Το project έχει τις ρίζες του στο 700 στρεμμάτων ιδιόκτητο αγρόκτημα "Il Borro" στην Τοσκάνη, του Ferruccio Ferragamo, γιο του θρύλου της ιταλικής μόδας Salvatore Ferragamo, γνωστό επίσης για την αφοσίωση του στη βιολογική γεωργία και τη βιώσιμη προσέγγιση. Το μενού του Executive Chef Andrea Campani, εκτελείται από μια ομάδα με μαγειρική αντίληψη με επικεφαλής σεφ τον Δημήτρη Βεργάκη, που αποτυπώνει τη φιλοσοφία του κτήματος "από τη φάρμα στο τραπέζι", χρησιμοποιώντας φρέσκα εποχικά υλικά, από την Τοσκάνη στην πλειονότητά τους, αλλά και το νησί σε μια γαστρονομική συνεργασίας Τοσκάνης-Ελούντας. Άψογα τηγανισμένα, ελαφρώς μαστιχωτά καλαμαράκια, με κολοκυθάκια μαριναρισμένα σε πέστο βασιλικού, ανάλαφρα νιόκι με κρέμα ψητής πιπεριάς και burrata, πίτσα με πάστα μανιταριών και τη διακριτική φινέτσα της φρέσκιας τρούφας, φτιαγμένη με ζυμάρι από προζύμι 200 ετών, έξοχο λιγκουίνι με μπισκ αστακού και αστακό και κλασικό τιραμισού χωρίς φιοριτούρες. Γεύσεις λεπτές, ξεκάθαρες, καλοδουλεμένες, πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών και ειδικό κελάρι με premium ετικέτες, με την επιμέλεια του sommelier Μπάμπη Παπαδάτου σε έναν χώρο ανοιχτόκαρδο, με διακριτική πολυτέλεια είναι κομμάτι μιας εμπειρίας φουλ του καλοκαιριού.  

H νέα εστιατορική άφιξη του ίδιου resort, το "Sumosan", παίζει σε ασιατικό γαστρονομικό τερέν. Με το άνοιγμά του μάλιστα το "Elounda Peninsula" έγινε το πρώτο θέρετρο στην Ελλάδα με δυο πολυβραβευμένα διεθνή εστιατόρια στις εγκαταστάσεις του. Είναι το ένατο κατά σειρά της πολυτελούς αλυσίδας και ακολουθεί την εξαιρετικά επιτυχημένη λειτουργία των αντίστοιχων εστιατορίων της αλυσίδας σε μερικά από τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη στον κόσμο όπως το Λονδίνο, η Κουρσεβέλ, το Ντουμπάι, το Βερολίνο και η Ντόχα. Βρίσκεται πάνω στο κύμα και με τη δύση του ηλίου η τοποθεσία ξεδιπλώνει όλες της τις αρετές με ατμοσφαιρικό φωτισμό και ωραίες μουσικές. Δοκιμάζοντας το μενού που επιμελείται ο Executive Chef του "Sumosan" Bubker Belkhit, με δεξί του χέρι στην Ελούντα τον Volodymyr Pak, θα κάνετε εξαιρετική αρχή με την signature "Sumosan surprise lobster salad", ενδεικτική του ντελικάτου τρόπoυ διαχείρισης υλικών όπως ο αστακός. Θα συνεχίσετε με το λεπτοδουλεμένο ιαπωνικό μαγιάτικο που αρωματίζουν με τρούφα και, με τα rolls, nigiri και τα sashimi, που είναι επίσης δυνατό χαρτί τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα California rolls με Kamtchatka βασιλικό καβούρι, τα "maguro" (nigiri με γαλαζόπτερο τόνο), το "unagi" (χέλι) nigiri και από sashimi, τα chu toro και το ιαπωνικό μαγιάτικο. Από κυρίως, "must" είναι το φημισμένο "black cod" που μαρινάρεται για 24 ώρες σε miso και για το ανάλαφρο φινάλε, τα mochi καραμέλα και βανίλια ή η pavlova με παγωτό και σορμπέ μάνγκο, είναι ιδανικά. 

Old Mill

Όσοι προτιμούν τις παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονες όμως πινελιές και ατόφιες ελληνικές γεύσεις, θα προτιμήσετε τα βραβευμένα με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας "Old Mill" και "Yacht Club", του Relais & Châteaux "Elounda Mare. To διαχρονικά καλό "Old Mill", που είναι χτισμένο, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, πάνω σε έναν παλιό μύλο, συμπληρώνει φέτος την τρίτη δεκαετία λειτουργίας του. Στα τραπέζια του, που είναι απλωμένα σε κομψό περιβάλλον μέσα στους κήπους του ξενοδοχείου, με κυρίαρχες τις αποχρώσεις του μπλε στο θερινό κάδρο, θα πάρετε μια γεύση της κουζίνας που  κινείται σε μοντέρνα ελληνικά μονοπάτια, έχοντας στην καρδιά της την Κρήτη και τα προϊόντα της. Στο φετινό μενού που επιμελείται ο Executive Chef Σταύρος Κοκκινάκης ξεχωρίσαμε τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα με ρύζι, σουπιά και κατσικίσιο γιαούρτι και το κλασικό πλέον ντουέτο αρνιού, σοτέ και τσιγαριαστό, που φτιάχνουν παραδοσιακά.

Yacht Club

Το "Yacht Club", που μοιράζεται σε δύο επίπεδα, που χαζεύουν τη γραφική μαρίνα και τα καταγάλανα νερά της παραλίας του ξενοδοχείου, διατηρεί το σύγχρονο ελληνικό του πρόσημο, με τον σεφ Σταύρο Κοκκινάκη να ανασκευάζει κλασικές κρητικές συνταγές σε μοντέρνα πιάτα, με την καλή πρώτη ύλη για οδηγό. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές προτάσεις με τις οποίες θα διαπιστώσετε τα παραπάνω "ιδίοις στόμασι" όπως το φίνο μαρινέ λαβράκι με αχινό και σαλάτα αρωματικών από τις Δαφνές, τον ξινόχοντρο με καραβίδες, που με θέρμη αγκαλιάζει τον ουρανίσκο, την σωστά ψημένη και πολύ γευστική σφυρίδα σχάρας με κρητικό φακόρυζο και τα τρυφερά φιλετάκια αρνιού με γίγαντες στη γάστρα. Στο φινάλε πατήσαμε εκτός Κρήτης με ένα μοντέ λευκής σοκολάτας με κρεμέ ανανά. 

Ευχαριστούμε θερμά την Sky Express για την υποστήριξή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
26/04/2024

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.