Το τσίπουρο αγαπάει το Πάσχα

Επιλέγοντας ένα από τα καλύτερα τσίπουρα, συνοδεύουμε αρμονικά τους μεζέδες των κατανυκτικών και χαρούμενων συνευρέσεων της Μεγάλης Βδομάδας και του Πάσχα!

Μαλαγουζιά

Ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα και το σύγχρονο τελετουργικό της θέλει τις παρέες να ετοιμάζονται για ένα ιδιαίτερο ρεπερτόριο μεζέδων, που ακολουθεί μεν τις κατευθυντήριες γραμμές της νηστευτικής παράδοσης (θαλασσινά – κρέας) εμφανίζεται όμως ενημερωμένο με τις γευστικές συνήθειες της εποχής. Από τις συνευρέσεις αυτές δεν λείπει ποτέ το καλό τσίπουρο, αφού με την ευελιξία του καταφέρνει να συνδυάζεται εύστοχα με τόσο μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Ακόμη πιο ενδεδειγμένη επιλογή είναι το "Δεκαράκι" αφού διαθέτει τρία διαφορετικά εκλεκτά μονοποικιλιακά αποσταγμάτα, τιμώντας αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών στην Ελλάδα. Η οικογένεια Βασδαβάνου αποστάζει Μοσχάτο Τυρνάβου, Μαλαγουζιά και Ροδίτη σε χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες και η ανώτερη ποιότητα του αποστάγματος οφείλεται στην πολλαπλή επαναπόσταξή του και στην προσεκτική επιλογή της καρδιάς του. Στην τελευταία εξέλιξη της συσκευασίας του μάλιστα, ένα χρυσό φύλλο αμπελιού επισφραγίζει αυτή την ιδιαιτερότητα. 

Ροδίτης

Ξεκινάμε με το πιο ντελικάτο της οικογένειας "Δεκαράκι" που δεν είναι άλλο από τη Μαλαγουζιά: πολύ κομψό απόσταγμα με ευωδιές λουλουδιών σαν τη γαρδένια και το αγιόκλημα και μια πιπεράτη γεύση εσπεριδοειδών και της πάνε πολύ ψάρια και θαλασσινά, οπότε βάλτε δίπλα της κλασικούς μαρινάτους γάβρους, ελαφροπαστωμένες σαρδέλες, γυαλιστερές, κυδώνια, μύδια αχνιστά με μπόλικο λεμόνι, η πλειοψηφία των ωμών – μαριναρισμένων ψαριών και φυσικά καλαμαράκια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια και γαρίδες, όλα τηγανητά.

Συνέχεια με Ροδίτη, αλλά τον καλύτερο κλώνο του Ροδίτη Αλεπού, που δίνει απόσταγμα με μια φρουτώδη αρμονία από ροδάκινο, βερίκοκο και ανανά, με στρογγυλάδα και ντελικάτους γήινους τόνους στις γουλιές του, που θυμίζουν σουσάμι, υψηλής ποιότητας γευστική καθαρότητα και εξαιρετική επίγευση. Ο Ροδίτης, λοιπόν, δείχνει μια ιδιαίτερη αγάπη για το φρέσκο ψητό στα κάρβουνα αλλά και το καπνιστό χέλι. Ταιριάζει πολύ με ταραμοσαλάτα, αλλά και φρέσκιες σύνθετες σαλάτες περιχυμένες με γλυκόξινες βινεγκρέτ, που μπορεί να έχουν ξερά και φρέσκα φρούτα, τυριά σαν το κατίκι και το ξύγαλο, αλλά και παραδοσιακά αλλαντικά, σαν το απάκι και τη λούτζα. Μη διστάσετε να τον τιμήσετε με γαριδομακαρονάδα, κωλοχτύπες και αστακούς στα κάρβουνα. Επειδή του αρέσουν τα ξινά, δοκιμάστε τον με θαλασσινά φρικασέ και καλαμάρι ψητό γεμιστό με φέτα ή γραβιέρα.

Μοσχάτο

Το εκρηκτικό Μοσχάτο Τυρνάβου, το κλασικό απόσταγμα της περιοχής, βρίσκει στο "Δεκαράκι" μια από τις καλύτερες εκφράσεις του, μοσχοβολώντας συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά. Είναι τσίπουρο γεμάτο και ταιριάζει πολύ με συκωταριές στο τηγάνι, γαρδούμπες, κοκορέτσι και φρυγαδέλια. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα burger με φουά γκρα και ένα με φρέσκια τρούφα σε περιμένουν στο Smash ‘n Bun

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
12/12/2025

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

"Μεσογειακή Κουζίνα Αντωνιάδης"

Φρεσκομαγειρεμένα πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο αυθεντικό και το comfort.

Η 'Ζιγκοάλα' μόλις ήρθε στην Ομόνοια και είναι υπέροχη

Το επόμενο εστιατορικό ντάρλινγκ της Αθήνας άνοιξε πριν λίγα 24ώρα και έχει άποψη, απλότητα και νοστιμιά.

Ένα κομψό εστιατόριο με γαλανόλευκο συνταγολόγιο στην Κηφισιά

Σε ένα ταξίδι στο γευστικό παρελθόν της χώρας, ο σεφ Γαβριήλ Κουβαράς φέρνει την ελληνική κουζίνα στο προσκήνιο, εμπλουτίζοντάς τη με δημιουργικές πινελιές.

"Διόνυσος": Τοπική κουζίνα με χαρακτήρα στην Αριδαία

Στην Όρμα της Αλμωπίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ξακουστά ιαματικά λουτρά Πόζαρ, ο "Διόνυσος" στέκει εδώ και τρεις δεκαετίες ως αυθεντικός πρεσβευτής της τοπικής αλλά και ευρύτερα μακεδονίτικης γαστρονομίας.