Το τσίπουρο αγαπάει το Πάσχα

Επιλέγοντας ένα από τα καλύτερα τσίπουρα, συνοδεύουμε αρμονικά τους μεζέδες των κατανυκτικών και χαρούμενων συνευρέσεων της Μεγάλης Βδομάδας και του Πάσχα!

Μαλαγουζιά

Ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα και το σύγχρονο τελετουργικό της θέλει τις παρέες να ετοιμάζονται για ένα ιδιαίτερο ρεπερτόριο μεζέδων, που ακολουθεί μεν τις κατευθυντήριες γραμμές της νηστευτικής παράδοσης (θαλασσινά – κρέας) εμφανίζεται όμως ενημερωμένο με τις γευστικές συνήθειες της εποχής. Από τις συνευρέσεις αυτές δεν λείπει ποτέ το καλό τσίπουρο, αφού με την ευελιξία του καταφέρνει να συνδυάζεται εύστοχα με τόσο μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Ακόμη πιο ενδεδειγμένη επιλογή είναι το "Δεκαράκι" αφού διαθέτει τρία διαφορετικά εκλεκτά μονοποικιλιακά αποσταγμάτα, τιμώντας αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών στην Ελλάδα. Η οικογένεια Βασδαβάνου αποστάζει Μοσχάτο Τυρνάβου, Μαλαγουζιά και Ροδίτη σε χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες και η ανώτερη ποιότητα του αποστάγματος οφείλεται στην πολλαπλή επαναπόσταξή του και στην προσεκτική επιλογή της καρδιάς του. Στην τελευταία εξέλιξη της συσκευασίας του μάλιστα, ένα χρυσό φύλλο αμπελιού επισφραγίζει αυτή την ιδιαιτερότητα. 

Ροδίτης

Ξεκινάμε με το πιο ντελικάτο της οικογένειας "Δεκαράκι" που δεν είναι άλλο από τη Μαλαγουζιά: πολύ κομψό απόσταγμα με ευωδιές λουλουδιών σαν τη γαρδένια και το αγιόκλημα και μια πιπεράτη γεύση εσπεριδοειδών και της πάνε πολύ ψάρια και θαλασσινά, οπότε βάλτε δίπλα της κλασικούς μαρινάτους γάβρους, ελαφροπαστωμένες σαρδέλες, γυαλιστερές, κυδώνια, μύδια αχνιστά με μπόλικο λεμόνι, η πλειοψηφία των ωμών – μαριναρισμένων ψαριών και φυσικά καλαμαράκια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια και γαρίδες, όλα τηγανητά.

Συνέχεια με Ροδίτη, αλλά τον καλύτερο κλώνο του Ροδίτη Αλεπού, που δίνει απόσταγμα με μια φρουτώδη αρμονία από ροδάκινο, βερίκοκο και ανανά, με στρογγυλάδα και ντελικάτους γήινους τόνους στις γουλιές του, που θυμίζουν σουσάμι, υψηλής ποιότητας γευστική καθαρότητα και εξαιρετική επίγευση. Ο Ροδίτης, λοιπόν, δείχνει μια ιδιαίτερη αγάπη για το φρέσκο ψητό στα κάρβουνα αλλά και το καπνιστό χέλι. Ταιριάζει πολύ με ταραμοσαλάτα, αλλά και φρέσκιες σύνθετες σαλάτες περιχυμένες με γλυκόξινες βινεγκρέτ, που μπορεί να έχουν ξερά και φρέσκα φρούτα, τυριά σαν το κατίκι και το ξύγαλο, αλλά και παραδοσιακά αλλαντικά, σαν το απάκι και τη λούτζα. Μη διστάσετε να τον τιμήσετε με γαριδομακαρονάδα, κωλοχτύπες και αστακούς στα κάρβουνα. Επειδή του αρέσουν τα ξινά, δοκιμάστε τον με θαλασσινά φρικασέ και καλαμάρι ψητό γεμιστό με φέτα ή γραβιέρα.

Μοσχάτο

Το εκρηκτικό Μοσχάτο Τυρνάβου, το κλασικό απόσταγμα της περιοχής, βρίσκει στο "Δεκαράκι" μια από τις καλύτερες εκφράσεις του, μοσχοβολώντας συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά. Είναι τσίπουρο γεμάτο και ταιριάζει πολύ με συκωταριές στο τηγάνι, γαρδούμπες, κοκορέτσι και φρυγαδέλια. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
30/04/2024

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.

'Nikkei Floresta', επιστροφή στον κήπο

Το δημοφιλές bar-restaurant επανέρχεται για μία ακόμη open air σεζόν σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας.