Ιστορικά Καφενεία της Αθήνας: Τα στέκια των λογοτεχνών

Από τα θρυλικά αυτά στέκια σήμερα ελάχιστα επιβιώνουν όμως τα έργα των θαμώνων τους συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του νεοελληνικού πολιτισμού.

Ιστορικά καφενεία

Με την καθιέρωση της Αθήνας ως πρωτεύουσας του νεαρού Βασιλείου της Ελλάδος μαζί με τον νεοκλασικισμό θα εισαχθεί από την Ευρώπη και η μόδα των καφενείων. Σύντομα τα ευρωπαϊκού τύπου καφενεία θα αντικαταστήσουν τους τουρκικούς καφενέδες και θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην νεώτερη αθηναϊκή ιστορία.Τα πρώτα ευρωπαϊκά καφενεία θα κάνουν την εμφάνιση τους αρχικά στην οδό Αιόλου, όπου και το καφενείον "Η Ωραία Ελλάς" των σχολικών μας βιβλίων. Στη διάρκεια του μεσοπολέμου αλλά και μεταπολεμικά την σκυτάλη θα πάρουν τα βουλεβάρτα της Αθήνας, τα οποία θα κοσμήσουν με την παρουσία τους καφενεία που θα εξελιχθούν σε κοσμικά και λογοτεχνικά στέκια. Από τα θρυλικά αυτά στέκια σήμερα ελάχιστα επιβιώνουν, καθώς τα περισσότερα έκλεισαν και τα κτήρια που τα στέγαζαν κατεδαφίστηκαν, όμως τα έργα των θαμώνων τους συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του νεοελληνικού πολιτισμού.

Διαβάστε περισσότερα στο Womantoc.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιατί όλοι δίνουν ραντεβού στα micro-bakeries, Λίζα Κερμανίδου;

Η ταλαντούχα Θεσσαλονικιά pastry chef του λονδρέζικου πολυχώρου Pantechnicon πάτησε Αθήνα για να υπογράψει τις γεύσεις του φρεσκοφουρνισμένου No Crumbs, και μας μιλά για την τρέλα των micro bakeries, που έχουν έρθει, πράγματι, για να καλύψουν ένα κενό.

Τα καλύτερα εστιατόρια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για το 2026

Το εστιατόριο Khufu’s, στο οροπέδιο της Γκίζας κατέκτησε την κορυφή, στη φετινή λίστα.

Σε έναν πεζόδρομο της Καλλιθέας υπάρχει ένα μεζεδοπωλείο-έκπληξη

Τόσο η στεριά όσο και η θάλασσα δίνουν τον τόνο με δυσεύρετες νοστιμιές ενώ η σχάρα έχει την τιμητική της.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν η Αθήνα έτρωγε στην πιτσαρία Φαντάστικ

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

Εστιατόρια που φέρνουν την ελληνική κουζίνα στο προσκήνιο της αθηναϊκής γαστρονομίας

Σερβίρουν κάποιες από τις νοστιμότερες εκφράσεις της γαλανόλευκης γεύσης στην πόλη.

Τι γεύση μας άφησε το Garum του Χρήστου Γλωσσίδη

Στο ατμοσφαιρικό νεοκλασικό του Μετς, ο Χρήστος Γλωσσίδης ξεδιπλώνει μια προσωπική, μεθοδική προσέγγιση στις κουζίνες της Ανατολής, με χέρι λεπτό κι ανάλαφρο, κι επιχειρεί ελληνοασιατικές ζυμώσεις που θα ωριμάζουν όλο και πιο ωραία όσο περνάει ο καιρός.