Χρυσοί Σκούφοι 2022: Όλα όσα έγιναν στη "zero food waste" τελετή απονομής

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 4 Απριλίου στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια τελετή που συνδύασε τη λάμψη με την ενσυναίσθηση, αλλά και την αυτογνωσία, καθώς ήταν αφιερωμένη στο παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα Zero Food Waste.

Χρυσοί Σκούφοι 2022

Σε έναν πλανήτη που δοκιμάζεται, η γαστρονομία μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις για την επούλωση των πληγών· αυτό απέδειξε στην πράξη η ανατρεπτική τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων 2022 το βράδυ της Δευτέρας 4 Απριλίου, όπου το "Etrusco" αναδείχθηκε καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, 30 εστιατόρια από όλη την επικράτεια βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο για το 2022 και 37 με την τιμητική διάκριση Top Notch.

Ανατρεπτική όχι μόνο χάρη στην ανανεωμένη δομή της, τις καινοτομίες στην παρουσίαση της βραδιάς από τους masters of ceremony Ρένα Μόρφη και Κρατερό Κατσούλη, ή τα νέα βραβεία που εισήχθησαν σε αυτή την 29η απονομή των σημαντικότερων γαστρονομικών τιμών της χώρας. Αλλά και επειδή η απονομή που σημάδεψε τα 30 χρόνια από τη δημιουργία του θεσμού, συντονίστηκε με το παγκόσμιο κίνημα του Zero Food Waste, σημειώνοντας την πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου ταλαντούχοι και βραβευμένοι σεφ περιποιήθηκαν περίπου 200 υψηλούς προσκεκλημένους, παρουσιάζοντας ένα δείπνο αποτελούμενο από διατροφικά… απορρίμματα!

cover των Χρυσών Σκούφων 2022.
Οι σεφ της βραδιάς Αστέριος Κουστούδης και Τάσος Μαντής, η διευθύντρια εστιατορίων και μπαρ της "Μεγάλης Βρεταννίας" Χρύσα Δημητριάδου και η μπριγάδα του εμβληματικού ξενοδοχείου, πανέτοιμοι για τον γευστικό θρίαμβο των Χρυσών Σκούφων 2022.

Το 17% της τροφής που παράγεται διεθνώς καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων, ενώ περισσότερο απ’ το 40% των καλλιεργειών παγκοσμίως πηγαίνει από το χωράφι στο ράφι κι από εκεί κατευθείαν στα σκουπίδια, χωρίς καν να το αγγίξουμε. Κι όλα αυτά σε έναν πλανήτη σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων 1 στους 9 πηγαίνει για ύπνο νηστικός, ενώ ταυτόχρονα η τροφή που πετάμε επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 8% επιπλέον αέρια θερμοκηπίου, έχοντας συμβάλει στην εξάντληση των υδάτινων και άλλων φυσικών πόρων της Γης κατά τη διάρκεια της παραγωγής, της μεταφοράς και της απόρριψής της. Μία από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς ήταν η εμφάνιση από οθόνης τριών εμβληματικών και πολυβραβευμένων σεφ, κορυφαίων στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, του Μάσιμο Μποτούρα, του Μάουρο Κολαγκρέκο και του Αντόνι Λουίς Αντουρίθ, οι οποίοι χαιρέτισαν από οθόνης το θεσμό των Χρυσών Σκούφων, τους φετινούς βραβευμένους και την πρωτοβουλία του "αθηνοράματος" για το γαστρονομικό concept Zero Food Waste, ανέλυσαν τη φιλοσοφία του "μην πετάξεις τίποτα" και το πώς την εφαρμόζουν στις διάσημες κουζίνες τους.

Το μουσικό τρίο της βραδιάς έδωσε νεύρο και μπρίο στην ανανεωμένη τελετή απονομής.
Το μουσικό τρίο της βραδιάς έδωσε νεύρο και μπρίο στην ανανεωμένη τελετή απονομής. 

Φέρνοντας τη γαστρονομία της ηθικής στο προσκήνιο, λοιπόν, η φετινή τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων ανέθεσε στους βραβευμένους σεφ Τάσο Μαντή (από το καινούργιο "Soil") και Αστέριο Κουστούδη (executive σεφ της "Μεγάλης Βρεταννίας" και του "King George") να δημιουργήσουν ένα μενού που δεν θα άφηνε τίποτε από τα υλικά-πρωταγωνιστές του να πάει χαμένο. Ένα concept που, ήδη από την ανακοίνωσή του, είχε ιντριγκάρει τους καλεσμένους, αλλά και εμπνεύσει την art de la table της βραδιάς, με επίκεντρο το centerpiece που δημιούργησε ο σκηνογράφος Δημήτρης Μπράζας, αποτελούμενο από κακόσχημα και ταλαιπωρημένα κηπευτικά – υλικά που, σε άλλη περίπτωση, θα αποτελούσαν χωρίς δεύτερη σκέψη απορρίμματα, για τη γαστρονομία της νέας εποχής, όμως, μπορούν να γίνουν οι βάσεις για γευστικά αριστουργήματα.

Χρυσοί Σκούφοι
Οι εμβληματικοί και πολυβραβευμένοι σεφ Αντόνι Λουίς Αντουρίθ ("Mugaritz"), Μάουρο Κολαγκρέκο ("Mirazur") και Μάσιμο Μποτούρα ("Osteria Francescana"), ως... εξ αποστάσεως επίτιμοι προσκεκλημένοι, εξήραν τη Zero Food Waste πρακτική της βραδιάς.

Χρυσοί Σκούφοι

Χρυσοί Σκούφοι

Τα γευστικά αριστουργήματα της χρονιάς που πέρασε, πάντως, όπως τα εντόπισε, τα δοκίμασε και τα αξιολόγησε στα εστιατόρια όλης της Ελλάδας η έμπειρη γευσιγνωστική ομάδα του "αθηνοράματος", ήταν το επίκεντρο της βραδιάς, που συνδύασε τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τη λάμψη μιας σπουδαίας γιορτής. Προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής συναντήθηκαν με τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εστίασης και της φιλοξενίας της χώρας, ενώ οι κορυφαίοι σεφ της Ελλάδας, με την αγωνία της βράβευσης στα θερμά τους χαμόγελα, αντάλλασσαν ευχές για μια καλή σεζόν και ζέσταιναν την ατμόσφαιρα με την αίσθηση μιας μπριγάδας που ευχαριστιέται ένα τελευταίο γλέντι προτού ξεχυθεί στη μάχη του ελληνικού καλοκαιριού.

Χρυσοί Σκούφοι
Μοντέρνα κάθετα φωτιστικά δημιούργησαν το μινιμαλιστικό catwalk που διέσχισαν οι τιμώμενοι της λαμπερής βραδιάς στο Grand Ballroom της "Μεγάλης Βρεταννίας".

Αυτήν τη ζεστή ενέργεια που σκέπαζε την αίθουσα πριν από την έναρξη της τελετής, συμπύκνωσε στις νότες της η μουσική τριάδα των Αλέξη Ιωάννου (φωνή και κιθάρα), Θάνου Κοσμίδη (πλήκτρα και φωνητικά) και Γιώργου Μπαρμπέρη (ντραμς), όταν έδωσε το σήμα για το ξεκίνημα της βραδιάς με μια αλέγρα εκτέλεση του "Mack the Knife" – ευθεία αναφορά στο αγαπημένο αξεσουάρ των σεφ! 

Με αυτό το μουσικό σινιάλο, οι οικοδεσπότες της βραδιάς καλωσόρισαν τους προσκεκλημένους από την ανανεωμένη σκηνή της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων, όπου εντυπωσιακά κάθετα φωτιστικά δημιουργούσαν το μινιμαλιστικό catwalk που λίγο μετά θα διέσχιζαν οι βραβευόμενοι. Ακολούθησε μια σύντομη αναφορά στις διαδρομές που κάλυψε η επιτροπή των Χρυσών Σκούφων για να αξιολογήσει εκατοντάδες εστιατόρια ("ήταν η τελευταία φορά που το έκαναν αυτό με αυτοκίνητα ή πλοία - για του χρόνου έχουν ήδη αγοραστεί ποδήλατα ξηράς και θαλάσσης", σημείωσε ευδιάθετα η Ρένα Μόρφη, φορώντας δημιουργία υψηλής ραπτικής του οίκου Maison Faliakos και κοσμήματα από τον οίκο Βουράκη, πλάι στον εξίσου εντυπωσιακό Κρατερό Κατσούλη, με black tie του οίκου Γιαννέτος), κι έπειτα οι δύο παρουσιαστές υποδέχτηκαν επί σκηνής τη συνιδιοκτήτρια του "αθηνοράματος", δημιουργό και επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, Άννη Ηλιοπούλου.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης Χρυσοί Σούφοι
 Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συνεχάρη το θεσμό για τη συμβολή του στην εδραίωση του γαστρονομικού προφίλ της Ελλάδας.

"Οι νέες είσοδοι στα βραβεία, οι καινούργιες περιοχές στον γαστρονομικό χάρτη, τα εστιατόρια με υψηλή βαθμολογία, τα νέα ξενοδοχεία που αποφασίζουν σοβαρές επενδύσεις στη γαστρονομία και ο δυναμισμός που αναπτύσσεται ακόμα και στα νησιά της άγονης γραμμής αποτυπώνουν ξεκάθαρα μια εντυπωσιακή ποιοτική άνοδο", σημείωσε η κ. Ηλιοπούλου, χαιρετίζοντας τη θεαματική απόσταση που έχουν καλύψει τα εστιατόρια της Ελλάδας μέσα στα 30 χρόνια πορείας των Χρυσών Σκούφων – ενός θεσμού που, όπως υπενθύμισε η εμπνεύστριά του, δημιουργήθηκε ακριβώς για να λειτουργήσει ως ατμομηχανή της γαστρονομίας της χώρας, προκειμένου να καλυφθεί "το τεράστιο ποιοτικό χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκής και ελληνικής εστιατορικής σκηνής". Έτσι, 30 χρόνια μετά, "ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων εξελίσσεται, ανεβάζει τη βαθμολογική βάση εισόδου στις βραβεύσεις [σ.σ. από το 14,25/20 στο 14,50/20] και καθιερώνει δύο νέα βραβεία", προσέθεσε, εγκαινιάζοντας τις δύο σημαντικές νέες κατηγορίες βράβευσης του θεσμού: το βραβείο One To Watch, που θα στρέφει κάθε χρόνο το βλέμμα όλων σε μια καινοτόμα εστιατορική πρόταση, τολμηρή και ρηξικέλευθη, αλλά και το βραβείο Chef pâtissier της χρονιάς, για τον pâtissier του οποίου οι γλυκές δημιουργίες αποσπούν την υψηλότερη επίδοση στα ετήσια σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.

Όλγα Κεφαλογιάννη Χρυσοί Σκούφοι 2022
Η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη απένειμε τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια Μυκόνου και Κρήτης, τονίζοντας ότι οι Χρυσοί Σκούφοι κατάφεραν να βάλουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Έτσι, το χορό των βραβεύσεων άνοιξε η απονομή του τίτλου One to Watch στο εστιατόριο "Delta", το πιο εντυπωσιακό και γεμάτο υποσχέσεις opening της χρονιάς, ενώ ο Γιώργος Πλατινός, των εστιατορίων "The Zillers" στην Αθήνα, και "Lycabettus Restaurant" στη Σαντορίνη, έγινε ο πρώτος παραλήπτης του τιμητικού βραβείου Chef pâtissier της χρονιάς. "Το γλυκό είναι το στάδιο εκείνο της βραδιάς που μπορεί να απογειώσει ή να βυθίσει ένα δείπνο", σημείωσε ο πολύπειρος pâtissier, χαιρετίζοντας την "πολύ σημαντική προσθήκη αυτού του βραβείου", που τιμά έναν "κομβικό κρίκο της ομάδας του εστιατορίου", όπως σημείωσε, μιλώντας στο "α". "Το συγκεκριμένο βραβείο, όμως, δεν ανήκει σε εμένα", προσέθεσε. "Ανήκει στον Σιμόν-Ζιλ Δεληγιάννη και τον Ζιλ Μαρσάλ, τους δασκάλους μου, χάρη στους οποίους έφτασα εδώ, αλλά και στα δικά μου παιδιά, την ομάδα μου στη Σαντορίνη και την Αθήνα, που με βοήθησαν και τους βοήθησα και χωρίς τους οποίους τίποτα δεν θα έφτανε στο πιάτο", διευκρίνισε, αφιερώνοντας τη διάκριση στη σύζυγο και την κόρη του.

Χρυσοί Σκούφοι
Ο ενθουσιασμός και το βροντερό χειροκρότημα προς την μπριγάδα της "Μεγάλης Βρεταννίας" και τους σεφ της βραδιάς σφράγισαν το πανηγυρικό φινάλε.

"Μαζί με τους Χρυσούς Σκούφους αναπτύσσεται η ελληνική γαστρονομία και μαζί με την ελληνική γαστρονομία αναπτύσσεται ο ελληνικός τουρισμός", σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, που ανέβηκε στο πόντιουμ για να απονείμει τις τιμητικές διακρίσεις Top Notch σε εστιατόρια της Μακεδονίας. "Η ανάπτυξη του γαστροτουρισμού, αλλά και του οινοτουρισμού είναι ένας στόχος για εμάς", πρόσθεσε, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε, μιλώντας στο "α", και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης: "Δεν είναι τυχαίο ότι στον εθνικό κατάλογο της άυλης κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού εντάσσονται γαστρονομικές παραδόσεις της χώρας μας, ενώ βλέπουμε τη γαστρονομία να εκφράζεται ακόμη και σε χειροτεχνίες που το ΥΠΠΟ μελετά ως ζώσες πολιτισμικές δραστηριότητες". "Για παράδειγμα, η παράδοση της Σίφνου στα κεραμικά έχει τις ρίζες της στη ρεβιθάδα του νησιού", υπογράμμισε, τονίζοντας το πολύ σύγχρονο πολιτιστικό αφήγημα που μπορεί να προσθέσει στο τουριστικό προϊόν της χώρας η γαστρονομική της ανάπτυξη.

Μανώλης Παπουτσάκης Χρυσοί Σκούφοι 20222
Με αέρα και ενθουσιασμό διέσχισαν τον φωτεινό διάδρομο της βράβευσης σεφ όπως ο Μανώλης Παπουτσάκης.

Με τη Ζάκυνθο να αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές εισόδους της χρονιάς στις διακρίσεις των Χρυσών Σκούφων, ο σεφ Jean-Charles Métayer απέσπασε τις πρώτες ιαχές ενθουσιασμού από τους ομοτέχνους του, όταν κλήθηκε να παραλάβει το Top Notch για το εστιατόριο "The Club House" του "Porto Zante", ενός από τα πιο πολυτελή, exclusive resorts της χώρας, που άνοιξε τη γαστρονομική του εμπειρία και σε εξωτερικούς επισκέπτες το περασμένο καλοκαίρι. Με Top Notch διάκριση πλούτισε τον ξενοδοχειακό χάρτη του νησιού και το εστιατόριο "Melia" του "Lesante Blu", ενώ η χρυσή τριάδα της Ζακύνθου ολοκληρώθηκε με την απονομή του Top Notch στο εστιατόριο "Prosilio", για τη δουλειά της σεφ Κρίστυς Καραγεώργου. "Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους, που όλα αυτά τα χρόνια διάβαζα βιβλία τους και εμπνεόμουν απ’ τα πιάτα τους", σημείωσε η νεαρή σεφ, η οποία απέσπασε την πρώτη της διάκριση από το θεσμό. "Είναι κάτι πάρα πολύ μεγάλο για μένα, και σίγουρα είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη Ζάκυνθο, η οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σ’ ένα μεταίχμιο, με σοβαρές προσπάθειες από νέα παιδιά και επιχειρηματίες, που δείχνουν ότι πρέπει να κοιτάζουμε λίγο παρακάτω απ’ το τυπικό τουριστικό μοντέλο".

Χρυσοί Σκούφοι 2022
Το κίνημα του Zero Food Waste ενέπνευσε και το centerpiece της art de la table, με την υπογραφή του σκηνογράφου Δημήτρη Μπράζα.

Στρέφοντας την πυξίδα στο άλλο πέλαγος της χώρας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με μετρήσεις της περασμένης σεζόν σε ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την περιοχή, "αυτό που τους εντυπωσίασε πέραν των προσδοκιών τους ήταν το φαγητό, κι αυτό είναι κάτι για το οποίο αξίζουν συγχαρητήρια στην Άννη Ηλιοπούλου, στο "αθηνόραμα", στους Χρυσούς Σκούφους και την ομάδα τους. Αποδεικνύει ότι έχετε κάνει σπουδαία δουλειά", σημείωσε, προτού απονείμει τα βραβεία των εστιατορίων της περιφέρειάς του. "Είναι ένας θεσμός που κατάφερε να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και χαίρομαι που ο ΕΟΤ κάνει αυτό που πρέπει ώστε η Ελλάδα να είναι συνδεδεμένη και με τη γαστρονομία της", υπερθεμάτισε η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη, λίγο πριν αποκαλύψει τα καλύτερα εστιατόρια Μυκόνου και Κρήτης. 

Αστέριος Κουστούδης-Τάσος Μαντής
Ο executive σεφ της "Μεγάλης Βρεταννίας" και του "King George", Αστέριος Κουστούδης (αριστερά), και ο σεφ του καινούριου "Soil", Τάσος Μαντής, εκατέρωθεν του επικεφαλής γαστρονομίας του "α", Δημήτρη Αντωνόπουλου, απέδειξαν ότι ακόμη και τα πιο ταπεινά υλικά μπορούν να μεταμορφωθούν σε γευστικά κομψοτεχνήματα.

Έτσι, στους κραταιούς γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας, ο Χριστόφορος Πέσκιας διεκδίκησε τον τίτλο του πιο βροντερού και επίμονου χειροκροτήματος της βραδιάς, διασχίζοντας τη σκηνή για να παραλάβει το Top Notch για τη δουλειά του στο "Jackie O’ Beach" της Μυκόνου, ενώ θερμή υποδοχή από το κοινό είχε και ο Άνταμ Κοντοβάς, για την αντίστοιχη διάκριση του εστιατορίου "Alali" στο "Astarte Suites" της Σαντορίνης. Επιβεβαιώνοντας τον τίτλο τους ως ναυαρχίδων της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, τα δύο κυκλαδονήσια συγκέντρωσαν 13 από τις 67 δάφνες της βραδιάς, με τη Σαντορίνη να αποσπά 5 Χρυσούς Σκούφους (μεταξύ τους κι αυτός για το νεοβραβευθέν εστιατόριο "Opson" του "Andronis Arcadia Hotel") και ένα Top Notch και τη Μύκονο να ακολουθεί με έναν Χρυσό Σκούφο ("Matsuhisa Mykonos") και 6 Top Notch (ανάμεσά τους το new entry του "Zuma" στο ξενοδοχείο "Cavo Tagoo"). Στη δε Κρήτη, το εστιατόριο "Dionysos" διατήρησε τη διάκρισή του με έναν Χρυσό Σκούφο, ενώ σταθερό στη λίστα των Top Notch έμεινε και το "Old Mill" του ξενοδοχείου "Elounda Mare".

Αστέριος Κουστούδης και Τάσος Μαντής επί το έργον.
Αστέριος Κουστούδης και Τάσος Μαντής επί το έργον.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ευχαρίστησε τους Χρυσούς Σκούφους για τη δυνατότητα που δίνουν στην Περιφέρεια Αττικής να συνδιοργανώνει ένα θεσμό που "θυμίζει ότι οι σεφ δείχνουν το δρόμο της ευζωίας μέσα από εδέσματα που προσφέρουν ευεξία στους επισκέπτες μας", προτού περάσει στην απονομή των Χρυσών Σκούφων στα εστιατόρια "CTC", "Hervé", "Hytra", "Patio" και "Pelagos", ενώ η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, αφού εξέφρασε τη χαρά της για "καλά νέα όπως η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε γαστρονομικό προορισμό της UNESCO, αλλά και η ολοκλήρωση της τρίτης στάσης του Οινοτουριστικού Οδοιπορικού του Υπουργείου Τουρισμού στη Νεμέα", απένειμε τους Χρυσούς Σκούφους των εστιατορίων "Matsuhisa Athens", "Soil", "Σπονδή", "Tudor Hall" και "The Zillers", ευχαριστώντας το "α" "για τη συνέπεια, τη συνέχεια και την εξαιρετική δουλειά".

Τον κύκλο των βραβεύσεων των εστιατορίων της Αθήνας έκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που, αναφερόμενος στα δείπνα σε σημαντικά εστιατόρια του εξωτερικού, στα οποία καταλήγουν οι υπηρεσιακές του υποχρεώσεις, αποκάλυψε τη χαρά που νιώθει όταν μπαίνει στο αεροπλάνο της επιστροφής. "Αυτό επειδή το φαγητό στη χώρα μας είναι καλύτερο σε έμπνευση και υλικά", εξήγησε, "κι αυτή είναι μια αναβάθμιση στην οποία έχουν συμβάλει πολλοί άνθρωποι: ένας απ’ αυτούς είναι η Άννη Ηλιοπούλου, είναι οι άνθρωποι του "αθηνοράματος”, αλλά είναι και οι αναγνώστες του, που έχουν στηρίξει τα ελληνικά εστιατόρια στο να βάλουν τις βάσεις ώστε να αποδείξουμε στους ξένους πως η Ελλάδα μπορεί να είναι γαστρονομικός προορισμός".

Άψογη οργάνωση από την ομάδα της
Άψογη οργάνωση από την ομάδα της "Μεγάλης Βρεταννίας".

Ευχαριστώντας τη "Μεγάλη Βρεταννία", που έχει αναδειχθεί στο "σπίτι των Χρυσών Σκούφων με την υποστήριξή της όλα αυτά τα χρόνια", αλλά και τη γευσιγνωστική ομάδα του "α" για τα δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και μίλια που διανύει κάθε χρονιά, ο εκδότης του Δημήτρης Ηλιόπουλος απένειμε το βραβείο των 2 Χρυσών Σκούφων στο "Etrusco", την κερκυραϊκή έδρα του Έκτορα Μποτρίνι που, αποσπώντας τη διάκριση του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας για δέκατη συνεχή χρονιά, επιβεβαιώνει τη θέση της ως μια από τις πιο σταθερές γαστρονομικές αξίες της χώρας.

Με τη γαστρονομική περιέργεια των καλεσμένων να έχει φτάσει στο ζενίθ, τη σκυτάλη πήραν οι σεφ της βραδιάς, Τάσος Μαντής και Αστέριος Κουστούδης, που μέσα από δημιουργίες όπως το τραγανό κεφάλι σαρδέλας με μους λεμονιού, οι μαριναρισμένες σάρκες από μικρόψαρα παρέα με σελινόριζα ψημένη σε στάχτη και αλάτι, ή οι ψαρολουκουμάδες από τα περισσεύματα της σάρκας του λεοντόψαρου, το οποίο αργότερα θα απολαμβάναμε αγκαλιασμένο από μια βελούδινη κρέμα αβγολέμονου παρέα με τραγανά τσιπς από τα λέπια του, απέδειξαν ότι καμία πρώτη ύλη δεν είναι για πέταμα, ιδίως όταν έχει την τύχη να τη διαχειριστεί μια τόσο εξαιρετική ομάδα όσο η μπριγάδα της "Μεγάλης Βρεταννίας", που δίκαια σφράγισε τη βραδιά κερδίζοντας τον ενθουσιασμό και το βροντερό το χειροκρότημα της αίθουσας σε ένα πανηγυρικό φινάλε. 

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων Χρυσοί Σκούφοι 2022 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2022: S.Pellegrino - Acqua Panna, Metro Cash & Carry, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, Upfield Professional, Miele, ΔΩΔΩΝΗ, ΙΕΚ Δέλτα 360, Ιωνίς.
Υποστηρικτές των Χρυσών Σκούφων 2022: Nestlé Dessert, Maggi, Polygreen, Κτήμα Γεροβασιλείου, Geitonas V.

Φωτογραφίες © Studio Panoulis

Η τελετή απονομής σε 64 κλικ

Εκλεκτοί εκπρόσωποι του πολιτικού, του επιχειρηματικού, του πολιτιστικού και του γαστρονομικού κόσμου της χώρας συγκεντρώθηκαν για να ανακαλύψουν και να τιμήσουν τους νικητές των επισρατικότερων γαστρονομικών βραβείων της Ελλάδας, σε μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα. Ακολουθούν τα σημαντικότερα στιγμιότυπα και οι βραβεύσεις των καλύτερων εστιατορίων της χώρας.

Η Άννη Ηλιοπούλου, συνιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος και επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο από το εστιατόριο «Delta» (Αθήνα), το οποίο εγκαινιάζει το νέο βραβείο One to Watch που απονέμεται σε ένα καινούργιο εστιατόριο, το οποίο επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση.

H Μαρίλυ Αργύρη, Senior Brand Manager Confectionary της Nestle Hellas (Nestle Dessert) με τον νικητή του νέου βραβείου Chef Patissier της χρονιάς, Γιώργο Πλατινό , του οποίου οι δημιουργίες ξεχώρισαν και αξιολογήθηκαν με τον υψηλότερο βαθμό στα εστιατόρια που βαθμολόγησε η επιτροπή των Χρυσών Σκούφων. 

Η Βιβή Βασιλείου, νικήτρια του διαγωνισμού "Ψήφισε το αγαπημένο σου εστιατόριο" με τον Θανάση Βασίλαινα από το εστιατόριο «Βασίλαινας» (Αθήνα), που κέρδισε το Βραβείο Κοινού και τον Βαγγέλη Μποκίδη, Senior Brand Manager - Mythos & Kaiser Brands, που απένειμε το βραβείο.

Με την τιμητική διάκριση Top Notch βραβεύθηκαν οι Ανδρέας Σταυρίδης («Ανδρέας», Σέρρες), Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου («Bubo», Ξεν.«Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική), Ντίνος Τορνιβούκας («Kamares by Spondi», Ξεν.«Eagle's Palace», Χαλκιδική) και Θεόδωρος Γκαβέζος («Μαρίνα», Χαλκιδική). Την απονομή έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης. 

Top Notch για τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης παρέλαβαν οι Μανόλης Παπουτσάκης («Χαρούπι»), Θεόκτιστος Σαρασίδης («Marea Sea Spirit»), Απόστολος Ρήγας («Grada Nuevo») και Στέφανος Σταμίδης («Dome Real Cuisine», Ξεν.«Nikopolis Hotel Thessaloniki»). Την βράβευση έκανe η Βίκυ Παπουτσάκη, Marketing Manager της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

Στη Ζάκυνθο η τιμητική διάκριση Top Notch απονεμήθηκε στους Jean Charles Métayer («The Club House», Ξεν.«Porto Zante Villas & Spa»), Κρίστυ Καραγεώργου («Prosilio») και Νίκο Ισπειρούδη («Melia», Ξεν.«Lesante Blu Beach Resort»). Την απονομή έκανε η Ελένη Μιχοπούλου, Managing Director της Συνέργια ΑΕ, αποκλειστικού αντιπόσωπου της Nespresso Professional.

Top Notch για τα εστιατόρια της Πελοποννήσου παρέλαβαν οι Γιάννης Παρίκος («Kooc Taverna Secret», Ξεν.«Costa Navarino», Πύλος) και Γιώργος Χάψας («Sterna», Ξεν.«Kinsterna», Μονεμβασιά). Την βράβευση έκανε ο Γιάννης Παϊζάνης, Εμπορικός Διευθυντής NUTRIA A.E. (Ιωνίς Ελαιόλαδο)

Με την τιμητική διάκριση Top Notch βραβεύθηκαν οι Μαρίνος Σουράνης («Μαραθιά», Τήνος), Μάκης Δεναξάς («Grandma's», Ξεν.«Liostasi Hotel & Suites», Ίος), Άνταμ Κοντοβάς («Alali», Ξεν.«Astarte Suites», Σαντορίνη), Πέτρος Κεφαλιανός («Cuvee», Ξεν.«Aqua Blu Boutique Hotel & Spa», Κως) και Κώστας Μπουραντάς («Avant Garden», Σύρος). Την απονομή έκανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Στη Μύκονο η τιμητική διάκριση Top Notch απονεμήθηκε στους Χριστόφορο Πέσκια («Jackie O' Beach»), Αγγέλα Μπιτσάνη («Kensho Ornos», Ξεν.«Kensho Ornos» & «Kensho Psarou Restaurant», Ξεν.«Kensho Boutique Hotels & Villas»), Ντίνο Φωτεινάκη («Bill & Coo», Ξεν.«Bill & Coo»), Σούλα Ευθυμίου-Λιάκου («Zuma», Ξεν.«Cavo Tagoo») και Παναγιώτη Τσουκάτο («Baos», Ξεν.«Myconian Korali»). Την απονομή έκανε η βουλευτής και πρώην Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Top Notch για τα εστιατόρια της Αθήνας παρέλαβαν οι Γιώργος Παπαϊωάννου («Παπαϊωάννου Καβούρι», «Παπαϊωάννου Κεφαλάρι» & «Παπαϊωάννου Μικρολίμανο»), Γιώργος Μελισσάρης («Nikkei»), Δημήτρης Μπούτσαλης («MFlavours», Ξεν.«Athens Capital Center MGallery»), Jean Charles Métayer («Le Pavillon») και Δημήτρης Λαζάρου («Milos Estiatorio», Ξεν.«Xenodocheio Milos»). Την βράβευση έκανe o Θάνος Κυριαζής, Managing Director της Miele Hellas

Στην Αθήνα η τιμητική διάκριση Top Notch απονεμήθηκε στους Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο («Sense», Ξεν.«AthensWas»), Αντώνη Δρακουλαράκο («Sushi Mou»), Γιώργο Τσιλιγκίρη («Τηλέμαχος Athens»), Σπύρο Λιάκο («Travolta») και Άρη Βεζενέ («Vezené»). Τις διακρίσεις απένειμε η Όλγα Κριτσιμά, Γενική Διεθύντρια του Ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο μαζί με την Νίκη Καράνταλη, Αντιπρόεδρο του Ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο.

Με έναν Χρυσό Σκούφο και με βαθμό 15/20 για την Αθήνα βραβεύτηκαν οι Γκίκας Ξενάκης για το «Aleria» και ο executive chef Αστέριος Κουστούδης «GB Roof Garden» (Ξεν.«Grande Bretagne») και για την Σαντορίνη ο executive chef Τάσος Στεφάτος για τα «Petra Restaurant» (Ξεν.«Canaves Oia Suites») & «Elements Restaurant» (Ξεν.«Canaves Epitome») και ο Γιώργος Γιουρτζίδης για τα «Opson» (Ξεν.«Andronis Arcadia Hotel») & «Lauda» (Ξεν.«Andronis Boutique Hotel»). Την απονομή έκανε η Δήμητρα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της ΜETRO Α.Ε.Β.Ε.

Με έναν Χρυσό Σκούφο και με βαθμό 15/20 βραβεύτηκαν οι Άλμπερτ Χάσμα («Dionysos», Ξεν.«Elounda Beach», Κρήτη), Σωτήρης Ευαγγέλου («Salonica Restaurant», Ξεν.«Makedonia Palace», Θεσσαλονίκη), Γεωργία Παπαϊωάννου («Anama», Γιάλοβα, Πελοπόννησος) και Γιώργος Γαβρίλος («Tomata», Ξεν.«Sani Marina - Sani Resort»). Την βράβευση έκανε ο Νίκος Λαβίδας, General Manager της Upfield για την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια.

Με έναν Χρυσό Σκούφο και με βαθμό 15,5/20 βραβεύτηκαν οι Βασίλης Μουρατίδης («Squirrel», Ξεν.«Danai Beach Resort», Χαλκιδική), Βασίλης Κουμπής («Selene», Ξεν.«Katikies Garden», Σαντορίνη) και Τονυ Βρατσάνος («Matsuhisa Mykonos», Ξεν.«Belvedere»). Την βράβευση έκανε η Μαρία Γρίφσα, Senior Brand Manager Imported Waters της Nestle Hellas.

Με έναν Χρυσό Σκούφο και με βαθμό 15,5/20 για την Αθήνα βραβεύτηκαν οι Γιάννης Βλαχογιάννης («The Zillers», Ξεν.«The Zillers»), Τάσος Μαντής («Soil»), Τόνυ Βρατσάνος («Matsuhisa Athens», Ξεν.«Astir Palace») και Νίκος Λειβαδιάς & Αστέριος Κουστούδης («Tudor Hall», Ξεν.«King George»). Επιπλέον βραβεύθηκε το εστιατόριο «Σπονδή». Την απονομή έκανε η Υφυπουργός Τoυρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Για την Αθήνα με έναν Χρυσό Σκούφο και με βαθμό 15,5/20 βραβεύτηκαν οι Γρηγόρης Κίκης («Hervé»), Αλέξανδρος Τσιοτίνης («CTC»), Παναγιώτης Γιακαλής («Patio», Ξεν.«The Margi») και Philippe Roux-Dessarps («Pelagos», Ξεν.«Four Seasons Astir Palace Hotel Athens»). Επιπλέον βραβεύθηκε το εστιατόριο «Hytra». Την απονομή έκανε o Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Με έναν Χρυσό Σκούφο και με βαθμό 16/20 βραβεύτηκαν οι Νίκος Μπίλλης («Botrini's», Αθήνα), Βασίλης Κέρτσικωφ  («Botrini's», Ξεν.«Angsana Corfu», Κέρκυρα), Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου («Treehouse», Ξεν.«Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική), Λευτέρης Λαζάρου («Varoulko Seaside», Αθήνα) και Γιώργος Γαβρίλος («Fresco», Ξεν.«Sani Dunes - Sani Resort», Χαλκιδική). Την βράβευση έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης .

Καλύτερο εστιατόριο της χώρας με δύο Χρυσούς Σκούφους και βαθμό 17/20 αναδείχθηκε και φέτος το «Etrusco» στην Κέρκυρα. Το βραβείο παρέλαβε ο σεφ-ιδιοκτήτης Έκτορας Μποτρίνι από τον Εκδότη του αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη .

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση των Χρυσών Σκούφων 2022, που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Η βουλευτής και πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η Άννη Ηλιοπούλου, συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» και επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Ο Κώστας Σεμερτζίδης, μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, με την Άννη Ηλιοπούλου, την Όλγα Κεφαλογιάννη και το συνθέτη Μίνωα Μάτσα. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρης Φιλιππόπουλος.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο. 

Ο συνθέτης και μανιώδης μάγειρας Δημήτρης Παπαδημητρίου, η διευθύντρια σύνταξης του «αθηνοράματος» Δέσποινα Ζευκιλή, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Βερόνικα Δαβάκη και η Αλεξία Έβερτ, πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων.

 πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο Γιάννης Καράνταλης, πλαισιωμένος από την Όλγα Κριτσιμά, γενική διευθύντρια του Ομίλου (αριστερά), και τη Νίκη Καράνταλη, αντιπρόεδρο του Ομίλου (δεξιά).

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η Άννη Ηλιοπούλου και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού.

Ο Πάνος Παλαιολόγος, CEO της Hotel Brain, ο γενικός διευθυντής του «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens» Philippe Roux-Dessarps, ο γευσιγνώστης και επικεφαλής γαστρονομίας στο «αθηνόραμα» Δημήτρης Αντωνόπουλος και ο Hom Parviz, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». 

Οι βραβευμένοι Σωτήρης Ευαγγέλου (Χρυσός Σκούφος για το «Salonica Restaurant», ξεν. «Makedonia Palace», Θεσσαλονίκη, 15/20) και Μάκης Δεναξάς (Top Notch για το «Grandma's», ξεν. «Liostasi Hotel & Suites», Ίος) δέχονται τα συγχαρητήρια του Θάνου Κυριαζή, managing director της Miele Hellas.

Οι βραβευμένοι με την τιμητική διάκριση Top Notch  Άρης Βεζενές («Vezené», Αθήνα) και Παναγιώτης Τσουκάτος («Baos», ξεν.«Myconian Korali», Μύκονος) με τη Μαρία Γρίφσα, senior brand manager Imported Waters της Nestlé Hellas.

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος.

Ο Τάσος Ιορδανίδης, η Ρένα Μόρφη, η Θάλεια Ματίκα, η Άννη Ηλιοπούλου και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος με τον Παύλο Χρηστίδη και τον δρ. Κωνσταντίνο Φίλη, διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Γρηγόρης Κίκης («Hervé», Αθήνα, 15,5/20), Μαρίλυ Αργύρη (senior brand manager Confectionary της Nestlé Hellas), Αλίκη Σιταρένιου (assistant brand manager Food της Nestlé Hellas), Μανώλης Παπουτσάκης («Χαρούπι», Θεσσαλονίκη, Top Notch).

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η βουλευτής και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και ο Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Eορταστική selfie για τον Δημήτρη Αντωνόπουλο και τους βραβευμένους της Θεσσαλονίκης Μανώλη Παπουτσάκη και Σωτήρη Ευαγγέλου.

Από αριστερά: Νίκος Λαβίδας (general manager της Upfield για την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια), Λευτέρης Λαζάρου («Varoulko Seaside», Αθήνα, 16/20), Γιάννης Γραμματικός (γενικός διευθυντής Προϊόντων Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς).

Οι βραβευμένοι Χριστόφορος Πέσκιας («Jackie O' Beach», Μύκονος, Top Notch) και Παναγιώτης Γιακαλής («Patio», ξεν. «The Margi», Αθήνα, 15,5/20) με τη Δήμητρα Δασκαλάκη, γενική διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Metro ΑΕΒΕ. 

Ο Ηλίας Κοκκοτός («Old Mill», ξεν. «Elounda Mare») με την Όλγα Κεφαλογιάννη.

Οι Ντίνος Φωτεινάκης («Bill & Coo», ξεν. «Bill & Coo», Μύκονος, Top Notch), Αλέξανδρος Τσιοτίνης («CTC», Αθήνα, 15,5/20), Χριστόφορος Πέσκιας («Jackie O' Beach», Μύκονος, Top Notch) και Γκίκας Ξενάκης («Aleria», Αθήνα, 15/20) φωτογραφίζονται 
με τη Ρένα Μόρφη.

Ο interior designer Δημήτρης Μπραζάς, που επιμελήθηκε το centerpiece της βραδιάς, με τη Χρύσα Δημητριάδου, διευθύντρια Εστιατορίων και Μπαρ της «Μεγάλης Βρεταννίας», και τον Hom Parviz, γενικό διευθυντή του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», οι οποίοι φρόντισαν για την άψογη φιλοξενία της τελετής. 

Αριστοτέλης Παντελιάδης (διευθύνων σύμβουλος της Metro ABEE), Βαγγέλης Γεροβασιλείου (ιδιοκτήτης του Κτήματος Γεροβασιλείου), Λευτέρης Λαζάρου (σεφ-ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Varoulko Seaside»).

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος και ο Γρηγόρης Κίκης απολαμβάνουν το Ζero Food Waste μενού. 

Ο master of ceremony Κρατερός Κατσούλης με τον Χάρη Ρώμα, αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής.

Η Ιωάννα Σουρβίνου, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, ο Poka Yio, ιδρυτικός διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας και υπεύθυνος για τον οπτικό πολιτισμό στο Ίδρυμα Ωνάση, και η Μαριλένα Μπατάλη, γενική διευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας.

Άκης Σακελλαρίου, Κατερίνα Λέχου, Χάρης Ρώμας και Κάτια Σπερελάκη. 

O Γιάννης Παϊζάνης, εμπορικός διευθυντής Nutria A.E. (ελαιόλαδο Ιωνίς), συγχαίρει τους βραβευμένους με Χρυσό Σκούφο Αλέξανδρο Τσιοτίνη και Γκίκα Ξενάκη.

Η Ελένη Μιχοπούλου, managing director της Συνέργια Α.Ε., αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional, πλαισιωμένη από τους βραβευμένους Σπύρο Λιάκο («Travolta», Αθήνα, Top Notch) και Θανάση Βασίλαινα («Βασίλαινας», Αθήνα, Βραβείο Κοινού).

Ο Χρήστος Μπάρλας με την Αφροδίτη Γρίβα και ο Γιώργος Κουβαράς με τη σύζυγό του Ελένη. 

H Βίκυ Παπουτσάκη, marketing manager της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. ανάμεσα στους βραβευμένους με Top Notch σεφ Άνταμ Κοντοβα («Alali», ξεν. «Astarte Suites», Σαντορίνη) και Αντώνη Δρακουλαράκο («Sushimou», Αθήνα, Top Notch).

Ο Βασίλης Κέρτσικωφ («Botrini's», ξεν. «Angsana Corfu», Κέρκυρα), ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, η Σούλα Ευθυμίου-Λιάκου («Zuma», ξεν. «Cavo Tagoo») και ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου (Κτήμα Γεροβασιλείου).

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Ο Έκτορας Μποτρίνι με τον Σπύρο Λιάκο.

Καλλιτεχνικό πηγαδάκι: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Βερόνικα Δαβάκη και Δημήτρης Παπαδημητρίου. 

O Αριστείδης Γκότσης (managing director της Sheepfish - Digital Creative Agency, στο μέσον) συγχαίρει τους βραβευμένους με Top Notch Ανδρέα Σταυρίδη («Ανδρέας», Σέρρες, στα αριστερά) και Μαρίνο Σουράνη («Μαραθιά», Τήνος, στα δεξιά).

Η Μαρία Γρίφσα, Senior Brand Manager Imported Waters της Nestle Hellas , η Ελένη Μιχοπούλου, Managing Director της Συνέργια ΑΕ, αποκλειστικού αντιπρόσωπου της Nespresso Professional και η Έλλη Παναγιωτοπούλου, Group Communications and Corporate Affairs Director Polygreen.

Ο Μίνως Μάτσας, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Ηλίας Κοκκοτός («Old Mill», Ξεν.«Elounda Mare») και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Η Άννη Ηλιοπούλου ανάμεσα στον master of ceremony Κρατερό Κατσούλη και τον πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρη Φιλιππόπουλο.

Οι βραβευμένοι Αλμπερτ Χάσμα (15/20 «Dionysos», Ξεν.«Elounda Beach», Κρήτη), Τόνυ Βρατσάνος (15,5/20 «Matsuhisa Athens», Ξεν.«Astir Palace» και «Matsuhisa Mykonos», Ξεν.«Belvedere), Γιώργος Γιουρτζίδης (15/20 «Opson» Ξεν.«Andronis Arcadia Hotel» & «Lauda» Ξεν.«Andronis Boutique Hotel»), Παναγιώτης Γιακαλής («Patio», Ξεν.«The Margi») και  Δημήτρης Μπούτσαλης («MFlavours», Ξεν.«Athens Capital Center MGallery») επιδεικνύουν με καμάρι τα βραβεία τους.

Η αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανάμεσα στον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, του οποίου τα εκλεκτά κρασιά απογείωσαν τις γεύσεις της βραδιάς, και τον Μίνωα Μάτσα.

Η Διευθύντρια σύνταξης του αθηνοράματος Δέσποινα Ζευκιλή ανάμεσα στον Poka Yio, Ιδρυτικό διευθυντή της Μπιενάλε της Αθήνας και υπεύθυνο οπτικού πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, και τον Ορέστη Ανδρεάδακη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.  

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τους δημοσιογράφους Χρήστο Μπάρλα και Γιώργο Κουβαρά.

Ο executive chef Αστέριος Κουστούδης («GB Roof Garden» Ξεν.«Grande Bretagne» και«Tudor Hall», Ξεν.«King George») με τον Hom Parviz, γενικό διευθυντή του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή.

Η αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με τον Νικόλα Γιατομανωλάκη, Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.

 Χρήστος Πετρίδης και ο Βενέδικτος Αντώπας (Maison Faliakos) με την Ρένα Μόρφη και την Αννη Ηλιοπούλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.