To "The Zillers" συναντά τη Σαντορίνη Monsignori του Κτήματος Αργυρού

Ένα εκπληκτικό κρασί μάς γοητεύει ταιριασμένο με τη σοφιστικέ κουζίνα του Παύλου Κυριάκη, πλάι στην οποία διαπρέπει.

Σαντορίνη

Από τις μεγαλύτερες απολαύσεις σε μια έξοδο φαγητού είναι να σου τύχει κουζίνα αστεράτη, ταιριασμένη άψογα με ωραίο κρασί. Ακριβώς μια τέτοια ξεχωριστή εμπειρία εισέπραξα σ’ ένα από τα πιο cool gourmet places to be της πόλης, το "The Zillers". Το πρώτο πράγμα που σε ανεβάζει είναι η εντυπωσιακή θέα του Παρθενώνα και της φωτισμένης Μητρόπολης των Αθηνών, καθώς το εστιατόριο βρίσκεται στην ταράτσα του ομώνυμου ξενοδοχείου. Η κουζίνα του Παύλου Κυριάκη έχει την κομψότητα ραμμένη στην ούγια και αυτό φαίνεται σε όλα τα πιάτα του μεγάλου μενού των 11 σταδίων. Εκεί όμως επενέβη η Σκωτσέζα sommelier και general manager του εστιατορίου Paisley Tara Kennett και, με τις προτάσεις που μας έκανε, ανέβασε τα κυβικά της απόλαυσης. 

Σαντορίνη Cuvée Monsignori 2017 του Κτήματος Αργυρού

Ανάμεσα στις ετικέτες που μας πρότεινε ήταν και η Σαντορίνη Cuvée Monsignori 2017 του Κτήματος Αργυρού, δηλαδή ένα κρασί από ένα ιστορικό αμπελοτόπι με αμπέλια ηλικίας 200-250 ετών και παλαιωμένο με τις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή για 11 μήνες. Παιδί μιας δύσκολης χρονιάς, στην οποία ο καύσωνας μείωσε δραματικά την παραγωγή Aσύρτικων και όχι μόνο σταφυλιών, το Monsignori παρ’ όλα αυτά φυσάει. Είναι σούπερ αρωματικό, με ντελικάτες ευωδιές ανθών λεμονιάς και πορτοκαλιάς που το κάνουν χαριτωμένο, πριν εμφανιστεί μια διάχυτη ορυκτότητα και χτυπήσει το καμπανάκι ότι αυτό το κρασί είναι πολύ σοφιστικέ. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τη γέννησή του κι όμως το στόμα του είναι πολύ νεανικό, με κοφτερή αρωματική οξύτητα εσπεριδοειδών να το δροσίζει, ισορροπώντας τους 14 ολόκληρους βαθμούς αλκοόλ που διαθέτει. 

Αποδείχτηκε δε ιδιαίτερα ευέλικτο στις αρμονίες. Τέλειο με το καλκάνι με μανιτάρια πορτσίνι και κρέμα λουίζας-τζίντζερ. Ιδεώδες με "ντολμά", το ωραίο μοσχαρίσιο ταρτάρ που κρύβεται κάτω από λάχανο savoy με κρέμα λεμονιού και κρέμες λευκού και μοβ λάχανου. Το ίδιο και με το αλαβάστρινο χτένι με πουρέ καπνιστού κουνουπιδιού, αβγό ορτυκιού, μπισκότο αγριοσέλινου, μανιτάρια πορτσίνι και ντελικάτη σάλτσα beurre blanc. Γοητευτικό με την αστακομακαρονάδα, προβάλλοντας λαμπερά το εκφραστικό άρωμα αστακού με το homemade μαύρο ζυμαρικό και υπογραμμίζοντας την ωραιότατη γεύση της μπισκ του με περγαμόντο. Η Σαντορίνη Cuvée Monsignori του Κτήματος Αργυρού είναι ένα εξαιρετικό κρασί που εκφράζει μοναδικά το ηφαιστειακό terroir του νησιού και όλα δείχνουν ότι μπορεί να παλαιώσει και να εξελιχθεί τουλάχιστον για δέκα χρόνια. Δοκίμασα πρόσφατα και τη σοδειά του 2018 και καταχάρηκα την κομψή μεταλλικότητα των αρωμάτων της και την πολύ ωραία δομή του στόματός της με μια εκπληκτική λεμονάτη οξύτητα. 

Τιμή: € 55-70.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.