Το "Λοκάλι" και τα "λοκάλια" του

Στη χειμερινή βερσιόν του, ένα από τα πλέον αγαπημένα στέκια του Ψυρρή, αποδεικνύει ότι ωριμάζει «αυθάδικα».

Λοκάλι

"Λοκάλι δε γεννιέσαι, λοκάλι γίνεσαι", το μότο στην πλάτη της μπλούζας των σερβιτόρων με βάζει άμεσα στο πνεύμα ενός από τα πλέον αγαπημένα αθηναϊκά στέκια. Ό,τι βέβαια ισχύει το καλοκαίρι για την αυλή, ισχύει και το χειμώνα για τον εσωτερικό χώρο, δύσκολα δηλαδή βρίσκεις τραπέζι αν δεν κάνεις κράτηση. Υπάρχει μάλιστα και σχετική "ειδοποίηση" του προηγούμενου επισκέπτη για τον επόμενο σε πλακάκι, γραμμένη με μαρκαδόρο: "Καθίστε μέχρι τις 19.30 που θα έρθει η Ελευθερία", έλεγε αυτή που ήταν στο δικό μου τραπέζι. Κάθομαι στον αναπαυτικό γωνιακό καναπέ με τις κόκκινες μαξιλάρες και το βλέμμα πέφτει στο καλυμμένο με σεμέν καπέλο του επιτοίχιου φωτιστικού που βρίσκεται ακριβώς από πάνω μου. Η γυάλινη οροφή, τα βιομηχανικού τύπου τετράγωνα τζάμια, το δάπεδο με ανοιχτή θέα του κελαριού, και η μπάρα όπου η ομάδα κάνει μαγκιόρικες "ταχυδακτυλουργίες", είναι όσα βλέπω με μια πιο διερευνητική ματιά. Ανεβαίνοντας τη σκάλα που οδηγεί στον "πριβέ" όροφο με τα ελάχιστα τραπέζια για 2, τα ράφια με τους χαρτοφύλακες και τις παλιές γραφομηχανές αλλά και το υπό διαμόρφωση εργαστήριο του bar, παρατηρώ τα ατακαδόρικα mini σκίτσα στα πλακάκια. Έχει ωραίο, επιμελώς αυθάδικο τύπο το "Λοκάλι" αλλά και εξαιρετικό γούστο στη μουσική. Ακούς από Julio Iglesias και Cliff Richard μέχρι ψαγμένα remix.

Λοκάλι

Την μπαγκέτα καθημερινά στην κουζίνα κρατά ο Ανέστης Ποιμενίδης σε ρόλο chef de cuisine, παρουσιάζοντας πιάτα που φέρουν την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου. "Το μενού στηρίζεται κυρίως στα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών και την εποχικότητα", μου λέει ο Ανέστης στις πρώτες γευστικές συστάσεις, ωστόσο παρατηρώ ότι οι μπάμιες tempura με γλυκόξινο ντιπ με μηλόξιδο και πετιμέζι που φτιάχνουν οι ίδιοι, υπάρχουν ακόμα. "Δεν είναι της εποχής αλλά μας τις ζητούν πολύ και αποφασίσαμε να τις κρατήσουμε", συμπληρώνει. Τις δοκίμασα, είναι κατώτερες του αναμενομένου και νομίζω ότι άνετα μπορούν να αντικατασταθούν με άλλο λαχανικό εποχής με την ίδια ενδεχομένως απήχηση. Επιμένοντας εποχικά, η σαλάτα με ψητές χειμωνιάτικες ρίζες (γλυκοπατάτα, σελινόριζα, παντζάρι και παστινάκι) και αλιάδα, και η απλή αλλά νόστιμη πατατοσαλάτα τους με καπνιστή πέστροφα Καλαβρύτων, είναι ωραίο ξεκίνημα που δίνει καλή πάσα στο ήπιας έντασης μαριναρισμένο σε λεμόνι, λάιμ και λευκό κρασί, λαυράκι τους. Οι λάτρεις της πίτσας θα τιμήσετε το flatbread με ελληνικό μοσχαρίσιο λουκάνικο και κασέρι ενώ αν αγαπάτε τα πικάντικα, τα τάκος με κοτόπουλο "μαδημένο" και καυτερή πάπρικα είναι ό,τι πρέπει δίπλα σε ένα αρωματικό κοκτέιλ "Jake leg" με μέλι βελανιδιάς, πιπερόριζα, τζιν και φασκόμηλο. To ψητό μυλοκόπι με την τρυφερή του σάρκα και την τραγανή κρούστα στέκεται υπέροχα δίπλα στο τσιγαρέλι, με κρέμα πατάτας ενώ το al dente κριθαράκι με χοιρινά μάγουλα είναι ίσως το πιο "comfort" πιάτο του μενού. Κρατήστε λίγο χώρο για το ανάλαφρο βασκικό καμένο cheesecake τους με γαλένι Κρήτης και χειροποίητη μαρμελάδα από μύρτιλα, είναι πολύ καλό! 

Τα λοκάλια της μπάρας αλληλεπιδρούν μια χαρά με την κουζίνα οπότε μη διστάσετε να ταιριάξετε το φαγητό με κάποια από τα κοκτέιλ που θα σας προτείνουν. Για απεριτίφ μπορείτε να δοκιμάσετε τις ιντριγκαδόρικες παραλλαγές negroni ενώ για το τέλος, ένα τολμηρό O/ Purist είναι ό,τι πρέπει! Υπάρχουν όμως και περιορισμένες επιλογές κρασιών. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Λοκάλι (Το)

Σαρρή 44, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Κουκούμαβλος" ξανά στη Σαντορίνη!

Το cult εστιατόριο του Νίκου Πουλιάση επιστρέφει ξανά στην ενεργό δράση, στο "Katikies Chromata" στο Ημεροβίγλι.

25/11/2022

Τι γυρεύουν οι παγόδες ανάμεσα στους γαλλικούς αμπελώνες;

Το Cos d’Estournel, από το ομώνυμο εντυπωσιακό chateau του Μπορντό, είναι κρασάρα που συνδυάζει δύναμη και φινέτσα. Το ίδιο οινοποιείο έχει δε στη φαρέτρα του και άλλα διαμαντάκια.

Σε αυτό το φεστιβάλ θα μάθεις τα πάντα για το μέλι

Γνωρίστε σπάνιες ποικιλίες ελληνικού μελιού και νέα προϊόντα στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και προϊόντων μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2022: Τα κορυφαία εστιατόρια

Απονεμήθηκαν τα σημαντικότερα γαστρονομικά βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

"Viva Italia" στο "Da Bruno" με ανανεωμένο μενού

Αέρας ανανέωσης φυσά στις γεύσεις του ολοφάνερα φρεσκαρισμένου ιταλιάνικου πόστου στο Παλαιό Φάληρο, που στα 35 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, συνεχίζει να είναι σταθερή αξία για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας.

Το Σymposio είναι το event που θα αλλάξει τη Βαρβάκειο

Με τενόρους να συναντούν techno DJs, ξυλοπόδαρους να προσπερνούν αρπίστριες και street food κιόσκια να αχνίζουν μυρωδιές πλάι σε εκθέσεις ζωγραφικής, η γλαφυρή μπρουταλιτέ της οδού Αριστογείτονος στη Δημοτική Αγορά της Αθήνας μεταμορφώνεται στο urban σκηνικό ενός ανατρεπτικού event, που έρχεται για να μεταμορφώσει την εικόνα που έχουμε για το στομάχι της πόλης.

"Manοuka": Οινογευσιγνωσία με την Ακρόπολη "on screen"

Σφιχτά ενοποιημένο γαστρονομικό σενάριο με μοντέρνα προσέγγιση, οινικό cast με επιλεγμένες ελληνικές ετικέτες και ενδιαφέρουσα μπάρα με φόντο την Ακρόπολη δίνουν τον τόνο στο rooftop εστιατόριο στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου "Utopia".