Όλα τα νέα της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής

Δεκαεννιά ολοκαίνουργια εστιατόρια ετοιμάζονται να μπουν ορμητικά στη σκηνή της πρωτεύουσας και να δώσουν νέο ενδιαφέρον στις εξόδους μας.

Όλα τα νέα της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής

Ε ναι, πάντα τέτοια εποχή η Αθήνα ανανεώνει το γαστρονομικό της σκηνικό με νέες ιδέες και η σεζόν 2019-2020, που μόλις άρχισε να μπουσουλάει, δείχνει δυναμισμό, πλουραλισμό και ποικιλία. Σύνταγμα, Κολωνάκι, Πλατεία Αγίας Ειρήνης και Ιστορικό Κέντρο γενικότερα αλλά και Μεταξουργείο, Πειραιάς και Μπουρνάζι είναι οι γειτονιές που συγκεντρώνουν τα νέα εστιατόρια.

Οι star chefs ανοίγουν τους δικούς τους χώρους, το ψαγμένο club-restaurant επανέρχεται δριμύτερο με ονόματα-μύθοι που επιστρέφουν, ένα εντελώς αλλιώτικο lab-restaurant θα παίξει μπάλα, την ίδια στιγμή που τα γαλλικά μπιστρό εκσυγχρονίζονται, ο Τhai εξωτισμός διευρύνεται, η ελληνική κουζίνα μεγαλώνει το ειδικό της βάρος και τα θαλασσινά μεζεδοπωλεία αυξάνονται. Κάναμε εκτεταμένο ρεπορτάζ και ιδού το εστιατορικό στίγμα της νέας σεζόν.

Master news

Όλα τα νέα της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής - εικόνα 1
Ο Πάνος Ιωαννίδης ανοίγει το «Ovio» και ο Σωτήρης Κοντιζάς με την ομάδα του «Nolan» έναν νέο πρωτοποριακό χώρο στον Κεραμεικό

Πώς κλίνονται τα εις «-ότο»; Δεν ξέρω αν επί του θέματος μπορεί να μας διαφωτίσει ο Μπαμπινιώτης, σίγουρα όμως ο «Masterchef» Πάνος Ιωαννίδης μπορεί να μας κλίνει αυτές τις λέξεις γευστικά. Έχει στόχο να ανοίξει το πρώτο του εστιατόριο έως τέλος Οκτωβρίου, θα το ονομάσει «Ovio» –«σημαίνει αυτό που είθισται, το δεδομένο δηλαδή στη μιλανέζικη slang», μου λέει– και σίγουρα θα εστιάζει στο τραχανότο, το κριθαρότο, φυσικά το ριζότο και άλλα «-ότο». Θα έχει όμως και τραγανό risotto al salto, που σπάνια το βρίσκεις εκτός Λομβαρδίας, σοβαρή Fiorentina που θα ψήνεται σε φούρνο Mibrasa με κάρβουνα, αλλά και μια δική τους πρωτοεμφανιζόμενη εκδοχή pizza που θα ψήνεται σε κλειστό παραδοσιακό ναπολιτάνικο φούρνο.

Το εστιατόριο βρίσκεται δύο βήματα από το «Nolan» και τον φίλο του, επίσης «Masterchef», Σωτήρη Κοντιζά. Ο Κοντιζάς, τώρα, ετοιμάζει έναν άλλο χώρο στον Κεραμεικό, πρωτοποριακό τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα διεθνή δεδομένα, τον οποίο ο ίδιος περιγράφει ως «το playroom των σεφ του “Nolan”». Θα είναι ουσιαστικά ο R&D χώρος της ομάδας του εστιατορίου, όπου θα πειραματίζονται με παραδοσιακές και νέες τεχνικές και υλικά, προκειμένου να ανανεώνουν συστηματικά το μενού του αλλά και να δημιουργούν καινούργια κόνσεπτ, ακούγοντας τις μουσικές που γουστάρουν.

Με φόρα απ’ τα παλιά

Όλα τα νέα της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής - εικόνα 2
Ο Νίκος Θωμάς στο θρυλικό «Privilege» του Βασίλη Τσιλιχρήστου, που επανέρχεται δριμύτερο

Από τα πιο σημαντικά νέα της χονιάς το comeback του «Privilege» στον πέμπτο όροφο του «Ιερά Οδός 13-17», με εκθαμβωτική θέα στην Ακρόπολη, στον Λόφο Μουσών και τον Λυκαβηττό. Ο Βασίλης Τσιλιχρήστος ετοιμάζει πυρετωδώς τη νέα μορφή του club-restaurant, την κουζίνα του οποίου θα υπογράφει ο Νίκος Θωμάς («Simul»). Cosy και premium, με μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα και πλήθος πανασιατικών αναφορών από τις δικές του έθνικ επιρροές και τις συνταγές που έχει μαζέψει στα ταξίδια του. Θα υπάρχουν prime κομμάτια μοσχαριού στη ρομπάτα, φρέσκα ψάρια αλλά και raw προτάσεις που θα τις χειρίζεται επιτόπου ο πολύ καλός σεφ Κώστας Τερζούδης.

Όλα τα νέα της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής - εικόνα 3
O Άρης Τσανακλίδης θα επιμελείται την κουζίνα στη νέα εποχή του «Κεντρικόν»

Ευτυχώς το «Κεντρικόν» του Συντάγματος, που εδώ και σχεδόν 50 χρόνια αποτελεί κλασική αξία στην αθηναϊκή εστίαση, δεν έγινε άλλη μία μπουτίκ καθώς έκλεισε, αλλά αναβαθμίζεται σε ένα πιο σύγχρονο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας. Σεφ του ο Άρης Τσανακλίδης, που το μεσημέρι θα εστιάζει στα παραδοσιακά μαγειρευτά, ενώ το βράδυ το δείπνο θα γίνεται πιο επίσημο και ρομαντικό με μια κουζίνα γεμάτη ελληνικές επιρροές. Έτσι ο Άρης θα μοιράζει την εμπειρία του ανάμεσα στο «Kuzina», το «Κεντρικόν» αλλά και το… Μαϊάμι, όπου θα επιμελείται την κουζίνα ενός ελληνικού εστιατορίου.

Downtown, αγάπη μου

Όλα τα νέα της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής - εικόνα 4
Το νέο γαλλικό μπιστρό «Cafe Americain» του Κολωνακίου

Πάμε Κολωνάκι; Το πάλαι ποτέ «Mohnblumchen» στη Δεξαμενή γίνεται «Café Americain» από τον Γιώργο Μελισσάρη και τον Γιάννη Μωράκη. Μπουαζερί παντού, γύψινα ταβάνια, πράσινο βελούδο στους καναπέδες, κρόσσια στα μαρμάρινα τραπεζάκια και φωτιστικά θα φτιάχνουν ατμόσφαιρα γαλλικού μπιστρό, που θα λειτουργεί όλη την ημέρα με κλασική κουζίνα à la française, εκσυγχρονισμένη όμως από τον σεφ και στενό συνεργάτη του Μιχάλη Νουρλόγλου, τον Παναγιώτη Ζώκο.

Μετά το «40» στην πλαζ του Αστέρα, ο εκ των ιδιοκτητών του Ετιέν Τοπαλιάν ετοιμάζει το «43» στη Χάριτος. Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται για τη γευστική του κατεύθυνση –ελληνικό φαγητό με έμφαση στο ψάρι, συνδυασμένο με παρεΐστικη ατμόσφαιρα γλεντιού ή γαλλική brasserie– και μέχρι να καταλήξουν οι εργασίες συνεχίζονται πυρετωδώς.

Κατά τις αρχές Οκτωβρίου περιμένουμε και το «Ciboulette», το all day bistro που ετοιμάζει ο Γιώργος Ηλιού στην Πλουτάρχου, σε συνεργασία με το «Mai Tai». Η ατμόσφαιρα και οι γεύσεις θα παραπέμπουν στο πρώτο «Polly Maggoo» του Κεραμεικού, ενώ τα κοκτέιλ θα έχουν τη σφραγίδα του γειτονικού cocktail bar.

Όλα τα νέα της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής - εικόνα 5
Στο «Publisher» του ξενοδοχείου «The Editor» η θέα είναι πανοραμική

Το «Pat Pong», πάλι, το ταϊλανδέζικο των Μελισσάρη και Μωράκη στο Κολωνάκι, μεταφέρεται. Πηγαίνει στο ξενοδοχείο «Noma» στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, όπου θα σερβίρει Τhai streetfood. Δίπλα του ετοιμάζεται κι άλλο ξενοδοχείο, η γευστική πρόταση του οποίου θα έχει τη σφραγίδα του ομίλου Καστελόριζο. Πρόκειται για το χώρο του παλιού «Osterman», που αποκτά all day χαρακτήρα, ποντάροντας στις μοντέρνες ελληνικές γεύσεις για το βράδυ με τη σφραγίδα του Βασίλη Καφαλούκου, που γνωρίζουμε από το «Ramino» του ίδιου ομίλου.

Αγία Ειρήνη όμως ψηφίζει και ο Γιάννης Λιόκας, ο οποίος βρήκε νέα στέγη στο ξενοδοχείο «The Editor», το οποίο ανοίγει οσονούπω από την άλλη πλευρά της πλατείας. Στο εστιατόριο «The Publisher» στα ψηλά του, ο Γιάννης θα σερβίρει μοντέρνες ελληνικές γεύσεις σε παραδοσιακό καμβά με πανοραμική θέα στην πόλη. Αλλαγές θα δούμε και στα μενού των «Clumsies» και «Odori», αφού την επιμέλεια ανέλαβε ο Δήμος Μπαλόπουλος. Ειδικά στο special room του «Clumsies» ετοιμάζεται high gastronomy bar food συντονισμένο στο concept της sustainability.

Εις τον αφρόν

Όλα τα νέα της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής - εικόνα 6
Ο Μιχάλης Ιατρόπουλος ανοίγει το «Δόλωμα» στην Τρούμπα

Σε νέα κι ενδιαφέροντα νερά ανοίγεται και ο πάντα δραστήριος Γιάννης Στανίτσας. Ο «Αστερίας» έκανε μόλις πρεμιέρα στο Μπουρνάζι με ένα σενάριο μοντέρνας θαλασσοφαγίας, ωστόσο ο ταλαντούχος σεφ έχει ακόμη δύο projects στα σκαριά. Το πρώτο είναι το «12» στις παλιές «Χάντρες» του Θησείου, όπου το γευστικό κόνσεπτ θα περιστρέφεται γύρω από την κλασική και αστική ελληνική κουζίνα με μοντέρνα ματιά, διανθισμένο συχνά με μουσικοθεατρικά δρώμενα, ενώ το δεύτερο μας φέρνει στο Μικρολίμανο. Το παλιό καφέ «Cocoon» στη διάσημη περαντζάδα ανακαινίζεται εκ βάθρων και θα μετατραπεί μέχρι τον Νοέμβριο σε έναν εντυπωσιακό χώρο με roof bar κι εστιατόριο στον πρώτο όροφο με μεσογειακές γεύσεις από τον γνωστό σεφ.

Όσο για την κινηματογραφική Τρούμπα, ο Χρήστος Τζιέρας θα επιμεληθεί το μενού στο «Δόλωμα», το νέο μουσικό ψαρομεζεδοπωλείο του ηθοποιού Μιχάλη Ιατρόπουλου και του Γιάννη Κομνηνού. Ατμόσφαιρα παλιού ελληνικού κινηματογράφου, συχνά live και μια φάση χαρούμενου, παρεΐστικου «όπα» στον αέρα. Στην κουζίνα ευρεία γκάμα από κλασικούς μεζέδες και πιο μοντέρνες γεύσεις. Ανοίγει τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Και ακόμη...

Αργότερα μέσα στη σεζόν περιμένουμε και άλλα ωραία κι ενδιαφέροντα. Το «Amirandes Athens» της Grecotel ανοίγει κατά τον Δεκέμβριο στη Μητροπόλεως με premium rooftop restaurant, μοντέρνες ελληνικές γεύσεις και όλη την Αθήνα στο πιάτο. Μέχρι τότε θα είναι έτοιμο και το ιταλικό εστιατόριο που ετοιμάζεται να προστεθεί στην οικογένεια των «Ψαράδων», του «Lazaro 1971» και του «Άδολο» στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

Ο όμιλος Παπαθεοχάρη ετοιμάζει ακόμη νέο υψηλού επιπέδου εστιατόριο στους χώρους των Αστεριών της Γλυφάδας, δίνοντας μια πρόγευση από τις εξελίξεις που πρόκειται να ακολουθήσουν. Εκείνο το εντυπωσιακό σούπερ μοντέρνο κτίριο, ανάμεσα στο «Arion» και το «Nafsika» του Four Seasons, θα ανοίξει ως «Beefbar». Το διάσημο brand από την Κυανή Ακτή με τα εξαιρετικά Kobe και Wagyu κρέατα, που κάνει ήδη επιτυχημένη καριέρα στη Μύκονο, αναμένεται να κάψει καρδιές και στην Αθήνα.

Ξέρουμε ότι οι ιδιοκτήτες του «Hilton» στην Αθήνα εξετάζουν το project «Nusret» στο πλαίσιο της ανανέωσης του χώρου. Αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμη αν ο γνωστός και με το παρατσούκλι Salt Bae Τούρκος σταρ θα ρίξει προσεχώς το αλάτι του στην Αθήνα...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.