Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους

Οι κορυφαίοι σεφ στον κόσμο ευαισθητοποιούνται κατά της σπατάλης τροφίμων και μαγειρεύουν γκουρμέ συσσίτιο! Ένα ντοκιμαντέρ ανθρωπιάς, για ένα μοναδικό project που συγκινεί και παραδειγματίζει...

Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους

Οι κορυφαίοι σεφ στον κόσμο ευαισθητοποιούνται κατά της σπατάλης τροφίμων και μαγειρεύουν γκουρμέ συσσίτιο! Ένα ντοκιμαντέρ ανθρωπιάς, για ένα μοναδικό project που συγκινεί και παραδειγματίζει, προβάλλεται αυτήν την Τετάρτη 13/12 στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους - εικόνα 1

«Tο πιο ωραίο πράγμα που θυμάμαι όταν ήμουν μικρός είναι ένα μεγάλο ποτήρι γάλα, που έριχνα μέσα του μερικά ψίχουλα ψωμιού που περίσσευαν και μια κουταλιά ζάχαρη. Ακριβώς το ίδιο συναίσθημα νιώθουν τα παιδιά στη Νότια Αμερική όταν τρώνε dulce de leche και μας θυμίζουν ότι το ψωμί είναι χρυσός». Με αυτά τα λόγια ανοίγει ο Massimo Bottura το ντοκιμαντέρ «Theater of Life» του σκηνοθέτη Peter Svatek, που αφηγείται πώς κατάφερε να συγκεντρώσει 60 κορυφαίους σεφ από όλον τον κόσμο με σκοπό να μετατρέψουν τα περισσεύματα τροφίμων που προορίζονταν για τα σκουπίδια σε γκουρμέ γεύματα για τους άστεγους και τους πρόσφυγες της Ιταλίας. Η Expo Milano 2015 είχε θέμα «Feeding the planet, energy for life» και ο Bottura σκέφτηκε πως «για να θρέψεις τον πλανήτη, πρέπει πρώτα να θεραπεύσεις και να αντιστρέψεις τη σπατάλη των τροφίμων». Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα συσσίτιο απόρων, το Refettorio Ambrosiano, που έμελλε να γίνει το πιο περιζήτητο εστιατόριο στη διάρκεια της Expo.

Το εγκαταλειμμένο θέατρο στο Grego, μια λαϊκή συνοικία­ της πόλης, διαμόρφωσαν καλλιτέχνες όπως οι Mimmo Paladino, Enzo Cucchi, Carlo Benvenuto, Gaetano Pesce, Maurizio Nannucci μαζί με μερικούς από τους κορυφαίους ντιζάινερ του πλανήτη, τους Alessandro Mendini, Patricia Urquiola, Piero Lissoni, Michele de Lucchi, Antonio Citterio, Fabio Novembre κ.ά.

Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους - εικόνα 2

Για τους άστεγους μαγείρεψαν μερικοί από τους κορυφαίους σεφ του πλανήτη: οι Ferran και Albert Adrià, ο Alain Ducasse, ο René Redzepi, ο Joan Roca, ο Andoni Aduriz, ο Alex Atala, ο Daniel Humm, ο Juan Mari Arzak, ο Mauro Colagreco, ο Yoshiro Narisawa, ο Michel Troisgros, ο Mario Batali και ο Gastón Acurio ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Το πιο σημαντικό ήταν ότι το γεύμα σερβιρίστηκε από επαγγελματίες σερβιτόρους, οι οποίοι ρωτούσαν στο τέλος τους συνδαιτυμόνες αν τους άρεσε το φαγητό, σε μια κίνηση ανθρωπιάς κι ευγένειας.

Ο φακός του Peter Svatek βάζει σε δεύτερο πλάνο το celebrity status των σεφ, προσπαθώντας να ανακαλύψει το ανθρώπινο πρόσωπο όσων συμμετέχουν σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα. Η προβολή της ταινίας του θα γίνει αυτήν την Τετάρτη 13/12, στις 7.30 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, ιδρυτικό μέλος του «Μπορούμε», και τους ιδρυτές της σχολής Meat Pro. Η ταινία θα ξαναπροβληθεί την Κυριακή 17/12, στις 4 μ.μ., στον κινηματογράφο Δαναός. Το Refettorio Ambrosiano συνεχίζει να λειτουργεί στο Μιλάνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το brunch που έγινε iconic επιστρέφει στο NEW Hotel

To NEW Hotel επαναφέρει το brunch που καθόρισε μια αγαπημένη συνήθεια και σύστησε στους Αθηναίους τη χαρά του κυριακάτικου πρωινού με στυλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/12/2025

"Athens Capital Hotel": Κρέπες, γαλέτες και lifestyle αλά γαλλικά στην καρδιά της πόλης

Aνακαλύψτε στο Galerie Café, στο lobby του "Athens Capital Hotel", ένα γευστικό ταξίδι που παντρεύει τη γαλλική παράδοση με την αθηναϊκή κομψότητα.

11 + 1 ιδέες για καλό brunch, αλλά και lunch στη χειμωνιάτικη Αθήνα

Που θα φας ωραίο brunch αυτές τις γιορτές, και όχι μόνο. Σε ξενοδοχεία, bar αλλά και δίπλα στο κύμα.

Η Κέρκυρα κατέβηκε στη Γλυφάδα και παρουσίασε το πιο ιδιαίτερο γευστικό της πρόσωπο

Για ένα βράδυ, ο εξαίρετος γευσιπλάστης Αριστοτέλης Μέγκουλας άφησε το Pomo d’ Oro της Κέρκυρας και μας σύστησε, μέσα από ένα πλούσιο μενού, τη βραβευμένη κουζίνα του: βαθιά τοπική, δημιουργική και απόλυτα προσωπική.

Στο Matsuhisa Athens για γιορτινό omakase

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο υποδέχεται τις γιορτές με δυο εξαιρετικά μενού αλλά και αρκετές ακόμη γευστικές προεκτάσεις.

Ο Βασίλαινας υποδέχεται το Κτήμα Σκούρα

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, το εμβληματικό εστιατόριο υποδέχεται το επίσης εμβληματικό κτήμα, σε μια εορταστική βραδιά οινογευσίας.

Τι γεύση μας αφήνει το 'CTC Urban Gastronomy' που γιορτάζει τα 10 του χρόνια

Στην επέτειο της δεκαετίας του, το εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στον Κεραμεικό παραμένει φρέσκο και παιχνιδιάρικο, και κρατά ψηλά το γαστρονομικό πήχη, αναδομώντας τη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας με δημιουργικότητα.