Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους

Οι κορυφαίοι σεφ στον κόσμο ευαισθητοποιούνται κατά της σπατάλης τροφίμων και μαγειρεύουν γκουρμέ συσσίτιο! Ένα ντοκιμαντέρ ανθρωπιάς, για ένα μοναδικό project που συγκινεί και παραδειγματίζει...

Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους

Οι κορυφαίοι σεφ στον κόσμο ευαισθητοποιούνται κατά της σπατάλης τροφίμων και μαγειρεύουν γκουρμέ συσσίτιο! Ένα ντοκιμαντέρ ανθρωπιάς, για ένα μοναδικό project που συγκινεί και παραδειγματίζει, προβάλλεται αυτήν την Τετάρτη 13/12 στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους - εικόνα 1

«Tο πιο ωραίο πράγμα που θυμάμαι όταν ήμουν μικρός είναι ένα μεγάλο ποτήρι γάλα, που έριχνα μέσα του μερικά ψίχουλα ψωμιού που περίσσευαν και μια κουταλιά ζάχαρη. Ακριβώς το ίδιο συναίσθημα νιώθουν τα παιδιά στη Νότια Αμερική όταν τρώνε dulce de leche και μας θυμίζουν ότι το ψωμί είναι χρυσός». Με αυτά τα λόγια ανοίγει ο Massimo Bottura το ντοκιμαντέρ «Theater of Life» του σκηνοθέτη Peter Svatek, που αφηγείται πώς κατάφερε να συγκεντρώσει 60 κορυφαίους σεφ από όλον τον κόσμο με σκοπό να μετατρέψουν τα περισσεύματα τροφίμων που προορίζονταν για τα σκουπίδια σε γκουρμέ γεύματα για τους άστεγους και τους πρόσφυγες της Ιταλίας. Η Expo Milano 2015 είχε θέμα «Feeding the planet, energy for life» και ο Bottura σκέφτηκε πως «για να θρέψεις τον πλανήτη, πρέπει πρώτα να θεραπεύσεις και να αντιστρέψεις τη σπατάλη των τροφίμων». Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα συσσίτιο απόρων, το Refettorio Ambrosiano, που έμελλε να γίνει το πιο περιζήτητο εστιατόριο στη διάρκεια της Expo.

Το εγκαταλειμμένο θέατρο στο Grego, μια λαϊκή συνοικία­ της πόλης, διαμόρφωσαν καλλιτέχνες όπως οι Mimmo Paladino, Enzo Cucchi, Carlo Benvenuto, Gaetano Pesce, Maurizio Nannucci μαζί με μερικούς από τους κορυφαίους ντιζάινερ του πλανήτη, τους Alessandro Mendini, Patricia Urquiola, Piero Lissoni, Michele de Lucchi, Antonio Citterio, Fabio Novembre κ.ά.

Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους - εικόνα 2

Για τους άστεγους μαγείρεψαν μερικοί από τους κορυφαίους σεφ του πλανήτη: οι Ferran και Albert Adrià, ο Alain Ducasse, ο René Redzepi, ο Joan Roca, ο Andoni Aduriz, ο Alex Atala, ο Daniel Humm, ο Juan Mari Arzak, ο Mauro Colagreco, ο Yoshiro Narisawa, ο Michel Troisgros, ο Mario Batali και ο Gastón Acurio ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Το πιο σημαντικό ήταν ότι το γεύμα σερβιρίστηκε από επαγγελματίες σερβιτόρους, οι οποίοι ρωτούσαν στο τέλος τους συνδαιτυμόνες αν τους άρεσε το φαγητό, σε μια κίνηση ανθρωπιάς κι ευγένειας.

Ο φακός του Peter Svatek βάζει σε δεύτερο πλάνο το celebrity status των σεφ, προσπαθώντας να ανακαλύψει το ανθρώπινο πρόσωπο όσων συμμετέχουν σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα. Η προβολή της ταινίας του θα γίνει αυτήν την Τετάρτη 13/12, στις 7.30 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, ιδρυτικό μέλος του «Μπορούμε», και τους ιδρυτές της σχολής Meat Pro. Η ταινία θα ξαναπροβληθεί την Κυριακή 17/12, στις 4 μ.μ., στον κινηματογράφο Δαναός. Το Refettorio Ambrosiano συνεχίζει να λειτουργεί στο Μιλάνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Bottomless Brunch + Βeats" στο "Sebastian" του "Ace Hotel"

Από 1 Νοεμβρίου, κάθε Σαββατοκύριακο, το μπιστρό "Sebastian" στη Γλυφάδα μάς υποδέχεται για brunch, διαφορετικό όμως από τα συνηθισμένα.

24/10/2025

'Πλυτά': Το καθημερινό στέκι που ψάχναμε για αστεράτους μεζέδες

Απλό, προσιτό και φιλικό σαν καφενείο, αλλά με γεύσεις "από χέρι" και μενού της αγοράς και της ημέρας, το ολοκαίνουργιο και πολυσυζητημένο Πλυτά είναι το μαγαζί που θα λαχταρούσες να έχεις στη γειτονιά σου, για να το χαίρεσαι όσο συχνά μπορείς.

Δύο ταβέρνες, ένα μενού, για μια μόνο μέρα στην Αθήνα

Η Taverna Paris έρχεται από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

Στο BurntBone οι εκλεκτές κοπές έχουν τον πρώτο λόγο

Το καρνιβορικό στέκι της Αγίου Κωνσταντίνου μπορεί να περηφανεύεται για άρτια ψησίματα σε premium κρέατα.

Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας δίνουν και φέτος ραντεβού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Βραβευμένοι σεφ από δέκα εστιατόρια της χώρας έρχονται να μαγειρέψουν την ξεχωριστή κουζίνα τους στο Symposio at Ark, το φεστιβάλ-θεσμό που συνδιοργανώνουν το "Ark" και το "αθηνόραμα". Κλείστε θέση.

Τα αγαπημένα εστιατόρια και μπαρ του George Calombaris στην Αθήνα

Ένας από τους διασημότερους Αυστραλούς σεφ έχει κυπριακές ρίζες και μεγάλη αγάπη για την πόλη. Ας δούμε τα μέρη που προτείνει στους followers του.