Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους

Οι κορυφαίοι σεφ στον κόσμο ευαισθητοποιούνται κατά της σπατάλης τροφίμων και μαγειρεύουν γκουρμέ συσσίτιο! Ένα ντοκιμαντέρ ανθρωπιάς, για ένα μοναδικό project που συγκινεί και παραδειγματίζει...

Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους

Οι κορυφαίοι σεφ στον κόσμο ευαισθητοποιούνται κατά της σπατάλης τροφίμων και μαγειρεύουν γκουρμέ συσσίτιο! Ένα ντοκιμαντέρ ανθρωπιάς, για ένα μοναδικό project που συγκινεί και παραδειγματίζει, προβάλλεται αυτήν την Τετάρτη 13/12 στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους - εικόνα 1

«Tο πιο ωραίο πράγμα που θυμάμαι όταν ήμουν μικρός είναι ένα μεγάλο ποτήρι γάλα, που έριχνα μέσα του μερικά ψίχουλα ψωμιού που περίσσευαν και μια κουταλιά ζάχαρη. Ακριβώς το ίδιο συναίσθημα νιώθουν τα παιδιά στη Νότια Αμερική όταν τρώνε dulce de leche και μας θυμίζουν ότι το ψωμί είναι χρυσός». Με αυτά τα λόγια ανοίγει ο Massimo Bottura το ντοκιμαντέρ «Theater of Life» του σκηνοθέτη Peter Svatek, που αφηγείται πώς κατάφερε να συγκεντρώσει 60 κορυφαίους σεφ από όλον τον κόσμο με σκοπό να μετατρέψουν τα περισσεύματα τροφίμων που προορίζονταν για τα σκουπίδια σε γκουρμέ γεύματα για τους άστεγους και τους πρόσφυγες της Ιταλίας. Η Expo Milano 2015 είχε θέμα «Feeding the planet, energy for life» και ο Bottura σκέφτηκε πως «για να θρέψεις τον πλανήτη, πρέπει πρώτα να θεραπεύσεις και να αντιστρέψεις τη σπατάλη των τροφίμων». Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα συσσίτιο απόρων, το Refettorio Ambrosiano, που έμελλε να γίνει το πιο περιζήτητο εστιατόριο στη διάρκεια της Expo.

Το εγκαταλειμμένο θέατρο στο Grego, μια λαϊκή συνοικία­ της πόλης, διαμόρφωσαν καλλιτέχνες όπως οι Mimmo Paladino, Enzo Cucchi, Carlo Benvenuto, Gaetano Pesce, Maurizio Nannucci μαζί με μερικούς από τους κορυφαίους ντιζάινερ του πλανήτη, τους Alessandro Mendini, Patricia Urquiola, Piero Lissoni, Michele de Lucchi, Antonio Citterio, Fabio Novembre κ.ά.

Ο κορυφαίος σεφ Massimo Bottura μαγειρεύει για τους αστέγους - εικόνα 2

Για τους άστεγους μαγείρεψαν μερικοί από τους κορυφαίους σεφ του πλανήτη: οι Ferran και Albert Adrià, ο Alain Ducasse, ο René Redzepi, ο Joan Roca, ο Andoni Aduriz, ο Alex Atala, ο Daniel Humm, ο Juan Mari Arzak, ο Mauro Colagreco, ο Yoshiro Narisawa, ο Michel Troisgros, ο Mario Batali και ο Gastón Acurio ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Το πιο σημαντικό ήταν ότι το γεύμα σερβιρίστηκε από επαγγελματίες σερβιτόρους, οι οποίοι ρωτούσαν στο τέλος τους συνδαιτυμόνες αν τους άρεσε το φαγητό, σε μια κίνηση ανθρωπιάς κι ευγένειας.

Ο φακός του Peter Svatek βάζει σε δεύτερο πλάνο το celebrity status των σεφ, προσπαθώντας να ανακαλύψει το ανθρώπινο πρόσωπο όσων συμμετέχουν σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα. Η προβολή της ταινίας του θα γίνει αυτήν την Τετάρτη 13/12, στις 7.30 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, ιδρυτικό μέλος του «Μπορούμε», και τους ιδρυτές της σχολής Meat Pro. Η ταινία θα ξαναπροβληθεί την Κυριακή 17/12, στις 4 μ.μ., στον κινηματογράφο Δαναός. Το Refettorio Ambrosiano συνεχίζει να λειτουργεί στο Μιλάνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"