Τα wine bars και πώς να τα απολαύσεις

Αυξάνονται και πληθύνονται διαρκώς, καθιερώνοντας μία από τις πιο δυνατές τάσεις στην αθηναϊκή σκηνή. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος σκανάρει τις εμπειρίες του στην Ελλάδα και στον κόσμο και δίνει ιδέες για ερεθιστικά σενάρια οινικής απόλαυσης σε wine bars και restaurants.

Τα wine bars και πώς να τα απολαύσεις

Αυξάνονται και πληθύνονται διαρκώς, καθιερώνοντας μία από τις πιο δυνατές τάσεις στην αθηναϊκή σκηνή. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος σκανάρει τις εμπειρίες του στην Ελλάδα και στον κόσμο και δίνει ιδέες για ερεθιστικά σενάρια οινικής απόλαυσης σε wine bars και restaurants.

Τα wine bars και πώς να τα απολαύσεις - εικόνα 1
«Fabrica de Vino»

Φτου να μη βασκαθούμε! Έχουμε πλέον 16 wine bars και restaurants στην Αθήνα, χωρίς να υπολογίσουμε­ κάποια από τα καλά εστιατόρια που δείχνουν ιδιαίτερη φροντίδα για το κρασί (ενδεικτικά αναφέρω τα «Sale e Pepe», «F & W», «Σπονδή», «Βασίλαινας»). Κάτι νέο, ωραίο και ολοζώντανο τρέχει στην πόλη, λοιπόν, και το κρασί με ποτήρι, σε φάση πιο μπαρίστικη, έχει γίνει το καινούργιο κοσκινάκι των Αθηναίων. Έχει αλλάξει η αραχνιασμένη λογική που ήθελε το καλό κρασί απόμακρο και απρόσιτο. για πολλούς έχει γίνει πλέον η νέα βότκα, το νέο ουίσκι!

Το πλήθος που συχνάζει στα wine bars μπορεί να τα λέει χαλαρά με τους φίλους του σιγοπίνοντας ένα ποτήρι παλαιωμένο Ξινόμαυρο, μια τρίχρονη Σαντορίνη και πάει λέγοντας. Αυτό το σενάριο μέχρι πριν από πέντε χρόνια δεν υπήρχε. Θυμάμαι ακόμη πόσο είχα ενθουσιαστεί στο «Morrell» στη Νέα Υόρκη το 2009, ένα στιλάτο ορθάδικο με υπέροχα κρασιά, βγαλμένο θαρρείς από το «Sex & the City», που η φάση του δυνάμωνε από το απόγευμα και μετά. Ευτυχώς, οι δυνατότητες της απόλαυσης του κρασιού είναι πλέον πολλές και στην πόλη μας.

Τα wine bars και πώς να τα απολαύσεις - εικόνα 2
«Vintage»

Το να επιλέξεις κρασί σε ποτήρι και όχι να παραγγείλεις ολόκληρη φιάλη σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει πρακτικά ότι μπορείς να δοκιμάσεις ό,τι θέλεις από μια ευμεγέθη wine list (στο «Fabrica de Vino» έχεις στη διάθεσή σου 154 διαφορετικές ετικέτες και στο «Vintage» πάνω από 100). Διευκολύνει μάλιστα πολύ το γεγονός ότι στο «ποτήρι» μπορείς να ­διαλέξεις μικρότερη ή μεγαλύτερη χωρητικότητα πληρώνοντας ανάλογα φυσικά, έτσι ώστε να δοκιμάσεις περισσότερα κρασιά. Έχοντας τόσες δυνατότητες πλέον, μπορούμε να σκεφτόμαστε πολλά εναλλακτικά σενάρια απόλαυσης, μια στρατηγική θεματικών δοκιμών που να βάζουν το στοιχείο της ανακάλυψης, της ίντριγκας και της έκπληξης στο ποτήρι.

Τα wine bars και πώς να τα απολαύσεις - εικόνα 3
Κλίμα - Κλήμα

Με τη βοήθεια των σομελιέ που «τρέχουν» τα μαγαζιά μπορείς να πετάξεις σε ερεθιστικές οινικές πτήσεις. Τα «flights» λοιπόν, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, μπορούν να ­διαμορφωθούν ακολουθώντας διάφορους διαδρόμους. Μπορείς να βάλεις στο γήπεδό σου π.χ. 5 μικρά ποτήρια με Μοσχοφίλερο διάφορων παραγωγών της ίδιας χρονιάς για να κάνεις τις συγκρίσεις σου και να διαλέξεις αυτό που σου πάει περισσότερο.

Τα wine bars και πώς να τα απολαύσεις - εικόνα 4
Para Siempre

Αν το wine bar έχει παλιότερες χρονιές του ίδιου κρασιού, μπορείς να επιχειρήσεις μια «κάθετη» γευσιγνωσία και να διαπιστώσεις πώς εξελίσσεται και παλιώνει το συγκεκριμένο κρασί στο χρόνο. Πες, τώρα, ότι εσύ τρελαίνεσαι για Gewurztraminer ή Chardonnay. Μπορείς να σχεδιάσεις μια «πτήση» που θα έχει κρασιά από την ποικιλία που σου αρέσει με ετικέτες από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Αυστραλία, Αμερική. ε, λοιπόν, σε μια τέτοια κοσμοπολίτικη δοκιμή θα ενθουσιαστείς από την τόσο διαφορετική γκάμα στιλ, γεύσεων και αρωμάτων όσο δεν είχες φανταστεί! Βάλε στο ποτήρι επίσης Ασύρτικο από τη Σαντορίνη, τη Δράμα, την Αττική, την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική κι έχεις μια ανάλογη εντός συνόρων εμπειρία!

Κάτι αληθινά συναρπαστικό, που θα άξιζε να μπει στις προτάσεις των wine bars και των wine restaurants είναι η δοκιμή με μαύρα ποτήρια. Το κατάμαυρο κρυστάλλινο ποτήρι είναι μια αληθινή μαύρη τρύπα που δεν σε αφήνει να δεις το χρώμα του κρασιού και δεν είναι λίγες οι φορές που δεν μπορείς να καταλάβεις αν το κρασί που έχει μέσα του είναι λευκό, ροζέ ή κόκκινο! Διαλέγεις λοιπόν μερικά κρασιά, κανείς στην παρέα δεν ξέρει πού είναι σερβιρισμένο τι και αρχίζουν οι γευσιγνωσίες, το ψάξιμο και τα στοιχήματα μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Πρωτοδοκίμασα κρασί σε μαύρα ποτήρια σε ένα menu degustation στο εστιατόριο ενός από τους καλύτερους σομελιέ στον κόσμο, το «Il Vino» του Enrico Bernardo στην αριστερή όχθη του Παρισιού, κι έπαθα πλάκα. Στο «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» κάναμε αυτήν τη γευσιγνωσία τρεις φορές και αναδείχτηκε ως μία από τις δημοφιλέστερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Τα wine bars και πώς να τα απολαύσεις - εικόνα 5
Στο νέο «Momofuku Ko» του περίφημου David Chang στη Νέα Υόρκη μπήκαν για πρώτη φορά wine table

Όσο για τους ψαγμένους που θέλουν άλλου τύπου συναρπαστικές εμπειρίες, θα μπορούσε στα wine restaurants και τα wine bars που έχουν γαστρονομικές δυνατότητες στην κουζίνα τους να γίνει αυτό που καθιερώνει το καινούργιο «Momofuku Ko» του φίλτατου­ David Chang, ο οποίος προσθέτει για πρώτη φορά wine tables στο περιζήτητο –μόνο με στουλ μέχρι τώρα– γκουρμέ ρεστοράν του στη Νέα Υόρκη. Κλείνεις τραπέζι μερικές ημέρες νωρίτερα, ενώ ­παραγγέλνεις ταυτοχρόνως και τα κρασιά που θέλεις να δοκιμάσεις. Στη ­συνέχεια ο σεφ σχεδιάζει για το τραπέζι σου μια σειρά πιάτων που παντρεύονται και αναδεικνύουν τα κρασιά τα οποία διάλεξες και η αρμονική γευστική εμπειρία σε στέλνει!

Περισσότερες πληροφορίες

Σπονδή

Πύρρωνος 5, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Ombra

Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου, Ν. Ψυχικό
  • Εστιατόρια

Harvest

Αιόλου 64 & Ευριπίδου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Oinoscent

Βουλής 45-47, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Heteroclito

Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

By the Glass

Γ. Σουρή 3 & Φιλελλήνων (Στοά Ράλλη), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Kiki de Grece

Ηπίτου και Βουλής 38, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Corks & Forks

Ακτή Θεμιστοκλέους & Πάργας 1, Πειραιάς
  • Εστιατόρια

Vintage

Μητροπόλεως 66-68, Μοναστηράκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα ΒορΟινά ταξιδεύουν και πάλι στην Αθήνα

Η έκθεση που έφερε στην Αθήνα τους οινοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδος με τα κρασιά τους επανέρχεται αυτή τη Δευτέρα στη "Μεγάλη Βρεταννία".

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
28/01/2023

Κάτω στον Πειραιά… στον "Papafigo"

Από ναυτικό όρο δανείζεται το όνομά του το θαλασσινής κατεύθυνσης ρακάδικο που ξεκίνησε πρόσφατα την πλεύση του στην πειραιώτικη Ακτή Μουτσοπούλου.

"Κikko": Ξεδιπλώνοντας γευστικές πτυχές της ιαπωνικής κουλτούρας

Big in Japan νοστιμιές και εξωτικό feeling στο Παλαιό Φάληρο.

Ποιος θα είναι ο Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος του 2023;

Mια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining θα αναδείξει τον Έλληνα Οινοχόο που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Sommelier.

Οι κυρίαρχες τάσεις στη γαστρονομία και τον τουρισμό στην 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Ένα πλούσιο τριήμερο με πλήθος παραγωγών, εκπρόσωπους επιχειρήσεων από τον κλάδο της λιανικής, της εστίασης, του τουρισμού και των ξενοδοχείων, σεμινάρια μαγειρικής και συζητήσεις που εστιάζουν στις κυρίαρχες γαστρονομικές τάσεις.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου: Ένας και πλέον αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και δημιουργίας

Ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στο μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του Πηλίου, τη Ζαγορά, το 1916 από 199 κατοίκους της περιοχής, εκπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, συνεχίζει με επιτυχία την πορεία του εξυπηρετώντας πλέον συνολικά περισσότερα από 800 μέλη.

Napul’è

Το ιταλιάνικο εστιατόριο της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio έχει αυθεντικότητα στηριγμένη σε εξαιρετικά ιταλικά προϊόντα και είναι αγαπημένο στέκι των σεφ της Αθήνας, με αστεράτες πίτσες, ριζότο, μακαρονάδες και άλλα ωραία.