Τα πολλά πρόσωπα της "Μαύρης Πάπιας"

Το υβριδικό "Black Duck Garden" στην πλατεία Κλαυθμώνος αλλάζει τον ορισμό του all day spot.

Black Duck

Tη δημιουργία ενός ζωντανού πολυχώρου που θα φιλοξενεί εκθέσεις εικαστικών έργων, βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικά live και ακροάσεις δίσκων, εμπνεύστηκε η "μαύρη πάπια της ελληνικής δισκογραφίας", η εικαστικός και μουσικός παραγωγός Ντόρα Ρίζου. Ο λόγος για ένα πραγματικό στέκι με μακρά ιστορία απόλυτα συνυφασμένη με την ταυτότητα του κέντρου της Αθήνας και της πλατείας Καρύτση. Η "Μαύρη Πάπια", που γεννήθηκε το 2008 στην Χρήστου Λαδά γράφει τις επόμενες σελίδες της ιστορίας της στον χώρο που άνοιξε το 2013 το open air αδερφάκι της. Λίγους μήνες μετά την πυρκαγιά στο ιστορικό κινηματογραφικό συγκρότημα "Αττικόν - Απόλλων" "μάς πρότειναν από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών να δημιουργήσουμε ένα καφέ – μπιστρό εδώ, στον χώρο του Μουσείου", αναφέρει ο Μιχάλης Ρίζος, η ψυχή του "Black Duck". Έτσι, το "Black Duck Garden" έκανε τα εγκαίνιά του το 2013 στην πλατεία Κλαυθμώνος, επί της Παπαρρηγοπούλου, και λειτούργησε μέχρι τον Μάρτιο του ’23 σαν τη θερινή εκδοχή της "Μαύρης Πάπιας". 

Black Duck

Όλα αυτά μέχρι πέρσι, όταν το ίδρυμα που διαχειρίζεται τα κτήρια της Λαδά, στη θέση των οποίων θα χτιστεί ξενοδοχειακή μονάδα, αποφάσισε να μην επεκτείνει το συμβόλαιο ενοικίασης. "Σε αυτό το σημείο κληθήκαμε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε το πρότζεκτ ‘Black Duck’. Καταλήξαμε ότι θα μεταφερθούμε μόνιμα σε αυτόν τον χώρο και έτσι ξεκίνησε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα: να γίνουμε υβριδικοί", μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης για το πώς κατάφεραν να διαμορφώσουν την εξοχική αυλή τους ώστε να λειτουργεί όλο τον χρόνο. Η νέα εποχή του all day spot παραμένει ευθυγραμμισμένη με το αρχικό όραμα μητέρας του και το κόνσεπτ παραμένει το ίδιο· ένας χώρος συνάντησης για όλους: "Αγαπάμε πολύ τους θεατρόφιλους, γι’ αυτό και η κουζίνα μας κλείνει μετά τις 12, αλλά και τους σινεφίλ. Όσους θέλουν ένα μέρος για τα επαγγελματικά τους ραντεβού, τους νεότερους και τους μεγαλύτερους, όλους". 

Black Duck Garden

Η μεγάλη πρόκληση της αξιοποίησης των κατάφυτων κήπων με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα όμορφα αγάλματα, το σιντριβάνι και τον φοίνικα που λέγεται ότι φύτεψε η ίδια η βασίλισσα Αμαλία αντιμετωπίστηκε δημιουργικά. Το αποτέλεσμα ήταν η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου με μια πανέμορφη πέργκολα που στεγάζει χωρίς να προσβάλει την αισθητική του χώρου. Έτσι, ο κήπος μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες όλο τον χρόνο, ακόμα και τον χειμώνα, από νωρίς το πρωί για καφέ και πρωινό μέχρι αργά το βράδυ.

Black Duck

Ένα εντυπωσιακό gallery wall γεμάτο με ζωγραφικούς πίνακες δημιουργεί τη ζεστή ατμόσφαιρα του εσωτερικού μπαρ. Η μπάρα του "Black Duck” αγαπά τους δημιουργικούς mixing πειραματισμούς και το ελληνικό κρασί. Η φροντισμένη wine list, η οποία ανανεώνεται τακτικά, περιλαμβάνει περισσότερες από 60 ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, εκ των οποίων οι περισσότερες επιλογές είναι διαθέσιμες και σε ποτήρι. Αναπόσπαστο κομμάτι του καταλόγου και οι bar food προτάσεις που σιγοντάρουν σε φινέτσα και φαντασία.  

Black Duck

Ποιος φανταζόταν ότι θα μπορούσε να δειπνήσει δίπλα σε προθήκες με αρχαία ρωμαϊκά γλυπτά; Η μικρή πλην επιβλητική σάλα της "Μαύρης Πάπιας" δίνει νέα χάρη στο παλιό αρχοντικό οίκημα. Δεξιά και αριστερά από τα τραπέζια τα εκθέματα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών αλλά και η υπόλοιπη διακόσμηση του χώρου που ξεχειλίζει από αστική ευγένεια, συνθέτουν ένα σκηνικό μοναδικό. Η κουζίνα παίζει μπάλα στα ίδια – υψηλά – γευστικά και αισθητικά στάνταρ.


Η εποχικότητα και η ποιότητα των πρώτων υλών παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον κατάλογο, ο οποίος αλλάζει ανά λίγους μήνες. Από το φιλέτο σφυρίδας πάνω από μια comfort ρεβυθάδα ή το αρνί με χυλωμένο τραχανότο Καρδαμύλης μέχρι το ριζότο άγριων μανιταριών και τις παπαρδέλες με μοσχαράκι ραγού, σε όποιο πιάτο κι αν ποντάρεις, κερδίζεις. Ο επίλογος γράφεται γλυκά με το signature επιδόρπιο "Black Duck" ή ένα βάσκικο cheesecake με περγαμόντο.


 

Περισσότερες πληροφορίες

Black Duck Garden

Παπαρρηγοπούλου 5-7, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.