Άργουρα

Κι εκεί που περιμένεις κάτι σε σαρδέλα ψητή και κάνα καλαμαράκι, έρχεται εξαιρετικά χυλωμένο ριζότο με Arborio και κόκκινο ρύζι, μύδια και αχιβάδες-πιτσιρίκες.

Άργουρα

Κι εκεί που περιμένεις κάτι σε σαρδέλα ψητή και κάνα καλαμαράκι, έρχεται εξαιρετικά χυλωμένο ριζότο με Arborio και κόκκινο ρύζι, μύδια και αχιβάδες-πιτσιρίκες.

Άργουρα - εικόνα 1

Χαίρομαι που ο Νίκος Μιχαήλ δεν έγινε χρυσοχόος. Δεν κάνω πλάκα. Έχοντας περάσει πολλά χρόνια πάνω από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια, θέλησε κάποια στιγμή να αλλάξει υλικά. Δεν πέτυχε το πλάνο. Κάπως έτσι προέκυψαν τα «Άργουρα». Είναι το παλιό όνομα του χωριού του στην Εύβοια. τώρα το λένε Αργυρό. Χειροποίητο, με τοπικές φωτογραφίες –πλακόστρωτα, αγροί, ελιές, καΐκια–, μια ροτόντα παλιομοδίτικη σετάκι με τις καρέκλες της, ψυγεία εν πλήρη θέα και ανοιχτή κουζίνα, το στέκι που έστησε στις Τζιτζιφιές μοιάζει με κλασικό μεζεδοπωλείο της γειτονιάς. Του δίνεις κάποιους έξτρα πόντους για τις συμπαθέστατες λεπτοκαμωμένες φλογέρες με τυρί (€ 4). Και μετά η κατάσταση… εκτροχιάζεται δημιουργικά. Η σαλάτα με τις γαρίδες, το φρέσκο κόλιανδρο και το εστραγκόν (€ 11) ακτινοβολεί καλοζυγισμένη, ντελικάτη φρεσκάδα. Πιο hardcore, η μαριναρισμένη παλαμίδα με το σταμναγκάθι (€ 8) κερδίζει πολλές ψήφους στην κατηγορία «μεζές για (ελαφρώς πιο γκουρμέ) τσιπουράκι». Ακολουθούν τσιπούρα ιχθυοτροφείου σαν λιόκαφτη (€ 10), παρότι στεγνώνει στη φωτιά, με τραγανή πέτσα που έχει ποτίσει από το αλάτι, φορτωμένη μυρωδικά, και σαλάτα (€ 6,80) με σαλάχι (μάθημα ψαρικής ανατομίας), ξιδάτο κρίταμο και φοβερή κάππαρη – τα μαζεύουν στην Εύβοια. Με το σασπένς να έχει ανεβεί, έρχεται ένα άψογο ριζότο με μύδια και μικρές αχιβάδες (€ 12), μείξη Arborio με κόκκινο ρύζι, με το πρώτο να κρατάει το χύλωμα στο σωστό επίπεδο και το δεύτερο να κριτσανίζει ελαφρά. Αφού δοκίμασα και κάποια πιο στεριανά πιάτα, όπως η νόστιμη φάβα με το χοιρινό κότσι (€ 5) και το ψαρονέφρι με φασκόμηλο (€ 12) και τραγανές τηγανητές πατάτες (το μπούκοβο που πασπαλίζεται στο πιάτο είναι ωραία ιδέα αν θέλεις λίγη έξτρα κάψα), χάζευα τον βασικό περφόρμερ να κάνει το τσιγάρο του και να κανακεύει το θυμάρι του στη γλάστρα. Αργούτσικα είχε πάει. Μας είχε τρατάρει νωρίτερα μαζί με το σπιτικό, λίγο τσιμπημένο στη ζάχαρη γλυκό του κουταλιού σταφύλι (€ 3) και μουστολούκουμο γεμιστό με καρυδάκι. Μερσί, σεφ. Ωραία βραδιά. (+) Οι θαλασσινές συνταγές που φυσάνε. Tα ζωντανά μυρωδικά. Η εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. (-) H ψαρίλα που μας χτύπησε λίγο άσχημα την ώρα που μπήκαμε, αν και μικρό το κακό τελικά.

Περισσότερες πληροφορίες

Άργουρα

Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟς
30/04/2024

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.

'Nikkei Floresta', επιστροφή στον κήπο

Το δημοφιλές bar-restaurant επανέρχεται για μία ακόμη open air σεζόν σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας.

Ο "Βασίλαινας Blue" της Αντιπάρου μετακομίζει

Ανταλλάσσει τη φελινική αυλή του στη Χώρα με τη βεράντα του "Kouros Village Hotel" κι αποκτά τη θαλασσινή θέα που του αξίζει, ενώ ενδιαφέροντα σχέδια υπάρχουν και για το χώρο που αφήνει πίσω του.

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.