Το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό συνέδριο στην Ελλάδα είναι γεγονός, στα πρότυπα των αντίστοιχων και πολύ σημαντικών του εξωτερικού. Με σύνθημα "Δεν αλλάζουμε απλώς τον τρόπο που τρώμε… Εξελίσσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την τροφή και τη γαστρονομία" το Athens Gastronomic Forum -μια πρωτοβουλιά του επί δεκαετίες συνεργάτη του Αθηνοράματος και των Χρυσών Σκούφων, δημοσιογράφου και κριτικού γεύσης, Δημήτρη Αντωνόπουλου- θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2026 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, φέρνοντας στην ελληνική πρωτεύουσα κορυφαίες προσωπικότητες από το σύμπαν της γεύσης.

Για πρώτη φορά θα βρεθούν στην Αθήνα, μαζί, και θα μιλήσουν στο συνέδριο κορυφαίοι σεφ και πρωτοπόροι των ευ τρώγειν πεπραγμένων όπως ο Joan Roca (El Celler de Can Roca, Χιρόνα - 3 αστέρια Michelin, νο.1 στα The World's 50 Best Restaurants το 2013 και το 2015), ο Rasmus Munk (Alchemist, Κοπεγχάγη - 2 αστέρια Michelin, νο.5 στα The World's 50 Best Restaurants 2025, με τον Munk να είναι εδώ και δύο χρόνια ο κορυφαίος σεφ του πλανήτη), ο Andoni Aduriz (Mugaritz, Σαν Σεμπαστιάν - 2 αστέρια Michelin κι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου από το 2006, με Icon Award 2023 από τα The World's 50 Best Restaurants), ο Albert Adria (Enigma, Βαρκελώνη - 2 αστέρια Michelin, βραβείο World's Best Chef Patissier και Chefs’ Choice Award 2025 από τα The World's 50 Best Restaurants), ο Rene Frank (Coda, Βερολίνο - 2 αστέρια Michelin και βραβείο World's Best Chef Patissier 2022), ο Konstantin Filippou (Βιέννη - 2 αστέρια Michelin), o Carlo Cracco (Cracco, Μιλάνο - ένα αστέρι Michelin) και η Zineb Hattab (Kle, Ζυρίχη - ένα αστέρι Michelin και μία από τις πιο πρωτότυπες vegan κουζίνες του κόσμου).



Στη Συμβουλευτική Επιτροπή του συνεδρίου συμμετέχουν οι διακεκριμένοι και βραβευμένοι με Χρυσούς Σκούφους 'Έλληνες σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου (Makedonia Palace), Λευτέρης Λαζάρου (Varoulko Seaside), Έκτορας Μποτρίνι (Etrusco, Botrini's) και Γιώργος Παπαζαχαρίας (Delta), οι οποίοι θα κάνουν επίσης παρουσιάσεις.
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου, ομιλητές θα είναι επίσης οι Παναγιώτης Γιακαλής, Σταυριανή Ζερβακάκου, Κρυσταλλία Καραγεώργου, Άνταμ Κοντοβάς, Σπύρος Κουγιός, Αστέριος Κουστούδης, Αθηναγόρας Κωστάκος, Νίκος Λειβαδιάς, Τάσος Μαντής, Θοδωρής Μωϋσίδης, Χριστόφορος Πέσκιας, Γιώργος Σαμοΐλης, Γιώργος Τρουμούχης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη.


Παράλληλα με το κύριο πρόγραμμα του συνεδρίου, θα διεξαχθούν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα Masterclasses γευσιγνωσίας με θεματικές, μεταξύ άλλων όπως:
- Μοναδική γευσιγνωσία καφέ από το λουλούδι και το φύλλο μέχρι τον καρπό και το αφέψημα.
- Τα μυστικά της ανωτερότητας των ιταλικών ζυμαρικών.
- Future Menus 2026 by Unilever : Οι νέες τάσεις της γαστρονομίας.
Ειδικά για το κρασί, το Athens Gastronomic Forum σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη Master of Wine προγραμματίζει 4 μοναδικές γευσιγνωσίες ελληνικών και ξένων κρασιών:
- Cristal Roederer extravaganza (7 καταπληκτικές σαμπάνιες σε διάφορες χρονιές).
- Château Canon 1er Grand Cru Classé (κάθετη γευσιγνωσία του εξαιρετικού κρασιού του Saint Emilion/ Bordeaux από τη συλλογή της Chanel).
- Ρομπόλα και Μαυροδάφνη ή η Κεφαλονιά στα καλύτερά της (μια σφαιρική γευσιγνωσία στη θεωρούμενη και "επόμενη Σαντορίνη").
- Εξαιρετικές παλιές χρονιές Νάουσας.

Μέσα στην εκρηκτικά εξελισσόμενη γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας -παρά τις αναβολές γνωστών κόκκινων οδηγών- το Athens Gastronomic Forum έρχεται να εκφράσει και να παρουσιάσει το δυναμισμό και τον πλούτο της Ελληνικής Κουζίνας, τις δημιουργικές ανησυχίες των Ελλήνων σεφ και το κύρος της Μεσογειακής Διατροφής, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διεθνή συνεργασία με κάποιους από τους καλύτερους σεφ στον κόσμο. Πρόκειται για ένα διεθνές forum για την ανάπτυξη του γαστρονομικού προβληματισμού και της καινοτομίας που φιλοδοξεί να αποτελέσει επίκεντρο ανταλλαγής ιδεών, γνώσης και έμπνευσης.

Διαδραστικά εργαστήρια και γαστρονομικές επιδείξεις, θεωρητικοί προβληματισμοί και κοινωνική ευαισθησία πέφτουν στο τραπέζι με αποδέκτη τον σεφ, τον restaurateur, τα στελέχη του industry, τον ξενοδόχο, τον σομελιέ, τον bartender, τον επαγγελματία της βιομηχανίας τροφίμων, τον οποιονδήποτε foodie και τον θεσμικό παράγοντα - όλους όσους δηλαδή διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και καινοτόμου γαστρονομικού τοπίου για την ενίσχυση της αρμονικής συνέργειας ανάμεσα στη γεωργία, τη γαστρονομία και τον τουρισμό υψηλής αξίας.
Info
Athens Gastronomic Forum 2026
9 και 10 Φεβρουαρίου 2026 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.
