Symposio at Ark: Το Kaliya έφερε τον αέρα της Καλντέρας στη Γλυφάδα

Ο Δήμος Μπαλόπουλος και ο Στέφανος Παλιόπουλος έφεραν μαζί τους για μια βραδιά στο Ark τον αέρα της Σαντορίνης, τις τεχνικές τους και το σύμπαν των γεύσεών τους.

symposio-kaliya

Στο γαστρονομικό ραντεβού της 5ης Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Symposio at Ark, το δημοφιλές εστιατόριο της Γλυφάδας και ο executive chef Γιάννης Μπαξεβάνης φιλοξένησαν το Kaliya της Σαντορίνης, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τη σύγχρονη ταυτότητα της κουζίνας του.

Για μία βραδιά, το εστιατόριο της Σαντορίνης άφησε την Καλντέρα του και ταξίδεψε στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, παρουσιάζοντας μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά και πιο εκφραστικά πιάτα του μέσα από ένα προσεγμένο, ολοκληρωμένο δείπνο στη γιορτινή ατμόσφαιρα του -πάντα εντυπωσιακού- Ark.

symposio-kaliya

Ο βραβευμένος σεφ Δήμος Μπαλόπουλος που επιμελείται το μενού και ο στενός συνεργάτης του Στέφανος Παλιόπουλος που το εκτελεί με ακρίβεια, έχουν διαμορφώσει μια κουζίνα που τιμά τις ρίζες του τόπου αλλά φλερτάρει ανοιχτά με τον κόσμο: μια μοντέρνα fine comfort φιλοσοφία, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες -πολλές από τη δική τους φάρμα στο Μονόλιθο. Μια επαναπροσδιορισμένη ελληνική κουζίνα, εμπνευσμένη από το νησί και φτιαγμένη για να αφηγείται τη Σαντορίνη μέσα από γεύσεις.

symposio-kaliya

Ο πρώτος "ψίθυρος” του Kaliya ήρθε ως ντολμάς θαλασσινών -τρυφερός, δουλεμένος, σχεδόν μυστικός- βουτηγμένος σε μια πικάντικη σάλτσα λαδολέμονου που ξυπνούσε τον ουρανίσκο όπως ξυπνά το πρώτο κύμα το πρωί τις πέτρες της Σαντορίνης. Μικρό, καθαρό, ευθύ.

symposio-kaliya

Ακολούθησε το χταπόδι στη σχάρα, με τη σάλτσα από το μαγείρεμά του να έχει εκείνη την πυκνότητα που σου θυμίζει παλιές κουζίνες, σπίτια που μαγειρεύουν αργά.

> Μπορείς να κάνεις την κράτησή σου για την επόμενη βραδιά του Συμποσίου εδώ.

Ο πουρές πατάτας με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, ελιά, πορτοκάλι και μάραθο ήταν μια αποκάλυψη -όχι συνοδευτικό, αλλά ένας χαρακτήρας από μόνος του.

symposio-kaliya

Τα χτένια στον ξυλόφουρνο ήταν η πρώτη στιγμή που κοιταχτήκαμε στο τραπέζι και χαμογελάσαμε χωρίς λόγια. Το βούτυρο noisette, το μέλι σε ζύμωση, ο πουρές καλαμποκιού, ο ζωμός κρεμμυδιού με μπέικον -ένα πιάτο-σκηνή, γεμάτο φως και καπνό, σαν ηλιοβασίλεμα που δεν θες να τελειώσει.

symposio-kaliya

Και μετά, η μικρή "αταξία” της βραδιάς: wagyu τατάκι με ρύζι σούσι, σάλτσα tosazu, κρόκο αυγού και τσίπς σκόρδου. Κομψό αλλά μοιραίο, σαν την πρώτη γουλιά από ένα δυνατό cocktail που δεν υποψιάζεσαι πόσο θα σε αλλάξει.

symposio-kaliya

Στο κυρίως πιάτο, η κουζίνα έδειξε τη βαρύτητά της. Επιλογές δύο, καμία εύκολη. Η πρώτη, ένα ψαρίσιο wellington με καραβίδα, με σάλτσα εσπανιόλ και λαχανικά εποχής. Ένα πιάτο που σε βάζει να αναρωτηθείς γιατί το wellington να το έχουμε συνδέσει μόνο με κρέας. Εδώ γινόταν σχεδόν ποιητικό.

symposio-kaliya

Η δεύτερη επιλογή: Γλυκοπατάτα den miso με φρέσκια ελληνική μαύρη τρούφα, ηλιόσπορους, ζωμό κρεμμυδιού και σκόρδο. Πιο γήινο, πιο γλυκό, πιο απαλό. Ένα πιάτο που σε αγκαλιάζει.

symposio-kaliya

Ο μπακλαβάς -αλλιώτικος, σύγχρονος, παιχνιδιάρης- με κρέμα φυστικιού, χειροποίητο σορμπέ λεμονιού και βοτάνων, αλατισμένο καβουρδισμένο φυστίκι, ελαιόλαδο, και καραμελωμένο φύλλο, ήταν το επιδόρπιο που μας θύμισε πως η ελληνική γαστρονομία έχει μπει σε νέα εποχή, χωρίς να ξεχνά ποια είναι.

symposio-kaliya

Στη συνέχεια του φετινού προγράμματος Σymposio at Ark by αθηνόραμα, το ραντεβού δίνεται στις 12 Δεκεμβρίου με το Pomo d’ Oro και τον σεφ Αριστοτέλη Μεγκούλα που θα καταφτάσουν από την Κέρκυρα.

> Μπορείς να κάνεις την κράτησή σου για την επόμενη βραδιά του Συμποσίου εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Δημήτρη Μουδιέ, πώς είναι να σερβίρεις το ακριβότερο tasting menu της Μπανγκόκ;

Συναντήσαμε τον σεφ του "Ore" στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, νικητή του βραβείου ΑΡΓΩ για τη γαστρονομία το 2025 αλλά και βραβευμένο με 1 Μαχαίρι στα Best Chef Awards, και μιλήσαμε μαζί του για το εστιατόριο με το ελληνικό όνομα, τα δεινά των γαστρονομικών trends, τη δημιουργικότητα στην ακραία αφαίρεση, και την αξία των διακρίσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
09/12/2025

Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος: H γεύση πρέπει να σέβεται τον οργανισμό

Ο αναγνωρισμένος σεφ χαρτογραφεί μια πορεία που συνδυάζει τεχνική ακρίβεια, διεθνείς εμπειρίες και την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για πιάτα υψηλής θρεπτικής αξίας.

"Το Μαγαζάκι Που Λέγαμε"

Ταξίδι γεύσεων με φόντο την Παλιά Πόλη

Το Simul κάνει πάρτι για τα 10 του χρόνια, με burgers και βραβευμένα cocktails

Το εστιατόριο του Νίκου Θωμά σβήνει δέκα κεράκια στην τούρτα της ζωής του και το γιορτάζει με ένα ανοιχτό πάρτι για όλους,

"Ο Θωμάς"

Αρχοντική νοστιμιά στα βουνά

"Βεργιώτικο"

Μυσταγωγική κρεατοφαγία στη σπηλιά