Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

Παϊδάκια στον Αορίτη

Χασαποταβέρνα δεν τη λες, όμως ο "Αορίτης", του σεφ και συνιδιοκτήτη Σήφη Μανουσέλη, έχει για ατού ακριβώς αυτό που μας τραβάει στα περίχωρα της Αττικής (και την ευρύτερη επικράτεια της ελληνικής επαρχίας, αναλόγως της εποχής) όταν θέλουμε να βουτήξουμε τα δοντάκια μας στη ζουμερή καρνιβορική παράδοση της χώρας: τη σωστή χασαπική σε εκφραστικά ελληνικά κρέατα, που έρχονται στο τραπέζι με την πηγαία νοστιμιά τους αναλλοίωτη, χάρη στη λιτή ακρίβεια της κουζίνας. Βέβαια, δεν ξεκίνησε έτσι ο "Αορίτης", ούτε εξαντλείται η μαστοριά του στα κρεατικά.

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ως κρητική ταβέρνα πρωτοσυστήθηκε στην πόλη, κι ήταν αξιέπαινη η ταχύτητα με την οποία Μανουσέλης και ΣΙΑ έκαναν τις απαραίτητες διορθώσεις, για να ανοίξουν τα μαγειρικά… τσάκρα της κουζίνας και να διευρύνουν το γκελ τους στο αθηναϊκό κοινό. Έτσι, στο γευστικό φάσμα συμπεριελήφθησαν όλα εκείνα που συνθέτουν την ευρύτερη ταυτότητα της απανταχού ελληνικής ταβέρνας, από αλοιφές και μεζέδες, μέχρι μαγειρευτά, πιάτα ημέρας, σχάρα, ακόμη κι ένα – δυο θαλασσινά, για τους νηστεύοντες της παρέας, ας πούμε.

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Πάντα, όμως, με κεντρικό άξονα τη χασαπική – το επαναφέρω αυτό, γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι τη λειτουργία του μενού διατρέχει μια head to tail φιλοσοφία που ούτε φαίνεται, ούτε αρθρώνεται ή διαφημίζεται ως τέτοια. Όμως, μπορείς εύκολα να την εντοπίσεις, αν εστιάσεις στα σουξέ του μενού και στα μερακλίδικα πιάτα ημέρας που εμφανίζονται ανά τακτά διαστήματα.

Ας πάρουμε γι’ αρχή τα παϊδάκια. Τα παϊδάκια του "Αορίτη" είναι ίσως τα καλύτερα της Αθήνας: τρυφερά κι εκφραστικά, έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο. Δίπλα τους ακριβώς βάζουμε και το αντικριστό, στο οποίο, εντάξει, ο Μανουσέλης θα μπορούσε να διεκδικήσει τίτλο ακαδημαϊκού. 

Διάβασε αναλυτικά την κριτική του Αθηνοράματος για τον Αορίτη εδώ:

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ξενοδοχείο "King George": Γιορτάζουμε σαν βασιλιάδες

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο στο rooftop του King George ενισχύει τον γιορτινό του χαρακτήρα με εορταστικά μενού και ένα λαμπερό σκηνικό στο νέο George, The Lobby Bar.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/12/2025

Το Zappa γιορτάζει την άφιξή του με ένα εκρηκτικό εορταστικό πρόγραμμα

Το Zappa συστήνεται στο κοινό τις ημέρες των γιορτών με ενέργεια, σύγχρονη αισθητική και μια εμπειρία που ενώνει γεύση, ρυθμό και ατμόσφαιρα.

Γιορτινές Γαστρονομικές Εμπειρίες στο "SENSE Restaurant"

Σε μια από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες της Αθήνας, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, το "SENSE Restaurant" προσφέρει μια ολοκληρωμένη, υψηλού επιπέδου γιορτινή εμπειρία.

Καφέ El Greco τώρα και στην Κατεχάκη!

Το Ψυχικό αποκτά ένα φρέσκο κατάστημα της οικογένειας El Greco που θα γίνει σίγουρα το νέο σου στέκι για καφέ.

Εσύ ακόμη να πας στο 'Ex Machina' του Άνταμ Κοντοβά;

Όλα όσα καθιστούν το εστιατόριο του χαρισματικού γευσιπλάστη, σημείο αναφοράς για την αθηναϊκή γεύση.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο "Amber", με στιλ λονδρέζικου μπιστρό

Κομψές γεύσεις, αστική ατμόσφαιρα και γιορτινά μενού που δίνουν ρυθμό στις νύχτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο της Αθήνας.

Το "Brisk" προτείνει ελληνική δημιουργική κουζίνα

Σοφιστικέ comfort dining με επτανησιακό χρώμα από τον chef patron Σπύρο Βαραγγούλη.