
Το φεστιβάλ που διοργανώνει το αθηνόραμα μαζί με το εστιατόριο Ark, φέρνοντας τη βραβευμένη τοπική ελληνική κουζίνα στην Αθήνα, γνώρισε και φέτος μια αξιοθαύμαστη υποδοχή από το κοινό – απόδειξη της επιτυχίας ενός πρωτοπόρου θεσμού, που ξεκίνησε την πορεία του πριν από αρκετά χρόνια. Δέκα από τους γνωστότερους και βραβευμένους σεφ της περιφέρειας ήρθαν να μαγειρέψουν την κουζίνα τους στον λαμπερό χώρο του Ark στη Γλυφάδα, ταξιδεύοντας τους θαμώνες σε τόπους και γεύσεις.
Φιλόξενος οικοδεσπότης, ο executive chef του Ark, Γιάννης Μπαξεβάνης – εμβληματικό όνομα της ελληνικής γαστρονομίας.


Η εμπειρία που προσφέρει το Symposio at Ark υπήρξε και πάλι μοναδική: τραπέζια γεμάτα Ελλάδα, που μόνο στον τόπο τους θα μπορούσες ν’ απολαύσεις, στρωμένα στις σάλες με την κομψή πολυτέλεια και στις ρομαντικές βεράντες, πλάι στο κύμα, ενός από τα ωραιότερα εστιατόρια της πόλης.
Σεφ από τη Μακεδονία και τα Δωδεκάνησα, μέχρι τα Ιόνια και τις Κυκλάδες, έφεραν τα πεντανόστιμα ντόπια υλικά τους, άπλωσαν ζυμάρια, έψησαν στον ξυλόφουρνο και έστησαν κατσαρόλες στις φωτιές, γεμίζοντας τις σάλες του Ark με τις μυρωδιές του τόπου τους και τα τραπέζια με πιάτα εμπνευσμένα από την παράδοση, μαγειρεμένα με τον τρόπο, την τεχνική και την καρδιά τους.
Μια ιδέα της ποιότητας του θεσμού και της ξεχωριστής ανάμνησης που μας άφησε ένα ακόμη Symposio at Ark, θα δώσουμε με μερικά από τα τραπέζια της φετινής διοργάνωσης…
Την αυλαία άνοιξε στα τέλη Γενάρη η Θεσσαλονίκη, με τον Απόστολο Αλτάνη, σεφ του πολυτελούς Alfredo’s Grand Dining, στον πριβέ χώρο του Regency Casino, ο οποίος μετέφερε τη fine dining ατμόσφαιρα του εστιατορίου με πιάτα όπως τα νιόκι κατσικίσιου τυριού με χτένι και σάλτσα σαμπάνιας με χαβιάρι, και το χριστόψαρο βουτύρου με τοπιναμπούρ και σάλτσα μυδιού – αλλά και πιάτα με αρκετά ελληνικά στοιχεία.


Το ηλιόλουστο, βαθιά νόστιμο τραπέζι του Κώστα Μπουγιούρη από το Ηλιοβασίλεμα της Σύρου έφερε στο τραπέζι μας τη μοσχομυριστή κακαβιά από πετρόψαρα και λαχανικά, το signature σταμναγκάθι με αυγά αχινού και "σάλτσα" από ωμή ντομάτα, το διάσημο μπαρμπούνι σαβόρο και τη σφυρίδα χουνκιάρ μπεγεντί – όλα πιάτα άξια της βραβευμένης κουζίνας του.


Από τις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα το Μικρό Καράβι της Τήνου, ο Αντώνης Ψάλτης ταξίδεψε έχοντας στις αποσκευές του τα άνυδρα, μικρόσπερμα ρεβίθια, άγριες τηνιακές αγκινάρες, λούζα, τα τυριά και τα ψάρια του, για να μαγειρέψει, μεταξύ άλλων, ένα εξαιρετικό φιλέτο ροφού ψητό με σέσκουλα και τα πεντανόστιμα τηνιακά ρεβίθια, αλλά κι ένα κοκκινιστό μοσχαράκι με μελωμένο τραχανά, φρέσκο δυόσμο και κατσικίσιο τηνιακό τυρί.


Ο Γιώργος Σαμοΐλης, σεφ-πατρόν της διάσημης Cantina της Σίφνου, έδωσε δείγματα της γεμάτης φρεσκάδα και αρώματα κουζίνας του, βασισμένης σε πρώτες ύλες από παραγωγούς του νησιού. Ξεχώρισαν τα φετάκια του αστακού με αχινό και τριμμένο αβγοτάραχο – μια βόμβα ιωδίου – το σκουμπρί στα κάρβουνα με τηγανητούς γίγαντες, τα αυγά του ψαριού κι ένα κερκυραϊκό τσιγαρέλι, ενώ η αργομαγειρεμένη προβατίνα με καπνιστή κολοκύθα και πρόβειο, δικό του γιαούρτι ήταν ένα πιάτο με βαθιά ελληνικότητα.


Η Τούλα Βεργέτη-Κατσαρού του κοσμαγάπητου Toula’s Seaside της Κέρκυρας κατάφερε να μεταδώσει τη γεύση και το άρωμα του νησιού στο αθηναϊκό κοινό, που είχε την τύχη να απολαύσει τη δική της βραδιά στο Ark. Από το πλούσιο τραπέζι δεν έλειπαν οι διάσημες χειροποίητες πίτες της, καυτές από τον ξυλόφουρνο – χορτοτυρόπιτα, κολοκυθόπιτα, μπακαλιαρόπιτα – ο επίσης διάσημος μουσακάς καραβίδας και, βέβαια, το κερκυραϊκό σοφρίτο με τρυφερό μοσχαρίσιο μάγουλο.


Από την Κω και το εστιατόριο Broadway, ο σεφ Γιάννης Παπακωνσταντίνου ήρθε να δώσει μια γεύση των εμβληματικών πιάτων που αντανακλούν τη δημιουργική του ματιά και έκαναν δημοφιλές το εστιατόριο, όπως τα γιουβαρλάκια με εικονικό αβγολέμονο από κρέμα λάχανου, ξινόγαλα και καμένο βούτυρο, και η διάσημη ντοματοσαλάτα του, με βασιλικό, φράουλα, μυζήθρα και κώτικο, καραμελωμένο κρασοτύρι.


Την κουζίνα του εστιατορίου Lost Sheep της Θάσου σύστησε στο αθηναϊκό κοινό ο θασιώτης σεφ Γιάννης Μαρινόπουλος, που παντρεύει δεξιοτεχνικά τη γευστική παράδοση με νέες τεχνικές και διεθνή υλικά. Πιάτα όπως ο βασιλικός ψαροζωμός "κακαβιά" με κρόκο Κοζάνης και πατέ γαρίδας, και το λαβράκι poêlé με πράσο, μαϊντανό, λεμόνι Kosho και beurre blanc με αυγά βασιλικής ρέγγας, άρεσαν πολύ στο κοινό της δικής του βραδιάς στο Ark.


Από τη μακρινή Δυτική Μακεδονία, ο Άγγελος Ναουμίδης του ομώνυμου εστιατορίου στη λίμνη Βεγορίτιδα έφτασε φορτωμένος καλούδια του νερού και της γης. Εραστής των προϊόντων της πατρίδας του, μαγείρεψε μεταξύ άλλων ένα αρωματικό κριθαρότο με τις περίφημες καραβίδες της λίμνης και αυγά λευκού σολομού Κορήγονος, καθώς και μια ταλιάτα ωρίμανσης από την ντόπια φυλή βραχυκερατικής μοσχίδας με βασιλομανίταρα της περιοχής.
Μια ακόμα ξεχωριστή βραδιά θα μείνει στη φετινή ιστορία του Symposio at Ark, με τον πρωτοπόρο Γιώργο Τρουμούχη του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο εστιατορίου Noble Gourmet στη Ρόδο, και τη λαμπρή ομάδα του, να μεταφέρουν τη fine dining εμπειρία μιας εμπνευσμένης κουζίνας, που μεταφράζει τη ροδίτικη παράδοση με πρωτοτυπία και υψηλές τεχνικές.


Το φετινό Symposio at Ark έκλεισε με ένα special event: ο Κεφαλονίτης σεφ Ασημάκης Χανιώτης, που έχει διαπρέψει στο Λονδίνο με σημαντικές διακρίσεις, παρουσίασε την κουζίνα του, η οποία τιμά την ελληνική παράδοση με μια δική του, μοντέρνα προσέγγιση. Πιάτα όπως ο μπακαλιάρος σκορδαλιά με γλυκανισάτο ελαιόλαδο και αυγά πέστροφας, και ο μαύρος χοίρος Ολύμπου με παστινάκι, φρέσκο αρακά, πράσινο μήλο και φινόκιο, έδωσαν μια γεύση της κουζίνας που θα σερβίρει και στο νέο του εστιατόριο Myrtos by Asimakis στη βρετανική πρωτεύουσα.


Το Symposio at Ark ανανεώνει το ραντεβού του στην αθηναϊκή Ριβιέρα για τον επόμενο χρόνο, από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο, με μια ακόμα σειρά από εκλεκτούς σεφ και βραβευμένες γεύσεις της εστιατορικής σκηνής της περιφέρειας.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.