
Thigaterra
Ένας μεγάλος και άνετος χώρος με παραδοσιακές αναφορές στη διακόσμηση, ανοικτή κουζίνα κι ένα σπέσιαλ κομμάτι αφιερωμένο σε επιλεγμένα κρητικά και ελληνικά deli προϊόντα που μπορείς να προμηθευτείς για το σπίτι, στεγάζει το δημοφιλές αυτό εστιατόριο στην περιοχή της Αμμουδάρας. Με εκλεκτές πρώτες ύλες που προέρχονται από ένα μικρό δίκτυο με συνεργαζόμενους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, ο σεφ Μανώλης Μπλεμένος παρουσιάζει ένα μενού που αλλάζει συχνά ακολουθώντας τον κύκλο των εποχών και παντρεύει τις παραδοσιακές γεύσεις της Κρήτης με ορισμένες σύγχρονες πινελιές. Ορισμένα πιάτα προτείνονται σε αρμονία με επιλεγμένα ελαιόλαδα από την olive oil list του εστιατορίου, ενώ ιδιαίτερη είναι η φροντίδα και για το κρασί με ένα καλά ενημερωμένο γυάλινο κελάρι. Λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου 109, Αμμουδάρα, Ηράκλειο, 2816008777
Αθάλη

Η οικογένεια Σαμαριτάκη δημιούργησε μια φιλόξενη αυλή στην καρδιά του Ηρακλείου που κινείται γευστικά σε δύο συχνότητες. Το παραδοσιακό κομμάτι του καταλόγου περιλαμβάνει όλα όσα περιμένει κάνεις ερχόμενος στην Κρήτη όπως σκιουφιχτά, βραστό ζυγούρι, κρεατότουρτες, χοχλιούς μπουμπουριστούς και κρέατα στον ξυλόφουρνο. Οι δημιουργικές ανησυχίες του σεφ Κώστα Γκόγκολου αντικατοπτρίζονται μέσα από συνθέσεις όπως το ταρτάρ από πρόβατο με πίκλα κρεμμύδι και λάδι άνηθου ή το αλλιώτικο γαμοπίλαφο σε στιλ ριζότο με στακοβούτυρο και κρητική γραβιέρα. Bonus tip το καυτό γαλακτομπούρεκο με στακοβούτυρο και σιμιγδαλένια κρέμα. Κυδωνίας 15, Ηράκλειο, 2815200012
Πεσκέσι

Το ξεχωριστό εστιατόριο του Παναγιώτη Μαγγανά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Πάρκο Θεοτοκόπουλου στην καρδιά του Ηρακλείου, με πυρήνα του ένα ατμοσφαιρικό οίκημα που περιβάλλεται από πεζοδρομημένα σοκάκια και υπέροχα διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο για το καλοκαίρι. Τα καλοφτιαγμένα πιάτα που μαγειρεύει ο Χρήστος Σχοιναράκης εμπνέονται από παραδοσιακές και συχνά ξεχασμένες κρητικές συνταγές που έχουν προκύψει ύστερα από έρευνα, ενώ οι πρώτες ύλες είναι σχεδόν αποκλειστικά κρητικές και πολλές προέρχονται από το πρότυπο αγρόκτημα του εστιατορίου στο οποίο καλλιεργούνται μέχρι και ξεχασμένοι σπόροι. Την εμπειρία πλουτίζει μια olive oil list με εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από τον τοπικό ελαιώνα αλλά κι ένα εξειδικευμένο μπαρ ελαιολάδου όπου πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες. Καπετάν Χαραλάμπη 6-8, Πάρκο Θεοτοκόπουλου, Ηράκλειο, 2810288887
Ονήσιμος

Θεματοφύλακας της γευστικής παράδοσης του τόπου του, ο Ονήσιμος Σαριδάκης με την σύζυγο του Ελένη Βαρδάκη στο πλάι του, συνεχίζει με πίστη και αφοσίωση να χαρίζει στους πιστούς θαμώνες του αλλά και στους νεοφερμένους τουρίστες γνήσιες στιγμές λαογραφικού μεγαλείου. Στο γεμάτο εικόνες και αντικείμενα με ευθείες αναφορές στην κρητική παράδοση παραδοσιακό εστιατόριο στην πλατεία των Πεζών, θα απολαύσετε μεταξύ άλλων εξαιρετικό αρνάκι με αγκινάρες, σπιτικά ντολμαδάκια και χοχλιούς με κολοκυθάκια. Εδώ τα κρέατα μιλούν την γλώσσα της εντοπιότητας, ο Ονήσιμος είναι εξαιρετικός ψήστης, τα αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα είναι μια must επιλογή, ενώ και οι κατσαρόλες της Ελένης λάμπουν δια της παρουσίας τους. Δημοκρατίας 17, Πεζά Ηρακλείου, 2810741754
Cremnos

Στο κομψό εστιατόριο του εντυπωσιακού adults-only resort "Acro Suites", σε ένα κινηματογραφικό καρτ-ποστάλ που αιωρείται επάνω στα δαιδαλώδη βράχια της Αγ. Πελαγίας, ο σεφ Γιάννης Ροκανάς σταχυολογεί κομμάτια της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης και τα μεταφέρει στο τώρα, καθώς τα μετουσιώνει σε σύγχρονες γευστικές δημιουργίες μπολιασμένες με υλικά και τεχνικές από ολόκληρο τον κόσμο. Το αέρινο μπαρμπούνι με κρέμα από μπάμιες, τηγανητές μπάμιες, φουντούκια και πυκνή θαλασσινή σάλτσα παραμένει σταθερά το σήμα κατατεθέν του, ενώ συνθέσεις όπως ο γοητευτικός συνδυασμός παντζαριού με καπνιστό χέλι και ταραμά, με το όλο σύνολο να συνδυάζεται αρμονικά με μία ασιατικού χαρακτήρα σάλτσα βουτύρου, δίνουν το στίγμα αυτής της πολυπολιτισμικής μαγειρικής προσέγγισης. Αγία Πελαγία, 2810812240
Bacchus

Στην όμορφη αυλή με το ξύλινο σκέπαστρο και την ανεμπόδιστη θέα στους γοητευτικούς κήπους του "Minos Beach Art Hotel", η executive chef του ξενοδοχείου Πόπη Κουρκουτάκη στήνει το δικό της βακχικό φεστιβάλ τιμώντας τοπικούς παραγωγούς και ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές και τεχνικές που μοσχοβολούν Κρήτη. Ο ξυλόφουρνος καίει τις φωτιές του σε καθημερινή βάση, και από τα σπλάχνα του βγαίνει μελωμένο αρνάκι με κληματόβεργες και αρωματικά λαδερά με μοντέρνα twists, κλασσικές δημιουργίες με τοπικό χαρακτήρα που αλλάζουν καθημερινά αλλά και ένα χειροποίητο παγωτό μούσμουλο για γλυκό φινάλε. Ακτή Ηλ. Σωτήρχου, Άγιος Νικόλαος, 2841022345
Old Mill

Το πάντα κομψό βραδινό εστιατόριο του "Elounda Mare" απλώνει τα τραπέζια του γύρω από την παλιά μυλόπετρα, σε μια δεντροσκέπαστη αυλή με θέα θάλασσα μέσα από τις φυλλωσιές και υπό τους ήχους ζωντανού πιάνου. Υπό την υψηλή εποπτεία του culinary director Jean Charles Metayer, o σεφ Σταύρος Κοκκινάκης παρουσιάζει ένα μενού σύγχρονης αντίληψης που ενσωματώνει με φινέτσα ορισμένα κρητικά στοιχεία και πρώτες ύλες. Η τρυφερή καραβίδα βρίσκει ένταση σε μια μπισκ ενισχυμένη με ελληνικό καφέ, το κρητικό καλιτσούνι γεμίζεται με ουρά μόσχου μαγειρεμένη σε μαυροδάφνη και το ζουμερό μπαρμπούνι βυθίζεται σε μια κατακόκκινη σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης. Ο έμπειρος sommelier προτείνει wine pairing επιπέδου από μια κάβα ονομαστή για το επίπεδό της. Ελούντα, 2841041102
The Yacht Club

Στην γοητευτική βεράντα του "Elounda Mare" καθώς αυτή ατενίζει αφ’ υψηλού τον ιδιωτικό κολπίσκο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με την ήσυχη παραλία, ο executive chef του ομίλου Jean Charles Metayer και ο chef de cuisine Κων/νος Κοντοραβέλης δημιουργούν μια φίνα εκδοχή της ελληνικής κουζίνας μπολιασμένη με τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που χαρίζει απλόχερα η κρητική γη. Συνθέσεις όπως ταπεινά βραστά κολοκύθια γεμισμένα με μους καπνιστής πέστροφας, ένα καρπάτσιο χταποδιού με σπιρτάτη κρέμα κάπαρης και τηγανητό ρύζι, και ένα αρνάκι με κρούστα κρητικών μυρωδικών και μια καλοδουλεμένη σάλτσα Ελληνικού καφέ αποτελούν χαρακτηριστικές επιλογές. Ατού του εστιατορίου η λίστα κρασιών με σπουδαίες ετικέτες από τον κρητικό αμπελώνα. Ελούντα, 2841041102
La Bouillabaisse

Η εξαιρετική θέα στον γραφικό κόλπο του Αγίου Νικολάου και η ρομαντική ατμόσφαιρα στην υπερυψωμένη, open air βεράντα χαρακτηρίζουν διαχρονικά το βραδινό εστιατόριο του "Minos Beach Art Hotel". Επικεφαλής στην εντυπωσιακά ανακαινισμένη κουζίνα είναι πλέον ο έμπειρος σεφ Κυριάκος Μυλωνάς που έχοντας στη διάθεσή του πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, προτείνει πιάτα με τεχνική αρτιότητα και βαθιά νοστιμιά. Η κουζίνα του, σύγχρονη και πολύ ενδιαφέρουσα, εκφράζεται μέσα από προτάσεις φινετσάτες και δουλεμένες στις ισορροπίες τους όπως το ημίπαστο μαγιάτικο με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης και το εξαιρετικό καρέ αρνιού σε κρούστα από μαχλέπι και φιστίκι. Πολύ καλά επιδόρπια και σέρβις ευγενικό και ενημερωμένο. Ακτή Ηλ. Σωτήρχου, Άγιος Νικόλαος, 2841022345
Makris Elounda

Το κρητικό μέλος της οικογένειας των εστιατορίων "Makris" σκηνογραφείται ιδιαίτερα κομψά γύρω από την πισίνα του ξενοδοχείου "Domes of Elounda" με θέα στην αινιγματική σιλουέτα της Σπιναλόγκας και τα πλέον ρομαντικά τραπέζια να ίπτανται πάνω στο νερό. Ο Πέτρος Δήμας παρουσιάζει εδώ, με επικεφαλής σεφ τον Λάζαρο Διαμάντη, μια πιο οικεία όψη της μοντέρνας κουζίνας του χωρίς να λείπει όμως το υψηλό γαστρονομικό ενδιαφέρον. Οι σχεδόν θεατρικές παρουσιάσεις ορισμένων πιάτων, οι πρωτότυπες ιδέες και η αίσθηση της ισορροπίας διέπουν το μενού γευσιγνωσίας που περιλαμβάνει ξεχωριστά στιγμιότυπα όπως τα χτένια σε πλούσια μπερμπλάν με φινόκιο, κρίταμο και τρούφα ή το γευστικό αρνί με τερίνα σελινόριζας, πράσινο μήλο και κρητική γραβιέρα. Ελούντα, 2841043500
Taverna Daios Cove

Στην βραβευμένη Taverna του πολυτελούς ξενοδοχείου Daios Cove θα απολαύσετε την μοντέρνα οπτική του σεφ Κωνσταντίνου Μάνδυλα σε παραδοσιακές συνταγές από ολόκληρη την Ελλάδα, όπως το Κρητικό γαμόπιλαφο ή το Κερκυραϊκό παστιτσάδο πλάι σε μοντέρνες εκφράσεις κλασικών αστικών συνθέσεων σαν την Αθηναϊκή σαλάτα. Μια αξιόλογη λίστα κρασιών και εξαιρετικά Aperitivi από την ομάδα του κορυφαίου αθηναϊκού bar The Clumsies θα συνοδεύσουν με τον καλύτερο τρόπο το γεύμα σας. Και όταν φθάσει η στιγμή για το γλυκό φινάλε αφεθείτε στην απρόσμενα γοητευτική γεύση του παγωτού καπνιστής μελιτζάνας που δεσπόζει στην σύνθεση με γιαούρτι μέλι και πραλίνα καρυδιού ή επιλέξτε την παραδοσιακή καρπουζόπιτα σε μια ευφάνταστη και άκρως δημιουργική εκδοχή. Βαθύ, Άγιος Νικόλαος, 2841888019
Menoa

Νikkei style κουζίνα με μεγάλο ενδιαφέρον στο ονειρικό σκηνικό του "Numo Ierapetra Beach Resort Crete, Curio Collection by Hilton" στην Ιεράπετρα με συγκλονιστική θέα στο Λιβυκό πέλαγος. Γνωστές συνταγές της Περουβιανής κουζίνας συνδυάζονται έντεχνα με Ασιατικές προσμίξεις και μεσογειακές πινελιές δημιουργώντας ένα ιντριγκαδόρικο fusion γευστικό κράμα σε ένα σκηνικό που θυμίζει μια κρυμμένη hacienda στα βάθη του Μεξικού. Ο executive chef Νίκος Κουρκούτας μπολιάζει με επιτυχία τοπικά υλικά σε διάσημες ασιατικές λιχουδιές όπως η σάλτσα από άγριο μάραθο που αγκαλιάζει τα μοσχαρίσια dumplings αλλά και το dressing από ξύγαλο Σητείας που συνοδεύει μια σαλάτα escabeche με λατινικές αναφορές. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το Beef Tataki με σάλτσα miso-bacon. Επαρ. Οδός Ιεράπετρας – Σητείας, Ιεράπετρα, 2834055003
Dionysos

Οι απλωμένες ροτόντες με λινά τραπεζομάντιλα κάτω από τα δέντρα, η απαλή ζωντανή μουσική, οι πέτρινες καμάρες και το λευκό εκκλησάκι στο φόντο συνθέτουν ένα σκηνικό που εκπέμπει ρομαντισμό με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα στο fine dining εστιατόριο του ξενοδοχείου "Elounda Beach". Πολύ ταιριαστή στο περιβάλλον, η σύγχρονου ύφους κουζίνα του βραβευμένου Albert Hazma ξεδιπλώνεται με ευφάνταστα, φινετσάτα πιάτα και εκλεκτά υλικά με διεθνές πρόσημο όπως η βελουτέ σούπα καλαμποκιού με τραγανή καραβίδα ή το εξαιρετικό ριζότο με αγκινάρες Ιερουσαλήμ, γκοργκοντζόλα και φράουλες. Άψογο σέρβις που ανταποκρίνεται στο επίπεδο του χώρου και εκλεκτό wine pairing με περισσότερες από 500 ετικέτες κρασιού που φυλάσσονται στην πλούσια κάβα του καταξιωμένου ξενοδοχείου. Ελούντα, 2841063000
Blue Door

Ένα παλιό σπίτι ψαράδων με συναρπαστική θέα στη Σπιναλόγκα μετατράπηκε με φροντίδα σε ελληνική ταβέρνα από το boutique ξενοδοχείο "Phāea Blue" στην Πλάκα της Ελούντας. Ο πλούσιος κατάλογος διά χειρός του executive chef Γιάννη Καλιβρετάκη τιμά την παραδοσιακή κρητική γεύση αλλά ανοίγεται και σε προτάσεις με μοντέρνο χαρακτήρα που επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στο ψάρι και τα θαλασσινά. Ιδιαίτερη μέριμνα για τις πρώτες ύλες που προέρχονται από συνεργαζόμενους μικρούς παραγωγούς και μια καλή ποικιλία σε προτάσεις ημέρας που ψήνονται στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του μαγαζιού. Η ατμόσφαιρα στην μικρή βεράντα με τα παραδοσιακά στοιχεία στη διακόσμηση και τα αναμμένα φώτα είναι ρομαντική, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος, και το σέρβις περιποιείται με ευγένεια και ταχύτητα. Πλάκα, Ελούντα, 2841065500
Ξαθέρι

Στο γραφικό χωριό Κρούστας πάνω από τον Άγιο Νικόλαο, η οικογένεια Μαρκάκη έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια παραδοσιακή κρητική ταβέρνα που τιμούν σταθερά ντόπιοι κι επισκέπτες. Στην κουζίνα οι γονείς, Μανώλης και Μαρία, και στην υποδοχή ο γιος τους, Κωνσταντίνος, προσφέρουν αυθεντικές γεύσεις από την παράδοση του τόπου τους, χωρίς να αρνούνται και ορισμένα πιο σύγχρονα στοιχεία, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο πρώτες ύλες δικές τους και του χωριού. Η εξαιρετική κοκκινιστή κατσίκα με χοντρό μακαρόνι και τα παϊδάκια-αφρός ξεχωρίζουν και θα τα δοκιμάσετε στα τραπέζια που απλώνονται στο πεζοδρόμιο κάτω από τη σκιά των ψηλών δέντρων ή στο δροσερό εσωτερικό χώρο. Ενημερωμένη λίστα κρασιών που φυλάσσονται σε ειδικούς συντηρητές αλλά και επιλεγμένα αποστάγματα και μπίρες της Κρήτης. Κρούστας, Άγιος Νικόλαος, 2841051064