Έχεις φάει ποτέ γαύρο αντικριστό;

Αναζήτησέ τον στον Πελεκάνο, ένα ουζερί με αυθεντική ατμόσφαιρα παλιάς γειτονιάς στα ήσυχα του Κεραμεικού, όπου φρέσκα ψάρια και θαλασσινά σε κλασικά αλλά και πιο πειραγμένα μαγειρέματα δίνουν γεύση σε ένα στέκι που ευφραίνει πρώτα την ψυχή κι ύστερα τον ουρανίσκο. Διαβάστε την κριτική μας!

Έχεις φάει ποτέ γαύρο αντικριστό;

Έχει μια γοητεία αδιαπραγμάτευτη αυτό εδώ το ουζερί κι η γλύκα του δικαιολογεί τις όλο και μεγαλύτερες πιένες που γνωρίζει, στον ένα και κάτι χρόνο λειτουργίας του. Καρπός αγάπης του Τήνιου Νικόλα Κοκολάκη και της σεφ Βιβής Λαμπροπούλου για το απλό και τίμιο φαγητό, αλλά και συνδεδεμένος με τις ρίζες του πρώτου (κρατά από την Τήνο, από οικογένεια ψαράδων), ο "Πελεκάνος" είναι όσο πιο κλασικό, αλλά και όσο πιο σύγχρονο μπορεί να είναι ένα τυπικό θαλασσινό ουζερί της Αθήνας.

Ουζερί Πελεκάνος στον Κεραμεικό

Μόνο του πετυχαίνουμε τον Νικόλα το βράδυ Πέμπτης που επισκεπτόμαστε το μαγαζί, χωρίς τη σεφ του στην κουζίνα, δηλαδή, αλλά αυτό δεν τον πτοεί. Η κουζίνα του "Πελεκάνου" δεν είναι (μόνο) κουζίνα σεφ. Είναι (και) κουζίνα της πρώτης ύλης, που ήταν και παραμένει το ζητούμενο από την αρχή της λειτουργίας. Τα ψάρια (αλλά και πολλά κηπευτικά) φτάνουν εδώ κυρίως από την Τήνο, και οι περιορισμένες ημέρες λειτουργίας (ανοίγει μόνο Πέμπτη έως Κυριακή) εξυπηρετούν ακριβώς αυτό: η πρώτη ύλη να είναι η σωστή και στη σωστή κατάσταση, ακολουθώντας τους ρυθμούς των ψαράδων και των μεταφορικών τους. Για τη διαχείρισή τους η ομάδα ανατρέχει σε συνταγές σπιτικές, οικογενειακές, ή και παλιών καφενείων του νησιού, τις φέρνει στα μέτρα της, κάνει τα παστά της, κόβει φρέσκες τις πατάτες της και τις τηγανίζει σε ελαιόλαδο.

Ουζερί Πελεκάνος στον Κεραμεικό

Ακολουθούν βέβαια και τις εποχές της θάλασσας, ενώ "αγαπούν" πολύ τα ξενικά είδη, που απειλούν τους πληθυσμούς της Μεσογείου – για παράδειγμα τα λεοντόψαρα, που κυνηγούν όσο μπορούν, ή τον παριανό γαύρο (άλλως γνωστός ως σαρδελόγαβρος, πέρασε στο Αιγαίο από την Ερυθρά Θάλασσα στα ‘90s), που τον έχουν σταθερά στο roster τους για σχάρα (βολεύει το μεγαλούτσικο μέγεθός του), ή τον περιποιούνται με διάφορους, πιο παιχνιδιάρικους τρόπους, ως εκτός καταλόγου νοστιμιά. Την ημέρα της επίσκεψής μας, μάλιστα, τον πετύχαμε κρεμασμένο πάνω από την ψησταριά, σαν ένα λιχούδικο θαλασσινό αντικριστό. Μεζές περιωπής αυτός εδώ, σε κάθε δάγκωμα γέμιζε το στόμα με τα καπνιστά αρώματα που είχε ρουφήξει η ζουμερή κι αφράτη σάρκα του.

Διαβάστε εδώ την πλήρη κριτική!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Bisque Please x Γειτονιά: Pop up event με σάντουιτς και δημιουργικές νοστιμιές στην Κυψέλη

French style σάντουιτς, ελληνική μπίρα και χαλαρή ατμόσφαιρα σε περιμένουν σε μία από τις πιο κουλ γειτονιές της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
30/10/2025

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος και όλα όσα αναμένουμε στο επόμενο κεφάλαιο της 'Αίγλης Ζαππείου'

Fine tuning, νέα προσέγγιση και ένας θρυλικός σεφ κατά την καινούργια εποχή της Αίγλης - μία πρώτη γεύση του τι αναμένουμε τον Δεκέμβριο.

Sea You, μια νέα 'μεζερί' μόλις άνοιξε στο Κολωνάκι

Με έμπνευση από τη χαλαρή, 'κοινόχρηστη' φιλοσοφία του μεζέ, το νέο θαλασσινό εστιατόριο συνδυάζει νησιωτική ανεμελιά και αθηναϊκή κομψότητα.

Στα 'ψηλά' της Ακαδημίας, τρως μία από τις τοπ ιαπωνικές κουζίνες της Αθήνας

Η δημιουργικότητα του ταλαντούχου σεφ Δημήτρη Κότσαλη στρέφει τα φώτα στο εστιατόριο Nyx, στα 'ορεινά' του ξενοδοχείου Academias.

Ovio: Η μικρή Ιταλία του Πάνου Ιωαννίδη είναι νοστιμότερη από ποτέ

Όλα όσα καθιστούν το ιταλικό εστιατόριο του κέντρου, μια σταθερή επιλογή για τους φίλους της κουζίνας της Μπότας.

Τι γεύση αφήνει ένα δείπνο στο υψηλότερο κτίριο της Αθήνας

Με γαστρονομική κατεύθυνση εστιασμένη στην ελληνική κουζίνα σε comfort ρυθμό και επιλεγμένα τοπικά υλικά, το ατμοσφαιρικό εστιατόριο στα ψηλά του Πύργου Απόλλων κρατά στο προσκήνιο όχι μόνο την πανοραμική θέα, αλλά και τη νοστιμιά.

Στο Κουκάκι υπάρχει ένα ιδανικό μέρος για dolce vita

Ολοήμερες ιταλιάνικες απολαύσεις σε μια από τις πιο κουλ γειτονιές της Αθήνας; Γιατί όχι.