Έχεις φάει ποτέ γαύρο αντικριστό;

Αναζήτησέ τον στον Πελεκάνο, ένα ουζερί με αυθεντική ατμόσφαιρα παλιάς γειτονιάς στα ήσυχα του Κεραμεικού, όπου φρέσκα ψάρια και θαλασσινά σε κλασικά αλλά και πιο πειραγμένα μαγειρέματα δίνουν γεύση σε ένα στέκι που ευφραίνει πρώτα την ψυχή κι ύστερα τον ουρανίσκο. Διαβάστε την κριτική μας!

Έχεις φάει ποτέ γαύρο αντικριστό;

Έχει μια γοητεία αδιαπραγμάτευτη αυτό εδώ το ουζερί κι η γλύκα του δικαιολογεί τις όλο και μεγαλύτερες πιένες που γνωρίζει, στον ένα και κάτι χρόνο λειτουργίας του. Καρπός αγάπης του Τήνιου Νικόλα Κοκολάκη και της σεφ Βιβής Λαμπροπούλου για το απλό και τίμιο φαγητό, αλλά και συνδεδεμένος με τις ρίζες του πρώτου (κρατά από την Τήνο, από οικογένεια ψαράδων), ο "Πελεκάνος" είναι όσο πιο κλασικό, αλλά και όσο πιο σύγχρονο μπορεί να είναι ένα τυπικό θαλασσινό ουζερί της Αθήνας.

Ουζερί Πελεκάνος στον Κεραμεικό

Μόνο του πετυχαίνουμε τον Νικόλα το βράδυ Πέμπτης που επισκεπτόμαστε το μαγαζί, χωρίς τη σεφ του στην κουζίνα, δηλαδή, αλλά αυτό δεν τον πτοεί. Η κουζίνα του "Πελεκάνου" δεν είναι (μόνο) κουζίνα σεφ. Είναι (και) κουζίνα της πρώτης ύλης, που ήταν και παραμένει το ζητούμενο από την αρχή της λειτουργίας. Τα ψάρια (αλλά και πολλά κηπευτικά) φτάνουν εδώ κυρίως από την Τήνο, και οι περιορισμένες ημέρες λειτουργίας (ανοίγει μόνο Πέμπτη έως Κυριακή) εξυπηρετούν ακριβώς αυτό: η πρώτη ύλη να είναι η σωστή και στη σωστή κατάσταση, ακολουθώντας τους ρυθμούς των ψαράδων και των μεταφορικών τους. Για τη διαχείρισή τους η ομάδα ανατρέχει σε συνταγές σπιτικές, οικογενειακές, ή και παλιών καφενείων του νησιού, τις φέρνει στα μέτρα της, κάνει τα παστά της, κόβει φρέσκες τις πατάτες της και τις τηγανίζει σε ελαιόλαδο.

Ουζερί Πελεκάνος στον Κεραμεικό

Ακολουθούν βέβαια και τις εποχές της θάλασσας, ενώ "αγαπούν" πολύ τα ξενικά είδη, που απειλούν τους πληθυσμούς της Μεσογείου – για παράδειγμα τα λεοντόψαρα, που κυνηγούν όσο μπορούν, ή τον παριανό γαύρο (άλλως γνωστός ως σαρδελόγαβρος, πέρασε στο Αιγαίο από την Ερυθρά Θάλασσα στα ‘90s), που τον έχουν σταθερά στο roster τους για σχάρα (βολεύει το μεγαλούτσικο μέγεθός του), ή τον περιποιούνται με διάφορους, πιο παιχνιδιάρικους τρόπους, ως εκτός καταλόγου νοστιμιά. Την ημέρα της επίσκεψής μας, μάλιστα, τον πετύχαμε κρεμασμένο πάνω από την ψησταριά, σαν ένα λιχούδικο θαλασσινό αντικριστό. Μεζές περιωπής αυτός εδώ, σε κάθε δάγκωμα γέμιζε το στόμα με τα καπνιστά αρώματα που είχε ρουφήξει η ζουμερή κι αφράτη σάρκα του.

Διαβάστε εδώ την πλήρη κριτική!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/09/2025

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".