
Νέα μπαρ, νέα εστιατόρια, νέα κόνσεπτ στην πόλη λοιπόν. Η Αθήνα δε σταματά -περίπου κυριολεκτικά- δευτερόλεπτο να εξελίσσει την εστίασή της, τόσο, που δεν προλαβαίνουμε πια να μετράμε και να επισκεπτόμαστε καινούρια μέρη. Ξεχωρίζουμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις των τελευταίων μηνών.
Κέδρος

Λίγες ημέρες πριν, ο πολυβραβευμένος Γιάννης Παρίκος φέρνει στο αθηναϊκό κοινό το νέο του γευστικό σημείο, στη γειτονιά της Λυκόβρυσης. Ο ΄Κέδρος', ομώνυμος με το εστιατόριο που τρέχει ο σημαντικός σεφ στην Πάρο, σερβίρει μία ελληνική κουζίνα βασισμένη στην παράδοση, που όμως θα έχει και κάποια twists, κάποιες 'τσιμπιές' λίγο διαφορετικές.
Ohana Spritz Bar

Η Kazakos Drink Bank είναι μία από τις παλαιότερες (και πιο εμφανίσιμες) κάβες της Αθήνας, με έδρα την Κυψέλη. Οι άνθρωποί της προχώρησαν στο επόμενο βήμα και δημιούργησαν το Ohana Spritz Bar, στον ίδιο χώρο, που όμως λειτουργεί αυτόνομα και εγγυάται μία εξαιρετική γευστική εμπειρία. Εδώ, έχεις τη δυνατότητα να πιεις τον καφέ σου, να απολαύσεις ένα δροσερό κοκτέιλ ή ένα ποτήρι κρασί, το οποίο αν θέλεις μπορείς να πάρεις μαζί σου φεύγοντας. Το ενημερωμένο μενού των ποτών και των κοκτέιλ συνοδεύουν νόστιμες πίτσες, φοκάτσιες και πλατώ τυριών και αλλαντικών.
Proof Nanobakery
Στο ισόγειο του ξενοδοχείου Dogpound, ο Βασίλης Νικήτας βάζει το προζύμι στο επίκεντρο και το γαρνίρει με καλό καφέ και βρύσες με cocktails. Συστήνεται ως cafe/νέας γενιάς φούρνος/σάντουιτς-σποτ, έχει σκανδιναβικο-βερολινέζικο ύφος και αντλεί έμπνευση για το κόνσεπτ από τα nano-lots του καφέ - ο οποίος αποτελεί ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο εδώ.

Στο Proof λοιπόν γίνονται λίγα πράγματα και καλά: Ένα ψωμί με προζύμι και άλλες τρεις προτάσεις σε άρτο, τρία buns (κανέλα, κάρδαμο, σοκολάτα) και έξι σάντουιτς (4 αλμυρά + 2 γλυκά, με βάση το προαναφερθέν προζυμένιο ψωμί), μαζί με δύο μπολ πρωινών.
Liystor/ Ydoron


Ένα all day εστιατόριο με γεύσεις της θάλασσας κι ένα πρωτότυπο steak house ψαριού με dry aged κοπές "συγκατοικούν" σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό στην καρδιά των Αθηνών. Μας τα παρουσιάζει σε αβάν πρεμιέρ ο γευστικός τους ενορχηστρωτής και πρωτοεμφανιζόμενος σεφ στην πόλη μας, Νίκος Αποστολάκης.
Τσιμπούρι
Μπαρ με σχεδόν αποκλειστικά χειροποίητο χώρο, στο εσωτερικό ενός παλιού φωτοτυπάδικου, με μια μπάρα με ξύλο και λευκό μάρμαρο ακριβώς στο "έμπα" και ωραία 'αντιεκρηκτικά' φωτιστικά μπροστά της, ήσυχα χρώματα στους τοίχους και μωσαϊκό στο πάτωμα.

Μικρή signature λίστα κοκτέιλ, που περιλαμβάνει προτάσεις σαν τα Ginger Pergamondo, το Amalfi Collection και το Sherry Mule ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα κλασικά, ώστε να σερβίρονται όλα όπως πρέπει. Το ηχητικό χαλί κινείται σε funky, χαλαρό ροκ και, γενικά, μπαρίστικη μουσική. Αυτό λοιπόν είναι το Τσιμπούρι, το νέο μπαρ της εξαιρετικά δραστήριας τελευταία οδού Μαιάνδρου.
Odori

Προφανώς και δεν πρόκειται για 100% άφιξη αλλά για ένα σημαντικό rebranding για το Odori (από αρχές Μαΐου). Το κόνσεπτ που ακολουθείται πια εδώ είναι εκείνο της βερμουτερίας/τρατορίας, με τον πολυβραβευμένο Παύλο Κυριάκη επικεφαλής της γευστικής δραστηριότητας πια. Σε ένα elevated και φροντισμένο μενού, με επίκεντρο την Ιταλία, δοκιμάζεις χωρίς φόβο και πάθος λιχουδιές σαν την πίτσα (σε 8 προτάσεις, μία και μία), τα αραντσίνι με σπανάκι και τα πάκερι τζενοβέζε.
Anthes
Ολόφρεσκο μέρος το Anthes, σε γήινες αποχρώσεις και ζεστούς τόνους, με σύγχρονη αισθητική και με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική άποψη από τη Nine Design, απλωμένο σε δύο επίπεδα.


Στo μπαρ-εστιατόριο της οδού Σκούφου, αφού τονώσεις ουρανίσκο και διάθεση με κάποιο από τα cocktails της ενδιαφέρουσας λίστας του Θάνου Τσεκούρα (που ίσως γνωρίζεις από το The Bank Job), περνάς στο κυρίως πιάτο που δεν είναι άλλο από τη γαστρονομική πρόταση του σεφ Ιπποκράτη Αναγνωστέλη, που τρέχει εδώ με τη βοήθεια της σεφ Κωνσταντίνας Παναγιωτοπούλου.
Bakel
Άνοιξε μόλις τον προηγούμενο μήνα στη Στοά Δραγατσανίου, προσθέτοντας ένα cozy spot στην πολυσύχναστη περιοχή για τον πρωινό σου καφέ και σερβίροντας bagels με την αυθεντική νεοϋορκέζικη συνταγή. Το κάθε στρογγυλό ψωμάκι φτιάχνεται in house την ίδια μέρα, προσφέροντας ένα φρέσκο και νόστιμο αποτέλεσμα, με την κατάλληλη δόση softness και γεύσης.

Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικά φτιαγμένα bagels (από απλό λευκό, πολύσπορο με νιφάδες βρώμης, με παπαρουνόσπορο, σουσάμι ή ακόμα και σταφίδες) και στην συνέχεια να εξερευνήσεις τις εξαιρετικές γεμίσεις που ‘παντρεύουν’ την νεουρκέζικη κουλτούρα με την ελληνική.
Terroirist Athens
Το οινικό σουξέ του Χαλανδρίου που ακούει στο όνομα Terroirist απέκτησε πρόσφατα μικρό αδερφάκι. Το του κέντρου (δεύτερο) Terroirist πιάνει πόστο στον αριθμό 28 της οδού Εμπεδοκλέους και συστήνει στο Παγκράτι ένα αστικό wine bar που αφορά και σέβεται την περιοχή στην οποία βρίσκεται, έχει πιο μπαρίστικο χαρακτήρα αλλά και πιο fun και παρεΐστικο attitude.




Quinn's
Από τα σουξέ της σεζόν το μπαρ του Ηλία Μαρινάκη στα Ιλίσια. Στο Quinn's, η εμπειρία, οι αναμνήσεις και οι εικόνες του Μαρινάκη σε σημαντικά ευ πίνειν ινστιτούτα της πόλης σαν τα "Bar Guru Bar", "Baba Au Rum", "42", "Holy Garden", "Mama Fuga", "Zebra", μεταξύ άλλων, ερμηνεύονται σε ένα πανέμορφο μπαρ, όπου κυριαρχεί ένα γοητευτικό μπλε χρώμα συνδυαστικά με την πανέμορφη, στιβαρή ξύλινη μπάρα και το βουργουνδί των στουλ. Πολύ καλά ποτά και μπρίο στα τραπεζάκια του εξωτερικού χώρου.
TwentyFive
Το είχε καιρό στο μυαλό του ένα εστιατόριο ο σεφ Γιώργος Τσούλης. Και όταν ωρίμασαν οι συνθήκες το αποφάσισαν μαζί με τον φίλο και συνέταιρό του Alec Peters και το έκαναν πράξη. Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε το TwentyFive (25 αν προτιμάς) στο Μικρολίμανο, που έκανε πρεμιέρα στις αρχές του Μαΐου. Συστήνεται σαν ένα fine comfort steakhouse με μπόλικα στοιχεία γαστροταβέρνας.


Kermes

Το νέο σαντουιτσάδικο του κέντρου έχει την υπογραφή της ομώνυμης φάρμας. Στη θέση του παλιού Κώστα, άνοιξε ένα street food σημείο που αξιοποιεί τα περίφημα κρέατα της Kermes μέσα σε δυο φέτες ψωμί. Ο σεφ Σίμος Τριανταφύλλου (με θητεία σε σημαντικά εστιατόρια σε Αθήνα και εξωτερικό, καθώς και με αξιόλογη δουλειά στο Rooster της Αντιπάρου) είναι εκείνος που επιμελείται τα της γεύσης πεπραγμένα εδώ.
Τύπου Ταβέρνα

Εκεί όπου κάποτε συναντούσες το πάλαι ποτέ Απτάλικο κι έπειτα γνώριμα μέρη όπως το Alficon, το Dear Manouka και το Amen, εμφανίστηκε λίγες εβδομάδες πριν μια μοντέρνα ταβέρνα που σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις, μαμαδίστικης αντίληψης, σε έναν σύγχρονο χώρο. Η Τύπου Ταβέρνα έκανε αμέσως γκελ για το όμορφο εσωτερικό, την προσεγμένη κουζίνα και την αίσθηση ζεστασιάς.
Faos
Το Faos έκανε ντεμπούτο στην πλατεία Βαρνάβα στα τέλη Απριλίου και είναι ένα ολοήμερο μέρος όπου ο οίνος που ευφραίνει καρδίαν μπαίνει στο επίκεντρο της δημιουργίας - και στα ποτήρια. Πιάνει προνομιακό πόστο στην περαντζάδα της γειτονιάς του και είναι κουλ σε όλα του, κόσμο, χώρο και ατμόσφαιρα.


Στα του πίνειν, η λίστα εδώ είναι περιεκτική και τιμά απολύτως τον ελληνικό αμπελώνα, όχι μόνο σε ετικέτες αλλά και σε ποικιλίες - θα βρεις μόνο ντόπια σταφύλια. Επιπροσθέτως, μπορείς να απολαύσεις φροντισμένα κλασικά cocktails καθώς και -αριθμημένα- signatures. Όπου υπάρχει ποτό, συνήθως παίζει και φαγητό. Έτσι, ο σεφ Γιάννης Οικονόμου μεριμνά για μια κρύα κουζίνα με προϊόντα -μεταξύ άλλων- από τη Νάξο.
Διονυσάκης
Λίγες εβδομάδες ζωής μετρά στη Δάφνη το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που υπηρετεί τη ζακυνθινή κουζίνα. Ο Διονυσάκης καταφθάνει ως παραδοσιακό μαγειρείο, βαπτίζεται από το πιο κοινό όνομα στο Φιόρο του Λεβάντε και είναι 'παιδί' των Νικόλα και Διονύση Κόκκαλη.


Στα κλασικά πιάτα θα συναντήσεις τις πόλπετες (μεγάλοι κεφτέδες κοκκινιστοί με ντόπιο τυρί, και γιομάτοι, όπως λένε και στη Ζάκυνθο για την πλούσια γεύση), αυγά σάρτσα (με ντομάτα, σκόρδο και λαδοτύρι), μπουτρίδια (μπριάμ), σκορδαλιά βαρία, μπροκολίνες (δηλαδή μπρόκολα με λεμόνι στο ζουμί που το κάνει κόκκινο), ραγού μοσχάρι με μακαρόνια, σεσκλα (σέσκουλα) γιαχνί με κρεμμύδια, και σάρτσα, δηλαδή κρέας μοσχάρι, αργομαγειρεμένο μπρεζέ με κομματάκια λαδοτύρι, ξύδι και μακαρόνια.
Broken Tiles

Εμφανίστηκε στη Σοφοκλέους και σχεδόν αμέσως ανέβασε τις μετοχές της περιοχής (sorry, not sorry). Στο πλάι του Παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών υπάρχει εδώ και λίγο καιρό αυτό το all day bar με έξυπνη αισθητική που τραβά αμέσως την προσοχή και χαλαρή ατμόσφαιρα που σε κάνει να θες να μείνεις. Στο μενού θα βρεις σχεδόν αποκλειστικά πιάτα finger food που μοιράζονται στη μέση του τραπεζιού και φροντισμένα κοκτέιλ. Θα βρεις, επιπλέον, διάθεση και αφορμές για πάρτι.
Il Grano
Στα τέλη Απριλίου ήρθε το νέο Ιταλικό Street Food spot στο Χαλάνδρι, ένα βήμα από την κεντρική πλατεία, στον πεζόδρομο της οδού Ιφικράτους. Το il grano φέρνει την αυθεντική εμπειρία του ιταλιάνικου χεράτου φαγητού. Στην καρδιά του μενού βρίσκεται η Pinsa Romana, μια σύγχρονη εκδοχή παραδοσιακού ιταλικού ζυμαριού.



Η ζύμη της είναι αποτέλεσμα ενός μοναδικού μείγματος από άλευρα σίτου, ρυζιού και σόγιας, με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (85%) και τεχνική αργής ωρίμανσης στο ψυγείο για 24 έως 72 ώρες. Η τεχνική αυτή προσφέρει ένα προϊόν απίστευτα τραγανό εξωτερικά, αφράτο εσωτερικά και – το πιο σημαντικό – ελαφρύ και εύπεπτο. Βρίσκεις επίσης focaccia, δροσερές σαλάτες με ιταλικά υλικά, αλλά και πολλές επιλογές γλυκών ενώ το απόγευμα εξελίσσεται σε ένα ιδανικό aperitivo spot.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.