
Λίγες εβδομάδες πριν, απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για το 2025, στο πλαίσιο των σημαντικότερων θεσμών της εγχώριας γαστρονομικής σφαίρας. Ακολουθούν τα εστιατόρια της Κρήτης που ξεχώρισαν.
DIONYSOS / ΕΛΟΥΝΤΑ / ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 15/20
Σεφ: Αλμπέρτ Χαζμά



Απλωμένες ροτόντες με λινά τραπεζομάντηλα κάτω από τα δέντρα, φόντο το λευκό εκκλησάκι και οι πέτρινες καμάρες, σ΄ένα σκηνικό που εκπέμπει ρομαντισμό με κοσμοπολίτικη εσάνς. Απόλυτα ταιριαστή στο περιβάλλον η κουζίνα του βραβευμένου Albert Hazma, με ευφάνταστα, φινετσάτα πιάτα και εκλεκτά υλικά σε άψογες παρασκευές, που συχνά ενσωματώνουν ένα ενδιαφέρον απωανατολίτικο touch. Άψογο σέρβις στο επίπεδο του χώρου και εκλεκτό wine pairing από την πλούσια κάβα του καταξιωμένου ξενοδοχείου.
CRETAMOS / ΠΑΝΟΡΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ / ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,75
Σεφ: Παναγιώτης Φέζος
Στο μοντέρνο γαστρονομικό εστιατόριο του "The Royal Senses Resort & Spa Crete, Curio Collection by Hilton" που βρίσκεται σε ένα απομονωμένο σημείο του άκρως εντυπωσιακού πεντάστερου ξενοδοχείου, η αφ’υψηλού θέα σε παροτρύνει σε ρεμβασμό, ειδικά αν προτιμήσεις να καθίσεις στα πιο προνομιακά μπροστινά τραπέζια που θυμίζουν νησίδες βυθισμένες στο νερό.



Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης επιμελείται μια γκουρμέ κουζίνα που συνδυάζει σύγχρονο δημιουργικό πνεύμα και κρητικά υλικά, παρουσιάζοντας πιάτα όπως ο αστακός με σκιουφιχτά μακαρόνια και σάλτσα μπισκ πορτοκαλιού, και η σφυρίδα με τζελ λεμονιού, αχνιστά μύδια, αγκινάρα και μπερμπλάν αρωματισμένη με λάδι λουίζας. Μπορείτε να παραγγείλετε αλά καρτ ή να ακολουθήσετε το μενού γευσιγνωσίας, σε αρμονία με επιλεγμένες ετικέτες από το πλούσιο κελάρι του εστιατορίου.
CREMNOS / ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Γιάννης Ροκανάς



Το απέριττα κομψό εστιατόριο του εντυπωσιακού adults-only ξενοδοχείου "Acro" στην Αγία Πελαγία, στήνει τραπέζια ακριβώς μπροστά από την εντυπωσιακή πισίνα και ατενίζει από ψηλά το επιβλητικό σκηνικό, στην άκρη του γκρεμού. Ο σεφ Γιάννης Ροκανάς προσεγγίζει την ελληνική κουζίνα υπό σύγχρονο πρίσμα και τεχνική, με σταθερά καλή πρώτη ύλη. Το αρνί με γαλένι και ο λαχανοντολμάς σε στιλ ντάμπλινγκ φιγουράρουν σαν highlights.
ELAIA / ΚΑΨΑΛΙΑΝΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Εxecutive chef: Παύλος Κυριάκης / Σεφ: Νίκος Χατζησαββίδης


Το σκηνικό στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο είναι πολύ ρομαντικό, δημιουργώντας μια νοητή συνέχεια με το πολύ ξεχωριστό ξενοδοχείο "Kapsaliana Village". Η κουζίνα έχει την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Παύλου Κυριάκη, ο οποίος παρουσιάζει εδώ τη γνώριμη δημιουργικότητά του, εντάσσοντας στο παιχνίδι χαρακτηριστικές γεύσεις και προϊόντα της Μεγαλονήσου, αρκετά εκ των οποίων προέρχονται από τα μποστάνια του ξενοδοχείου.
FERRYMAN / ΕΛΟΥΝΤΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Σταμάτης Τσάβος


Τραπέζια πάνω στο κύμα, με θέα στο λιμανάκι και στον κόλπο της Ελούντας κι απέναντι η ανοιχτή κουζίνα με τις κατσαρόλες να σιγοβράζουν πάνω στις παραστιές και τα φρέσκα κηπευτικά στα καλάθια. Ο ιδιοκτήτης Άκης Σφυρογιαννάκης επιλέγει εκλεκτά τοπικά υλικά από δικούς του παραγωγούς και η ομάδα της κουζίνας μαγειρεύει γεύσεις ατόφιας παράδοσης της ανατολικής Κρήτης, όπως ο τράγος με ντομάτα και φρέσκα φασολάκια.
HASIKA / ΡΕΘΥΜΝΟ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Εxecutive chef: Μιχάλης Χάσικος/ Σεφ: Φρόσω Χάσικου



Σε έναν γραφικό στενό πεζόδρομο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, ο Μιχάλης Χάσικος προτείνει πιάτα που εκκινούν από αγαπημένες γεύσεις της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Μια πολύ δημιουργική ματιά στις παραδόσεις μας, που τις φέρνει στο σήμερα με εξαιρετικό τρόπο, όπως οι τηγανητές σουπιές με το μελάνι τους και μους ταραμά και το κουνέλι με λεμονόφυλλα.
TAVERNA DAIOS COVE / ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Κωνσταντίνος Μάνδυλας


Στη βραβευμένη "Taverna" του, το Daios Cove καταθέτει τη δική του οπτική στην ελληνική κουζίνα, εμπλουτισμένη με τοπικά twists, από τον πολύ καλό σεφ Κωνσταντίνο Μάνδυλα. Κλασικές συνταγές ρετουσάρονται με μοντέρνα ματιά, σε ένα αποτέλεσμα που παντρεύει τεχνική και νοστιμιά. Καταπληκτική δουλειά και στα γλυκά από την εξαιρετικά ταλαντούχα pastry chef Μαργαρίτα Μάινα.
THE YACHT CLUB / ΕΛΟΥΝΤΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Executive chef: Αντώνης Πετρέλης/ Σεφ: Σταύρος Κοκκινάκης

Η όμορφη βεράντα του "Elounda Mare" επιβλέπει αφ’ υψηλού την παραλία του ξενοδοχείου και υποδέχεται τον επισκέπτη σε ένα άνετο και χαλαρό περιβάλλον. Ο σεφ Σταύρος Κοκκινάκης ακολουθεί μοντέρνα ελληνική μαγειρική φιλοσοφία, στην οποία επισυνάπτει αρκετές κρητικές πινελιές, πάντοτε με εκλεκτές πρώτες ύλες. Δοκιμάζεις οπωσδήποτε εξαιρετικό ξινόχοντρο με καραβίδες και σκιουφιχτά με μοσχαρίσιο ταρτάρ και καλοκαιρινή τρούφα.
ΑΛΕΚΟΣ / ΑΡΜΕΝΟΙ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Βαγγελιώ Αλεξάκη



Υπάρχει από το 1926 και είναι συνώνυμος με τις αυθεντικές, τοπικές γεύσεις της Κρήτης. Το καλοκαίρι βγάζει τραπέζια σε μια ήσυχη αυλή, το χειμώνα βρίσκεται στον παραδοσιακό, εσωτερικό του χώρο. Εδώ θα δοκιμάσετε "συμπεθεριό", ή αλλιώς το κρητικό μπριάμ, χοχλιούς, αλλά και κουνέλι κρασάτο με δεντρολίβανο, και χοιρινό με "ασκορδουλάκους", δηλαδή βολβούς. Μην παραλείψετε να κλείσετε με τις σφακιανές πίτες με μυζήθρα και ένα πολύ γευστικό μέλι.
Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ / ΑΝΩ ΣΤΑΛΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Γιώργος Χατζημανωλάκης, Παναγιώτης Χατζημανωλάκης

Το εστιατόριο των αδερφών Χατζημανωλάκη που αγαπούν εξίσου Έλληνες και ξένοι βρίσκεται στον Άνω Σταλό και διαθέτει μια μεγάλη βεράντα με καταπράσινη θέα στους όμορφους λόφους. Η κουζίνα μαγειρεύει αυθεντικά κρητικά πιάτα με τοπικές πρώτες ύλες, συχνά από το μποστάνι της οικογένειας, χωρίς να λείπει μια καλή γκάμα από χειροποίητες παρασκευές (ξινόχοντρος, απάκι, τυριά, καπνιστά).
ΟΝΗΣΙΜΟΣ / ΠΕΖΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Ελένη Βαρδάκη, Ονήσιμος Σαριδάκης


Παραδοσιακό εστιατόριο με περιποιημένη σάλα και τραπέζια κάτω από τα δέντρα στην παρακείμενη πλατεία των Πεζών. Ο Ονήσιμος Σαριδάκης και η σύζυγός του Ελένη Βαρδάκη τιμούν την κρητική κουζίνα με όλα τα κλασικά της περιοχής τους και εξαιρετικά τοπικά υλικά. Σπιτικά ντολμαδάκια και ανθοί, κοκκινιστή κατσίκα, πεντανόστιμο τσιγαριαστό και πιλάφι με ζυγούρι κάνουν τις κατσαρόλες του μαγαζιού ξακουστές.
ΠΕΣΚΕΣΙ / ΗΡΑΚΛΕΙΟ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Χρήστος Σχοιναράκης



Ατμοσφαιρικό εστιατόριο, στεγασμένο σε ένα υπέροχα διαμορφωμένο ιστορικό κτίριο του Ηρακλείου, με εξωτερικό χώρο πλάι στα δέντρα. Οι συνταγές διηγούνται την ιστορία και τις ρίζες της κρητικής παράδοσης, ακολουθώντας την εποχή. Χειροποίητο λουκάνικο και χοιρομέρι, θριομαγεριά (ντολμάδες) με φύλλα μουριάς, χοχλιοί με αγκιναροκούκια, σταμναγκάθι με αβγά, αργοψημένο αρνάκι με γιαούρτι και πιλάφι. Olive oil list με επιλεγμένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών.
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ / XANIA / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Χρυσόστομος Ορφανουδάκης, Ίγκα Καρατσαουσίδη



Ο Χρυσόστομος Ορφανουδάκης διακονεί από το 2002 την παραδοσιακή κρητική, και δη χανιώτικη, γεύση στην Ανατολική Τάφρο του παλιού λιμανιού των Χανίων. Με επιλεγμένες πρώτες ύλες που προέρχονται ως επί το πλείστον από την περιοχή των Σφακίων, ο κατάλογος ανθολογεί χαρακτηριστικές γεύσεις της Μεγαλονήσου. H ωραία κατσαρόλα φαίνεται σε μαγειρευτά όπως το κρασάτο κουνέλι και ο ξυλόφουρνος χαρίζει βαθιά νοστιμιά.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.