Στα αθηναϊκά ουζερί πριν την έξοδο του Πάσχα

Τελευταίες ημέρες της νηστείας και ιδανικό ζέσταμα για τον οβελία, με θαλασσινά καλούδια και αποστάγματα, σε αυτές τις διευθύνσεις.

Στα αθηναϊκά ουζερί πριν την έξοδο του Πάσχα

Ας είμαστε ειλικρινείς: Η περίοδος της νηστείας και πολύ περισσότερο η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί σχεδόν πάντα για τον Έλληνα μια καλή αφορμή για να τιμήσει θαλασσινά. Και όπου υπάρχουν θαλασσινά, είθισται να υπάρχουν και αποστάγματα. Πριν τη μεγάλη φυγή από την πόλη λοιπόν, τιμάμε μερικά από τα ουζερί της Αθήνας και τα καλούδια τους. Μέρη σαν τα παρακάτω δηλαδή. 

Ουζερί του Λάκη

Μετράμε πάνω από σαράντα χρόνια από τότε που η Αθήνα υποδέχτηκε στον γαστρονομικό της χάρτη το ουζερί στην πλατεία Βικτωρίας, το 1984. Το στέκι στα κεντρικά της πόλης δεν άργησε να κερδίσει τους καλοφαγάδες με τη μαμαδίστικη νοστιμιά των πιάτων του, που διατηρείται μέχρι και σήμερα, στον κεντρικό χώρο του αλλά και στη νέα σάλα του ακριβώς απέναντι. Απαραίτητο συνοδευτικό για να απολαύσετε σωστά τις λιχουδιές της ταβέρνας είναι κάποια από τις 180 ετικέτες σε ούζο, τσίπουρο και γενικώς αποστάγματα. 

Ουζερί του Λάκη

Λαγουδέρα/ Πέραμα- Βοτανικός/ Εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί για ψάρι

Λαγουδέρα

Oι λάτρεις των ψαρικών πιθανότατα γνωρίζουν ήδη από καιρό τη "Λαγουδέρα", που σερβίρει σε δύο off radar τοποθεσίες –επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο Πέραμα και εντός του Προμηθευτικού Ομίλου Ναυτικού στον Βοτανικό– τις πρωτότυπες θαλασσινές συνταγές της. Δίνοντας προτεραιότητα στις ποιοτικές πρώτες ύλες, αυτό το ουζερί έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς για κάθε γνώστη της θαλασσοφαγίας.

Ουζερί του Μήτσου

Στην Πλατεία Ελευθερωτών δεσπόζει αγέρωχο αυτό το ιστορικό πόστο, στην ίδια τοποθεσία από το 1950. Νόστιμο, γουστόζικο και με την παράδοση στο DNA του, σερβίρει φαγητό οικείο και νόστιμο χωρίς έξτρα φιοριτούρες. Δεν τις χρειάζεται άλλωστε. Αναβιώνοντας τα παλιά αθηναϊκά στέκια εποχής, θα απολαύσετε ταπεινά μικρόψαρα και μαλάκια αέρινα τηγανισμένα, αλλά και πιατάκια με θαλασσινή αύρα σε φιλικό και καλόγουστο περιβάλλον. Αφού τσουγκρίσετε με ούζο, κρασί και τσίπουρο, θα τσιμπολογήσετε  εκλεκτά καλούδια. 

Ουζερί του Μήτσου

Δημαρχείο/ Καλλιθέα/ Εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί για ψάρι

Δημαρχείο

Aπέναντι ακριβώς από το δημαρχείο της Καλλιθέας, στην όμορφη περαντζάδα, βρίσκεται το "Δημαρχείο", ένα παρεΐστικο στέκι που αγαπά –μεταξύ πολλών άλλων– και τους νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες. Το μενού προτείνει καλοφτιαγμένα πιάτα και μεζεκλίκια γνώριμα. Μεσημέρι και βράδυ λοιπόν εδώ, με τα ποτήρια γεμάτα ούζο, ρακί και κρασί.

Ουζερί ο Αράπης

Στα τραπεζάκια του αθηναϊκού ουζερί στα σύνορα της Αγίας Βαρβάρας με το Αιγάλεω, που μετρά μισό αιώνα λειτουργίας, σουλατσάρουν μικρόψαρα, μαλάκια και οστρακοειδή, σε απλά πλην τίμια μεζεδάκιαπου αποζητούν ούζο και τσίπουρο στις συναντήσεις της παρέας. Δεν θέλεις εξάλλου πολλά για να περάσεις όμορφα, τσουγκρίζοντας με οικογένεια και φίλους· μόνο μια γωνιά σε ένα τραπέζι στρωμένο με καρό τραπεζομάντιλο, ωραίες μουσικές και πιατάκια με καλούδια, συν όλα τα πόσιμα παρελκόμενα δίπλα τους.

Ουζερί ο Αράπης/ Αγ. Βαρβάρα/ Εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί για ψάρι

στις 5 γύρες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στις 5 Γύρες

Η κουλτούρα των "τσιπουροκατανύξεων" έπιασε πόστο στην Αγία Παρασκευή στο χαλαρό στέκι που αγαπά την ψαροφαγία με μεζέδες που σερβίρονται σε… "γύρες". Η ομάδα πίσω από τα δημοφιλή εστιατόρια "Τα Ρωμανάκια" και "Figo Pasta-bar" επενδύει σοβαρά στο μεζέ και την καλύτερη παρέα του, που δεν είναι άλλη από το εθνικό μας απόσταγμα, το τσίπουρο. "Στις 5 Γύρες", έναν όμορφο χώρο με νησιώτικες αναφορές, θα καθίσεις, θα χαλαρώσεις, θα τσουγκρίσεις πολλές φορές, θα τσιμπολογήσεις καλοφτιαγμένες προτάσεις που θα μοιραστείς με φίλους, θα χαρείς με όλη σου την ψυχή μια απλή καθημερινή έξοδο, πιάτο-πιάτο.

> Αν αναζητάς περαιτέρω παρεμφερή στέκια, θα βρεις τα καλύτερα στο αφιέρωμα του 'α'.

Λέσβος

Στα Εξάρχεια και τον αριθμό 38 της Εμμανουήλ Μπενάκη, υπάρχει αυτό το κλασικό δικηγορικό -και όχι μόνο- στέκι που μοσχοβολάει ούζο και καραβίδα. Εγγυάται για τα καλούδια του η προϊστορία αλλά και το όνομα-σήμα κατατεθέν. Για πάνω από μισό αιώνα, το ουζερί/ καφενείο/ μεζεδοπωλείο που έκαναν στέκι οι απανταχού Λέσβιοι στην πρωτεύουσα (αλλά σίγουρα όχι μόνον αυτοί πια) σερβίρει προσεγμένα πιάτα, συνοδεία αποσταγμάτων.

Ο Λόλος

Το άκρως χαλαρωτικό στέκι στο Κουκάκι μεριμνά για ούζο, τσίπουρο, μεζέδες και εικόνες στον αριθμό 5 της Γεωργίου Ολυμπίου.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ουζερί του Λάκη (Το)

Ελπίδος 16 (πεζόδρομος), Πλ. Βικτωρίας
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Λέσβος (η)

Εμ. Μπενάκη 38, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ουζερί του Μήτσου

Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Λαγουδέρα

Λεωφ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Στις 5 Γύρες - Βολιώτικο Τσιπουράδικο

Πλ. Κοραή 7, Αγ. Παρασκευή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Δημαρχείο

Μαντζαγριωτάκη 103, Καλλιθέα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Λαγουδέρα

Ιερά οδός 102Α (εντός Π.Ο.Ν), Βοτανικός
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ουζερί ο Αράπης

Μ.Αλεξάνδρου 113 Αγ. Βαρβάρα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.