Στα αθηναϊκά ουζερί πριν την έξοδο του Πάσχα

Τελευταίες ημέρες της νηστείας και ιδανικό ζέσταμα για τον οβελία, με θαλασσινά καλούδια και αποστάγματα, σε αυτές τις διευθύνσεις.

Στα αθηναϊκά ουζερί πριν την έξοδο του Πάσχα

Ας είμαστε ειλικρινείς: Η περίοδος της νηστείας και πολύ περισσότερο η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί σχεδόν πάντα για τον Έλληνα μια καλή αφορμή για να τιμήσει θαλασσινά. Και όπου υπάρχουν θαλασσινά, είθισται να υπάρχουν και αποστάγματα. Πριν τη μεγάλη φυγή από την πόλη λοιπόν, τιμάμε μερικά από τα ουζερί της Αθήνας και τα καλούδια τους. Μέρη σαν τα παρακάτω δηλαδή. 

Ουζερί του Λάκη

Μετράμε πάνω από σαράντα χρόνια από τότε που η Αθήνα υποδέχτηκε στον γαστρονομικό της χάρτη το ουζερί στην πλατεία Βικτωρίας, το 1984. Το στέκι στα κεντρικά της πόλης δεν άργησε να κερδίσει τους καλοφαγάδες με τη μαμαδίστικη νοστιμιά των πιάτων του, που διατηρείται μέχρι και σήμερα, στον κεντρικό χώρο του αλλά και στη νέα σάλα του ακριβώς απέναντι. Απαραίτητο συνοδευτικό για να απολαύσετε σωστά τις λιχουδιές της ταβέρνας είναι κάποια από τις 180 ετικέτες σε ούζο, τσίπουρο και γενικώς αποστάγματα. 

Ουζερί του Λάκη

Λαγουδέρα/ Πέραμα- Βοτανικός/ Εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί για ψάρι

Λαγουδέρα

Oι λάτρεις των ψαρικών πιθανότατα γνωρίζουν ήδη από καιρό τη "Λαγουδέρα", που σερβίρει σε δύο off radar τοποθεσίες –επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο Πέραμα και εντός του Προμηθευτικού Ομίλου Ναυτικού στον Βοτανικό– τις πρωτότυπες θαλασσινές συνταγές της. Δίνοντας προτεραιότητα στις ποιοτικές πρώτες ύλες, αυτό το ουζερί έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς για κάθε γνώστη της θαλασσοφαγίας.

Ουζερί του Μήτσου

Στην Πλατεία Ελευθερωτών δεσπόζει αγέρωχο αυτό το ιστορικό πόστο, στην ίδια τοποθεσία από το 1950. Νόστιμο, γουστόζικο και με την παράδοση στο DNA του, σερβίρει φαγητό οικείο και νόστιμο χωρίς έξτρα φιοριτούρες. Δεν τις χρειάζεται άλλωστε. Αναβιώνοντας τα παλιά αθηναϊκά στέκια εποχής, θα απολαύσετε ταπεινά μικρόψαρα και μαλάκια αέρινα τηγανισμένα, αλλά και πιατάκια με θαλασσινή αύρα σε φιλικό και καλόγουστο περιβάλλον. Αφού τσουγκρίσετε με ούζο, κρασί και τσίπουρο, θα τσιμπολογήσετε  εκλεκτά καλούδια. 

Ουζερί του Μήτσου

Δημαρχείο/ Καλλιθέα/ Εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί για ψάρι

Δημαρχείο

Aπέναντι ακριβώς από το δημαρχείο της Καλλιθέας, στην όμορφη περαντζάδα, βρίσκεται το "Δημαρχείο", ένα παρεΐστικο στέκι που αγαπά –μεταξύ πολλών άλλων– και τους νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες. Το μενού προτείνει καλοφτιαγμένα πιάτα και μεζεκλίκια γνώριμα. Μεσημέρι και βράδυ λοιπόν εδώ, με τα ποτήρια γεμάτα ούζο, ρακί και κρασί.

Ουζερί ο Αράπης

Στα τραπεζάκια του αθηναϊκού ουζερί στα σύνορα της Αγίας Βαρβάρας με το Αιγάλεω, που μετρά μισό αιώνα λειτουργίας, σουλατσάρουν μικρόψαρα, μαλάκια και οστρακοειδή, σε απλά πλην τίμια μεζεδάκιαπου αποζητούν ούζο και τσίπουρο στις συναντήσεις της παρέας. Δεν θέλεις εξάλλου πολλά για να περάσεις όμορφα, τσουγκρίζοντας με οικογένεια και φίλους· μόνο μια γωνιά σε ένα τραπέζι στρωμένο με καρό τραπεζομάντιλο, ωραίες μουσικές και πιατάκια με καλούδια, συν όλα τα πόσιμα παρελκόμενα δίπλα τους.

Ουζερί ο Αράπης/ Αγ. Βαρβάρα/ Εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί για ψάρι

στις 5 γύρες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στις 5 Γύρες

Η κουλτούρα των "τσιπουροκατανύξεων" έπιασε πόστο στην Αγία Παρασκευή στο χαλαρό στέκι που αγαπά την ψαροφαγία με μεζέδες που σερβίρονται σε… "γύρες". Η ομάδα πίσω από τα δημοφιλή εστιατόρια "Τα Ρωμανάκια" και "Figo Pasta-bar" επενδύει σοβαρά στο μεζέ και την καλύτερη παρέα του, που δεν είναι άλλη από το εθνικό μας απόσταγμα, το τσίπουρο. "Στις 5 Γύρες", έναν όμορφο χώρο με νησιώτικες αναφορές, θα καθίσεις, θα χαλαρώσεις, θα τσουγκρίσεις πολλές φορές, θα τσιμπολογήσεις καλοφτιαγμένες προτάσεις που θα μοιραστείς με φίλους, θα χαρείς με όλη σου την ψυχή μια απλή καθημερινή έξοδο, πιάτο-πιάτο.

> Αν αναζητάς περαιτέρω παρεμφερή στέκια, θα βρεις τα καλύτερα στο αφιέρωμα του 'α'.

Λέσβος

Στα Εξάρχεια και τον αριθμό 38 της Εμμανουήλ Μπενάκη, υπάρχει αυτό το κλασικό δικηγορικό -και όχι μόνο- στέκι που μοσχοβολάει ούζο και καραβίδα. Εγγυάται για τα καλούδια του η προϊστορία αλλά και το όνομα-σήμα κατατεθέν. Για πάνω από μισό αιώνα, το ουζερί/ καφενείο/ μεζεδοπωλείο που έκαναν στέκι οι απανταχού Λέσβιοι στην πρωτεύουσα (αλλά σίγουρα όχι μόνον αυτοί πια) σερβίρει προσεγμένα πιάτα, συνοδεία αποσταγμάτων.

Ο Λόλος

Το άκρως χαλαρωτικό στέκι στο Κουκάκι μεριμνά για ούζο, τσίπουρο, μεζέδες και εικόνες στον αριθμό 5 της Γεωργίου Ολυμπίου.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ουζερί του Λάκη (Το)

Ελπίδος 16 (πεζόδρομος), Πλ. Βικτωρίας
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Λέσβος (η)

Εμ. Μπενάκη 38, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ουζερί του Μήτσου

Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Λαγουδέρα

Λεωφ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Στις 5 Γύρες - Βολιώτικο Τσιπουράδικο

Πλ. Κοραή 7, Αγ. Παρασκευή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Δημαρχείο

Μαντζαγριωτάκη 103, Καλλιθέα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Λαγουδέρα

Ιερά οδός 102Α (εντός Π.Ο.Ν), Βοτανικός
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ουζερί ο Αράπης

Μ.Αλεξάνδρου 113 Αγ. Βαρβάρα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
16/09/2025

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.

Κρασί με υπογραφή Κτήματος Μπαϊρακτάρη στα Vibo Bistrot

Τα Vibo Bistrot σε Γλυφάδα και Πειραιά προτείνουν µια ιδιαίτερη οινική εµπειρία.

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.