Στα αθηναϊκά ουζερί πριν την έξοδο του Πάσχα

Τελευταίες ημέρες της νηστείας και ιδανικό ζέσταμα για τον οβελία, με θαλασσινά καλούδια και αποστάγματα, σε αυτές τις διευθύνσεις.

Στα αθηναϊκά ουζερί πριν την έξοδο του Πάσχα

Ας είμαστε ειλικρινείς: Η περίοδος της νηστείας και πολύ περισσότερο η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί σχεδόν πάντα για τον Έλληνα μια καλή αφορμή για να τιμήσει θαλασσινά. Και όπου υπάρχουν θαλασσινά, είθισται να υπάρχουν και αποστάγματα. Πριν τη μεγάλη φυγή από την πόλη λοιπόν, τιμάμε μερικά από τα ουζερί της Αθήνας και τα καλούδια τους. Μέρη σαν τα παρακάτω δηλαδή. 

Ουζερί του Λάκη

Μετράμε πάνω από σαράντα χρόνια από τότε που η Αθήνα υποδέχτηκε στον γαστρονομικό της χάρτη το ουζερί στην πλατεία Βικτωρίας, το 1984. Το στέκι στα κεντρικά της πόλης δεν άργησε να κερδίσει τους καλοφαγάδες με τη μαμαδίστικη νοστιμιά των πιάτων του, που διατηρείται μέχρι και σήμερα, στον κεντρικό χώρο του αλλά και στη νέα σάλα του ακριβώς απέναντι. Απαραίτητο συνοδευτικό για να απολαύσετε σωστά τις λιχουδιές της ταβέρνας είναι κάποια από τις 180 ετικέτες σε ούζο, τσίπουρο και γενικώς αποστάγματα. 

Ουζερί του Λάκη

Λαγουδέρα/ Πέραμα- Βοτανικός/ Εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί για ψάρι

Λαγουδέρα

Oι λάτρεις των ψαρικών πιθανότατα γνωρίζουν ήδη από καιρό τη "Λαγουδέρα", που σερβίρει σε δύο off radar τοποθεσίες –επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο Πέραμα και εντός του Προμηθευτικού Ομίλου Ναυτικού στον Βοτανικό– τις πρωτότυπες θαλασσινές συνταγές της. Δίνοντας προτεραιότητα στις ποιοτικές πρώτες ύλες, αυτό το ουζερί έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς για κάθε γνώστη της θαλασσοφαγίας.

Ουζερί του Μήτσου

Στην Πλατεία Ελευθερωτών δεσπόζει αγέρωχο αυτό το ιστορικό πόστο, στην ίδια τοποθεσία από το 1950. Νόστιμο, γουστόζικο και με την παράδοση στο DNA του, σερβίρει φαγητό οικείο και νόστιμο χωρίς έξτρα φιοριτούρες. Δεν τις χρειάζεται άλλωστε. Αναβιώνοντας τα παλιά αθηναϊκά στέκια εποχής, θα απολαύσετε ταπεινά μικρόψαρα και μαλάκια αέρινα τηγανισμένα, αλλά και πιατάκια με θαλασσινή αύρα σε φιλικό και καλόγουστο περιβάλλον. Αφού τσουγκρίσετε με ούζο, κρασί και τσίπουρο, θα τσιμπολογήσετε  εκλεκτά καλούδια. 

Ουζερί του Μήτσου

Δημαρχείο/ Καλλιθέα/ Εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί για ψάρι

Δημαρχείο

Aπέναντι ακριβώς από το δημαρχείο της Καλλιθέας, στην όμορφη περαντζάδα, βρίσκεται το "Δημαρχείο", ένα παρεΐστικο στέκι που αγαπά –μεταξύ πολλών άλλων– και τους νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες. Το μενού προτείνει καλοφτιαγμένα πιάτα και μεζεκλίκια γνώριμα. Μεσημέρι και βράδυ λοιπόν εδώ, με τα ποτήρια γεμάτα ούζο, ρακί και κρασί.

Ουζερί ο Αράπης

Στα τραπεζάκια του αθηναϊκού ουζερί στα σύνορα της Αγίας Βαρβάρας με το Αιγάλεω, που μετρά μισό αιώνα λειτουργίας, σουλατσάρουν μικρόψαρα, μαλάκια και οστρακοειδή, σε απλά πλην τίμια μεζεδάκιαπου αποζητούν ούζο και τσίπουρο στις συναντήσεις της παρέας. Δεν θέλεις εξάλλου πολλά για να περάσεις όμορφα, τσουγκρίζοντας με οικογένεια και φίλους· μόνο μια γωνιά σε ένα τραπέζι στρωμένο με καρό τραπεζομάντιλο, ωραίες μουσικές και πιατάκια με καλούδια, συν όλα τα πόσιμα παρελκόμενα δίπλα τους.

Ουζερί ο Αράπης/ Αγ. Βαρβάρα/ Εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί για ψάρι

στις 5 γύρες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στις 5 Γύρες

Η κουλτούρα των "τσιπουροκατανύξεων" έπιασε πόστο στην Αγία Παρασκευή στο χαλαρό στέκι που αγαπά την ψαροφαγία με μεζέδες που σερβίρονται σε… "γύρες". Η ομάδα πίσω από τα δημοφιλή εστιατόρια "Τα Ρωμανάκια" και "Figo Pasta-bar" επενδύει σοβαρά στο μεζέ και την καλύτερη παρέα του, που δεν είναι άλλη από το εθνικό μας απόσταγμα, το τσίπουρο. "Στις 5 Γύρες", έναν όμορφο χώρο με νησιώτικες αναφορές, θα καθίσεις, θα χαλαρώσεις, θα τσουγκρίσεις πολλές φορές, θα τσιμπολογήσεις καλοφτιαγμένες προτάσεις που θα μοιραστείς με φίλους, θα χαρείς με όλη σου την ψυχή μια απλή καθημερινή έξοδο, πιάτο-πιάτο.

> Αν αναζητάς περαιτέρω παρεμφερή στέκια, θα βρεις τα καλύτερα στο αφιέρωμα του 'α'.

Λέσβος

Στα Εξάρχεια και τον αριθμό 38 της Εμμανουήλ Μπενάκη, υπάρχει αυτό το κλασικό δικηγορικό -και όχι μόνο- στέκι που μοσχοβολάει ούζο και καραβίδα. Εγγυάται για τα καλούδια του η προϊστορία αλλά και το όνομα-σήμα κατατεθέν. Για πάνω από μισό αιώνα, το ουζερί/ καφενείο/ μεζεδοπωλείο που έκαναν στέκι οι απανταχού Λέσβιοι στην πρωτεύουσα (αλλά σίγουρα όχι μόνον αυτοί πια) σερβίρει προσεγμένα πιάτα, συνοδεία αποσταγμάτων.

Ο Λόλος

Το άκρως χαλαρωτικό στέκι στο Κουκάκι μεριμνά για ούζο, τσίπουρο, μεζέδες και εικόνες στον αριθμό 5 της Γεωργίου Ολυμπίου.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ουζερί του Λάκη (Το)

Ελπίδος 16 (πεζόδρομος), Πλ. Βικτωρίας
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Λέσβος (η)

Εμ. Μπενάκη 38, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ουζερί του Μήτσου

Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Λαγουδέρα

Λεωφ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Στις 5 Γύρες - Βολιώτικο Τσιπουράδικο

Πλ. Κοραή 7, Αγ. Παρασκευή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Δημαρχείο

Μαντζαγριωτάκη 103, Καλλιθέα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Λαγουδέρα

Ιερά οδός 102Α (εντός Π.Ο.Ν), Βοτανικός
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ουζερί ο Αράπης

Μ.Αλεξάνδρου 113 Αγ. Βαρβάρα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.