Πρώτη γεύση από την Osteria Mamma

Το νέο ιταλικό εστιατόριο στον Κεραμεικό δίνει υποσχέσεις, με πανέμορφο χώρο και ανοιχτόκαρδη κουζίνα.

Το ιταλικό εστιατόριο Osteria Mamma στον Κεραμεικό

Απορώ που ο πάντα δραστήριος Βασίλης Στεφανάκης δεν είχε σκεφτεί νωρίτερα ένα ιταλικό εστιατόριο. Το γράφω, γνωρίζοντας πως θα το έκανε με τον τρόπο του: Αποψάτα και νόστιμα δηλαδή. Και να που έγινε κι αυτό. Παρέα με τη σύζυγό του, τη σεφ Ελένη Σαράντη και μία ομάδα συνεργατών (μεταξύ των οποίων και τα τρία αδέρφια της σεφ), έκαναν λίγες μόλις ημέρες πριν πραγματικότητα το project Osteria Mamma.

To ιταλικό εστιατόριο Osteria Mamma στον Κεραμεικό 7

To Osteria Mamma πιάνει πόστο στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος και απλώνεται σε έναν χώρο σχεδόν κινηματογραφικό. Ανοιχτόκαρδο και από εκείνους ρε παιδί μου που σε κερδίζουν με την πρώτη. 'Ένα σύμπαν που μοιάζει να χωρά εικόνες και λεπτομέρειες από όλα τα ταξίδια των δημιουργών του σε Ρώμη, Μιλάνο, Μπολόνια, Πάρμα, Μόντενα και Σικελία. Το αυτό ισχύει και για τις γεύσεις. Αλλά θα φτάσουμε κι εκεί.

To ιταλικό εστιατόριο Osteria Mamma στον Κεραμεικό 6

To ιταλικό εστιατόριο Osteria Mamma στον Κεραμεικό 2

Η φωτεινή, ανοιχτή κουζίνα στο έμπα του μαγαζιού και ακριβώς δίπλα η βασική 'στοά', σε καλωσορίζουν, προτού οδηγηθείς στην κλειστή 'πλατεία' (βασικό dining area της Osteria Mamma). Το χαρακτηριστικό ιταλιάνικο κίτρινο -προς την ώχρα- ντύνει τους τοίχους και γλυκαίνει αβίαστα το μάτι. Ακριβώς το ίδιο κάνει και σχεδόν ό,τι άλλο υπάρχει εδώ: Από τα λευκόστρωτα στην πλειοψηφία τους τραπέζια μέχρι τα σερβίτσια. Η αύρα, γενικότερα, έχει πετύχει το σκοπό της: Να νιώσεις οικεία και να αντιληφθείς πως πρόκειται για μία δουλειά προσωπική. 

To ιταλικό εστιατόριο Osteria Mamma στον Κεραμεικό 5

To ιταλικό εστιατόριο Osteria Mamma στον Κεραμεικό 4

Και έπειτα, το ίδιο το φαγητό. Καταλαβαίνεις αμέσως πως η Ελένη Σαράντη έχει δώσει πόνο. Έχει περάσει αμέτρητες ώρες για το χειροποίητο κομμάτι και δουλεύοντας πάνω σε κάθε πιάτο, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στα περισσότερα από όσα σερβίρονται εδώ. 

Στο περιεκτικό -12 πιάτα όλα κι όλα- μενού της Osteria Mamma λοιπόν βρίσκεις προτάσεις που δεν παίζουν αλλού. Ακριβώς τέτοιες είναι για παράδειγμα η πληθωρική cima alla Genovese με άγρια μανιτάρια, ένα πιάτο που θα μπορούσε να σταθεί με την ίδια ευκολία από high end εστιατόριο μέχρι σαν μεζές για τσίπουρο -ή πιο ορθά, για γκράπα- και τα φροντισμένα μοσχαρίσια ρολάκια saltimbocca που πλαισιώνονται με gnocchi alla Romana.

cima alla Genovese στην Osteria Mamma
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Osteria Mamma 4
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Πριν από αυτά, γίνεται σέντρα με τις φοκάτσιες και τα κριτσίνια που καταφθάνουν μαζί με ρικότα με λίγο μέλι και stracchino ελαφρώς ραντισμένο με ελαιόλαδο, συν μερικές εξαιρετικές πίκλες, ενώ γκολ από τα αποδυτήρια σημειώνουν το άψογο -τραγανότατο έξω, ζουμερότατο εντός- αραντσίνο οσομπούκο Μιλανέζε και το gnocco fritto με μορταδέλα.

Osteria Mamma 1
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Η papardella ripiena "carbonara”  με guanciale και αλμυρή creme anglaise θα γίνει λόγος επιστροφής, σε μια πάστα που σου δίνει γευστικά ακριβώς ότι περιμένεις από αυτή, με το μερακλίδικο αλλαντικό να είναι σε σωστή αναλογία ώστε να ξεδιπλώσει τα χαρίσματά του. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα gnudi di ricotta με κολοκύθα, gorgonzola dolce, φασκόμηλο και φουντούκι.

Osteria Mamma 2
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Upscale γίνεται στο έτερο highlight από το κομμάτι των ζυμαρικών, τα τορτέλι με μανιτάρια πορτσίνι, αγκινάρα Ιερουσαλήμ, φρέσκια τρούφα και καφέ, όπου κάθε γεύση, υφή και ένταση έχει ισορροπία και άποψη. 

Osteria Mamma 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Osteria Mamma 5
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Καλοδουλεμένη η κοτολέτα alla bolognese, στην οποία ξαπλώνει prosciutto crudo και ένα πλούσιο στρώμα παρμεζάνας. H μαγειρεμένη σε κόκκινο κρασί φραγκόκοτα με μπαχαρικά από την πλευρά της έχει σπιτική θαλπωρή αλλά ίσως χρειάζεται μιαν άλλη προσέγγιση στο πώς χρησιμοποιούνται τα κάστανα, ώστε να πάρει το μάξιμουμ από αυτά. Αφορμές για να επιστρέψουμε αφήνει το αρνίσιο κότσι με δεντρολίβανο, μαγειρεμένο στο ζωμό του.

Από την πλευρά του και το οινικό πόστο, ο σομελιέ Τηλέμαχος Παπανδρέας δομεί μία ευανάγνωστη λίστα κρασιών, στην οποία κυριαρχεί ο ιταλικός αμπελώνας αλλά σιγοντάρεται από προτάσεις του ελληνικού και του γαλλικού. 

Διαβάστε Επίσης

Έκανε δυνατή πρεμιέρα η Osteria Mamma και με ενδιαφέρον αναμένουμε τη συνέχεια. Όπως δηλαδή περιμένουμε και την πιτσαρία Armando που θα ανοίξει ακριβώς δίπλα σε λίγες ημέρες και θα είναι αφιερωμένη στο μάλλον απόλυτο comfort σνακ.


Info

Σαλαμίνος 64, Κεραμεικός

Ανοιχτά Τετ. - Σαβ. 20.00-23.45, Κυρ. 13.00-16.45

osteriamamma.gr

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Osteria Mamma

Σαλαμίνος 64 και Παραμυθιάς, Κεραμεικός
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτά τα κεμπαπάκια στην Κυψέλη είναι από τα πιο ζουμερά της πόλης

Με φόντο την πλατεία του Άγιου Γεώργιου, τα απολαμβάνεις μαζί με άλλες λιχουδιές σε έναν χώρο γεμάτο ζεστασιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
06/12/2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.