
Μπορεί το πρώτο κύμα νέων αφίξεων αμέσως μετά το καλοκαίρι να πόνταρε όπως φάνηκε στη ζεστασιά της παράδοσης, αυτό όμως που ετοιμάζεται να σηκωθεί ενόψει των γιορτών στην πόλη ανοίγεται και προς άλλες κατευθύνσεις. Εμβληματικοί χώροι παρουσιάζουν το νέο τους πρόσωπο, βραβευμένοι σεφ επιστρέφουν στα γευστικά μας πράγματα για να αναλάβουν νέα πόστα ή να δημιουργήσουν καινούργια και μέσα σε όλα αυτά ψάρι, κι άλλο ψάρι, όχι κοντά στο φυσικό του περιβάλλον αλλά στο κέντρο και τα βόρεια προάστια. Συνυπολογίστε ακόμα πως το φετινό χειμώνα το παραλιακό μέτωπο δεν έχει πέσει σε χειμερία νάρκη, συνεχίζοντας να καλωσορίζει λαμπερά και φιλόδοξα πρότζεκτ, και ιδού λοιπόν ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι γεύσης που τυλίγει ολόκληρη την πόλη και ντύνει την ωραιότερη εποχή του χρόνου με την αύρα του καινούργιου που της ταιριάζει πολύ.
Τα "μόλις άνοιξαν"

Ας ξεκινήσουμε δικαιωματικά από το στολισμένο κέντρο και τη Στοά Μπολάνη, όπου συνεχίζει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα το ταξίδι της η "Psaropoula" της Καλλιθέας. Ο μεγάλος χώρος του παλιού "42" ανακαινίστηκε εκ βάθρων, οι τοίχοι ντύθηκαν με πέτρα σε μοντέρνο κυκλαδίτικο ύφος και η ταμπέλα που κρεμάστηκε γράφει πάνω Psaropoula εν Αθήναις. Ο νέος executive chef Νικήτας Κυρίτσης διατηρεί τον μοντέρνο ψαροφαγικό χαρακτήρα του μενού (καπνιστή ταραμοσαλάτα, αθηναϊκή, στρείδια, μακαρονάδες θαλασσινών), διανθισμένο με ορισμένες ασιατικές επιρροές, ενώ συνεχίζονται τα κεφάτα γλέντια κάθε Κυριακή που δεν αποκλείεται μάλιστα να επεκταθούν και σε άλλες μέρες της εβδομάδας.

Προτίμηση στη θάλασσα δείχνει επίσης το ολοκαίνουργιο Bacanal που μόλις πήρε τη θέση του παλιού "Doors" στο ισόγειο του Εμπορικού Κέντρου Λαιμού στο Κολωνάκι. Χώρος κομψός και προσεγμένος με μια εντυπωσιακή ελιά στο επίκεντρο, ανοιχτή κουζίνα με επικεφαλής τον Διονύση Κοκαλάρα και στα τραπέζια μια διευρυμένη κουλτούρα ψαροφαγίας (ωμά, μαγειρευτά, ψητά) με head to tail διάθεση που δεν αρνείται και ορισμένα στοιχεία από τη στεριά. Κοκτέιλ και κρασιά συμπληρώνουν την εικόνα.


Ανανεωμένο, ακόμα πιο ατμοσφαιρικό και πολύ μεγαλύτερο άνοιξε μόλις τις πόρτες του το Geco της οδού Λέκκα, έχοντας επεκταθεί και στα υπόλοιπα μαγαζιά της στοάς που το περιβάλλει. Πλέον, το funky all day bar & resto που απλώνεται με νεοϋρκέζικη αύρα στους πρόποδες του ξενοδοχείου "Gatsby" διαθέτει μια εντυπωσιακή μαρμάρινη μπάρα μήκους 24 μέτρων, ολοκαίνουργια ανοιχτή κουζίνα με εξοπλισμό αιχμής αλλά και νέο μενού διά χειρός Γεωργιάννας Χιλιαδάκη σε συνεργασία με τον resident chef Παναγιώτη Φλάκα με ωραίες ιδέες σε fine comfort λογική – παιχνιδιάρικα popsicles θαλασσινών με βασιλικό καβούρι και γαρίδα, κεμπάπ τόνου με χειροποίητη πίτα ελαιολάδου, εκλεκτά κρεατικά στη robata.
Η Χιλιαδάκη πάντως διανύει ιδιαιτέρως δημιουργική περίοδο, καθώς πέρα από το instant hit που έκανε το "Iώdio" στο Κολωνάκι, συμπράττει με τις έτερες δύο Charlie’s Angels, δηλαδή την Ερασμία Μπαλάσκα και τη Δανάη Βορίδου, στην επιμέλεια του μενού για το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Yaboo στον Πειραιά. Η κατεύθυνση είναι σύγχρονη ελληνική με ορισμένες δημιουργικές πινελιές όπως εκφράζεται μέσα από πιάτα σαν τα χειροποίητα dumplings σπανακόπιτα με δροσερό γιαούρτι, το tataki τόνου με οσπριάδα και η αλλιώτικη cacio e pepe με φέτα και αυγοτάραχο Μεσολογγίου.

Ας παραμείνουμε εκεί στο Νότο, μια και ασυνήθιστη κινητικότητα τέτοια εποχή επιδεικνύει το παραλιακό μας μέτωπο. To GiO είναι το καινούργιο εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου "The Margi" στη Βουλιαγμένη, που διαδέχεται το "Malabar" σε έναν χώρο που παραπέμπει σε στιλάτη και ολάνθιστη orangerie. Ο βραβευμένος executive chef του ξενοδοχείου, Παναγιώτης Γιακαλής, προτείνει ένα γευστικό ταξίδι στην Ιταλία μέσα από τα μάτια του, με πιάτα σαν τα Gnocchi al Tartufo, τα Paccheri al Ragú και τα Scaloppine al limone, αξιοποιώντας και εδώ αρκετά υλικά από τη φάρμα του ξενοδοχείου στα Καλύβια.

Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, η Astir Marina υποδέχθηκε μόλις το διεθνώς διάσημο brand Bagatelle που αγαπά ιδιαίτερα το lifestyle της γαλλικής ριβιέρας και ξεδιπλώνει τη δράση του σε μια κομψή και μεγάλη σάλα που θυμίζει σαλόνι πολυτελούς θαλαμηγού. Το ολόκληρο κοτόπουλο που ψήνεται σε κρούστα αλατιού με μυρωδικά, το ταρτάρ τόνου με αβοκάντο σε βινεγκρέτ με πιπέρι Espellete και οι αέρινες crêpes dentelles είναι ορισμένες από τις χαρακτηριστικές γεύσεις των Bagatelle που δίνουν το "παρών" στο αθηναϊκό μενού και σερβίρονται σε περιβάλλον αλέγκρο και ανεβαστικό.

Στα βόρεια της πόλης, και πιο συγκεκριμένα στο Κεφαλάρι, σπαρταράει εδώ και λίγο καιρό το εντυπωσιακό Psarlou Creative Seafood Experience. Στο τιμόνι της ομάδας βρίσκεται ο έμπειρος Κωσταντίνος Ντούζος που παντρεύει την αγάπη του για τη θάλασσα και το φρέσκο ψάρι με τη σύγχρονη γαστρονομική προσέγγιση, παρουσιάζοντας γεύσεις που εμπνέονται από την ελληνική παράδοση με φρέσκια οπτική.
Τα "από μέρα σε μέρα"

Οι εργασίες ανακαίνισης υπήρξαν πολύμηνες και εκτεταμένες, ωστόσο η εμβληματική "Αίγλη" του Ζαππείου είναι πανέτοιμη λίγο πριν την εκπνοή του 2024 να παρουσιάσει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της που ξεκίνησε να γράφεται το μακρινό 1904. Αυτά που θα γνωρίσουμε σε πρώτη φάση είναι το γαστρονομικό εστιατόριο Αίγλη Restaurant και το ολοήμερης λειτουργίας μπαρ κι εστιατόριο Αίγλη All Day, αμφότερα με μενού διά χειρός του πολύ ταλαντούχου σεφ Δήμου Μπαλόπουλου, ενώ με τον καινούργιο χρόνο την εικόνα θα συμπληρώσουν τρεις χώροι εκδηλώσεων και το ιστορικό θερινό σινεμά του συγκροτήματος.

Ο Σωτήρης έφυγε, ο Μιχάλης ήρθε και το Nolan εκκινεί για νέες γευστικές περιπέτειες, πάντα με αφετηρία το γνώριμο χώρο του στην οδό Βουλής. Νέος καπετάνιος στην κουζίνα του, λοιπόν, είναι ο πολυβραβευμένος σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου και από τα χέρια του αναμένουμε να δοκιμάσουμε πιάτα-βόμβες γεύσης, με απρόσμενους συνδυασμούς και επιρροές από τη διεθνή κουζίνα που θα παντρεύουν το οικείο με το καινούργιο και το σύγχρονο.

Εορταστικός άνεμος ανανέωσης φυσά και στη στοά Σπυρομήλιου που ετοιμάζεται να υποδεχτεί το Atelier Papaioannou. Πρόκειται για ένα νέο γαστρονομικό κόνσεπτ που εκπόνησε ο σπεσιαλίστας της θάλασσας Γιώργος Παπαϊωάννου σε σταθερή συνεργασία με τον όμιλο S One Hospitality, αντλώντας έμπνευση από τις πρώτες συνταγές του πατέρα του αλλά και τη νησιώτικη κουζίνα, με πιάτα όπως ο αχνιστός ροφός με κυδωνάτες πατάτες, η ρεβιθάδα με καπόνι και σέσκουλα, και το ψάρι παϊδάκι με άγρια χόρτα εποχής. Τα αποκαλυπτήρια πλησιάζουν επίσης για την Osteria Mamma που παρουσιάζει ο πάντα δραστήριος Βασίλης Στεφανάκης παρέα με τους Ελένη, Μιχάλη, Φάνια και Αντριάνα Σαράντη, καθώς και τη Μαίρη Μινά. Πρόκειται για μια κλασική και μαζί διαφορετική osteria, η οποία ανανεώνει τη γειτονιά του Κεραμεικού, στη συμβολή Σαλαμίνος και Παραμυθιάς. Από την ίδια ομάδα αναμένουμε επίσης την street πιτσαρία Armando που θα βάζει τη δική της ιταλική πινελιά ακριβώς δίπλα.

Ένα προς ένα αποκαλύπτει ο όμιλος των nice n easy τα διαφορετικού ύφους εστιατόρια που εξάπτουν το γευστικό μας ενδιαφέρον για τον ανανεωμένο Πύργο του Πειραιά. Σε συνέχεια του "nice n easy bistro", που μετέφερε επί πειραιώτικου εδάφους το signature γευστικό κόνσεπτ του Κολωνακίου, σειρά έχει μέσα στο μήνα το Majestic. Αυτό θα είναι το πιο πριβέ και επίσημο εστιατόριο του Πύργου, που θα λειτουργεί σαν υπόμνηση στο old glamour της εποχής του Ωνάση με ατμόσφαιρα εμπνευσμένη από το σαλόνι πολυτελούς θαλαμηγού, γυαλιστερό ξύλο σε πρώτο ρόλο, σερβιτόρους ντυμένους με παπιγιόν και γιλέκο αλλά και μοντέρνες γεύσεις με έμφαση στο εκλεκτό κρέας.
Και ακόμα

Μέσα στο Γενάρη θα γνωρίσουμε το Anthes στην οδό Σκούφου όπου ο βραβευμένος σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης θα παρουσιάσει τη δική του οπτική για τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα με ορισμένες ιαπωνικές πινελιές στη λογική των μικρών πιάτων που θα προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.