
Σε πολλούς αρέσουν τα μενού γευσιγνωσίας και οι high end γαστρονομικές προσεγγίσεις. Κανείς όμως δε χρειάζεται κάθε φορά που βγαίνει να ακολουθεί 10, 12, 15 στάδια, κάτι με το οποίο φαίνεται να συμφωνεί και ο έγκριτος θεσμός των The World's 50 Best Restaurants, ειδικά όταν η κουβέντα πηγαίνει στην πιθανότατα πιο αλέγρα περιοχή του πλανήτη. Στη λίστα των Latin America’s 50 Best Restaurants 2024 λοιπόν, που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες σε μία τελετή στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, καλύτερο εστιατόριο της Λατινικής Αμερικής για το έτος που διανύουμε αναδείχθηκε το Don Julio από το Μπουένος 'Άιρες της Αργεντινής.
Υπάρχει άραγε συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας για την αργεντίνικη parrilla και το εστιατόριο που από πολλούς θεωρείται ο... Messi του ψησίματος; Στο Don Julio εκτρέφουν δικά τους μοσχάρια, που μέσω βιώσιμων μεθόδων παραγωγής, δίνουν εξαιρετικής ποιότητας κρέας. Κι έπειτα, έρχεται το ψήσιμο αλλά και η φανταστική λίστα κρασιών που συνοδεύει, με την υπογραφή του φανταστικού Pablo Rivero και της ομάδας του.
Ο Rivero άνοιξε το Don Julio το 1999, όταν ο ίδιος ήταν λίγο πάνω από 20 ετών, στην περιοχή Palermo, στα βόρεια της πρωτεύουσας της Αργεντινής. Το εστιατόριο ξεκίνησε σαν μία parrilla της γειτονιάς, ένα ψητοπωλείο ή μπριζολάδικο αν προτιμάς. Πλέον, έχει εξελιχθεί σαν μία από τις μεγαλύτερες γαστρονομικές συγκινήσεις της νότιας απέναντι του Ατλαντικού όχθης, μία οικογενειακή επιχείρηση που αποτίνει φόρο τιμής στις γεύσεις και τα terroirs της ιδιαίτερης χώρας - μεταξύ άλλων βραβευμένο και με ένα αστέρι Michelin καθώς και με το πράσινο άστρο του κόκκινου οδηγού, για την επιμονή στα τοπικά προϊόντα και τις βιολογικές προσεγγίσεις σε οτιδήποτε.
Το Don Julio δεν παρέκκλινε ποτέ από τις αρχές του, αντιθέτως έχτιζε πάνω σε αυτές για 2,5 δεκαετίες. Ακόμη το κάνει, σερβίροντας μερικά από τα καλύτερα κομμάτια βοείου κρέατος που θα βρεις στο δυτικό ημισφαίριο, βάζοντας στα ποτήρια σπουδαία κρασιά του ντόπιου αμπελώνα (μη ξεχνάς πως ο Rivero είναι και ο ίδιος σομελιέ) και παρέχοντας ανοιχτόκαρδα αργεντίνικη φιλοξενία. Σχεδόν οτιδήποτε παίζει στο μενού εδώ προέρχεται από τη φάρμα του εστιατορίου, λίγο έξω από το Μπουένος 'Άιρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κορυφή δεν είναι άγνωστο μέρος για το Don Julio, καθώς το 2020 είχε βρεθεί ξανά στο νο.1 των Latin America’s 50 Best Restaurants ενώ στη φετινή κατάταξη των The World's 50 Best Restaurants το βρίσκει κανείς στο νο.10. Ο ίδιος ο Rivero είχε αναδειχθεί Latin America’s Best Sommelier, το 2022.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.