Το "Σερσέ λα Φαμ" μοσχομυρίζει ελληνικό καλοκαίρι

Το καρποσταλικό νεοκαφενείο του Κέντρου ανανεώνει την κάρτα του με νέα πιάτα της Σταυριανής Ζερβακάκου, αλλά και ακλόνητα φαβορί να διατηρούν τη θέση τους σε ένα μενού συμπυκνωμένης καλοκαιρινής ραστώνης.

Σερσέ λα Φαμ Λεωνίδας Τούμπανος

Νεοκαφενές με τα όλα του, φωλιασμένος στην πλατεΐτσα απέναντι από τη Μητρόπολη και με όλες τις φυλές του Κέντρου να κάνουν ουρά για ένα από τα τραπεζάκια του, το ρετρό αγαπημένο της οδού Μητροπόλεως παραμένει φαβορί για χαλαρό τσιμπολόι με άρωμα παλιάς Αθήνας, και με δυνατό χαρτί τα μπόλικα τραπεζάκια έξω, στα οποία δύσκολα θα βρεις καρέκλα χωρίς ραντεβού, ιδίως το απογευματάκι. Γιατί εκείνη την ώρα είναι που το νεοκλασικό της απέναντι γωνίας, παρέα με την όμορφα φρεσκαρισμένη εμβληματική εκκλησία, καδράρουν ιδανικά τη λωρίδα ουρανού που διατρέχει την οδό Μητροπόλεως, αφήνοντας τη γλύκα του ηλιοβασιλέματος να απλώσει χρώμα στο ραχάτι σου.

Σερσέ Λα Φαμ
© Λεωνίδας Τούμπανος

Εκτός από χρώμα, το ραχάτι εδώ έχει και γεύση, η οποία συνομιλεί απ’ ευθείας με τις εποχές όπου η γεύση της Αθήνας ήταν ένα παλίμψηστο από συνήθειες, παραδόσεις και… πεσκέσια απ’ τις καταγωγές των κατοίκων της, με εκλεκτά υλικά απ’ τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας να συνθέτουν ένα εδεσματολόγιο που μοσχοβολάει Ελλάδα. Αυτή τη μοσχοβολιά έχει τονίσει ακόμη περισσότερο η συνεργασία του "Σερσέ" με τη σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου, που επιμελείται φέτος ένα εναλλασσόμενο παράλληλο μενού, με ξεχωριστά πιάτα ημέρας.

Διαβάστε Επίσης

Με ένα απ’ αυτά ξεκινήσαμε κι εμείς, τη σαλάτα πέστροφα – πεπόνι, ένα δροσερό, καλοκαιρινό συνδυασμό, γεμάτο μ’ αυτήν την απροσδόκητα αρμονική συγχορδία υφών κι εντάσεων που πετυχαίνει η Ζερβακάκου στα πιάτα της, ταιριάζοντας αυτά που θα σου φαίνονταν αταίριαστα. Η σούπα ντομάτας με μύδι τουρσί είναι ένας θρίαμβος της καλής πρώτης ύλης στην σωστή της ώρα, με την πληθωρική γεύση ντομάτας να γεμίζει το στόμα ζουμερή, φρουτένια νοστιμιά σε κάθε κουταλιά, και το τροφαντό πικλαρισμένο μύδι να δίνει τσιμπητή οξύτητα, ιδίως αν αφήσεις το πιάτο να ανεβάσει λίγο τη θερμοκρασία, απ’ την υπερβολικά παγωμένη στην οποία έρχεται. Ο πολίτικος ντολμάς, η γεμιστή πιπεριά δηλαδή, με ρύζι, σταφίδα και κουκουνάρι, ήταν κομμάτι λειψή σε αρώματα και μαστοριά, με το κηπευτικό ελαφρώς ταλαιπωρημένο και τη γέμιση όχι ιδιαίτερα ζωηρή στο δάγκωμα, όμως το γιαούρτι που τη συνόδευε ήταν φίνο και με ορεκτική οξύτητα, υπογραμμίζοντας πως, ακόμη κι όταν η κουζίνα έχει τις αστοχίες της, η πρώτη ύλη παραμένει αστεράτη.

Σερσέ λα Φαμ 2023

Από το σταθερό μενού, οι τηγανισμένες τσακιστές πατάτες με κρέμα από κασέρι και σαλάμι απ’ τη Λευκάδα, είναι ένας μερακλίδικος μεζές, που ταιριάζει χάρμα με μια από τις μπύρες της κολεξιόν του "Σερσέ", ενώ το αρνάκι σε φωλιά μελιτζάνας, με πιπεριές και Μετσοβόνε, παραμένει ένα νόστιμο και λιχούδικο – καίτοι κομματάκι άτεχνο – πιάτο, με τρυφερό κι εκφραστικό τον κεντρικό πρωταγωνιστή του, και καλά ζύγια στα λαχανικά, για να ισορροπήσουν την πικάντικη γλύκα της μελιτζάνας και τη λιπαρή πληθωρικότητα του τυριού.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σερσέ λα Φαμ

Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Topa

Το κρητισπανικό καφενείο της Κυψέλης παντρεύει γεύσεις δύο εκ των πιο περήφανων περιοχών της Μεσογείου, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/07/2025

Στην 'κυριλέ' ιχθυόσκαλα της πόλης, υπάρχει ένα εστιατόριο-θαλασσινό παραμύθι

Πάνω στην ακροθαλασσιά, δοκιμάζεις ένα μενού γεμάτο φρεσκάδα, έμπνευση και ιωδιούχα αριστοτεχνία.

Sister: Delivery with a twist από το αγαπημένο εστιατόριο του Ψυχικού

Το Sister Delivery δεν είναι μια δεύτερη εκδοχή του μενού — είναι μία curated εμπειρία που αξίζει.

Sani Gourmet 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή

Λίγες ώρες απομένουν για τον βραβευμένο θεσμό του Sani Resort, που από 11 έως 22 Αυγούστου θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με σπουδαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης να την επισκέπτονται για άλλη μια χρονιά.

Γνώριζες ποιο είναι το πιο 'τρελό' ψαρομάγαζο της Αθήνας;

Το μαγαζί αυτό στο Νέο Ηράκλειο εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Στη Bottega Da Marco για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος απόψε στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου.

Για τον Νίκο Ισπυρούδη, η γεύση θέλει αλήθεια

Ο βραβευμένος σεφ πίσω από την κουζίνα του Lesante Cape μιλά στο 'α' για την Ιόνια παράδοση, την αξία της αυθεντικότητας, τη βιωματική γαστρονομία και γιατί τελικά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ωραία πιάτα.