Τα καλύτερα νέα εστιατόρια του πλανήτη, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler

Η Hot List του 2023 που κάνει focus στα δρώμενα του γαστρονομικού σύμπαντος.

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια του πλανήτη 2023 @Jun's Dubai

Στο πλαίσιο της 27ης ετήσιας Hot List του, το έγκριτο περιοδικό επέλεξε -πέρα από ξενοδοχεία, κρουαζιέρες, προορισμών και άλλων πτυχών του ταξιδιωτικού σύμπαντος- τα καλύτερα νέα εστιατόρια του πλανήτη. Οι συντάκτες του CNT ξεχώρισαν εστιατόρια-προορισμούς που άνοιξαν εντός του έτους που διανύουμε (με ελάχιστες εξαιρέσεις για τους τελευταίους μήνες του 2022), παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκτείνονται γεωγραφικά από το Κέιπ Τάουν μέχρι την Καλιφόρνια και από το Κίτο του Εκουαδόρ έως την Ταιβάν.

Στη λίστα του 2023 λοιπόν, υπάρχουν 21 εστιατόρια, 7 εκ των οποίων βρίσκονται σε Βόρεια και Κεντρική Αμερική (ΗΠΑ και Μεξικό), 3 στη Λατινική Αμερική (Εκουαδόρ, Βραζιλία και Αργεντινή) και ακόμη 3 στην Ασία (Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν), 4 στην Ευρώπη (Ισπανία, Γαλλία), 2 στην Αφρική (Ρουάντα, Νότια Αφρική) και 2 στη Μέση Ανατολή (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία).

Βόρεια και Νότια Αμερική

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια του πλανήτη, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler - To Place des fetes στη Νέα Υόρκη
Place des Fêtes

Ξεκινώντας από τη Βόρεια Αμερική, το "La Semilla" στην Ατλάντα, ένα δημιούργημα των Sophia Marchese και Reid Trapani, σερβίρει αποκλειστικά plant-based πιάτα, το "The Koji Club" της Βοστώνης είναι ένα τεράστιο ιαπωνικό γευστικό project, το "Her Place Supper Club" στην Φιλαδέλφεια είναι το όνειρο της Amanda Shulman που μετουσιώθηκε σε ένα family-style εστιατόριο ενώ το "Cafe Ohlone" στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια προσπαθεί να εντρυφήσει στην κουζίνα της Καλιφόρνια με τη βοήθεια του φημισμένου πανεπιστημίου της περιοχής.

Στα της Νέας Υόρκης, το ενδιαφέρον μαγνητίζουν τα "Place des Fêtes" (με μικρά πιάτα που πατούν στη γευστική κληρονομιά της Ιβηρικής χερσονήσου) και "Masalawala & Sons" (ένα ινδικής φιλοσοφίας εστιατόριο που έχει τεράστια ζήτηση όσον αφορά τις κρατήσεις). Στην Πόλη του Μεξικού, είναι το "Mi Compa Chava" αυτό που κάνει θόρυβο, με τις θαλασσινές σπεσιαλιτέ του.

Διαβάστε Επίσης

Αλλάζοντας ημισφαίριο, το "Foresta" του διάσημου στη χώρα του σεφ Rodrigo Pacheco στρέφει τα βλέμματα στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, το Κίτο. Ο Pacheco λανσάρει το concept ενός dinner party σε ένα chic θερμοκήπιο, μαγειρεύοντας σε custom εστίες από ηφαιστειακά πετρώματα και χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες που προέρχονται από τοπικές κοινότητες ιθαγενών. 

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια του πλανήτη, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler - Το Foresta στο Κίτο
Foresta

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τη γειτονιά της Μποταφόγκο, το "Lasai" του γνωστού τηλεοπτικού σεφ Rafa Costa e Silva παρέχει μία μοναδική εμπειρία, σερβίροντας 10 άτομα τη φορά, με υλικά που προέρχονται αποκλειστικά από τα δύο κοντινά αγροκτήματα του chef-patron. Κλείνοντας το κεφάλαιο της Νοτίου Αμερικής, η δράση μεταφέρεται στο Μπουένος Άιρες και το "Kōnā Corner": Η Narda Lepes συνεργάζεται με τους σεφ Pablo Chinen και Fernando Kanashiro για να δώσουν στον επισκέπτη μία αίσθηση της ασιατικής κουζίνας έτσι ακριβώς όπως οι ίδιοι την έχουν φανταστεί.

Ευρώπη

Το Παρίσι ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα εμφανιστεί κάποια στιγμή στην εν λόγω λίστα και το κάνει με το βραβευμένο με αστέρι Michelin "Alluma", που ξεχωρίζει με την μεσογειακή κουζίνα του με ισραηλινές επιρροές. 40 χλμ πιο νότια της γαλλικής μητρόπολης, οι Αυστραλοί σεφ James Henry και Shaun Kelly οδηγήθηκαν από την αγάπη τους για το bistronomy movement και έφτιαξαν το "Le Doyenné", ένα εξαιρετικό farm-to-table εστιατόριο σε παλιούς στάβλους του 19ου αιώνα.

Στην πρόσφατη παγκόσμια πρωτεύουσα των μπαρ, την Βαρκελώνη, υπάρχει ασφαλώς μπόλικος χώρος και για σπουδαία εστιατόρια. Ακριβώς τέτοιο είναι το "Enigma" του Albert Adrià και πια (επανα)λειτουργεί ως το πεδίο πειραματισμών του, με κινητήριο γευστικό μοχλό τα teppanyaki themed πιάτα του, που σερβίρονται στο ιντριγκαδόρικο εσωτερικό του. 

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια του πλανήτη, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler - το Enigma στην Βαρκελώνη
Enigma

Το πιο πρόσφατο εστιατόριο του ανθρώπου που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 'The Best Chef Awards' δε θα μπορούσε να διαφύγει της προσοχής. Το "RavioXO" του Dabiz Muñoz, στη Μαδρίτη, ασχολείται ενδελεχώς με τα ζυμαρικά σε όλο τους το εύρος, με ασιατικά twists.

Αφρική

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο εστιατόρια που εκπροσωπούν την αφρικανική ήπειρο στη συγκεκριμένη λίστα. Το "Anda Kigali" αποτελεί μία ιδέα του σεφ Treasure Makwanise και στεγάζεται σε ένα παλιό σπίτι, με δικό του κήπο στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι. Συνεργάζεται με ένα μεγάλο δίκτυο ντόπιων παραγωγών με σκοπό να αναδείξει την κουζίνα της χώρας αλλά και της γενέτειράς του, της Ζιμπάμπουε, υπό ένα πρίσμα δημιουργικότητας.

Κάτι περισσότερα από 5.000 χλμ νοτιότερα, στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής, το "Emazulwini" της σεφ Mmabatho Molefe. Με θέα στο εμπορικό λιμάνι της πόλης, το "Emazulwini"προσεγγίζει την κουζίνα διαφόρων φυλών της χώρας, με μία μοντέρνα και άκρως δημιουργική ματιά.

Διαβάστε Επίσης

Ασία και Μέση Ανατολή

Με τη δουλειά του στο "Vilas" της Μπανγκόκ, ο Prin Polsuk -ένας από τους κορυφαίους Ταϊλανδούς σεφ- πείθει τον κάθε επισκέπτη πως ένα πιάτο που βασίζεται σε ισπανική συνταγή και δημιουργείται με ιαπωνικές πρώτες ύλες, μπορεί να είναι 100% ταϊλανδέζικο. Οι Mei Chiu και Dan Zhang, ένα ζευγάρι mixologists, αποφάσισαν να επιστρέψουν μετά από χρόνια στη γενέτειρά τους -Ταϊβάν- και  να φτιάξουν το "Swallow Tainan", ένα cafe-bar με ιδιαίτερη άποψη πάνω στον καφέ αλλά και στα cocktails.

Προφανώς και σε μία τέτοια λίστα δε θα μπορούσε να μην υπάρχει και ένας εκπρόσωπος του Τόκιο. Το "The Jade Room + Garden Terrace", στο ξενοδοχείο "The Tokyo EDITION", είναι το γαστρονομικό σπίτι του Λονδρέζου σεφ Tom Aikens, ο οποίος επιχειρεί ένα απροσδόκητο πάντρεμα της ιαπωνικής με τη βρετανική κουζίνα.

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια του πλανήτη, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler - Το The Jade Room + Garden Terrace στο Τόκιο
The Jade Room + Garden Terrace

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια του πλανήτη, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler - Το Jun's στο Ντουμπάι
Jun's

Τέλος, από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τα εστιατόρια που επιλέχθηκαν είναι το "Takya", στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και το "Jun's" στο Ντουμπάι. Το πρώτο κάνει focus στην τοπική κουζίνα, με την restaurateur Hadeel Almotawa να είναι η δημιουργός του, ενώ το δεύτερο φέρει την υπογραφή του σεφ Kelvin Cheung, ο οποίος μεταμορφώνει την εμπειρία του από εστιατόρια των ΗΠΑ, του Καναδά, του Βελγίου και της Ινδίας, σε μία κοσμοπολίτικη κουζίνα που μοιάζει να ταιριάζει άψογα στο δημοφιλές εμιράτο. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
02/05/2024

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.