"Το καφενείο του Ρίζου": Η αναβίωση του αστικού καφενείου

Ένα από τα πρώτα καφενεία του Θησείου, ανασκάπτει θύμισες από την παλιά Αθήνα σε ένα πόστο με μακρά ιστορία.

Το καφενείο του Ρίζου

Τα αστικά καφενεία αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στις σελίδες της ελληνικής λαογραφίας και τα μαγαζιά που αναβιώνουν τις συνήθειες και την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας είναι ουσιαστικά σημεία πολιτισμού. Αυτής της κατηγορίας είναι και το "Καφενείο του Ρίζου", στην  πλατεία του Θησείου, η οποία -για την ιστορία- είναι αφιερωμένη στην σπουδαία ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί.

Το καφενείο του Ρίζου

Αποπνέοντας άρωμα εποχής, με τα μαρμάρινα τραπεζάκια που περιτριγυρίζονται από καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά σε γλάστρες και παρτέρια, εδώ αναβιώνει με σεβασμό η ιστορία ενός από τα πρώτα καφενεία της περιοχής, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1933. Οι πρώτες ώρες της μέρας κυλούν με διάχυτες τις μοσχοβολιές των χαρμανιών του ελληνικού καφέ που ανταμώνουν με το διακριτικό άρωμα του γιασεμιού και μουσικές μελωδίες που ακούς κάνοντας χάζι την περαντζάδα και τους πίνακες ζωγραφικής των Ελλήνων εικαστικών που κοσμούν τoυς τοίχους του. Τα κρύα και ζεστά βιολογικά αφεψήματα και ο καφές παραδίδουν λίγο αργότερα τη σκυτάλη σε αποστάγματα που συνοδεύουν καλοφτιαγμένους μεζέδες, κάποιοι από τους οποίους είναι και νηστίσιμοι.

Το καφενείο του Ρίζου
© Αμαλία Κωβαίου

Οι γαρίδες (γάμπαρες) σοτέ, σβησμένες με ούζο και το μαριναρισμένο χταπόδι είναι προτάσεις ό,τι πρέπει για τσίπουρο ενώ η φάβα με πίκλα κρεμμυδιού σε ζωμό από παντζάρι και η ρεβιθάδα φούρνου με ντομάτα και λεμόνι είναι κλασικές επιλογές. Δοκιμάστε επίσης τον ντάκο -χωρίς τη γαλομυζήθρα αν νηστεύετε- και το μπαχαράτο ταμπουλέ με επτά λιβανέζικα μπαχαρικά. Φυσικά θα κάνετε ένα πέρασμα και εκτός Σαρακοστής -και προβλέπουμε ότι θα γίνει τακτικό- για τα κλασικά μεζεκλίκια και πιάτα του μενού όπως το κοκκινιστό μοσχαράκι στο πήλινο, τα μπιφτεκάκια από προβατίνα με μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, ο μαρινάτος γαύρος με κρίταμα και ελιές Καλαμών, ο παστουρμάς θαλάσσης -ήτοι μαριναρισμένος μπακαλιάρος με μπαχαρικά- και ο καγιανάς. 

Ακάμαντος 2, Θησείο, 210 3457825

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.