"Το καφενείο του Ρίζου": Η αναβίωση του αστικού καφενείου

Ένα από τα πρώτα καφενεία του Θησείου, ανασκάπτει θύμισες από την παλιά Αθήνα σε ένα πόστο με μακρά ιστορία.

Το καφενείο του Ρίζου

Τα αστικά καφενεία αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στις σελίδες της ελληνικής λαογραφίας και τα μαγαζιά που αναβιώνουν τις συνήθειες και την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας είναι ουσιαστικά σημεία πολιτισμού. Αυτής της κατηγορίας είναι και το "Καφενείο του Ρίζου", στην  πλατεία του Θησείου, η οποία -για την ιστορία- είναι αφιερωμένη στην σπουδαία ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί.

Το καφενείο του Ρίζου

Αποπνέοντας άρωμα εποχής, με τα μαρμάρινα τραπεζάκια που περιτριγυρίζονται από καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά σε γλάστρες και παρτέρια, εδώ αναβιώνει με σεβασμό η ιστορία ενός από τα πρώτα καφενεία της περιοχής, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1933. Οι πρώτες ώρες της μέρας κυλούν με διάχυτες τις μοσχοβολιές των χαρμανιών του ελληνικού καφέ που ανταμώνουν με το διακριτικό άρωμα του γιασεμιού και μουσικές μελωδίες που ακούς κάνοντας χάζι την περαντζάδα και τους πίνακες ζωγραφικής των Ελλήνων εικαστικών που κοσμούν τoυς τοίχους του. Τα κρύα και ζεστά βιολογικά αφεψήματα και ο καφές παραδίδουν λίγο αργότερα τη σκυτάλη σε αποστάγματα που συνοδεύουν καλοφτιαγμένους μεζέδες, κάποιοι από τους οποίους είναι και νηστίσιμοι.

Το καφενείο του Ρίζου
© Αμαλία Κωβαίου

Οι γαρίδες (γάμπαρες) σοτέ, σβησμένες με ούζο και το μαριναρισμένο χταπόδι είναι προτάσεις ό,τι πρέπει για τσίπουρο ενώ η φάβα με πίκλα κρεμμυδιού σε ζωμό από παντζάρι και η ρεβιθάδα φούρνου με ντομάτα και λεμόνι είναι κλασικές επιλογές. Δοκιμάστε επίσης τον ντάκο -χωρίς τη γαλομυζήθρα αν νηστεύετε- και το μπαχαράτο ταμπουλέ με επτά λιβανέζικα μπαχαρικά. Φυσικά θα κάνετε ένα πέρασμα και εκτός Σαρακοστής -και προβλέπουμε ότι θα γίνει τακτικό- για τα κλασικά μεζεκλίκια και πιάτα του μενού όπως το κοκκινιστό μοσχαράκι στο πήλινο, τα μπιφτεκάκια από προβατίνα με μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, ο μαρινάτος γαύρος με κρίταμα και ελιές Καλαμών, ο παστουρμάς θαλάσσης -ήτοι μαριναρισμένος μπακαλιάρος με μπαχαρικά- και ο καγιανάς. 

Ακάμαντος 2, Θησείο, 210 3457825

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Sister: Delivery with a twist από το αγαπημένο εστιατόριο του Ψυχικού

Το Sister Delivery δεν είναι μια δεύτερη εκδοχή του μενού — είναι μία curated εμπειρία που αξίζει.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
10/07/2025

Sani Gourmet 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή

Λίγες ώρες απομένουν για τον βραβευμένο θεσμό του Sani Resort, που από 11 έως 22 Αυγούστου θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με σπουδαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης να την επισκέπτονται για άλλη μια χρονιά.

Γνώριζες ποιο είναι το πιο 'τρελό' ψαρομάγαζο της Αθήνας;

Το μαγαζί αυτό στο Νέο Ηράκλειο εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Στη Bottega Da Marco για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος απόψε στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου.

Για τον Νίκο Ισπυρούδη, η γεύση θέλει αλήθεια

Ο βραβευμένος σεφ πίσω από την κουζίνα του Lesante Cape μιλά στο 'α' για την Ιόνια παράδοση, την αξία της αυθεντικότητας, τη βιωματική γαστρονομία και γιατί τελικά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ωραία πιάτα.

Knack & Snack: Η νέα πιτσαρία του Κεραμεικού είναι και στούντιο τέχνης

Γαστρονομική άφιξη με art vibe στο κέντρο της Αθήνας που ήδη προκαλεί (πολύ) θετικές εντυπώσεις.