Η γιαπωνέζικη χασαπική τέχνη είναι sustainable

Ας μαθαίνουμε από τους Γιαπωνέζους! Η τέχνη της κοπής των κρεάτων του Ανατέλλοντος Ηλίου μας μαθαίνει πως να μεγιστοποιούμε την απόλαυση τρώγοντας λιγότερο αλλά καλύτερο κρέας, και αρχίζει να παίζει μπάλα στην πρωτεύουσα.

γιαπωνέζικη χασαπική τέχνη © Shutterstock.com

Δεν είναι παραπάνω από 10 – 12 χρόνια που έβαλαν οι Έλληνες στο λεξιλόγιό τους τις λέξεις Wagyu και Kobe. Η άνοδος της φήμης αυτών των μοναδικών γιαπωνέζικων ή μη βοδινών με το καταπληκτικό "μαρμάρωμα" από υγιεινό και φουλ της umami νοστιμάδας λίπος υπήρξε ραγδαία, με την Ελλάδα να ακολουθεί την παγκόσμια τάση προς την αριστοκρατία του κρέατος. Η Δύση γενικότερα προσέγγισε την μεγαλειότητά του με τα δικά της παραδοσιακά κριτήρια του ευμεγέθους steak, ενώ αρκετές φορές έπεσε και στο αμάρτημα του νεοπλουτίστικου εντυπωσιασμού φθάνοντας να τυλίγει τα rib eye με φύλλα χρυσού (λέγε με Nusret), η να στρέφεται στις ρωμαϊκές εξτραβαγκάντσες θηριωδών τόμαχωκ. Σιγά – σιγά τα εξειδικευμένα εστιατόρια πλήθυναν και το εκλεκτό κρέας της γιαπωνέζικης ράτσας καθιερώθηκε στις εξόδους των Ελλήνων κρεολάγνων.

Διαβάστε Επίσης

Η τελευταία εξέλιξη που μόλις τώρα γεννιέται ουσιαστικά στην Αθήνα, αφορά τη γιαπωνέζικη χασαπική τέχνη, που ασχολούμενη μ’ ένα πολύ διαφορετικό από τα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα βοδινά, κινείται σε διαφορετικές τροχιές. Την εισάγει δυναμικά αυτές τις μέρες ο πρωτοπόρος του είδους Άρης Βεζενές στο "Ikigai", την καινούργια μπουτίκ ντελικατέσεν που άνοιξε, για να δοκιμάσεις επιτόπου ή να ψωνίσεις για το σπίτι ∙ την εφαρμόζουν σ’ αυτούς που την ζητούν στα κρεοπωλεία του "La Meat Maison"∙ την παρουσίασαν μεταξύ άλλων πρόσφατα στις εγκαταστάσεις της "Metropolitan Foods" σε εκδήλωση για σεφ και επαγγελματίες και πιθανά να την βρείτε και αλλού. Για να μην σας μπλέξω με πολύ ειδικές τεχνικές λεπτομέρειες σας λέω ότι η σημαντικότερη εμφανής διαφορά της είναι το πάχος κοπής του κρέατος. Ένα rib eye από Wagyu οι Γιαπωνέζοι θα το κόψουν λιγότερο από 2 εκ. πάχος, ενώ σ΄ ένα κλασσικό steak house ξεπερνάει άνετα τους 3 πόντους. Η διαφορά μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όταν μιλάμε για κρέας που πρόκειται να περάσει από πλάκα teppanyaki, επιτραπέζια σχάρα με κάρβουνα (yakiniku), η να μαγειρευτεί σε ζωμούς σαν sukiyaki και shabu-shabu ∙ το κρέας τότε κόβεται στις δύο πρώτες περιπτώσεις σε φέτες 3 έως 5 χιλιοστών, ενώ στις υπόλοιπες είναι τόσο λεπτές που μοιάζουν με τσιγαρόχαρτο πάχους 1 χιλιοστού! Εννοείται βέβαια ότι ψήνονται ελάχιστα, ίσα – ίσα μέχρι ν αρχίσει να λειώνει το λίπος του Wagyu και να μελώνει με την umami φινέτσα του τον ουρανίσκο, ή περνάνε για ελάχιστα δευτερόλεπτα το κρέας από ζέοντα ζωμό στο shabu-shabu.

γιαπωνέζικη χασαπική τέχνη
© Shutterstock.com

Οι λόγοι που οι Γιαπωνέζοι κόβουν το κρέας τόσο λεπτό ξεκινούν κατ΄ αρχάς από το γεγονός ότι δίνουν μεγάλη σημασία στο να προβάλουν τη φυσική γεύση του κρέατος, εξίσου σημαντική γι αυτούς όμως είναι και η απόλαυση της υφής του ∙ γι αυτό δικαίως γυρίζουν την πλάτη στα ξερά παραψημένα κρέατα που σερβίρονται λ.χ. ευρέως στην Ελλάδα. Είναι σίγουρο επίσης πως οι λεπτοκομμένες φέτες πιάνονται πιο εύκολα με τα chopstick που χρησιμοποιούν αντί για μαχαιροπήρουνα, αλλά το λεπτό κόψιμο και μάλιστα με τη σωστή γωνία εκτός απ΄ το ότι αναδεικνύει τη γεύση τους, κάνει πιο τρυφερά ακόμη και τα σκληρά κομμάτια. Είναι πιο ψαγμένοι από μας στην Ιαπωνία διότι δεν ενθουσιάζονται από την εν πολλοίς άγευστη τρυφεράδα ενός φιλέτου, αλλά μετατρέπουν σε φιλέτο τα λεγόμενα second cut που είναι γενικά πιο σκληρά αλλά και πολύ πιο νόστιμα, με το πολύ λεπτό κόψιμο. Και δεν μένουν εκεί αλλά τρελαίνονται για την υφή παραγνωρισμένων στη Δύση κομματιών όπως η μοσχαρίσια γλώσσα λ.χ.

Αυτές λοιπόν οι προτιμήσεις οδηγούν σε μια ολιστική κρεοφαγία όπου εκτιμάς όλα τα κομμάτια του κρέατος, δεν μένουν δηλαδή μόνο στη διαστρέβλωση της "μονοκαλλιέργειας" φιλέτων και rib eye, και αυτό οδηγεί σε μια πιο ολιστική διαχείριση, ή nose – to –tail όπως μάθαμε να το λέμε τελευταία. Ειδικά δε όταν μιλάμε για Wagyu και Kobe που οι τιμές των κοπών πολυτελείας φθάνουν τα €350 η και €480 το κιλό το να έχεις στη διάθεσή σου κοπές αυτών των εξαιρετικών κρεάτων στα μισά ή και λιγότερα λεφτά είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Ένα υπέροχο, θεάρεστα νόστιμο και τρυφερό rib cap (το καπάκι του rib eye) ή ένα εντυπωσιακό baby top steak που δοκιμάσαμε στην επίδειξη της "Metropolitan Foods" αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Η γιαπωνέζικη χασαπική και οι συνήθειες της κατανάλωσης κρέατος στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου βάζουν και μια άλλη σημαντική οικολογική διάσταση στην κρεοφαγική γαστρονομία. Είναι τόσο εντυπωσιακά νόστιμο το Wagyu βοδινό που δεν χρειάζεται να καταναλώσεις μισό κιλά στην καθισιά σου για να νοιώσεις τη συναισθηματική πληρότητα της απόλαυσής του, νοιώθεις ευτυχισμένος και με μόλις 90 – 100 γρ. Έτσι λοιπόν όπως η άνευ μέτρου εκτροφή βοοειδών καταστρέφει τα παρθένα δάση του Αμαζονίου και δηλητηριάζει τον πλανήτη, οι Γιαπωνέζοι μας στέλνουν το μήνυμα "τρώτε λιγότερο αλλά καλύτερο κρέας" και με την ιδιαίτερη χασαπική τους προτείνουν τρόπους βελτίωσης της γευστικής απόλαυσης που ενισχύουν την αειφορία. Ας μαθαίνουμε από τους Γιαπωνέζους λοιπόν!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.