Πού πίνει και τρώει η Αθήνα στις αρχές του 2023

Από το 'Pharaoh' και το 'Zanó' μέχρι το 'Feelin'Good' και το 'Ikigai', όλα τα -νέα και παλαιότερα- spots που τραβούν την προσοχή αυτό το διάστημα.

Νέα εστιατόρια και μπαρ Αθήνα 2023 @Ikigai

Σε περίπτωση που αναρωτήθηκες σε ποια τραπέζια και ποιες μπάρες του βρίσκει το 2023, το κοινό της πόλης που αγαπά το φαγητό, το ποτό και το 'έξω', διαβάζεις τις σωστές γραμμές. Ακολουθούν τα -ολοκαίνουρια και παλαιότερα- μέρη που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον στην αυγή της νέας χρονιάς.

'Pharaoh'

Pharaoh
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Το ολοκαίνουριο wine-bar restaurant των Φώτη Βαλλάτου, Πέρι Παναγιωτακόπουλου, Δημήτρη Πλατανιά και του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, στα σύνορα των Εξαρχείων με την Ομόνοια, είναι -όπως αναμενόταν- το γαστρονομικό θέμα των ημερών. Σε έναν industrial σέξι χώρο με ιδιαίτερα μεμοραμπίλια, θα δοκιμάσεις παραδοσιακή ελληνική (και σπιτική) κουζίνα, θα ακούσεις πολυσυλλεκτικές μουσικές από βινύλια και θα πιεις κάτι από μία τεράστια γκάμα (αποκλειστικά) φυσικών κρασιών.

Info: Σολωμού 54, Εξάρχεια, τηλ. 210 3808412

'Feelin' Good'

Στο φινάλε του 2022 και εκεί όπου ο πεζόδρομος της Γεωργίου Ολυμπίου τέμνεται από την οδό Δημητρακοπούλου, έκανε την εμφάνισή του ένα ολόφρεσκο μπαρ, το οποίο φιλοδοξεί να κάνει πράξη αυτό που υπόσχεται το όνομά του. Οι Αλέξανδρος Δοντάς, Γιώργος Λαμπρινίδης και Νίκος Κώνστας έκαναν πράξη την ιδέα τους για ένα μέρος που ισορροπεί ανάμεσα στο new age αμερικάνικο jazz spot και το upscale dirty street bar, προσαρμοσμένο στην αθηναϊκή πραγματικότητα της μπάρας και έχοντας φιλοδοξία να εξελιχθεί σε ένα γενικότερο γευστικό σημείο.

Μπαρ Feelin' Good στο Κουκάκι

Φροντισμένα -κυρίως modern classics- ποτά, νόστιμο bar food με την υπογραφή του Έλβι Δημήτρη Ζύμπα (που γνωρίζουμε από το 'Alficon' και το 'Μίμης') και  'μαύρες' κυρίως μουσικές που δεν περιορίζονται χωροχρονικά, σε ένα industrial funky περιβάλλον. 

Info: Γεωρ. Ολυμπίου 8, Κουκάκι, τηλ. 210 9214010

> Διάβασε ακόμη: Πέντε νόστιμα σενάρια που θα παίξουν προσεχώς στην Αθήνα

'Ikigai'

Το Ikigai του Άρη Βεζενέ στο Σύνταγμα

Ο Άρης Βεζενές οραματίστηκε και δημιούργησε το πρώτο νέας γενιάς ιαπωνικό market τροφίμων και ποτών στην Αθήνα, που στο χώρο του συνδυάζει μία grocery-boutique, κρεοπωλείο, κάβα και την κουζίνα του σουξέ της καραντίνας, 'Ekiben'. Μπροστά από την πανέμορφη open kitchen του τελευταίου, γύρω από την οποία απλώνεται μία απέριττη jap μινιμαλιστική αύρα, θα γευτείς τα λαχταριστά katsu sandos, αναπάντεχα ramen και παραλλαγές mazemen, μεγάλη ποικιλία από sando και gyoza ή ακόμη, και ένα secret omakase μενού.

Info: Σκούφου 15, Πλάκα, τηλ. 210 3250535

'Kyrios'

Οld fashioned, περίπου "ξενοδοχειακή", πολυτέλεια και διακοσμητικά στοιχεία με ιδιόμορφο ενδιαφέρον, μαζί με φιλικά vibes, home made αναψυκτικά, ένα πάντοτε killer soundtrack είναι κάποια από τα ατού του 'Κυρίου' που ήδη γνώριζες. Σε αυτά, προσέθεσε τα ποτά των Γιάννη Σαμαρά και Μιχάλη Αλεξανδράκη, το comfort food του Χρήστου Φασέα αλλά και το γενικότερο, πολύ πιο χαλαρό σε σχέση με το παρελθόν ύφος (για παράδειγμα το non-shacking concept ανήκει στο παρελθόν) και θα καταλάβεις γιατί το εν λόγω σποτ δείχνει να βιώνει μία 'αναγέννηση'.

Info: Δορυλαίου 4, Πλ. Μαβίλη, τηλ. 210 6400615

'Zanó'

Το εστιατόριο Zano στο Κολωνάκι

Το νέο γευστικό project του Κολωνακίου φέρει την υπογραφή του πολυπράγμονος και στη χώρα μας το τελευταίο έτος Γιάννη Κιόρογλου. Το εστιατόριο της Αναγνωστοπούλου ξεχωρίζει για την  elegant διακόσμηση, το επιμελές σέρβις και την ενδιαφέρουσα γκάμα του μενού που εκτείνεται από οσπριάδες και σεβίτσε μέχρι ψάρι ημέρας με φασολάκια ή αρακά, τόνο με σάλτσα Vierge και εκλεκτά κρέατα, ψημένα σε josper. Φυσικά, υπάρχει και μία εκτενής wine list προς την αναζήτηση του τέλειου pairing. 

Info: Αναγνωστοπούλου 3, Κολωνάκι, τηλ. 210 3606230

'Oinoscent'

Είναι αξιοπρόσεκτο αυτό που έχει καταφέρει στο δημοφιλές wine bar, ο σεφ Γιάννης Τσικουδάκης τον τελευταίο χρόνο. Τόσο, που το 'Oinoscent' προσφέρει σταθερά και αισθητά αναβαθμισμένο φαγητό, όντας ένα από τα νοστιμότερα μπιστρονομικής κατεύθυνσης μέρη της Αθήνας αυτή τη στιγμή.

Oinoscent στο κέντρο

Το flank steak με την πούδρα καφέ και τις καρδιές μαρουλιού στη σχάρα έχει ήδη εξελιχθεί σε highlight. Δίπλα σε αυτό έχουν προστεθεί εσχάτως νέες αξιόλογες προτάσεις όπως μία φανταστική pasta al limone, ένα έντονο ταρτάρ προβατίνας αλλά και ένα πολύ ιδιαίτερο vegetarian option με φακές, μανιτάρια και φύλλα μουστάρδας. Προφανώς και τα λόγια είναι μάλλον περιττά για την οινική φροντίδα του Άρη Σκλαβενίτη και της ομάδας του.

Info: Βουλής 45, Σύνταγμα, τηλ. 210 3229 374

'Mario & Luigi The Eatalians'

Πιθανότατα ένας από τους νοστιμότερους λόγους για μία εξόρμηση μέχρι την Ηλιούπολη, καθώς λίγα μέρη στην ευρύτερη περιοχή διαθέτουν την αλέγρα προσωπικότητα και την ανοιχτόκαρδη comfortιά του 'Mario & Luigi – The Eatalians'. Όπως μαρτυρά και το όνομά του, ακολουθεί ιταλικές γευστικές κατευθύνσεις, ποντάροντας επαρκώς στο δίπολο πίτσα-pasta.

Εστιατόριο Mario & Luigi - The Eatalians στην Ηλιούπολη

Top λιχουδιές οι κροκέτες με κόκορα στον ξυλόφουρνο και καλαμπόκι, οι παπαρδέλες με μοσχαρίσιο ραγού, οι πίτσες Lolita (με μορταδέλα, φιστίκι Αιγίνης, μοτσαρέλα και ρικότα) και Anabella (με  'nduja, μέλι με τσίλι, μοτσαρέλα και παρμεζάνα) και το -περίπου κλασικό αλλά λαχταριστό- τιραμισού.

Info: Λεωφ. Ελευθέριου Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9957953

'Comal'

Το μεξικάνικο Comal του Γιάννη Λουκάκου στο Χαλάνδρι

Το 'Comal' του Γιάννη Λουκάκου έχει ανοίξει εδώ και μερικούς μήνες δίπλα στο "Ψωμί και Αλάτι", στο Χαλάνδρι, αλλά πλέον δείχνει να έχει βρει για τα καλά τα πατήματά του. Σερβίρει πιάτα εμπνευσμένα από τη χώρα των αντιθέσεων στην παρεΐστικη λογική του μοιράσματος με πιο ελεύθερη ματιά εστιάζοντας στη φρεσκάδα, τη φινέτσα και την καθαρή νοστιμιά. Στα plus τα καλοφτιαγμένα ποτά από την ομάδα του 'The Bar in Front of the Bar'.

Info: Πλ. Ελευθερωτών 8, τηλ. 211 7508216

'Cookoovaya'

Ο Περικλής Κοσκινάς είναι αυτός που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει το πηδάλιο της 'Cookoovaya', που η αλήθεια είναι πως δείχνει να περνά μία από τις πιο φορμαρισμένες περιόδους της ιστορίας της, τόσο όσον αφορά τα πιάτα που προκύπτουν από την κουζίνα της όσο και στο πεδίο της συνέπειας. 

Info: Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Αθήνα, τηλ. 210 7235005

> Διάβασε ακόμη: Πώς (και τί) θα πίνουμε στα μπαρ το 2023;

'Lost Athens'

Πιάτο από το νέο μενού της Ελένης Σαράντη στο Lost Athens

Το δημοφιλές σποτ της Αρχελάου επέστρεψε στη δράση από τις αρχές Δεκεμβρίου με ένα ολόφρεσκο all day concept: Ξεκινά από το πρωί με μπουφέ πρωινού, χειροποίητες πίτες και γλυκά, συνεχίζει με πιάτα της Ελένης Σαράντη το μεσημέρι και το βράδυ και τα πλαισιώνει με natural οινικές επιλογές από μικρούς παραγωγούς και καλοφτιαγμένα ποτά.

Info: Αρχελάου 7, Παγκράτι, τηλ. 210 7230832

'Zebra'

Μπαρ_Zebra Ψυχικό

1,5 χρόνο πριν, το 'Zebra Bar Athens' άνοιγε τις πόρτες του στην πιάτσα του Νέου Ψυχικού, φέρνοντας κάτι διαφορετικό σε αυτήν, όντας ένα κλασικό μπαρ με twists και άποψη. Σήμερα, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή meeting points της ευρύτερης περιοχής, ξεχωρίζοντας για τον elegant χώρο του με την επιβλητική μπάρα, τον απροσποίητα cool χαρακτήρα του και την εξαιρετική δουλειά του Χρήστου Χουσέα και της ομάδας του μπαρ στο κομμάτι των ποτών. Πέρα από τη νέα λίστα cocktails, τα Live Jazz Sessions που λαμβάνουν χώρα εδώ αποτελούν μία ακόμη καλή αφορμή για να βρεθείς στο κόμφορτ σικ εσωτερικό του.

Info: Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό, τηλ. 6986 391009

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.